TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 16 Lip 2015 22:18 #388796

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Agnieszko-Agaros, Maria Lisa ma kolor ciemno-malinowy, zdecydowanie bardziej ciemny róż niż czerwony. Nie znajdziesz zbyt wielu zdjęć tej róży bo to rzadkość, w Polsce nie ma jej w sprzedaży. Widziałam ją na żywo w Rosarium Europa, wyglądała tak:

W tym roku całkowicie pochłonęła przedpłocie i przyćmiła nasadzenia wkoło! Przyznaję, że jest przecudna. Nie przeszkadza jej ani kiepska ziemia w tym miejscu, ani ścisk, ani brak podlewania. Poza tym uwielbiają ją pszczoły bo kwiaty ma pojedyncze i wyjątkowo trwałe.

Gabrielu, witaj! Dziękuję za odwiedziny i serdeczny wpis..bardzo mi miło, że kompozycja z trawami przypadła Ci do gustu. Pomysł nie mój, z inspiracji Constancji :hearts:
Jeżówki Glowing Dream to ubiegłoroczne, nieco przypadkowe odkrycie. Miały być Magnus z trawami, ale akurat w szkółce mieli taką. Fantastycznie zmienia kolor z koralowego, przez intensywnie malinowy... po zgaszoną magentę. Cudo. Dzisiaj zrobiłam im sporo zdjęć w zachodzącym słońcu, może jutro coś wrzucę.
Miłego wieczoru!

Aguś :kiss3:
Przepadłam chwilowo pochłonięta porządkami w ogrodzie, ale postaram się być bardziej na bieżąco :oops:
Lato spędzamy na miejscu, korzystam z uroków urlopu po 16 ;-)
Odpoczynek mamy wszak 5-gwiazdkowy - hamak, dobre wino przywiezione z Prowansji, nastrojowa muzyka ...i to wszystko w przyjemnych okolicznościach przyrody - nic więcej mi nie potrzeba do szczęścia! Jeśli jakiś wyjazdowy urlop nam się przydarzy to pewnie nie wcześniej niż we wrześniu. A Wy co planujecie w tym roku?
Wątek sprzedażowy mam w planach - muszę jeszcze przeprowadzić gruntowną inwentaryzację i zacznę coś myśleć. Ok. 30-40 róż będzie wykopanych, trochę bylin też powinnam podzielić. Pomyślę :)
Marta, patrząc na prognozy i zapowiadane sobotnie upały z burzami chyba zdecyduję się jechać w niedzielę. A Ty kiedy się wybierasz do Rosarium?

Zostawiam kilka migawek z ogrodu i biegnę poczytać co u Was :bye:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Amarant, edulkot, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 16 Lip 2015 22:24 #388799

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia, nie wiem jak zmniejszyć foty, żeby nie tracić na jakości...Próbowałam juz kilku programów na Mac'u i wciąż marny efekt..jakieś sugestie? :think:
Jeżówki szaleją na całego, dzisiaj zrobiłam całą sesję miśkom :dance:
To jak, skusisz się na jakąś różę-dzikuskę na płot? :whistle:

Markitko, dzięki za odwiedziny i dobre słowo! Cieszę się, że trawki się spisują, czekam zatem na foty z jeżówkami B)
A fotogeniczne są aż miło! dzisiaj nie mogłam od nich lufy oderwać :woohoo:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2015 22:25 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 16 Lip 2015 22:38 #388805

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe Asia mi pisała, że też planuje się wybrać do Rosarium właśnie w niedzielę, bo w sobotę upał więc mi tam pasuje :hug:
spoko, jeszcze się zgadamy bo szczerze przyznam, że brakuje mi tych naszych pogaduszek :hug: :hug:

Ogródek Robaczka 16 Lip 2015 23:31 #388825

• Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3379
Kasiu :flower1:
Nic dziwnego, że Twoje fotki się długo ładują, skoro mają ponad 10 MB każda.
A wymiary 4288 x 2848 :idea1:
Wydawać by się mogło, że zmniejszenie rozmiaru fotek do 1600 x 1200 (= monitor około 22 calowy) nie powinno w istotny sposób pogorszyć tego co widzi odbiorca na monitorze.
Dopiero powiększenie tego zdjęcia może ujawnić jego braki.
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2015 23:32 przez Amarant.

Ogródek Robaczka 16 Lip 2015 23:41 #388829

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Marku, zdjęcia mają rozmiar 1024 × 680 i są ok. 1 MB, przynajmniej takie wartości podaje Yahoo, bo używam serwera Flickr do ładowania zdjeć.
Masz pomysł jak je bardziej zmniejszyć przy zachowaniu tych wymiarów?
Martus, w takim razie do zobaczenia w niedzielę! :bye:
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 16 Lip 2015 23:45 #388830

• Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Platinum Boarder
To chyba źle podaje, bo ja po zgraniu Twojego zdjęcia z Oazy na swojego kompa mam ponad 10 MB i rozdzielczość podaną wyżej. Samoczynnie chyba się nie powiększyło. :happy4:
Zresztą spróbuj sama zgrać swoje zdjęcie z Oazy.
:drink1:

Ps. Fakt, że nie wszystkie są tak duże ale pierwsze 3 na tej stronie są duże.
A niżej różnie: są takie jak piszesz i duże też się trafiają.
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2015 23:53 przez Amarant.

Ogródek Robaczka 17 Lip 2015 23:04 #389058

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Maria Lisa to absolutne cudo i najpiękniejsza pomyłka, jaka mogła się zdarzyć :D I ja nie miałabym nic przeciwko takim niespodziankom :silly: Jestem zachwycona :lol:

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 06:45 #389086

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Kasiu - witam się i ja po przerwie. Odrabiam zaległości i zaglądam do nielicznych odwiedzanych ogrodów - wciąż ubolewam, że jest ich tak niewiele, ale cóż, widocznie tak musi być. Może kiedyś doba będzie miała choć 30 godzin :).

Rzeczywiście jest to dla róż rok cudowny - nawet u mnie, w niesprzyjających warunkach, na biegunie zimna i na piaskach kwitną pięknie i obficie. Kocham je więc wciąż bardziej i bardziej i powoli zaczynam planować nowości na jesień.
(napisałabym też, że nie mogę w tym roku narzekać na nadmiar szkodników i chorób, no ale wiesz, tfu-tfu! strach zapeszyć :happy4: można sobie mieć ten racjonalny umysł, ale przecież są jakieś granice!!!) :happy4:

Ciekawa jestem, jakie odmiany zakwalifikowałaś do eksmisji, wątkiem sprzedażowym również chętnie bym się zainteresowała!
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2015 06:48 przez Ma Gorzatka.

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 10:16 #389137

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Monika-Sz wrote:
Kasieńko..wolne ładowanie się zdjęć w Twoim wątku, to prawdziwe ćwiczenie cierpliwości..ale opłacało sie poczekać :woohoo: :woohoo: (...)
... a co dopiero, jak się jest na działce i internet słabszy :sad2:
...ale płot piękny :bravo:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 15:01 #389191

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani,
zmobilizowana przez Marka poszperałam trochę w programach i chyba udało się wreszcie zmniejszyć foty tak, aby ładowały się szybciej B)
Próbka ;-)

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, Bozi, anabuko1, Amarant

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 15:39 #389199

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Marku, dzięki za mobilizujący wpis :idea2: Udadło się zmniejszyć foty przy zachowaniu formatu. Mam nadzieję, że teraz będą się sprawniej ładować :bye:
Sweety, takie pomyłki biorę w ciemno ;-) Cieszę się, że Ci się podoba! A jak się spisują Twoje księżniczki w tym roku?
Małgosiu, właśnie podziwiałam Twojego Lykkefunda - istny potwór różany! Szkoda, że jego kwitnienie u mnie oszpecił atak niszczylstki...
Dzięki, że wpadłaś :hug: Ja też ciągle w niedoczasie i wiele mi umyka na Forum :oops:
Wątek sprzedażowy będzie, tylko muszę zamknąć ostateczną listę róż do outu, jeszcze chwila ;-)
Kasiu, może teraz będzie lepiej! Starych zdjęć nie mogę już edytować, ale kolejne powinny być ok.
Dzisiaj jesteś na działeczce? Pozdrawiam serdecznie!

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, Amarant

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 15:49 #389201

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Witaj Kasiu
fotki załadowały się szybko, a faktycznie czasem szło bardzo powoli, nawet przy moim bardzo szybkim internecie miałam problem.
Róże jak i cały ogród zachwycający, soczysty, i ten hamaczek zapraszający do odpoczynku. Ależ bym się chętnie ułożyła wśród tej zieloności :lev: . Sezon i u mnie należy do róż, szaleństwo istne, nie nadążam z podwiązywaniem i wycinaniem. Paschmina np przechodzi samą siebie, gałązki są tak ciężkie od pomponików, że aż się pokładają po ziemi.
Jakie księżniczki będą opuszczać Twoje królestwo, może coś przygarnę?
Pozdrawiam z bardzo gorącego dziś ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 18:32 #389223

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Kasiu, fajnie, teraz szybciej i mogę na działce oglądać :dance: , wcześniej często sobie odpuszczałam i po powrocie do domu nadrabiałam zaległości.
Tak, z działki nadaję :bye: , dwa tygodnie tu, tydzień tam...
Ależ ta Glowing Dream ma cudny kolor :hearts:, bo to ona prawda? Stacjonarnie na nią nie trafiłam, trzeba będzie poszukać w sklepach internetowych.
Też pozdrawiam serdecznie :) .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 20:08 #389234

• Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Platinum Boarder
Brawo. :bravo: :bravo: :bravo:
Ułatwiłaś mam wszystkim oglądanie Twojego wspaniałego ogrodu. :thanks:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 22:10 #389265

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Marku, dziękuję :kiss3: W sumie jak się okazało, nie było to aż takie trudne. Musiałam pogrzebać trochę przy ustawieniach i udało się :silly:
Januszu, zdjęcia robię w RAW-ach, żeby móc w razie potrzeby wydrukować dowolny format, a obróbka techniczna zdjęć jest dość czasochłonna..Żeby je wrzucić na serwer używałam innego programu do zmniejszania formatu i redukcji jakości, ale jak widać z różnym skutkiem ;-)
Wczoraj pomajstrowałam trochę przy iPhoto (pracuję na Mac'u) i udało się skutecznie pomniejszyć pliki. Ufff.... :tongue2:
Kasiu, bardzo się cieszę i w takim razie zapraszam częściej! Glowing Dream kupowałam w szkółce Dobre Pole koło nas, ale z tego co wiem, Bylinowy Raj też ją ma w ofercie. Jest przecudna i bardzo wytrwale kwitnie!
U Ciebie na działeczce też takie tropiki jak w Wielkopolsce? Czekamy na deszcz :lev:

Glowing Dream na bis :bye:

Iwonko, zapraszam na hamaczek :drink1: U nas też upalnie, ale schłodzony Chardonnay jest w zasięgu ręki :wink4:
Tak jak pisałam, lista róż do eksmisji wciąż w opracowaniu. W sierpniu postaram się zrobić listę, wrzucę nazwy i opisy ze zdjęciami do wątku.
Moja Pashmina już obcięta, po kolejnej burzy leżała na ziemii..ale wytrwała z niej bestia! Kwitła ponad miesiąc :P
Pozdrawiam serdecznie!

Pashminka dla Ciebie..a na pierwszym planie Rooguchi

I takie tam...
Ktoś chętny na poziomki?

Wysiały się nawet na rabacie angielskiej, wśród bodziszków i kocimiętek, cottage style ;-)

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2015 22:15 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): katja, Bozi, anabuko1, Amarant, edulkot, majowa, Krzysia

Ogródek Robaczka 18 Lip 2015 23:11 #389280

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
A mnie Glowing Dream jako jedyna z jeżówek padła pod koniec sezonu :placze: w tym roku nie dokupowałam żadnej ale za rok muszę ją mieć.
Poziomki też zbieram w każdym kawałku ogrodu, smacznie i kolorowo :drool:

Ogródek Robaczka 19 Lip 2015 00:11 #389290

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Januszu, na tej stronie jest tylko wersja na peceta :think: Czy ten program jest darmowy?
IPhoto używam od zawsze i wygodnie jest mi operować biblioteką zdjęć z poziomu jednego programu, ale chętnie przetestuję coś innego.
Majutku, Glowing Dream promienieje z daleka, nazwa niezwykle trafiona! Z resztą wszystkie te jeżówki mają takie bajeczne nazwy! Muszę dokupić inne kolory, bardzo podobają mi się te słoneczne odcienie, tylko muszę je jakoś zaplanować B)

Dobranoc, lecę do spania...

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2015 00:12 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Amarant, VERA, edulkot, Krzysia

Ogródek Robaczka 19 Lip 2015 00:39 #389294

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Czy ktoś chętny na poziomki? ..Cyguś :woohoo: Od kiedy mamy Cygusia zjadłam może dwie poziomki.. Początkowo sądziłam, że łobuziak ogryza i szarpie liście, ale nie- on nosem rozgarnia liście i zrywa poziomki :rotfl1:

Jeżówka w objęciach..hmm..koperku :silly: wygląda prześlicznie! Ale mnie bardziej zaciekawiły widoczne pędzelki jakiejś trawy.. :think:

Zdjęcia na stronie ładują się super! Dzieki wielkie, że poświęciłaś nieco czasu na zmianę ustawień :kiss3: Net mamy dość szybki- filmy oglądamy online bez zacinania, ale Twoje zdjęcia często pokonywały naszą prędkość ;) Oczywiście ciekawość była silniejsza, ale zawsze to lepiej zobaczyć szybko, zwłaszcza jak się człowiek nie może doczekać, co też za cudeńka pokazujesz :hug:

Kącik z hamakiem zaprasza do błogiego lenistwa- a jeszcze te bujne róże tuż obok.. Ależ u Ciebie sielsko :woohoo:
Czytam, że pozbywasz się niektórych róż.. U Ciebie tak bujnie jest, że na pewno nie będzie pusto mimo wietrzenia rabat :lol: Zresztą- zapewne te okazy, któe zostaną, dostaną nowy oddech do rośnięcia.

Ściskam, udanej niedzieli życząc :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.844 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum