TEMAT: Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 10:26 #678054

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Nocka ciepła ok.12.8*C i taki też poranek.Słoneczko z lekka świeci czasem chowa się za chmurki.Wieje dość mocny wiaterek chłodny stąd też ciepełko jest w zaciszu.Na balkonie słonecznym termometr wskazuje 23,8*C,a w cieniu 18*.U mnie przygotowania do wysadzenia czosnku i dymki zimowej.Teraz moczą się w zaprawie nasiennej.To jedyny środek chemiczny jaki użyłem od kilku lat w swoim ogrodzie.

001-235.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Pestka, koma, Agusiak, Sylwiaaa, Nimfa, aga, JaNina, anaka, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 10:27 #678055

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Otrzymane dziękuję: 3088
To prawda, co prawicie, ja też od października do kwietnia biorę preparaty z wapniem, wit.D3 i K. Zwłaszcza osoby zażywające sterydy powinny zwracać uwagę na regularne badania kości.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Betula, koma, Nimfa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 10:37 #678057

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ja też przemyśliwam nad badaniem na osteoporozę bo coś za dużo tych chrupnięć ostatnio.
Wit. D badam od jakiegoś czasu razem z córką która ma jej niedobór. Ja zresztą też mimo pracy na słońcu i nie zamykania się w pomieszczeniach jak ona.
Taka już widocznie uroda tej WIT.D że ciągle nam jej brak. Łykam systematycznie, czy to zima czy lato i tak nadal są braki.
Widać osteoporoza puka do mych kości. Czas na badania.
U nas wczoraj było pięknie, aż mówiłam mężowi że leżaczek od frontu sobie postawię i trochę połapię słońca. Dziś już pochmurno. Choć nadal ciepło.

Łatko Nie zazdraszczam tego gipsu po pachwinę. Oj musiało być ci ciężko zdzierżyć unieruchomienie.

Betulko mówisz, że liście nie zając, nie uciekną ;)
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2019 10:44 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Betula, Pestka, koma, Agusiak, Nimfa

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 10:56 #678060

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Liście warto zebrać z reprezentacyjnej części trawnika, bo trawa trochę cierpi. Ale w reszcie ogrodu do głowy nigdy mi nie przyszło, żeby liście zbierać. Trochę z lenistwa, a później okazało się, że moje lenistwo ma plusy :happy3: wiatr liście przegania z kąta w kąt, ale na wiosnę już praktycznie po nich śladu nie ma.
Świeci słońce, ale mocno wieje, ale ja liściem nie jestem i mnie wiatr z ogrodu nie przegoni :rotfl1: . Trzeba wyciągać następne dalie. W domu pięknie pachnie zrobioną wegetą.

AA6B76F5-62EA-41B4-86B5-3E4A04B1BC84.jpeg

Na zdjęciu nie widać jej prawdziwego koloru :( , ale zapach marzenie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2019 10:58 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Pestka, koma, Agusiak, Nimfa, aga, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 11:03 #678061

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Piękna ta wegeta Janinko.
Moja jest świeża, w zamrażarce. :happy4:

A liście to ja lubię grabić i wysypuję w warzywniku. Może mam wtedy mniej elegancko, ale za to mam mniej chwastów. A jak już któryś się uprze to łatwiej go wyciągnąć z ziemi jak masełko spod liści. Dlatego grabię. A w tamtym roku to ponad 30 worków przywiozłam od ludzi którzy pograbili i wystawili do zabrania. Nie napracowałam się, a warstwa próchnicy rośnie :)
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2019 11:55 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, bela, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Pestka, koma, Nimfa, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 12:07 #678070

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Po porannym, zachmurzonym niebie, które sowicie skropiło deszczem poznańską ziemię, zaczyna nieśmiało wyglądać słoneczko. Temperatura nawet przyjemna, 14 stopni, lekki wiatr, więc przebieżka na rynek była wielką przyjemnością, choć cyfry na straganach już mniejszą - nie mówię tylko o warzywach, ale także o owocach i grzybach. Obfitość jesiennych targowisk jest przytłaczająca, absolutnie nie widać klęski suszy, a pomimo to ceny są wygórowane.

Oto dlaczego warto poświęcić kawałek ogrodu pod warzywnik: te dwa pomidory ( o nieznanej nazwie ) ważą około 600 g i kosztowały 11 zł.

Wzorem Janeczki także popełniłam domową wegetę, ponieważ lektura opakowania tej sklepowej dała mi sporo do myślenia. Podczas kiedy przyprawa mniej lub bardziej znanych firm zawiera 15% suszonych warzyw ( z przewagą marchewki, ziemniaków i natki pietruszki ), to te nasze są w pełni "warzywne" :)

Teraz, we wszystkich domowych pracach wiernie towarzyszy mi Kacperek...

Pozdrawiam cieplutko :coffe:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 12:31 #678074

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu :hug: jaki on słodziutki :kiss3: jesteś najlepszym, co mogło mu się w życiu przydarzyć :hug:

Łaciu, pięknie dziękuję :kiss3:
IMG_20191010_122349_1.jpg

"sznurówcia" została czule ucałowania w czółko i odprowadzona na kompost w asyście Dorśka, niezadowolonego, że nie może w kompoście z koleżanką zostać :happy-old:

IMG_20191010_121903.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Łatka, CHI, lucysia, Betula, Pestka, koma, Nimfa, aga, JaNina, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 12:43 #678076

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
Dla słabiej zorientowanych gdzie dżdżownica ma czółko :lol:
dzdzMaja.jpg

to takie łyse nad oczkami :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Łatka, CHI, Pestka, koma, Nimfa, Mandorla, aga, JaNina, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 13:04 #678078

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Jakie cudne pyśko! :hearts:
Zanęcona postem Betuli pognałam dziś do LM, no i przytargałam żurawki, wrzosy, i - a jakże! - hortensję. Myślałam, że mi się upiecze, bo stały tylko dwie doniczki z zawartością marniejszą niż marna, ale potem przecisnęłam się za konewkami i z drugiej strony regału znalazłam jeszcze jedną, zupełnie ładną, i nawet opatrzoną etykietką "Adula pink". Czy to faktycznie ona, to się, mam nadzieję, okaże, póki co zastanawiam się tylko, po co mi tyle hortensji i czy aby na pewno wszystkie mi się zmieszczą :ouch:

11* i w sumie dość nieprzyjemnie dzisiaj. Dopiero przed chwilą wyjrzało słońce - oby to był zwiastun tej dobrej pogody na weekend!
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Adasiowa, Łatka, CHI, Betula, Pestka, koma, Nimfa, aga, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 13:19 #678082

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Z wrażenia zapomniałam zaprosić wszystkie Ludki na świeżutkie, pachnące piernikiem ciasto pomidorowe z domowymi powidłami śliwkowymi - smacznego Kochani :hearts:

Jesienią na działce ...

Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2019 13:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, MagdaH, Krecik stary, bela, CHI, Betula, Pestka, koma, Sylwiaaa, gazela, Nimfa, Mandorla, aga, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 14:21 #678083

• aga
  • aga's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Aniu,pomidorowego to jeszcze nie piekłam. :oops: A Kacperek taki "kacperkowy" - jak to imię może się dopasować do właściciela...
U mnie prawie same resztki:

20191010_135747.jpg

Kolejny sos do szakszuki - z resztek pomidorów.

20191010_135755.jpg

Resztka fasolki szparagowej do obiadu.Pozostałe nie przeżyły przymrozku...

20191010_135807.jpg

Resztka fasoli na suche ziarno.Chyba zamrożę metodą Krecika. :)

20191010_135853.jpg

Resztka lubczyku w ogródku.Moją jarzynkę,czy jak kto woli wegetę przygotowuję w soli.Wszystkie warzywa i korzeniowe, i liściowe mielę w maszynce i przesypuję solą.Przechowuję w lodówce,albo w piwnicy.Moim zdaniem najbardziej oddaje smak i zapach świeżych warzyw.

20191010_135943.jpg

Resztka poziomeczek...

20191010_140051.jpg

A to nie resztka,ale miłe zaskoczenie - opieńki pod borówką amerykańską.Nigdy wcześniej tam nie rosły. :dry: Muszę przeszukać dokładnie ogródek - coś mi się zdaje,że będzie sosik... :yummi:

Jakkolwiek - pozdrawiam resztkowo. :bye:
A wszystkim,którzy tego potrzebuję -życzę ZDROWIA. :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2019 14:22 przez aga.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Krecik stary, bela, Adasiowa, Łatka, CHI, lucysia, Betula, Pestka, koma, gazela, Nimfa, Mandorla, JaNina, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 15:02 #678086

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Pozwólcie, że choć to nie wątek literacki, wyrażę swoją ogromną radość z Nobla dla Olgi Tokarczuk.
Choć to nie pisarka z mojej "zawodowej przegródki" - to ulubiona od wielu dekad.
Cieszę się tym bardziej, że wraz z nią (nagroda za 2018, kiedy to nie przyznano literackiego Nobla nikomu) otrzymał noblowskie wyróżnienie, równie zasłużenie, Austriak Peter Handke - a to już moja działka.
MagdaH wrote:

IMG_20191010_121903.jpg

Noż kurczę, za przesyłkę "glizdy" nic PP nie uiściłam. :rotfl1:
Cieszę się, że szybko doszło. I że mam mniej do przechowywania :lol:

Zachmurzyło się - i kropi.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, CHI, Betula, koma, Nimfa, Mandorla, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 15:46 #678091

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Łatka wrote:
Pozwólcie, że choć to nie wątek literacki, wyrażę swoją ogromną radość z Nobla dla Olgi Tokarczuk.
Ja też się cieszę ogromnie, dziewczyna jest niesamowita.

Aniu-Adasiowa, ciasto super, a przepis gdzie...? :think:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, CHI, Nimfa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 17:37 #678097

• Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Czesiu, mam to w swoim kręgosłupie w odcinku piersiowym, ale żaden lekarz czy jak go zwał konował nigdy nie zlecał mi takich badań. :placze:
To znaczy tylko jedno, kto mieszka w rejonie północno-wschodnim pozostaje się szykować tylko do piachu. Koszmar, ale też dobrze wiedzieć, co przy następnej wizycie mu powiem.
Czesiu, dzięki. :)
A u mnie pada.
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, CHI, koma, Nimfa, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 19:38 #678107

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32079
U mnie od kilku dni pada.Temp.waha się między 9 a 13 stopni.
Wykopałam w końcu dalie.Zajęło mi to aż 2 dni.Trzeba się pogodzić z faktem,że z roku na rok wszystko robię wolniej i jest coraz ciężej.

20191008_150432.jpg

Kapusta już się kisi/to dzieło męża/,Ja walczę z pigwą.

20191008_184351.jpg

Na niebie klucze żurawi

20191008_162204.jpg

20191008_162209.jpg

20191008_162144.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Łatka, rozalia, CHI, Betula, Pestka, Zielona, gazela, Nimfa, anaka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 19:56 #678111

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
mandorla wrote:

Aniu-Adasiowa, ciasto super, a przepis gdzie...? :think:

Ika, ciacho naprawdę jest godne polecenia i warte grzechu ;-) Przepis wstawię jutro w moim wątku ogrodowym, a tymczasem tylko namówię Was na przygotowanie szklanki pulpy pomidorowej. Oryginalna receptura mówi o szklance krojonych pomidorów z puszki, ale !!! nie muszę nikogo, kto ma swoje pomidorki przekonywać, że lepiej zastosować domowy przecier.

U mnie ten weekend upłynie prawdopodobnie pod znakiem szatkowania kapusty na kiszenie - już teraz się cieszę na ten zapach spowijający całe mieszkanie; jestem ciekawa, czy Kacper, wzorem moich wszystkich dotychczasowych futrzaków, będzie sprzątał kapuściane skrawki ...
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, MagdaH, Krecik stary, CHI, Betula, Pestka, Nimfa, Mandorla, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 20:11 #678116

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Wykopałam dalie. Adieu! Wydam komuś :) Pogoda sprzyja pracom w ogrodzie, przycinam byliny, sprzątam. Planuję następny sezon, szukam "dziur" wśród roślin, żeby wzbogacić go o nowe egzemplarze. Jadą moje zamówione rdesty himalajskie i ok. 200 cebulek. Chcę mieć przygotowane miejsca, żeby sprawnie je posadzić. Napracowałam się, a jak wracam i siadam przy biurku, pod nim zawsze towarzyszy mi nasza Mango. Zrobiłam jej zdjęcie :) W ogrodzie też mi towarzyszy. Nie cierpi nożyc o długich rączkach - wścieka się. :) Pięknie przebarwiają się borówki. Trochę je oskubałam z liści z przeznaczeniem na herbatę.

DSCN1286.jpg

DSCN1266.jpg

DSCN1282.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, bela, Adasiowa, Armasza, CHI, Betula, Pestka, koma, gazela, aga, Perełka, anaka, Barborka

Pogoda w naszych warzywnikach cz. VII 10 Paź 2019 20:37 #678120

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21386
aga wrote:
A to nie resztka,ale miłe zaskoczenie - opieńki pod borówką amerykańską.Nigdy wcześniej tam nie rosły. :dry: Muszę przeszukać dokładnie ogródek - coś mi się zdaje,że będzie sosik... :yummi:

Aga ja bym się na Twoim miejscu nie cieszyła - opieńka to pasożyt drzew.
Poczytaj tutaj i tu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, Mamma, Nimfa, anaka, Barborka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.919 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum