TEMAT: Dwa ogródki

Dwa ogródki 31 Maj 2013 22:41 #163529

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Luki,
dziękuję. :)

Margolciu,
posadziłam przy kałuży i chodniczku drzewko. Zadarnię tam jeszcze jakimś drobiazgiem i zostanie mój widok na japońszczyznę niezasłonięty. Tarczownicę posadziłabym na mojej nowej rabacie cienistej. Wbrew pozorom przy kałuży i w całej prawie części japońskiej jest patelnia, bo to południowe zbocze. :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dwa ogródki 03 Cze 2013 19:27 #164594

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Kolejny pracowity weekend za nami. Tadziu prowadzi prace budowlane w domku. :hammer: ;) Chociaż pogodę mamy ostatnio cudną - w nocy pada, w dzień ciepło i słonecznie. W sobotę hałasy ciężkich maszyn, które rujnują zabrane działki, zaczyna się plac budowy nie na żarty. Ale na działce spokojnie, wyjątkowo uwija się mnóstwo ptactwa, które muszą wykarmić młode - szpaki, jakieś wróblowate, sójki, sroki - straszne hałaśniki. :screem: Przebiegająca wiewiórka nic sobie nie robiła z towarzystwa na tarasie. Zwinki, żaby, no i mamy znowu kreta. :evil:

W dalszym ciągu trwają prace wyburzeniowe. Zdjęcie zrobiłam ze swojej górki, nie

chodze tam, bo żal patrzeć.

Zakwitła robinia i irysy syberyjskie

Robinia z bliska

Wiąz po ostrzyżynach

Iryski powoli się otwierają

Nowa fryzura z bliska

i troszkę dalej

z boku

Jabłonka i rododendron

z drugiej strony

W całości

Borówka amerykańska

Chyba pierwsza zakwitnie Aicha

No i Rose de Resht

Irysy syberyjskie

Łubiny

Nowość - bodziszek Brookside

Wielosił błękitny - kwiatostan

Roślina w całości

:)
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2013 09:47 przez Daniela. Powód: Literówka

Dwa ogródki 03 Cze 2013 20:07 #164632

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też dziś strzygłam swojego wiąza :P Na początek trochę zachowawczo ;) , za chwilę wstawię fotki, to się poddam krytyce :oops:
Ale musze przyznać, że mój nie ma tak fantazyjnych kształtów :think:

Dwa ogródki 03 Cze 2013 20:42 #164657

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Wiąz po postrzyżynach miał całą sesję fotograficzną ;) Ale pięknie wygląda :woohoo: Podziwiam wszystkich strzygących za odwagę i wyobraźnię, ja nie potrafię :(
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Dwa ogródki 03 Cze 2013 21:40 #164711

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marysiu,
sesję zrobiłam specjalnie m.in. dla Marty. Bo zawsze lepiej pokazać na zdjęciach niż sto słów napisać. Tak specjalnie na ogół nie dokumentuję, bo mnie raczej interesuje cały widok i wtedy szczegółów cięcia nie widać.
No, ale dla zachęty dla innych to inna sprawa.

Wiąz ten można spokojnie mocno ciąć, on naprawdę ochoczo odrasta. Odrasta nawet od pnia, tam gdzie jest teraz golasek i jakby się chciało hodować jakąś gałązkę, to można nadrobić. Bardzo wdzięczne do nauki drzewko. Aha - tnę go nożyczkami, bo sekatorem po łodyżce, to można pół dnia spędzić. :)

No i zachęcam do nie bania się, szczególnie gdy drzewka czy krzewy wyrastają większe niż nasza wyobraźnia. :rotfl1: Zawsze wtedy można utrzymać roślinę w ogrodzie bez pozbywania się jej. W moim przypadku to jest jeszcze kwestia pilnowania proporcji mojego małego ogródka japońskiego, wbrew pozorom jest tam posadzone kilka całkiem zacnych drzewek, jakbym popuściła choć na chwilę... miałabym nieosiągalny dotychczas w moich warunkach :think: park? ;)
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2013 21:41 przez Daniela.

Dwa ogródki 03 Cze 2013 22:25 #164754

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Danielo, głóg wpasował się idealnie, teraz tylko czekać na wiosnę i kwitnienie. Śliczne fotki ogrodu. Wiąz bardzo dekoracyjny, ale cały czas jestem wierna Twojej sośnie prowadzonej w bonzai. Czy znowu ją ciełaś? :garden: Robinia to bardzo atrakcyjne drzewo w ogrodzie! :)
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Dwa ogródki 04 Cze 2013 06:21 #164819

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Nie mogę się napatrzeć na tą rabatę. Kamienie, kamyki i kamyczki, ten konar... ach SUPER! Nowa fryzurka bardzo mi się podoba.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Dwa ogródki 04 Cze 2013 10:47 #164884

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
fryzurka bardzo udana :bravo: :bravo: dla fryzjera ;)
rododendron piękny :) Różyczki tylko patrzeć jak rozkwitną i nas zauroczą :)

Dwa ogródki 04 Cze 2013 23:21 #165186

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Martino,
głóg miał nawet ze 3 kwiatki, także mam pewność, że to właściwa odmiana. Kupowałam zresztą w renomowanej szkółce. No, ale jak trochę urośnie, to z pewnością będzie ładnie się prezentował.
Co do sosny formowanej, to poza czarną mam jeszcze dwie: jedną NN (być może żółtą?), a drugą himalajską. Są jednak jeszcze małe i w zasadzie dopiero się im przyglądam i zastanawiam nad poprowadzeniem. Uszczykiwałam tylko przyrosty i wycięłam troszkę rozgałęzień. Sosna czarna, ta z kamieniami w tym roku była wiosną na nowo sznurowana i korygowałam naprężenia. Wg rady Bogusława z Ogrodowiska przycięłam wszystkie rozgałęzienia, które "szły do dołu". Oczywiście były uszczykiwane przyrosty, a teraz czekam na rozwój nowych igieł i zagęszczanie "chmurek". Dla mnie wygląda coraz lepiej, ale to formowanie to długa droga, utrwalenie kształtu może potrwać nawet 5 lat, cały czas trzeba to kontrolować. Gdy zmieniałam sznurowanie - po zimie poprzednie sznurki były w marnym stanie - zauważyłam, że sosna już "zapamiętała" ustawienie gałęzi. Teraz nagięłam mocniej nowy przewodnik, w kierunku "wiejącego wiatru", pojawiły się tam też odgałęzienia, być może jeszcze je wykorzystam.
To co najbardziej mnie cieszy, to przyrosty na mocno ucinanych gałązkach. Kciuki będzie trzeba jeszcze długo trzymać. :)

Monik,
na jakiś czas fryzurka wystarczy. Swoją drogą przydaje się moje doświadczenie w strzyżeniu np. bukszpanów i iglaków. :)

Aniu,
jestem takim domorosłym fryzjerem, strzygę Tadzia i synów, kiedyś też córkę. Bywało, że strzygłam zaprzyjaźnione osoby. Nawet sama siebie też potrafię ostrzyc. ;) Tak, różyce już w blokach - pierwsza chyba u mnie jednak w tym roku w Oliwie Bonica.

Dwa ogródki 04 Cze 2013 23:45 #165194

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Danielo żal patrzeć, jak taki ciężki sprzęt niszczy piękno wokół :jeez:
Dobrze, że u Was jest ostoja spokoju, tyle ptactwa :)
Czy słyszłaś jakiegoś stukającego, latajacego brata? U mnie mają chyba gniazdo, bo kiedy wychodzę do ogodu odstraszją mnie stukaniem :think:
Tak sie cieszę, że ogrod staje się ostoją dla ptaków :happy4: :happy4:
Danielo cy to aby nie u Ciebie cięki śnieg połamał 'Jacqueline Hillier' :jeez:
Mój zaczyna żółknąć, teraz dopiero zauważyłam pozimowe pęknięcia.
Co robić :thanks:

Dwa ogródki 04 Cze 2013 23:54 #165200

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pamelko,
tak, pierwszej zimy wiąz był tylko zadołowany z donicą. Ciężka warstwa śniegu po zamieci przykryła młode drzewka, te elastyczne się ugięły, a wiąz jako że jest kruchy stracił szczytową część. Wiosną tylko wyrównałam złamanie i czekałam. Potem odrósł i się zagęszczał. Teraz ma już chyba tę wysokość co poprzednio.

Jakbyś mogła pokazać go na zdjęciu, to może mogłabym coś powiedzieć więcej.
Mój wiąz w pierwszym sezonie po kupieniu, jakoś bardzo szybko (w sierpniu) stracił ulistnienie, szybko listki zżółkły i odpadły. Myślałam, że już po nim. Na kolejną wiosnę obficie się rozwinął i teraz gdy jest dłużej posadzony w docelowym miejscu listki trzyma długo. Być może było to spowodowane jakimś szokiem związanym z przesadzaniem, albo sparzeniem - u mnie mogło to być zbyt dużo słońca. On jest bardzo żywotny, nie martw się. :)

Ps. Klekoczące mieszkają na stałe na wieży kościoła. Widzimy je często przejeżdżając, albo jak się zapuszczają w naszą stronę. :)
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2013 23:55 przez Daniela.

Dwa ogródki 04 Cze 2013 23:58 #165201

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dziękuję za tak szybką odpowiedź :hug:
Jutro postaram się zrobić fotki :)
Widzę i siebie, że szczytu nie stracił, szczyt rozdzielił się na trzy części :oops:
Więc główny przewodnik jest rozdzielony pomiędzy trzy oddzielne pędy.

Dwa ogródki 05 Cze 2013 00:02 #165205

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pamelko, :hug:
Jeśli rozchodzące się części są widocznie żywą tkanką można spróbować je połączyć, zabezpieczyć maścią i obwiązać. Jeśli jednak są suche i stało się to dawno, i nie zauważyłaś, to kto wie czy nie trzeba zdecydowanie tego uciąć. Jak pokażesz zdjęcia to może więcej się wyjaśni.

Dwa ogródki 05 Cze 2013 07:27 #165236

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Danielo, widzę że też ściągasz kamloty, kamyki i korzenie, skąd się da :lol: Mam to samo. Nigdy nie wracam ze spaceru z pustymi rekami - zawsze coś ciągnę lub upycham po kieszeniach ;) Wypieszczony masz ten ogródeczek i śliczne roślinki :)

Dwa ogródki 05 Cze 2013 20:28 #165516

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Izo,
lubimy drewno i kamień, no i tak to jest. Cieszę się, że się podoba. :)

Dzisiaj kilka zdjęć z bliska, takie wprawki.

Ubiorek

Drapieżna Gailardia

Clematis Recta

Iris sib.

Kryptomeria japońska

Rh Catawbiense grandiflorum

Komarzyca

Jiaogulan gynostemma

Dwa ogródki 10 Cze 2013 12:32 #167213

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
pięknie prezentujesz swoje roślinki :bravo: :bravo:
,przyjemnie się je ogląda :)

Ogródek szczelinowy (crevice garden) 10 Cze 2013 20:51 #167409

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Aniu,
dziękuję. Sama się czasem zastanawiam co bardziej lubię - ogrodniczenie czy fotografowanie, ale chyba jednak w moim przypadku jedno bez drugiego by nie istniało. :) :hug:

Funkcję strażnika domku i drewniany postumencik-półkę koło drzwi wejściowych dostał Duch Gór. Mam nadzieję, że będzie pilnował domostwa. Zieloną półeczkę wystrugałam sama z resztek listewek, troszkę Tadziu poprawił po mnie i zamontował. Duch Gór przywieziony w zeszłym roku z wakacji i wizyty w Wiśle czekał na odpowiednie miejsce. ;)

A tu kilka zdjęć moich skalniaczków szczelinowych - czyli jak poczynają sobie rośliny.
Macierzanka, trochę przypomina jakieś górskie pnącze

Rojniki rozmnażają się

W szeregu zbiórka - rojniczki

Pasma - w szparce obok macierzanki, maleńkie listki miniaturowej macierzanki

Karmnik ościsty

:)

Dwa ogródki 10 Cze 2013 21:00 #167418

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
"Wprawki" rewelacyjne ! :P
Czy u ciebie Danielo tez jest tak sucho na działce?

Dobrze ,że ostatnio "wykorowałam" część rabat i tam pod korą jest dość wilgoci.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.470 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum