TEMAT: <ID> Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 09 Lip 2013 21:28 #177072

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Zrób oprysk jutro tym zakwasem jaki masz ale dodaj mniej wody. Pół litra na litr zakwasu. Oczywiście zakwas musi być z kredą.

A to, że nie masz w odwodzie żądnego środka to poważny błąd.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Zielone okna z estimeble.pl

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 09 Lip 2013 21:37 #177076

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Teraz to wiem a wydawało mi się że się obejdzie bez niego.Jutro wieczorem zrobię oprysk bo od rana już na działce praży słońce.
:thanks:

Do zakwasu już dodana kreda.
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2013 22:07 przez bela.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 09 Lip 2013 22:19 #177114

• Eus
  • Eus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Ostatni oprysk 5 lipca - jak tylko zauważyłam na 3 liściach różnych pomidorów ZZ. Następnego dnia zerwałam jeszcze parę i codziennie sprawdzam - więcej nie widzę. Czy mogę prysnąć już cytrynianem wapnia, czy za wcześnie?
Pozdrawiam
Eugenia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 09 Lip 2013 22:41 #177141

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Toteż ciekawią mnie te plamy u beli. Niby to ZZ ale jakby już ubita. To nie są świeże plamy.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 09 Lip 2013 23:06 #177153

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
Pomodoro jak w czwartek pryskałam to nie zauważyłam plam chyba że przeoczyłam bo niemiłosiernie żarły komary a piątek ,sobotę i w niedzielę nie byłam na działce bo miałam gości dopiero jak poszłam wczoraj to się przestraszyłam i zaczęłam obrywać te liście może te co dzisiaj zerwałam to wczoraj je ominęłam zobaczę jutro rano bo dzisiaj po dwa razy każdy krzak sprawdzałam.
pozdrawiam Bożena

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 00:51 #177173

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
pomodoro napisał:
Zależy mi na spostrzeżeniach ludzi statecznych, nie szalejących z nawozami i innymi szamańskimi metodami.

waldek727 zapytał: :think:

Mieciu.
Na czym polegają ,,szamańskie metody" ochrony pomidorów i ogórków w gruncie?

sierika zainteresowała się również:
Podpinam się pod pytanie Waldka

pomodoro odpowiedział:
Walduś

Masz coś do powiedzenia w temacie wątku ?. To proszę.

Jeśli nie, to szukaj szczęścia gdzie indziej.

Tak więc na grzecznie postawione pytanie w temacie nie dostałem wyczerpującej odpowiedzi, tylko zostałem w arogancki sposób pouczony w jakim zakresie mogę korzystać z forum.
Przykro mi Mieciu, ale nigdy nie korzystałem z doradców, bo świetnie daję sobie radę w życiu sam. Wobec tego nie będę mógł skorzystać także z Twojej propozycji, a gdzie mam szukać szczęścia to pozwól, że sam o tym będę decydował.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Za tę wiadomość podziękował(a): sylwia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 06:44 #177182

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Ja przed chwilą zarwałam z Malinowch Koktajlowych jednego liścia . czy to ZZ ?
IMAG1740.jpg

IMAG1741.jpg

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 09:18 #177229

• jamles
  • jamles's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 92
pomodoro to jest taka kreda pastewna
www.labtar.pl/produkty-_weglan_wapnia_kreda_1.html

przy okazji oglądania kredy dowiedziałem się o szamańskim
sposobie na ZZ .... gruba kromka chleba pod każdy krzak przy sadzeniu,
podobno od trzech lat stosowane i żadnego innego oprysku
Leszek

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 09:53 #177244

• anetka6930
  • anetka6930's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Witam wszystkich .Pryskałam szamańską miksturką 2 razy i krzaki wyglądają na zdrowe ,mimo podlewania -a staram się aby przy krzaku było wilgotno- sucha zgnilizna na 2 krzakach wlazła na 2 grono po 1 owocu. :club2:

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 20:24 #177398

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43730
A tak już było fajnie. :fly:
Osobiście nie widzę nic niestosownego w odpowiedzi Pomodoro.Dodam tylko,aby nie prowadzić jałowych dyskusji -jakie pytanie
taka odpowiedź. :jeez:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 20:31 #177404

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapytam jeszcze raz , może ktoś mi podpowie , na poprzedniej stronie pokazałam zdjęcia i nie wiem czy to ZZ ? .

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 20:40 #177409

• opal
  • opal's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Tacca

wg mnie to nie jest ZZ - obejrzyj spodnią stronę liścia i sprawdź czy nie masz tam takich małych robaczków. Ale nie mam pojęcia co to może być- znalazłam dziś podobne zmiany na jednym krzaczku i od spodu były takie jakby mszyce/przedziorki . Zajrzyj do wątku o ochronie pomidora - tam zamieściłam zdjęcia swojego liścia.

Pozdrawiam
Marta
Pozdrawiam

Marta
Za tę wiadomość podziękował(a): Tacca

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 20:46 #177417

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta ma rację. To nie jest ZZ
Za tę wiadomość podziękował(a): Tacca

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 21:22 #177455

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj opryskałam mleczanem z mniejszą ilością wody i i zauważyłam jeszcze 2 listki z żółtą plamą.Wczoraj więcej dałam wody ST.Pierre i dzisiaj zauważyłam że liście się wyprostowały tylko na 2 krzakach jeszcze są zwinięte od dołu bo wyżej i nowe przyrosty są proste.Pryskałam o 18,00 a teraz zaczyna grzmieć i chyba będzie burza czy ten oprysk coś da jak zacznie lać czy go zmyje.
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 21:45 #177474

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta , Pomodoro , dziękuję za odpowiedź , tak się wystraszyłam że cały zapas mleczanu zużyłam , opryskałam z wierzchu i od spodu , podobny liść po południu znalazłam na San Marzano . Po za tymi dwoma listkami , pomidory wyglądają dobrze . Niedobory fosforu i potasu jakoś się wyrównały . Czubki Malinowych Koktajlowych nadal dziwnie skarlone, Bor nie pomógł , ale ale na tych skarlonych czóbkach kiście kwiatów rosną , trochę to dziwnie wygląda .Na dolnej części są ładne duże owoce , liście soczysto zielone.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 10 Lip 2013 21:46 #177476

• Joane
  • Joane's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 134
Ja dzisiaj zmieszałam kolejną porcję żurku z kredą i w piątek robię czwarty oprysk.
Pomidory wyglądają dobrze, tylko czasami usuwam jakiś dolny liść ze zmianami. Najczęściej żółkną i mają fioletowe plamy, które na słońcu zaschły. Od tygodnia cały czas słońce i temp. powyżej 25 st. zero deszczu. Ale ma nadejść ochłodzenie i wtedy będzie widać jak sobie poradzą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 11 Lip 2013 08:34 #177603

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie noce zimne od tygodnia ok 10 st . w dzień cieplutko . Jak dzieje się coś niepokojącego to pryskam mleczanem częściej .Dodatkowa korzyść z zastosowania mleczanu , może nie pomidorowa , ale i tak warta uwagi . Jak się nachodzę w klapkach po ogrodzie to pięt domyć nie można , a od szorowania pękają . Wystarczy natrzeć mleczanem , po paru godzinach przetrzeć delikatnie pumyksem , sypie się biały pył . Naskórek zostaje gładki .
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2013 10:11 przez Hiacynta. Powód: usunięcie pierwszego zdania na wniosek forumowiczki
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Krecik stary, bela, Zygi, Edyta D

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 11 Lip 2013 09:24 #177620

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze jedna ekologiczna zaleta mleczanu.Ja już nie nadążam z produkcją zakwasu jak go zleję do butelek i do lodówki to nastawiam następny i tak na okrągło.Dzięki mleczanowi wyleczyłam lubczyk,bakłażany rosną pięknie bez żadnej plamki,miałam też kędzierzawość liści brzoskwiń którą wyleczyłam,pozbyłam się też białej plamistości liści na truskawkach pryskam też cebulę i jak do tej pory jest zielona i zdrowa :bye:

Mam nadzieję że po wczorajszym oprysku :hammer: ZZ i nie będę musiała użyć ciężkiej artylerii i zacząć pryskać co 7 dni aby nie dać jej możliwości powrotu.
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2013 09:29 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Krecik stary

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.692 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum