TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 24 Kwi 2016 20:23 #460632

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Robaczek wrote:
Pikutku, faktycznie..wygląda na to, że natury nie przeskoczymy. A czy są niejadalne dla nich cebule? :think: Może nawet jakieś trujące? :evil:

Niejadalne a wręcz trujące są przebiśniegi i tego się trzymam zapuszczając ich coraz więcej. Podobno też narcyzy ale te ciągle mi jeszcze znikają a nie ustaliłam przyczyny więc testuję dalej ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 24 Kwi 2016 20:52 #460652

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu, nikt jeszcze chyba tak ładnie nie opisał mojego ogródka. Dzięki Twoim słowom widzę sens mojej w nim miotaniny :hug:

Jak wiesz, niezbyt znam się na światowych projektantach :oops: , więc musiałam zasięgnąć porady z internetu i zerknąć, co też wymienieni projektanci proponują.

Umiejętność komponowania rabat i zestawiania roślin masz od dawna, potrafisz sadzić tak, aby sie one przenikały.. Teraz jesteś w szczęśliwym posiadaniu pięknego ogromnego terenu, więc nie dziwię się, że ci właśnie projektanci Tobie w duszy zagrali..
Urzekły mnie idealnie uformowane cisy i ich kanciaste kształty zmiękczone falami traw w holenderskim ogrodzie :woohoo:
Zapowiada się u Ciebie cudowne miejsce, skoro inspirujesz się tak porywającymi ogrodami.

Miejscami dla mnie na rabatach za duży bałagan, ale ja nie jestem taką artystyczną duszą ;) i stąd czasami nie odnajduję się w angielskim stylu, gdzie byliny przenikają się gęsto.
Nie wiem, czy tak masz czasami, że coś Ci się podoba..ale u siebie byś tak nie zrobiła?
Ja tak mam z takimi rabatami- u Ciebie na zdjęciach bardzo mi się to podoba, ale u siebie bym tak po pierwsze nie potrafiła (wyszło by mi z tego chwastowisko jakieś, a nie rabata..), a po drugie chyba by mnie to męczyło.. tak bujnie, gęsto :think:

Dlatego tak mi się wydaje, że rabaty Twoje tętnią życiem i kolorami..i słowo barok bardzo mi pasuje :kiss3: , a moje takie nudnawe są i sztywne :pinch:
Podziwiałam CIę zresztą niejednokrotnie za sposób, w jaki budujesz swoje rabaty. Wszystko bujne, niezwykle efektowne. Jak sie przeniesiesz do nowego ogrodu z sadzeniem, to połączenie Twojej ogrodowej energii ze wspaniałym metrażem to będzie mieszanka wybuchowa!
Nigdy nie zrobię u siebie rabaty chwytającej za serce..chociażby trawy- ich potęga to wiechy falujące na wietrze na dużej przestrzeni.
Nie moge się doczekać, aż rozwiniesz skrzydła w nowym ogrodzie :hearts:

Dobrze mieć możliwość podziwiania na forum różnych ogrodów. Pozachwycać się można, czasem czymś zainspirować, a na co dzień wracać do swojego nudnego, bezpiecznego schematu. :P

Ogródek Robaczka 24 Kwi 2016 21:22 #460676

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Kasiu, wczoraj zwizytowałam ogródek i kilka się uchowało w zakamarkach :) Wysieję nowe.

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 07:14 #460792

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dzien dobry!
Wpadam tylko na chwilę z raportem pogodowym - w nocy był przymrozek. Ok.2 stopni mrozu. Trawnik biały, tulipany leżą :huh:
Mam nadzieję, ze wstaną...nie wiem co z pączkami na drzewach, krzewach i ....glicynii :cry3:
A jak u Was?
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 07:21 #460794

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bry!
U mnie było +2...
Kasik, musi być dobrze!

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 08:41 #460824

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Kasiu, wystraszyłaś mnie :jeez: ... U mnie mrozu nie było i balkon bez strat, ale co z ogrodem... :ohmy: ? Muszę koniecznie jechać przed pracą.
Mam nadzieję, że Twoje roślinki dadzą radę, trzymam mocno kciuki :hug: !

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 09:13 #460844

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie rano +5, nie widać jakichkolwiek nocnych strat. Czyżby to wczesna zimna Zośka?
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 09:14 przez Bozi.

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 10:43 #460880

• Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 115
Witaj Kasiu :)
Moje tulipany też leżały ,teraz pomału się podnoszą.Niestety magnolia rudawa.U sąsiadów tak samo te mniej osłonięte rude całkowicie.Masakra :(

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 11:31 #460900

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kasiu, u nas też było -2*. tulipany leżały, teraz ,jak wyjrzałam przez okno, to część stoi na baczność ;) ale niestety niektóre mają pochylone główki.

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 11:55 #460908

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
U mnie było -1, tulipany dały rade, młode przyrosty grujecznika - brązowe... :(
Kasiu, przed takimi łanami tulipanów jak u Ciebie nikt, kto żyw, nie przejdzie obojętnie... :woohoo: :thanks:
Ogród zachwycający... strach się bać, jaki będzie ten nowy... :happy: :hearts:
Ewa

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 17:39 #461007

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A u mnie też bez mrozu ,ale za to koszmarnie sucho .Moje rutewki też wystartowały ,ale te nowe to straszne mizeraki .Nawet się bałam ,że się wcale nie wygramolą .Wielka ilość cebulowych u Ciebie robi duże wrażenie .Czym je potem zastępujesz ? :bad-idea:

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 17:52 #461016

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
U mnie najbardziej dostały magnolie :angry:

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 21:25 #461138

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani,
Raport pogodowy po pracy - tulipany wstały, czosnki też choć nie wszystkie....niestety magnolie brązowe, a najgorsze, że na glicyniach mnóstwo pączków skisło...
Płakać mi się chce.. :cry3:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 21:26 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 21:29 #461141

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ehh szkoda :( . Wcale się nie dziwię, że masz podły nastrój :hug: .
Kasiu na pewne rzeczy wpływu nie mamy, więc nie dołuj się :flower1: . Głowa do góry - niedługo będzie ciepełko na całego i pięknie i kolorowo będziesz miała na każdym kroku :hug: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 21:37 #461147

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu, może tylko po wierzchu brązowe ?
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 21:38 przez Bozi.

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 21:51 #461166

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Hej, Kasiek, :flower1: Jak nastrój ?
U mnie też było -2, szron na trawniku i ślizgawica na tarasie, bo wcześniej posiąpiło troszku. Aaa, no i śniegiem popudrowało...
Nie zanotowałam żadnych strat, co mnie dziwi, bo cały dzień świeciło słońce i to ono sieje zawsze największe spustoszenia po przymrozkach, hm :think:

Pączki na glicynii skisły tak zupełnie ? Wieczorkiem nie zrobiły się jędrniejsze ? :hug: :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 21:58 #461170

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, nie ma co płakać, taki przymrozek nie wykańcza roślin na zawsze, zatem żadna tragedia :)
Ja wiem, że Wy Wielkopolanie pojęcia strat prawie nie znacie ;) , to i zmarznięte pączki o palpitacje mogą przyprawiać, coś, co dla nas, ludzi Wschodu ;) chlebem powszednim, dla Was ciosem w samo serce ;)
Ot, na chwilę zasmucić się wobec niepewności losów roślin, wszechpotężnej siły przyrody ;) , która kpi sobie i nic nie robi z naszych planów i oczekiwań... I iść dalej... ku lepszemu jutru ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): dala, Robaczek, asia2, Amarant

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 22:09 #461185

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakoś opadłam z sił, odeszła mi ochota na wszystko ale... dziękuję, że jesteście.
Dziękuję też za odwiedziny i postaram się przynajmniej w skrócie odpowiedzieć.

Marta, nie myśl, że opcja z tirem nie przyszła mi do głowy... :whistle: Póki co za wcześnie na jakiekolwiek nasadzenia, ale myślę, że jak plan dopnę w szczegółach to na Lubelszczyznę się wybiorę na zakupy. Jak przyjdzie pora B)
Monia, w sumie nie pomyślałam, że takie roślinki mogłyby skusić potencjalnych złodziei.. :think: Może w narożniku działki jakiś mały fragment nie będzie kuszący...zaryzykuję ;-) Po sąsiedzku jest szkółka iglaków, mają tam większy wybór do szabrowania ;)
Będę na pewno mnożyć byliny sama, ale to dopiero gdy założymy nawadnianie..wcześniej tylko wytrzymałe krzewy i drzewa. Na tych piaskach będzie ciężko z utrzymaniem wilgoci... :pinch: Dzięki za wskazówki!
Co wybrałaś u Ewuni? :P
Pikutku, patrz, całe życie się uczymy.. nie miałam pojęcia, że przebiśniegi są trujące! :blink:
Narcyzy są chyba krótkwieczne..wszystkie poza miniaturowymi Tete-a-Tete zanikają u mnie.. :think:
Monia, przecież już mówiłam Ci to wszystko kochana, to było tylko gwoli przypomnienia ;-) Żadne tam nudne schematy - wracasz do swoich zielonych pokoi i interpretujesz inspiracje na własne potrzeby. To się nazywa ogrodnictwo z duszą!
Moje przeładowane rabaty czasem męczą to fakt, ale odnajduje w tym wszystkim swoje miejsce na ziemii, przytulne kąty i stałych bywalców. Ptaki, jaszczurki, żaby, pszczoły, biedronki..to dom dla wielu stworzeń, właśnie dzięki tej bujności, więc brak opamiętania to jedno, a miłość przyrody to drugie ;-) Ja swoją okazuję tak, jak potrafię najlepiej :flower1:
Bozi, niezapominajki wrócą na pewno..żebyśmy tylko takie zmartwienia w ogrodzie mieli :hug: Może to nasza wersja zimnej zośki..? Oby ostatnia w tym roku :jeez:
Aga, widać przymrozki ominęły Mazowsze. U nas niestety straty... :dry:
Asia, byłaś na działce? Wszystko ok? U nie bieda..najbardziej żal glicynii...płakać mi się chce ilekroć pomyślę o tych pączkach... :placze:
Może nie wszystko stracone, ale dzisiaj znowu przymrozek... :unsure:
Olu, u mnie to samo... :huh:
Ino, u nas też część wstała elegancko, inne mniej, ale przy dużej ilości to tak nie razi po oczach..boleśniejsza jest utrata tylu pączków na glicynii... :pinch:
Ave, współczuję strat..wiem jaka to przykrość :hug:
Widoki nieco przerzedzone po tej nocy, ale tulipany cieszą niezmiennie. Oby pogoda pozwoliła jeszcze na radość z kwitnienia :hug:
Nowinko, cebulowe sadzę między byliny i jednoroczne. Rabaty czubate więc szybko się wypełniają inną zielenią i liści tak bardzo nie widać :flower2:
Iwonko, magnolie już u mnie kwitły długo, więc jakoś to łatwiej przełknąć, ale glicynie jeszcze nie zaczęły.. :cry3:
A propos...ukręciłam wianek magnoliowy na drzwi..to jedyne magnolie w moim ogrodzie, resztę załatwił mróz :cry3:

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Bozi, Amarant, VERA, wxxx-a

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.793 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum