TEMAT: Dwa ogródki

Dwa ogródki 28 Maj 2013 10:10 #162172

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Cecile to przepiękny powojnik, a szczelinki tak mi się podobają, że już szukam miejsca w ogrodzie. :bye:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dwa ogródki 28 Maj 2013 10:24 #162182

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Ale się u Ciebie zmienia, już nie mogę się doczekać wieczornych pogawędek w Twoim ogrodzie. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Dwa ogródki 28 Maj 2013 11:55 #162202

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Te kamienne rabaty... :woohoo:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Dwa ogródki 28 Maj 2013 22:38 #162457

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Małgorzato,
z rododendronami to dopiero początkująca jestem, może to tzw. głupie szczęście ;) zobaczymy co będzie dalej. :hug:

Martino,
Cecile to moja ulubienica, pierwszy mój powojnik - jak widać prosty w obsłudze i polecam każdemu z tej grupy (Atragene) - nawet dla początkujących. :) Szczelinkę można zbudować wszędzie - moje są naprawdę niewielkie, ale dają mi dużo satysfakcji - fajnie na nie popatrzeć. Troszkę są jak taka biżuteria ogrodowa - małe a zdobią. :)

Gosiu,
zmienia się, bo cały czas coś robimy, zmieniamy, a poza tym ogród(ki) dojrzewają. Też się nie mogę doczekać - mam nadzieję, że w końcu się to uda. :hug:

Moniko,
jeszcze ich tak nie nazywałam - "kamienne rabaty". ;) Już mówili na mój japoński ogródek vel skalniak, kamieniołomek itd. Widocznie różnie się kojarzy. Gdy na zdjęciach ogląda się kawałkami to faktycznie część z rododendronem wygląda jak rabata, w końcu w moim zamyśle to ląd, więc się zgadza, bo obok prawie białe kamienie to przecież morze - o "morskiej skale" i "półwyspie" to już nie wspomnę. ;) :laugh1: :)

Dzisiaj jeszcze parę zdjęć z weekendu.
Bodziszek Renarda

Ozdobna truskawka

Modraszek ikar

Dla bojących się cięcia - przykład (z bliska) efektu po cięciu sosny czarnej w zeszłym sezonie. Gałązka musiała być znacznie skrócona. W miejscach gdzie były pozostawione igły wyrastają młode przyrosty. Z nich pozostawię tylko 2, no może 3.

Azalka

Tadziu przy pracy

Bodziszek Samobor

Dwa ogródki 28 Maj 2013 23:12 #162469

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Daniela wrote:

Za schodkami ubyły jukki i zrobił się całkiem fajny widok - zasłonić czy nie - oto jest pytanie? Coś bym tam posadziła, ale jeszcze nie wiem co, jakieś szczepione wysoko drzewko - ale tam patelnia i zimne wiatry. Pomysł mam na karaganę syberyjską Walkera, ale ona zasłoni widok... :think:

Na tle ciemnej zieleni, za schodkami, widziałbym Danielo nie szczepioną na pniu Salix integra ‘Hakuro nishiki’.
Wiem, że ma tak samo dużo zwolenników co i przeciwników ale uważam iż akurat to miejsce byłoby dla niej odpowiednie.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 21:51 przez .

Dwa ogródki 28 Maj 2013 23:17 #162470

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Oglądając twojego modraszka właśnie skojarzyłem, że nie widziałem w tym roku motyli u siebie :( Czyżby to efekt późnej wiosny?
Weekendowe zdjęcia wiosennego ogrodu są super, pięknie zakwitł powojnik :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Dwa ogródki 29 Maj 2013 08:21 #162516

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Waldku,
dziękuję za sugestię - tyle, że ja działam dosyć szybko i skutecznie i już drzewko zakupione.
Szczepiona na pniu Hakuro Nishiki na wysokim sztamie mimo wszystko po pewnym czasie tworzy zwartą kulę i to dość sporą, która wg mnie przytłoczyłaby szybko widok. Jeśli - jak zrozumiałam Twoje słowa - proponowałeś nieszczepioną, to zarosłaby podobnie jak jukki i zasłaniała niczym parawan. Muszę przyznać, że przy tej skali mojego japońskiego zakątka wszystko muszę dokładnie zawsze przemyśleć.

Karagana jednak odpadła też z tego powodu (w tym miejscu ;) ), że niczym obelisk zasłoniłaby mi perspektywę. Wczoraj byłam (służbowo) w szkółce i przy okazji wybrałam już drzewko na to miejsce - głóg dwuszyjkowy Pauls Scarlet dosyć wysoki. Będę miała większą możliwość nadawania formy, poza tym myślę, że Tadziowi bardzo się spodoba - drzewko jest już na działce, tylko on o tym nie wie - taka niespodzianka. :whistle: ;) Z wysokości tarasu będzie widoczne drzewko, które też kwitnie, a z wysokości chodnika nie będzie przytłaczało.

Piotrze,
zdecydowanie wiosna - choć późna - piękna. :)
U mnie motylki wiosennie już sobie latają, a jak rozwiną się przetaczniki to mam nadzieję, na wiele fajnych zdjęć. ;)

Dwa ogródki 29 Maj 2013 08:21 #162517

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Powojnik Cecile zachwycający :hearts: Myślę , że tarczownicy bardzo spodoba się miejscówka przy "kałuży" :hug:

Dwa ogródki 29 Maj 2013 10:44 #162561

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
masz piękne ,uporządkowane rabaty :bravo: :bravo:
Bodziszki śliczne maleństwa ;)

Dwa ogródki 29 Maj 2013 17:36 #162626

• Leosta
  • Leosta's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 71
Ładny kolor ma ta azalia nn. A Twój "Roseum Elegans" ile ma lat?

Dwa ogródki 29 Maj 2013 18:46 #162635

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Margolko,
pewnie by jej tam było ładnie, ale tam patelnia słoneczna - tarczownica da tam radę? Posadziłabym u stóp nowego drzewka. ;)

Aniu,
to tylko na zdjęciach tak ładnie wygląda, nie ma co klaskać. :oops: Bodziszki bardzo lubię, jeden mi chyba wypadł, za to trzy nowe w tym roku przybyły, a to jeszcze nie koniec - czekam jak zakwitną. :)

Leosto,
Azalia nn pierwszy raz zakwitła tak okazale, też mi się podoba. Roseum Elegans posadzony w 2011 czyli 3 sezon zaczął u mnie, zakupiony był dość okazały. Było podejrzenie, że mu źle na kamieniach będzie i na słonku, ale nie narzeka. Na "instrukcji" miał narysowane pełne słoneczko. :)

Dwa ogródki 29 Maj 2013 21:56 #162728

• 's Avatar
W tym roku u mnie też jeszcze nie widziałam modraszków :(
Danielo-z przyjemnością zaglądam do Twoich ogródków,ciągle w nich się coś zmienia. :thanks:

Dwa ogródki 29 Maj 2013 22:26 #162768

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romko,
ja z równą przyjemnością zaglądam do Ciebie - dziękuję. :hug:

Dzisiaj - skoro w tytule "dwa ogródki" - ten drugi, malutki przed domem w Oliwie. Choć właściwie to on pierwszy. Zanim zakwitną róże i inne kwiaty jeszcze soczyście (w miarę) zielony.

Zakwitł rh

Szykuje się klematis bylinowy

Wierzba skandynawska w nowej sukience

Widok po wejściu do ogródka po prawej

Widok w stronę ulicy

Strefa cienia

Widok z dołu

jw i w stronę ulicy

W formie obelisku róża Excelsa

Taka rabata na końcu skarpy przy wjeździe, założona w zeszłym roku: dwie róże -

Bonica i Jubile du Prince de Monaco, bodziszki, kocimiętka, dzwonki, miodunka itp.

Nowość

Zeszłoroczny gratisek Wiciokrzew japoński 'Aureoreticulata'

Nowość pnącze bylinowe zwane ziołem długowieczności

Skarpa wzdłuż wjazdu - głównie irga i barwinek

I jeszcze klonik widziany z ławeczki pod domem.

:)
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 22:26 przez Daniela.

Dwa ogródki 29 Maj 2013 22:37 #162776

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Super wygląda ta kępa chyba miskanta :think: w trawniku :)
Właściwie co ja mówię :crazy: , wszystko super wygląda :woohoo: , zadbany, uporządkowany, piękny ogród :thanks:

Dwa ogródki 30 Maj 2013 08:16 #162885

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Oj Dani ,wlasciwie to nawet potknąć nie ma sie o co :) taki porządeczek
Na miskanta uwazaj nie za blisko domu,ma stalowe korzenie plyty chodnikowe podnosi z latwoscia nawet fundamenty potrafi podważyć
Najlepiej we wkopanym betonowym kręgu zamknąć jegomościa aby sobie dalej nie wędrował

Pozdrawiam Markus

Dwa ogródki 31 Maj 2013 09:56 #163329

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto, Markus,
bardzo lubię tego miskanta choć z niego straszny włóczęga. :jeez: Na działce jakoś daję radę z nim, ale ma więcej miejsca i co sezon jest odchudzany i rozpraszany po całej Polsce. :rotfl1: W Oliwie posadziłam go bo mam niespecjalne sąsiedztwo (na dole) i służy mi jako parawan. Niedługo będziemy tam stawiać nowe ogrodzenie by trochę wyciszyć i zasłonić, wtedy kto wie czy miskanta nie wyrzucę, bo w zacisznym miejscu mogłabym posadzić klona palmowego Garnet. ;)

No i znowu działka.

Krzewuszka Monet i goździki

z bliska - krzewuszka kwitnie skromnie, do tej pory była tylko ozdobna z liści

Orliki

Placyk grilowy po odbudowie, a przed postawieniem pergoli dla pnącz

Po prawej posadzony głóg dwuszyjkowy Paul's Scarlet

Widoki z części japońskiej

Dwa ogródki 31 Maj 2013 10:03 #163332

• Luki10
  • Luki10's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 28
Witaj :)

Piękny masz zakątek. W szczególności podoba mi się wejście na działeczke wszytsko ładnie skomponowane :)
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza

Dwa ogródki 31 Maj 2013 10:06 #163333

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Danielo - u mnie tarczownicę "cieniują" wysokie irysy żółte ich liście mają do 1.5 m wysokości - dołożę Ci do kompletu kłącze :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.424 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum