Dzień dobry!
Wczoraj wieczorem próbowałam nadrobić zaległości u Was, ale nie chcę czytać "po łebkach" więc każdego wieczoru podczytuję jeden wątek i tym sposobem mam nadzieję być na bieżąco
Poza tym utknęłam wczoraj w dziale różanym...
Edytko, witam koleżankę z Warmii!
Białe korony, to chyba White Liberstar. Kwitną już u Asi2 (
ogrod (nie) do Poznania) cudne są! Koniecznie pokaż swoje jak się rozwiną! Myszę je dosadzić jesienią
Dorotko, mam nadzieję, że uda się do Was dołączyć w czerwcu, dam znać.
Gratuluję udanych wysiewów! Moja lobelia też już w gruncie, choc jeszcze maleństwa są..ale szybko rosną. Heliotropy hartuję i wkrótce pójdą na rabaty. W ubiegłym roku rosły mi w gruncie doskonale, lepiej niż w donicach. Kwitly do przymrozków. Trzeba je tylko regularnie podcinać zeby nie były zbyt wysokie i ładnie się zagęszczały.
Gorzatko, nieszczepiona glicynia może zakwitnąć po 8-12 latach ale czasem wcale...
Moze niezależnie od tej, która masz..warto kupić szczepioną?
Pat, glicynia na razie ma się dobrze i jesli żadna klęska żywiołowa nie nawiedzi mojego ogrodu zapowiada się festiwal kwiecia!
Jestem pewna, ze Twoje lobelie też czują presję oczekiwań i nie zawiodą
Moje już siedzą w ziemii, czekam aż nabiorą masy ..w ubiegłym roku kwitly w maju
miłego dnia!
Aniu, witaj! Glicynię kupiliśmy 4 lata temu, była juz wyprowadzona z pniem na drzewo, na konstrukcji metalowej w kształcie parasola. Zeby ją w ten sposób prowadzić musiałabyś zaplątał w warkocz 2-3 główne pędy i mocowań do jakiejś solidnej podstawy. Glicynia to bardzo ekspansywna pnączem owija się wokół podpór miażdżąc drewniane słupki, wyginając, pręty, rynny etc. Może nawet zerwać płytki z dachu, jesli wplącze się wąsami w konstrukcję
Trzeba jej pilnować i regularnie ciąć, min. 2 razy w roku. Moja rośnie blisko ściany garażu i koronę ma na wysokości dachu więc mam na nią oko
Marysium na Twoich rabatach jest co podziwiać przez cały rok
Piękne byliny w ogromnych plamach koloru, powojniczki (ach te Arabelle...
) i róze
a propos róż, czasy zauważyłaś tek paskudne bruzdownice u siebie? U mnie już się pojawiły
Bozuniu, miło mi, że jesteś! Mam nadzieję, ze wkrótce założysz wąteczek swojego maleństwa
Miłego dnia