TEMAT: <ID> Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 12 Lip 2013 22:53 #178227

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 801
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Pomodoro zadziałał ten ostatni oprysk w środę :supr3: sprawdzałam dzisiaj pomidory i są czyste nie znalazłam żadnego liścia z ZZ jak jutro nie będzie padać to powtórzę go.
pozdrawiam Bożena
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2013 22:54 przez bela.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Joane


Zielone okna z estimeble.pl

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 12 Lip 2013 23:33 #178245

  • chudziak
  • chudziak's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 176
Jaki typ mąki będzie lepszy do zrobienia zakwasu w celach 'opryskowych' żytnia typ2000 bo zakwas na żurek można zrobić zarówno z t2000 , t1400, t720 - pytam bo z racji faktu ,że regularnie piekę chleb mam mąki we wszystkich w/w typach .

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 12 Lip 2013 23:50 #178252

  • bela
  • bela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 801
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Ja się nie zastanawiałam jaki typ mąki wybrać kupuję Żurkową Żytnią i z niej robię dodaje tylko czosnek :bye:
pozdrawiam Bożena

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 13 Lip 2013 00:03 #178256

  • waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1273
  • Otrzymane dziękuję: 864
Bakterie kwasu mlekowego nie są aż tak wybredne żeby sprawdzać typ mąki użytej do przeprowadzenia fermentacji. Równie dobrze można je namnożyć na żytnich otrębach.
Powracając do pytania to użyj mąki razowej typ 2000.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 01:30 przez waldek727.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 13 Lip 2013 09:17 #178281

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Joane 100g ząbków czosnku rozdrobnić , zalać 5 L wody i odstawić na 3 lub 4 dni, nie rozcieńczać.

Ja nie trzymam się ściśle przepisu , główkę czosnku , rozgniatam , zalewam 1 l wody . Po 3-4 dniach dolewam trochę do mleczanu wapnia . Po kilku dniach na słoneczku czosnek zaczyna fermentować .
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 09:18 przez Tacca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 13 Lip 2013 09:39 #178287

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
Danusiu serdecznie dziękuję za przepis. Zaraz nastawiam z jednej główki. Na razie starczy.

Właśnie się kisi kolejny zakwas. W poniedziałek pryskam krzewy owocowe i wiśnie. Na porzeczkach mam rdzawe plamy, na wiśniach liście też chorują, a po przeczytaniu waszych doświadzeń z tymi opryskami na krzeewach i drzewach też spróbuję.
Ciekawe jest to, że moje pomidory rosną przy tych krzewach i drzewach i na pomidorach nic a to co było niepryskane zaczyna chorować.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 13 Lip 2013 11:26 #178326

  • Eus
  • Eus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 572
  • Otrzymane dziękuję: 389
Z mojego doświadczenia - najlepsza mąka żytnia 2000, ale u nas nie zawsze jest, to robię zakwas z drobniej mielonych i nawet dodaję płatki owsiane :huh:
Pozdrawiam
Eugenia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 13 Lip 2013 11:45 #178329

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Joasiu

Mówiąc o wiśniach masz zapewne na myśli drobną plamistość liści drzew owoców pestkowych. To trochę za późno. O opryskach trzeba pomyśleć w maju. A jak już jesteśmy przy drzewkach owocowych to powiem, że jestem najbardziej zadowolony z efektu właśnie tu. Bo na pomidorach to nie wiadomo czy była ZZ czy jeszcze nie. Tu, na gruszy, rdza była bo plamki się pokazały. Ale ewidentnie choroba została przystopowana a rozwój grzyba, sprawcy tej choroby- zatrzymany jako, że nowe plamy się nie tworzą a w miejscu plam już istniejących nie tworzą się narośle.

Polecałbym również ten oprysk tym, którzy uprawiają winorośl przeciw mączniakowi i innym chorobom grzybowym. Winorośl szczególnie pozytywnie reaguje na wapń .
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 12:31 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, krystynac50, bela, Zygi, Edyta D

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 13 Lip 2013 12:58 #178346

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Eus wrote:
Z mojego doświadczenia - najlepsza mąka żytnia 2000, ale u nas nie zawsze jest, to robię zakwas z drobniej mielonych i nawet dodaję płatki owsiane :huh:

Pisałem na ten temat zupełnie niedawno :

pomodoro wrote:
Wina jest po stronie mąki, to jest b. prawdopodobne. Ale nie wykluczone, że naczynia trzeba porządnie zdezynfekować.Co do maki jedna uwaga. Im więcej otrąb zawiera mąka tym jest to korzystniejsze nie tak dla fermentacji co do składu zakwasu. Z otrąb powstaje bogatszy bukiet pożytecznych substancji o działaniu p. grzybiczym.

Dobrym dodatkiem do maki żurkowej są płatki jęczmienne zmielone w maszynce do mięsa.
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 12:58 przez pomodoro.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 13 Lip 2013 19:54 #178459

  • jamles
  • jamles's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 145
  • Otrzymane dziękuję: 92
szparag61 wrote:
.... zakwas na żurek można zrobić zarówno z t2000 , t1400, t720 -
z"720" robiłem zakwas, może żurek z tego się ugotuje, ale mnie po dodaniu roztworu kredy
raczej nie gazowało CO2, zrobiła się tylko jakaś pianka i tyle.
Po zmierzeniu pH roztwór zakwasu z kredą miał ok. 6 dolałem tylko połowę wody i tym prysnąłem
dziś około 10 krzaków
Leszek

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 15 Lip 2013 17:58 #179100

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7121
  • Otrzymane dziękuję: 43729
Wczoraj robiłem zakwas i do mąki żytniej dodałem trochę płatków jęczmiennych zmielonych.Dziś zauważyłem,że zakwas lekko się "zburzył".Teraz już jest normalny,ale taki jakiś inny zapach.Czy to normalne,czy mam go wylać?Z płatkami robię pierwszy raz. :jeez:
Pozdrawiam Józek!!

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 15 Lip 2013 17:59 #179101

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Nie wiem co Wy z ta mąka tak się gimnastykujecie , robię zakwas z tego co mi mąż do szafki wstawi, ostatnio miałam, najtańsza tortowa ,wyszedł taki jak trzeba . Sloik pierwszy raz wyparzylam a teraz nawet nie myje , pilnuje tylko żeby w dzień stał na słońcu a w nocy w kuchni, jak za długo stoi to dodaje łyżkę maki jako pozywki. Czasem dodaję trochę otrąb pszennych albo zytnich ,liść laurowy, ziele angielskie i czosnek, jak mam to ze sliioika przefermentowany, jak nie mam to świeży
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2013 18:02 przez Tacca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane, Krecik stary, bela, sylwia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 15 Lip 2013 18:16 #179105

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7121
  • Otrzymane dziękuję: 43729
Też dodałem świerzy czosnek,a kisi się na pokrywie akwarium,cały czas ciepłej.
Pozdrawiam Józek!!

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 15 Lip 2013 21:49 #179208

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Kreciku , jak buzuje , to znaczy że się kisi . Im szybciej nastaw zaczyna fermentację tym lepiej , po to dajesz starter , czyli resztę z poprzedniego zakwasu , jak nie chce zastartować , znaczy szybko fermentować to może gnić , jakieś dzikie bakterie mogą się mnożyć , to trochę tak jak z winem , nastawiasz i powinno zacząć fermentować .
Przedwczoraj nastawiłam świeży zakwas , wystawiłam na słońce , wczoraj buzowało aż miło , dziś już tylko pianka została , teraz może sobie spokojnie dochodzić .

IMAG1800.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, sylwia

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 15 Lip 2013 22:00 #179209

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7121
  • Otrzymane dziękuję: 43729
Włśnie tak było u mnie wczoraj zrobiłem, dziś rano buzowało.A teraz jest spokój.Tacco dziękuję uspokoiłaś mnie.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2013 22:00 przez Krecik stary.

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 15 Lip 2013 22:03 #179211

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
To moje ogórki , trochę późno wsadziłam , ale za to zdrowiutkie . Pryskałam kilka razy , Ponieważ w skrzyni miałam niewłaściwie przygotowaną ziemię to sam żurek lałam wprost do podłoża . Na razie tydzień przerwy w oprysku , nie wiem kiedy będę pryskać , chyba za tydzień profilaktycznie , chyba że coś się wydarzy .

IMAG1766.jpg


IMAG1768.jpg

Pomidory pryskane były już nie wiem ile razy , teraz też mają przerwę .

IMAG1765.jpg

Noce zrobiły się bardzo zimne , więc teraz pomidory troszkę osłoniłam , mam nadzieję że do jesieni dojrzeją .

IMAG1761.jpg

Papryka na razie bez zabezpieczenia . Pryskana co parę dni .

IMAG1799.jpg

A te to jakieś totalne dziwaki . To mają być Koktajlowe Malinowe .

IMAG1758.jpg

Grona mają ładne , krzaki rosną i rosną , jeden ma już 2 m .

IMAG1758.jpg

A na szczytach wyglądają tak .

IMAG1756.jpg

A tak wygląda całość .

IMAG1757.jpg
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2013 22:08 przez Tacca.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 15 Lip 2013 22:12 #179214

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Kreciku , a co do zapachu , inaczej pachnie mąka żytnia i inaczej mąka pszenna , płatki owsiane na mleku inaczej pachną niż kasza manna , albo kluski lane . Po ukiszeniu ten zapach się zaciera i pachnie kiszonką .
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, bela

Biologiczna ochrona pomidorów i ogórków - mleczan wapnia 15 Lip 2013 22:26 #179218

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Danusiu

Jeśli to koktajlowy malinowy ode mnie to owoce mniej więcej tak wyglądają.


DSC_0452_2013-07-15.jpg


Ale coś musiałaś nabroić z nawożeniem. Na liściach widać niedobór potasu a na wierzchołkach boru albo cynku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tacca


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.640 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum