TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Ogrodowe pasje Gosi. 15 Lut 2013 22:30 #124264

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jadziu moje wszystkie powojniki pochodzą z jednego źródła, a mianowicie ze szkółki pojemnikowej Clematis, nie kupuję w żadnym innym miejscu. :lol:

Romo oczywiście, że zostało Ci to wybaczone, no cóż są rzeczy ważne i ważniejsze. :wink4: :happy:

Magdaleno z tym gadulstwem u mnie to też różnie bywa, jak mam coś do powiedzenia w temacie i do tego są tacy którzy chcą słuchać to wtedy nawijam jak opętana, ale czasem się tak zatnę w sobie, że wydusić słowa ze mnie nie można. :rotfl1:

Małgosiu :kiss3: bylinowe polecam jak najbardziej, szczególnie z tego sklepu www.pracowniaogrodnicza.pl/bylinowe,55.html. Powojniki pochodzą ze wspomnianej wyżej szkółki, a za jakość sadzonek ręczę, obsługa też przemiła. :flower2:
Od razu uprzedzam wszelkie podejrzenia, nie mam udziałów w tym sklepie :rotfl1: , po prostu mam do właścicielki zaufanie. :wink4:

Ewuniu wpadaj jak często chcesz, ale fakt bywasz za rzadko. :wink4: :happy:

Ponownie Romo, nic się nie dzieje bo zima za oknem, zdjęcia na płycie a komputer odmówił współpracy z dyskiem DVD RW, a poza tym muszę też kiedyś pozwiedzać ogrody forowiczów a nie tylko zamykać się w swoim wątku. :happy: Ale jak tylko będę miała coś mądrego do powiedzenia to na pewno się odezwę. :wink4:

Danielo :kiss3: za pełnienie honorów Pani wątku. :wink4: Co też ja bym bez Ciebie zrobiła. :flower2: Clematis Recta mam w tym roku w planach zakupowych chyba, że znów córka wymyśli jakiś wyjazd albo natychmiastowy niezbędny zakup. :wink4:

Tabazelko całkowicie się z Tobą zgadzam, dlatego warto kupić już dobrze rozrośniętą roślinę jeśli chcemy szybko cieszyć się widokiem bujnie kwitnącej rośliny.

Ago, Dorotko :kiss3: . A glebę zawsze można poprawić, jeśli będzie zainteresowanie podpowiem jak. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogrodowe pasje Gosi. 15 Lut 2013 22:45 #124273

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Gosiu, tylko nie da się kupić dobrze rozrośniętych powojników... Zazwyczaj to dwa, trzy pędy i tyle... Ja jak kupuję, skrupulatnie oglądam okolice przyziemne, nie patrzę na "górę" i liczę! ;) Więcej niż do pięciu mi się nie zdarzyło! :rotfl1:
Dlatego znów zapytam, ile lat ma ten Twój, co całkiem obficie kwitnie? ;) Bo jeśli u mnie kiedyś miałoby być podobnie, to chyba muszę pomyśleć o przesadzeniu tych niskich bylinowych... Sporo miejsca zająć potrafią...

Ogrodowe pasje Gosi. 15 Lut 2013 22:52 #124278

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Gosia wrote:
Ago, Dorotko :kiss3: . A glebę zawsze można poprawić, jeśli będzie zainteresowanie podpowiem jak. :wink4:

Bardzo będę wdzięczna :kiss3:
Kombinuję z glebą pod powojniki bo u mnie kwaśno i gliniasto, w sam raz pod azalie a nie powojniki ;) Ale co zrobic jak mnie miłość pcha :rotfl1:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogrodowe pasje Gosi. 15 Lut 2013 22:52 #124279

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-Tam właśnie kupowałam swoje wszystkie powojniki, bylinowychjak na razie mam cztery
Arabella
Pamiat Serdtsa
Hakuree
Praecox
Za dużo nie mogę jeszcze o nich powiedzieć bo mam je dopiero jeden sezon.Rosną sobie pomiędzy różami.
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2013 22:53 przez Roma.

Ogrodowe pasje Gosi. 15 Lut 2013 22:54 #124280

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Marto szczerze nie pamiętam ile ma lat, musiałabym sprawdzić w folderze zdjęciowym, ale na razie nie mam jak. Choć wydaje mi się, że już sprawdzałam i pisałam gdzieś o tym. :think: Nie mam też jak pokazać jeszcze jednego zdjęcia obrazowego na którym widać stosunek ukwieconych pędów do szerokości pędów wychodzących z ziemi. To wcale nie jest jakaś szeroka kępa, to dopiero w górze tworzy się taki szeroki krzew ponieważ pędy się silnie rozgałęziają. :wink4: Czy ja to w ogóle zrozumiale dla kogoś napisałam. :think:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2013 22:59 przez Gosia.

Ogrodowe pasje Gosi. 15 Lut 2013 22:55 #124281

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Zrozumiale ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogrodowe pasje Gosi. 15 Lut 2013 22:58 #124283

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Romciu wiem, że tam, sama Ci na poprzednim forum link podawałam. :rotfl1: :kiss3:

Dorotko, w takim razie jutro w wolnej chwili napiszę jak przygotować glebę pod powojniki by i u Ciebie pięknie rosły, dziś już się tego zadania nie podejmuję, bo mogłyby mi cuda wianki wyjść, na dziś wyłączyłam logiczne myślenie. :rotfl1:
Ogrodowych pasji Gosi

Ogrodowe pasje Gosi. 15 Lut 2013 23:12 #124292

• Roma
  • Roma's Avatar
No popatrz jaki ten świat mały :P :hug:

Ogrodowe pasje Gosi. 16 Lut 2013 09:10 #124350

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Oj, ja też czekam na instrukcję przygotowania gleby pod powojniki. Sadziłam niby wg instrukcji pana Marczyńskiego (wielkie doły, ponacinane brzegi, drenaż, obornik, kompostowa ziemia), a u mnie licho rosną :placze: Nie chorują wprawdzie, ale o silnym rozkrzewianiu nie ma mowy...

Ogrodowe pasje Gosi. 16 Lut 2013 09:22 #124356

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Ja kiedyś dostałem radę od pewnej pani, żeby pod jednego powojnika wsypać worek dobrej ziemi 10l z substrala. :)

Ogrodowe pasje Gosi. 16 Lut 2013 10:28 #124376

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Muszę przyznać, że w powojnikach bylinowych jakoś nie miałam okazji się zakochać :whistle: , zawsze wybierałam jednak wielkokwiatowe. Widzę jednak, że powinnam spróbować i z bylinowymi, bo Twoje Gosiu, bardzo przypadły mi do gustu :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogrodowe pasje Gosi. 16 Lut 2013 11:39 #124419

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Instrukacja sadzenia powojników w wątku Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany. Tam też jest informacja jak ułożyć podczas sadzenia pędy powojnika by szybko doczekać się silnie rozkrzewionej rośliny. :wink4:
Ogrodowych pasji Gosi

Ogrodowe pasje Gosi. 16 Lut 2013 11:41 #124421

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Dorotko przepraszam ale wysyłając poprzednią wiadomość nie widziałam jeszcze Twojej. Odkąd poznałam powojniki bylinowe, to cieszą się one u mnie nie mniejszym powodzeniem niż wielkokwiatowe i do tego mniej himeryczne są. :wink4:
Ogrodowych pasji Gosi

Ogrodowe pasje Gosi. 17 Lut 2013 10:01 #124867

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Gosiu, wpadłam z rewizytą i widzę, że cudny masz ogród, z moimi ulubionymi powojnikami! Powojników bylinowych jeszcze nie mam, ale pewnie po lekturze Twego wątku nabiorę na nie chęci :happy3:
Wracam zatem do początku, by na spokojnie pospacerowac i poszukac natchnienia :bye:

Ogrodowe pasje Gosi. 17 Lut 2013 10:34 #124880

• Terri
  • Terri's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 684
wow :ohmy: ale cuda masz .... :bravo: jestem pod wrażeniem... :thanks: :thanks: :thanks: :kiss3: :flower1:
może też kiedyś się skuszę na powojniki.... :think: :flower2:
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2013 10:35 przez Terri.

Ogrodowe pasje Gosi. 17 Lut 2013 20:47 #125343

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Przygotowanie ziemi pod powojniki... No, na moim piasku wychodzi tak ze dwa razy tyle co koszt sadzonki... Ale warto :)

Dopisuję, bo nie o tym miał być ten post... Przyszłam polecić Piano... Czerwona w sposób oczywisty, w kształcie skupiona i ... taka... w sobie... Deszcz jej nie straszny, upału się nie lęka... Pani się skusi? Ja kuszę, Pani słuchać nie musi :)
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2013 20:58 przez aleb-azi.

Ogrodowe pasje Gosi. 18 Lut 2013 20:07 #125853

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Temat powojnikowy na czasie, bo niedługo trzeba je ciąć ,albo już cięłaś swoje Gosiu .Dzięki za instrukcje w odpowiednim wątku
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogrodowe pasje Gosi. 18 Lut 2013 21:59 #125963

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Ciekawy temat :) Zajrzałam też do wątku o sadzeniu powojników ;) Zamówiłam nowe, będę sadzić :woohoo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.669 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum