TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 22:11 #461190

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Kasiu, nie martw się, będą kolejne kwitnienia, chyba nie wszystkie pączki glicynii padły.
Ja na swojej zauważyłam na razie tylko jedną 'szyszkę' i tym też się cieszę ;) .
Tulipany Exotic Emperor to moje ulubione i w takiej masie, jak u Ciebie przyparawiają serce o szybsze bicie.
Chciałabym ich posadzić dużo, ale chyba to nie ma sensu, szkoda byłoby tak drogo nakarmić nornice.
W nowym ogrodzie ta setka tulipanów nie będzie widoczna,
będziesz musiała posadzić tysiąc, w grudniu ;), jesteś na to przygotowana :funnyface:.
Pomysł zrobienia szkółki, rozsadnika roślin, których będziesz dużo potrzebowała - bardzo rozsądny :) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 22:19 #461196

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Kasiu, bardzo współczuję strat i mocno przytulam :kiss3: Kto lepiej zrozumie ogrodnika jak nie inny ogrodnik?
Miałam podobne odczucia w zeszłym roku na początku września, kiedy wróciłam z wakacji i zastałam posuszowy pogrom w ogrodzie :(
Na szczęście natura jest silna, szybko nadrabia straty :teach:
Będzie dobrze! Trzymaj się cieplutko :hearts:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 22:28 #461210

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dorciu, wiem, że takie przymrozki się mogą zdarzyć, to niby nic nadzwyczajnego o tej porze roku. Przykro tylko, że trafiło akurat na glicynie..jeszcze wczoraj psiałam, że nigdy nie były tak pięknie zapączkowane, wszystkie 4! Bardzo o nie dbałam, przycinałam kilka razy w sezonie, w tym w lutym tego roku, zamarzając na drabinie :unsure:
Bozi, Trudno to ocenić teraz..trzeba kilku dni ciepła. Poza tym dzisiaj znowu ma być przymrozek... :dry:
Juliet, słabo kochana, słabo... :cry3:
Jakoś dziwnie szła ta fala zimna, że tylko zachód kraju omiotło..akurat u nas wegetacja mocno przyspieszona i taki żonk.
Na glicyni część pączków wygląda na sztywne, ale inne zwisają smętnie, zważone...
Marta, taaa....cóż te parę glicyniowych pączków znaczy wobec wieczności :lev: Dzięki :funnyface:
A tak serio to oczywiście masz rację, nie ma powodów do rozpaczy, zwyczajnie żal. Przykro jednak zwłaszcza ze względu na winnice w okolicy, gdzie przymrozki mogły skasować plony. I wino też podrożeje :cry3:
Idę się napić... :jeez:

Ale żeby nie było tak całkiem pesymistycznie...przy tarasowych schodkach, gdzie nie pamiętam żebym cokolwiek sadziła, wyrosło takie cuś - samosiewki dzwonków, niezapominajek, szafirków i jakieś zbłąkane cebule :tongue2:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 22:33 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Amarant, VERA, edulkot

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 22:31 #461213

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Kasiu ! U mnie też juz po kwitnących magnoliach , ale trochę się nacieszyłam. Były lata ,że w pąkach mróz załatwiał sprawę.Ja patrze na hosty, epimedia , paprocie , a nawet róże i martwię się, aby sytuacja się nie powtórzyła.Już nie szaleję jak kiedyś z bezsilności. :bye:

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 22:33 #461215

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu, nie dziwię się, że czujesz taki żal po dzisiejszej nocy.. Ja tak zawsze czekam na Twoją glicynię :hearts: Może nie wszystko stracone..może jakieś pąkasy przetrwały :think:

Rok temu byłam tak rozczarowana..Kupiłam nową azalię i 2 noce po tym, jak ją przywiozłam, poszedł przymrozek i ściął otwierające się już kwiaty..Zobaczyłam więc tylko rdzawe ściereczki..a jej kwiaty tak naprawdę znam tylko ze zdjęć :jeez:
Nie chcę nawet myśleć o przymrozku u nas..wszystkie kwasoluby w pąkach.. U Ciebie za chwilę róże dadzą spektakl- u mnie byłoby po sezonie :hammer:

Mam nadzieję, że u Ciebie jednak glicynia się pozbiera i jakieś pączuszki ocaliła na otarcie łez.. :hug:

Wracając do rabat..czy ja użyłam słowa-przeładowane..? Nie przyznaję się :happy-old:
Miejsce dla wszelkiego stworzenia na pewno zrobiłaś doskonałe- poidełka, karmniki, oczko wodne, kwiaty dla bzykaczy, sporo zakamarków dla jaszczurek..
Ja się cieszę z każdej zauważonej jaszczurki, trzmiela czy pszczoły..a oczko wodne marzy mi się bardzo- chciałabym skusić do zamieszkania lub odwiedzania mojego ogrodu jakieś żabki, ważki, ptaki zachęcić do kąpieli :hearts:

EDIT..Robaczek wrote:
I wino też podrożeje :cry3:
Idę się napić... :jeez:

:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Na zapas? :rotfl1:

Wybacz, że się smieję, gdy Tobie przykro :flower1: ..ale nie wytrzymałam :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 22:36 przez Monika-Sz.

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 22:40 #461221

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiek no żal tak po ludzku tych oczekiwanych pączków i wcale Ci się nie dziwię :hug:
Dla nas też zapowiadają przymrozki i ciekawa jestem co jutro będzie ;)
Dzieje się na nowej działce a plany masz z rozmachem.
Rzeczywiście lepiej zastawić małe sadzonki w zadołowanych doniczkach, zdecydowanie lepiej się przyjmują takie niż z ruszoną bryłą korzeniową.
Jak zwykle czarujesz cebulowymi :woohoo:
Dobry sposób wymyśliłaś na nie, zostawić w gruncie i niech rosną jak chcą :lol:
Masz takie pełne tulipany jakie ja dostałam zamiast Violet Bird, wiesz może jak się zwią?
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 23:05 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek, VERA

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 23:00 #461240

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Elu, część wygląda ok, więc jak kolejny mróz nie wykończy to może coś zakwitnie :flower1:
Tulipany Exotic Emperor to też jedne z moich ulubionych. Mają olbrzymie kwiaty, ten kształt też zachwycający! Pierwszy raz posadziłam też Ballerinę, znasz? pchnie mandarynkami :hearts: Inne z moich ulubienic to Virchic z zielonymi pasemkami i Blushing Lady z rumieńcem na płatkach :)
Widziałam, że się podniosły po mrozie, więc może jeszcze będzie z nich pociecha... :oops:
Nie wiem czy na nowej działce w szczerym polu priorytetem będą tulipany :laugh1: Aleeeeeee, nie wykluczam :silly:
Dalu, dzięki kochana, Wasze słowa podnoszą mocno na duchu :hug:
Ewa, mam nadzieję, że u Ciebie strat nie było... Ja jestem jeszcze ogrodowym neofitą i wszystko przeżywam, choć nie mam na to wpływu :oops:
Moni, część pąkasów wygląda ok, a dużo ich było, więc może coś zakwitnie...jestem...staram się być dobrej myśli :lev:
Kochana, że przeładowane są to wszyscy wiemy, nie ma się co czarować :rotfl1: Krytyka to żadna ujma, bynajmniej. Zawsze mnie cieszy ocena kogoś z zewnątrz, bo wnosi coś konstruktywnego i pozwala spojrzeć na ogród z dystansu.
ps. Myślę, że koło tarasu będziesz miała idealną miejscówkę na jakieś subtelne, pluskające poidełko.. :whistle:
ps2. :drink1:
Majutku, to Angelique, urocza odmiana, ale niestety krótkowieczna, bo w 3 roku wygląda już nędznie...ale coś tam zakwitło.
Nie wiem czy w doniczkach rośliny dadzą sobie radę w tym piachu, bez nawadniania, ale to też warte przemyślenia :think: Może część zadołuję w donicach, a część luzem.
Trzymam kciuki za roślinki, żeby ominęły Was przymrozki :hug:

Muszę wam coś wyznać...nikt w pracy dzisiaj nie rozumiał mojej ciemiertniczej miny, choć skrzywiona była od 7 rano do 19, gdy z hukiem zamknęłam drzwi.
Nie miałam ochoty wracać i oglądać strat.
A tutaj? Wystarczył jeden wpis, żeby posypały się bezcenne słowa otuchy i zrozumienia...dziękuję :flower1:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 23:06 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, broja

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 23:12 #461247

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
A propos pluskania..mi się marzy mała kałuża z jakąś mini kaskadą..no raptem kilka kamieni na stercie i spływająca z tego woda do kałuży..ale kiedy, kiedy :hammer:
Bym nie była pierdoła to sama bym takie coś zrobiła, ale że nie mam czasu ani zbytniej weny, żeby wgryźć się w temat...to sobie marzę. W końcu się wkurzę, wkopię gotową formę, ułoże kilka kamieni, podepnę pompę, naleje kilka wiader wody i voila.. :lev: bo tak sobie właśnie wyobrażam tę konstrukcję :P

Kasiek..w pracy byłaś 7-19 :blink:
Ze mnie się w pracy czasem podśmiewają, jak przychodzę cała podrapana i ledwo się ruszam :silly: W zasadzie od razu wiedzą, że "sezon" się zaczął. Raczej zrozumienia nie mam..bardziej to uśmiechy politowania ;)

Co do glicynii- musi być dobrze.. One nie zrobią nam takiego świństwa, żeby nie kwitnąc wcale :kiss3:

Ogródek Robaczka 25 Kwi 2016 23:20 #461253

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Przytulam, kochana :hug:
Wiem, co czujesz, pamiętasz mój zeszłoroczny pogrom nawozowy ? Zmarnowałam najcenniejsze okazy :placze: I to wiosną, kiedy na wszystko czeka się z taką nadzieją i ekscytacją :search:
Dziś też u Was przymrozek :jeez: U nas nie zapowiadają, ale pamiętam przypadki z tej zimy, że miało być -5, a spadło do - 14. No, ale co możemy na to poradzić :unsure:

Trzymam mocno kciuki za ciepłe noce ! U wszystkich :teach:

Ogródek Robaczka 26 Kwi 2016 07:07 #461276

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dziś znów poranne skrobanie szyb i "piękny" szron na trawniku :mad2: ... Byłam wczoraj na ogrodzie. przymrozek i mnie nie ominął. Liście czosnków zważone na ziemi, tulipany leżą... Szczęście w nieszczęściu, że moja glicynia i w tym roku nie zawiązała pączków (czym przypieczętowała swój los - wylatuje!), a jedyna magnolia przekwitła wcześniej...

Ogródek Robaczka 26 Kwi 2016 08:18 #461302

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
U mnie też dziś lekko mrozek musnął po ogrodzie. Jeszcze nie byłam, ale myślę, że obeszło się bez kolejnych przykrości - w końcu to co mógł ściąć już ściął tydzień temu :pinch: . No ale u mnie wegetacja nie jest na takim etapie jak u Ciebie, więc dostało się tylko magnoliowym kwiatom :dry: .

Kasiu pijmy zatem wino puki tanie :happy: :drink1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogródek Robaczka 26 Kwi 2016 12:50 #461437

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
U mnie zaś, zapowiadali dwa na plusie i było dwa na plusie. Za to padał, ba, sypał śnieg, a teraz wieje i leje. Oby do piątku, ponoć nadchodzi ocieplenie :search:

Miłego dnia, daj znać jak ogród ? :kiss3:

Ogródek Robaczka 26 Kwi 2016 21:53 #461783

• jlg
  • jlg's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Kasiu - bądź dobrej myśli, przyroda ma czasem tak ogromny potencjał regeneracyjny, że ciężko uwierzyć. Będzie dobrze.

Pomysł z własną szkółką jest świetny, tylko przychylam się do wypowiedzi poprzedniczek - sadzić w doniczkach i zapewnić podlewanie - w przeciwnym razie nie ma co się brać za to.

A propos niezrozumienia w pracy dla pasji ogrodniczej - pamiętam te dziwne spojrzenia koleżanek gdy pochwaliłam się, że pierwszą wypłatę kupiłam kompostownik :happy4: a potem dżdżownice :happy4:
Pozdrawiam ciepło - Joasia

Miniaturka Joasi

Ogródek Robaczka 26 Kwi 2016 21:57 #461787

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Joasia prawdę mówi :) Oby nie było więszych przymrozków.

Ogródek Robaczka 26 Kwi 2016 23:17 #461836

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Kasiu :flower1: przychodzę zaniepokojona tym, co napisałaś u mnie o glicynii. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Musi być! Bajka u Ciebie, muszę cofnąć się dużo wstecz, ale tulipany powalają :woohoo: Kiedy kawa?

Ogródek Robaczka 26 Kwi 2016 23:49 #461842

• wpoldo5tak
  • wpoldo5tak's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Robaczek wrote:
nikt w pracy dzisiaj nie rozumiał mojej ciemiertniczej miny

Ta mina to od ciemierników? Ale nam się ogrodnictwo na głowę rzuca. :devil1: Kasiu, bardzo współczuję Ci strat, zwłaszcza glicynii, którą zawsze podziwiałam u Ciebie. Natchniona min. Twoimi, sprawiłam sobie własną, ale jak może wiesz - mój pies ogrodnika postanowił, że nie będzie mu ten badyl tam sterczał i na przedwiośniu wykarczował korzenie, a łodygi poszatkował... Za to teraz nie muszę już się o nią martwić :funnyface: Głupio tak staram się Ciebie pocieszyć moją stratą, wiem... Ale może choć trochę się rozbawisz...

Tulipany - podczytuję nazwy, będę sprawdzać w necie, bo zachwycona jestem cebulami na wiosnę

:bye: Don't worry!
Pozdrawiam,

Dominika

Ogródek na Łużycu :)

Ogródek Robaczka 27 Kwi 2016 08:17 #461882

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
To mam szczęście że w pracy nie jestem jedynym ogrodnikiem i moja radość z podarowanych na urodziny wideł amerykańskich jak i smutek z powodu zniszczonych roślin jest przynajmniej przez niektórych doskonale rozumiana :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogródek Robaczka 27 Kwi 2016 16:43 #462093

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja też często siedze w pracy do późna. Własnie zrobiłam sobie przerwę na relaks, bo przecież nie można tak tyle godzin non stop pracować ;)
Bardzo podoba mi się projektowanie Oudolfa. Ale ja tak nie umiem.
Trudno, będę miała swoją wersję bałaganu
Moje rutewki są o wiele mniejsze, ale zyja, więc mam nadzieje, ze w sezonie ładnie się rozrosną
Kupuję w ZP w maju kolejne, ale te niskie na obwódki
Jak tam Twoje ostnice. U mnie nie ma nawet siewek
Pogrom

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.329 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum