I zaległe odpowiedzi:
Aguś, kaliny zawróciły mi w głowie zupełnie..kupiłam 4 - dzisiaj posadziłam Roseum (mimo obaw o te paskudne czarne mszyce

), a kilka dni temu dwie bodnatense ('Dawn i 'Deben') i koreańską 'Juddi'. Te, które aktualnie kwitną, pachną niebiańsko

Siedzę godzinami na tarasie i wdycham zapachy!
'Alexandriny' poszukuję, ale niestety dużych egzemplarzy nie trafiłam. Raczej niskie (max. do 150cm) i słabo rozgałęzione, ale chyba się decyduję i będę czekać, aż podrośnie
Markitko, ja też mam 'Susan' i chociaż przyrostów nie ma powalających, to kwitnie nie zawodnie wiosną i powtarza latem.
Może Twój egzemplarz jest rozmnażany z siewu? Wtedy trzeba znacznie dłużej czekać na kwiaty...

Terapię bananową zastosowałam na mojej Stellacie w zeszłym roku - obsypana jest pąkami!
Monia, ja zacznę dokarmiać późną wiosną, po kwitnieniu! Teraz tylko dorzucam im kompostu i torfu dla zakwaszenia gleby.
Monika, sprawdziłam sobie tą wisienkę, faktycznie urocza..piękny parasol tworzy! Masz ją u siebie?
W szkółkach niestety jej nie widziałam.
Asiu 
oczywiście jeszcze raz dziękuję za cynk!
Gdybyś trafiła na tą Alexandrinę to puść mi mmska, ok?

Kaliny angielskiej nie widziałam w Jucce, ale w sumie aż tak dokładnie się nie rozglądałam..trzeba tam wrócić
Markitko, a sprawdzałaś PH? Może ma zbyt wapienne podłoże?
Aniu, dzięki za info! Wywowałam Cię chyba telepatycznie, bo ostatnie 2 wieczory spędziłam w Twoim ogrodzie

Dzwoniłam do dwóch LM dzisiaj - maja tylko małe magnolie, do 170 cm. Castoramę mam zupełnie w innej części miasta, ale może też przedzwonię. Dzięki!
'Kanzana' namierzyłam, będzie po świętach do wzięcia. Super, że szybko rośnie! Chciałabym ją posadzić w okolicy tarasu, żeby trochę zacienić naszą patelnię...
Madżen, pamiętam obłędne kwitnienie Twojej magnolii w zeszłym roku (widok z domu gdy wychodzisz do pracy

) i oczywiście będę podziwiać tegoroczne (jeśli tylko zmieszczę się na widowni

). Poszalałaś z tymi brzozami! Efekt super, ale roboty mnóstwo. Masz zdrowie dziewczyno

Wisienki wszystkie są piękne..i mam zgryz. Chciałabym dużą przy tarasie dla odrobiny cienia, ale kombinuję jeszcze gdzie zmieścić kolejną..
Halinko, długo nie musiałaś mnie przekonywać

Cisy są, teraz czekają na miejscówki
Monia, Markitka, Aguś, Ave - dzięki za wkład w dyskusję o magnoliach
Grażynko, nie wiem o które kwiatki pytasz..?