TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VI

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 19:30 #659357

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Adrian część ludzi tutaj nie je mięsa.

Wstawiając relację tu - na "ogólnym" w pewien sposób zmuszasz ich do czytania - oglądania tego, czego oglądać nie chcą.

Najlepiej będzie jak Ty lub Mod wyłączycie te zdjęcia i "relację" w odrębny wątek, tam mięsożercy będą mogli sobie podyskutować "jak się to robi", bez ranienia uczuć nie mięsożerców.

Z tym zabijaniem indyków w 2 osoby, to jest g. prawda.
Ale jak napisałam, możemy sobie podyskutować w "specjalistycznym" temacie.

Mamma gratuluję zakupu. Fakt "telewizja z kurami" jest świetna:
P5253317.jpg

Moje pierwsze padły ze starości, a potem nauczyłam się dzielić na "zaprzyjaźnione" i takie do "zaproszenia na obiad".
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Iwona M, pouder, Miragoral, Kajtkowa, Pestka, Mamma, Agusiak, MARRY, Zielona, UllaM, Nimfa, aga

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 19:38 #659360

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Mamma, jak się z nimi za bardzo zaprzyjaźnicie, to będzie żal no wiesz... Pokaż wybieg dla nich, gdzie będą sobie dziubały? Dzięki kurom można pozbyć się podagrycznika, ale wydrapią też wszystko po drodze. Fajne są. Gratulacje za osiągnięcie. Jajka kupuję u nas od gospodarza za 80 groszy i mają super smak, a swoje to już wogóle... Oj, chyba z tytułu wątku Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek - jajka będziesz musiała usunąć ;)

A niech tam sobie chodzą do końca. Może wyprowadzą następne pokolenie :)
Dziękuję, to jeszcze żadne osiągnięcie, ale jaka radość.
Niestety jajka u nas zagoszczą tylko sporadycznie (mam nadzieję,że takie swojskie będą zdrowsze) , reszta pójdzie to psów i na sprzedaż.
Wybieg ma ponad 200m2, ale za wybiegiem (muszę tylko pastuchem zabezpieczyć warzywa), zieleninki i robaczków nie do przejedzenia ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2019 20:05 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit, Betula, Kajtkowa, Agusiak, Zielona, Nimfa, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 19:56 #659365

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Masz dość duży wybieg. U mnie to by nie przeszło. Z góry łatwym celem było by dla jastrzębi. Szybko bym nie miała nic.
Ale potwierdzam, można gapić się na nie godzinami. Telewizji nie trzeba. :)
Mój wnuczek uwielbia koguta, aż się boję, że kiedyś frunie mu na głowę. :happy3:
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, Mamma, Agusiak, UllaM, aga

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 20:11 #659367

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Też się tego boję. Na razie koszenie i podrzucanie zieleninki na wybieg.
Małgoś, to Pipika taka śliczna?
Te kury, to takim "psim swędem" nam się dziś udało kupić. Wygląda na to, że kurki to Sussexy a kogut to Karmazyn. Przynajmniej tak mi wychodzi z przeglądu ras.
Generalnie takie rasy są u nas nie do zdobycia.
Moje psy trochę za bardzo zainteresowane...oj za bardzo.
Jutro pójdzie siatka na górę i kurki poznają podwórko.
Wybaczcie, ale pogoda mi dziś nie w głowie...w każdym razie nie padało.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2019 20:14 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, CHI, Kajtkowa, Agusiak, MARRY, Nimfa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 20:14 #659368

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Dzień słoneczny, ale niezbyt ciepły, bo tylko 20°C. Zimny wiatr skutecznie odstraszał od pracy w ogrodzie.
Ponieważ mam jeszcze lenia po krótkiej infekcji wirusowej, kiedy każdy wysiłek bardzo mnie męczył, na obiad zrobiłam szybkie danie kuchni meksykańskiej fajitę:

61458438_2347989788817086_8101790109742923776_n.jpg

Od dzieci z okazji dnia matki dostałam begonię

IMG_0930.jpg

i kubek z takim napisem

IMG_0933.jpg

Miła odmiana, bo do tej pory dzieci twierdziły, że "dom jest tam, gdzie wi-fi zapina się automatycznie" :rotfl1:
Pozdrawiam
Bea

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 20:31 #659370

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Wiosna w pełni rozkwitu.
Maki w cudnym majtkowym różu:

IMG_0838.jpg

Żurawka:

IMG_0835.jpg

Jakiś chwast przyszedł do mnie zza płotu. Ładny jest więc zostaje, zwłaszcza że usadowił się na rabacie, a nie trawniku. Czy ktoś wie co to?

IMG_0850.jpg

To wprawdzie posadziłam osobiście, ale nazwy nie zapisałam :hammer: Ktoś coś? Podejrzewam jakąś kocimiętkę.

IMG_0851.jpg

I taka ładna paproć. Ubiegłoroczny nabytek. Nazwy nie zapamiętałam.

IMG_0857.jpg
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Miragoral, Kajtkowa, Mamma, koma, Agusiak, MARRY, UllaM, aga, Zygowa, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 20:34 #659372

• BasiaRozyczka
  • BasiaRozyczka's Avatar
Wszystkim MAMOM najserdeczniejsze życzenia! Tak jak mówił abp Stanisław Wielgus "Matka - to najpiękniejsze słowo w językach świata. Matka - to słowo które oznacza miłość, miłość prawdziwą, która nie zdradza, to słowo, które oznacza wierność, które oznacza wielką ofiarę, nawet do śmierci dla dobra dziecka".
Dzisiejszy dzień spędziłam u mamy, i chodząc po łąkach zbierając miętę znów poczułam się jak mała dziewczynka.. ach fantastyczne uczucie aż mi łezka w oku sie kręci na samo wspomnienie tych lat które już nigdy nie wrócą!Kilka zdjęć uchwyconych w obiektywie mamusinowego ogrodu

1-3.jpg

2-4.jpg

3-3.jpg

4-3.jpg

5.jpg

6.jpg

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 20:35 #659373

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Betulko, ten chwast wygląda mi na żywokost. Dodaję go do gnojówki z pokrzywy. Wzbogaca ją ponoć w potas.
Marlena
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 20:45 #659374

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83502
Na pewno żywokost - haniebnie się panoszy, pozbyłabym się szybciutko. A "sadzone osobiście" to nie kocimiętka, lecz szałwia.
Co do pogody - ja mam fatalną i w dodatku rozsierdzają mnie relacje o słońcu we Wrocławiu. Już jestem ciężko przeziębiona - co mi się nie zdarzyło od dawna.
Tyle, że co krok takie widoczki:

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Biotit, Miragoral, Betula, Mamma, koma, Agusiak, Nimfa, aga, BasiaRozyczka, Zygowa, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 20:48 #659375

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
To wprawdzie posadziłam osobiście, ale nazwy nie zapisałam :hammer: Ktoś coś? Podejrzewam jakąś kocimiętkę.

Przypuszczam, że to kocimiętka walker's low
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2019 21:08 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 20:58 #659377

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Trochę kwitnących krzewów.

Azalia nn

IMG_0848.jpg

Azalia japońska Schneesturm:

60415130_365908554271532_5465096239185920000_n-2.jpg

Tłumacząc na polski to "burza śnieżna". Bardzo adekwatne nazwa, bo krzew jest oblepiony kwiatami:

60769592_653364445135027_8817256980365180928_n-2.jpg

Kolkwicja chińska na razie ma specyficzny pokrój. Krzew jest jakieś 3 razy szerszy niż wyższy. Z czasem proporcje powinny się zmienić, bo kolkwicja dorasta do dwóch metrów wysokości i szerokości.

IMG_0903.jpg

Kwiaty podobne do krzewuszki, ale dużo mniejsze i jest ich zatrzęsienie

IMG_0906.jpg

IMG_0912-2.jpg

Tu dla porównania krzewuszka:

IMG_0899.jpg

Do kwitnienia szykuje się bez czarny, odmiana Pulvulurenta

IMG_0883.jpg

IMG_0882.jpg

Skoro bzy zaczynają kwitnąć, to pora robić z nich syrop, niezastąpiony lek na infekcje wirusowe.
Załączniki:
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2019 21:15 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, Mamma, Agusiak, MARRY, UllaM, BasiaRozyczka, Zygowa, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 21:22 #659385

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Dzięki dziewczyny za rozszyfrowanie moich zagadek. To będzie jakaś szałwia, bo kocimiętka ma inne liście. Nie poznałam bo moja szałwia wygląda tak:

IMG_0889.jpg

Różyczko! Sielski ogród. Nie wiem dlaczego, ale skojarzył mi się z obrazem Mehoffera "Dziwny ogród". Pewnie to przez podobny klimat, sielski a zarazem lekko tajemniczy.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2019 21:23 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, Mamma, BasiaRozyczka, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 21:35 #659388

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
Teraz w moim ogrodzie królują irysy:

IMG_0703.jpg

IMG_0843.jpg

IMG_0625.jpg

IMG_0855.jpg

IMG_0845.jpg

W cienistych zakątkach rządzą orliki i hosty.

IMG_0707.jpg

IMG_0709.jpg

IMG_0713.jpg

IMG_0715.jpg

Orliki wysiane z paczki z mieszanki nasion więc odmiana nie znane. Hosty też nn, bo nie zapisywałam nazw

IMG_0723.jpg

IMG_0724.jpg

IMG_0725.jpg

IMG_0860.jpg

IMG_0881.jpg

A ta wielka ma już pąki kwiatowe:

IMG_0864.jpg
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2019 21:37 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Biotit, Miragoral, Mamma, Agusiak, UllaM, BasiaRozyczka, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 22:21 #659395

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ok skoro to wzbudza emocje usunąłem post.Chi równie dobrze mogę stwierdzić że wstawiane są dania mięsne w tym wątku a są tu osoby które nie jedzą mięsa ale ok.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula, BasiaRozyczka, sznurki Ani

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 22:36 #659398

• sznurki Ani
  • sznurki Ani's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3997
A mnie tam post Adriana nie przeszkadza mieso z nieba się nie nie bierze. Rozumiem że są tu różni ludzie ale jakby tak o tym nie mówił o tamtym nie mówił bo może komuś przeszdzać to w sumie musiałby o niczym nie mówić. Jestem na forum od niedawna może nie wszystkie wasze zwyczaje znam nie wszystkie wątki ogarniam ale już lubię to forum a najchetniej do tego wątku zaglądam. Podziwiam wasze poczytania ogrodowe i nie tylko. Skarbnica wiedzy właśnie taka między wierszami.
A u mnie dziś i wczoraj było słonecznie. Wczoraj troszkę przeplewiłam pomidory w tunelu, bo chwasty rosły. Nasadziłam cynie i aksamitki za tunelem będą na płatki do sypania kwiatów dla moich krakowianeczek. Popikowałam późno wysiewane cynie zielone i dalie pomponowe. Dziś niedziela więc nie pracuje a jutro jak pogoda będzie jeszcze podubę troszkę w ziemi. Miłego wieczoru
IMG_20190525_200622.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Mamma, Agusiak

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 26 Maj 2019 23:21 #659407

• hakul
  • hakul's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 297
A u mnie maki jeszcze w pakach. Na kwiaty kolkwicji też muszę jeszcze poczekać. Obficie kwitnie natomiast oliwnik . Trzmiele są zachwycone. Jego zapach roznosi się szeroko, ale nie jest to najpiękniejszy z zapachów. To jeszcze jedna z roślin , która miała mieć pyszne owoce. Może kiedyś doczekam się. Na pierwsze owoce cytryńca czekałam ponad 15 lat.
oliwnik.jpg
Pozdrawiam Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Betula, Mamma, Agusiak, UllaM, BasiaRozyczka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 27 Maj 2019 07:40 #659427

• bela
  • bela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2436
Dzień zaczyna się piękny,słoneczny :dance: teraz jest 16*C i lekki wiaterek.Wczoraj byłam w odwiedzinach u koleżanki piekne ma kwiaty na balkonie ale ma ziemiórki i niszczą jej kwiaty czytałam na naszym forum o polecanym środku ale nie mogę znaleść na pewno to nie był środek od Pomodoro,może mi podpowiecie co zastosować aby jej polecić bo ja nigdy tego dziadostwa nie miałam.
pozdrawiam Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Pestka, BasiaRozyczka, hakul

Pogoda w naszych warzywnikach cz. V 27 Maj 2019 08:27 #659437

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bożenko, nie jestem pewna w 100%, ale wówczas była mowa o preparacie Mospilan - to środek systemiczny, stosowany też do walki z mszycami.
Pamiętam też, że zaatakowane rośliny nie były opryskiwane, ale podlewane roztworem tego preparatu.
Jednakże nie dam sobie uciąć dredów za stan mojej pamięci ;-)

W Poznaniu niebo zachmurzone, ale warstwa chmur jest na tyle cienka, że słońce nie ma problemu z przebiciem się przez nią, więc od wczesnego rana jest jasno i ciepło. Przed godz. 6 temperatura wynosiła 14 stopni, obecnie 25* , wieje lekki wiatr. Od kilku dni nie pada, cała nadzieja w deszczu, zapowiadanym na jutro.

Miłego, dobrego i spokojnego dnia :coffe: :hug:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2019 09:01 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Armasza, Łatka, Miragoral, Betula, Pestka, MARRY, BasiaRozyczka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.598 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum