TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 14:40 #725398

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32083
czarna2066 Aussie rosną u mnie w gruncie i w szklarni.Najładniejszy krzak mam w tunelu/w przeciwieństwie do roku ubiegłego/.Prowadzone są na dwa pędy.Pod każdą sadzonkę dawałam kurzeniec,potem Magiczna siła,kristalon.U mnie rosną bez problemów.
Maria
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, czarna2066

Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 15:01 #725403

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Dziękuję za opinię :wink4:
Też mam zamiar posadzić w gruncie i tunelu, będę miała porównanie ;)
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 19:34 #725435

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zapraszam wszystkie Ludki na krótki spacer niedzielnym popołudniem - powędrujemy wzdłuż pomidorowych grządek, przyjrzymy się kilku ciekawym odmianom, a przede wszystkim odetchniemy od codziennej gonitwy...

Nie zbieram pomidorów wiadrami ( załóżmy, że są to wiadereczka ), aczkolwiek dzisiaj po raz pierwszy mogę powiedzieć: nareszcie :hearts:

Udało mi się zebrać owoce z pierwszych gron ...w sumie 6 kg. Krzaczków też nie posadziłam wiele - ostało się jakieś 20 sztuk.

... ale ze zdumieniem widzę, że na wyższych gronach rosną o wiele większe i ładniejsze pomidorki; nie jest to regułą.

Tak prezentują się zbiorowo poszczególne kształty i kolory tegorocznych upraw:

U wielu widoczne są niedobory potasu, a jednak jakimś cudem nie wyczuwam we wnętrzu pomidorków twardego "głąba". Są wśród nich i takie z suwakiem, i te z blizną po słupku, "kocie mordki", owoce popękane, a mimo to jestem naprawdę szczęśliwa i na swój sposób dumna z tych pomidorowych krzaczków, że pomimo fatalnych warunków zdecydowały się na wegetację.

Dana

Super Befsztyk

Baba Nina

Sybirskije Szangi

Pink Syberian Tiger

Szapka Monomakha ( krzak nr 2 )

Brutus - dwa przepiękne owoce zabrała zaraza

Chris Ukrainian

Drugie grono:

Scatolone

Baba Nina

Baba Szura

Cze-ka

E 06 krzak nr 1

E 06 krzak nr 2

Sucha, upalna pogoda; temperatury sięgające w cieniu 30 stopni, prażące słońce, niemal zero deszczu... póki co - dajemy radę.

:hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 19:48 #725439

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
DSC00307.jpg

DSC00326.jpg

To moje zbiory, sporo jeszcze na krzakach więc jakos obgonię przetwory :) dwie burze nie dały wiele wilgoci ale złożyły mi 3 mocno obłożone pomidorami krzaki niczym scyzoryk, więc część zapłonionych zrywam. Jakoś nie widać po moich pomidorach trudnego sezonu, choć w czerwcu dopadła je szara. Pierwszy raz odkąd uprawiam pomidory/ 8 lat/ ale nie straciłam ani jednego owoca, szybka reakcja i podczytywanie forum dały efekty.
Anulko, na nasionka Chrisa Ukrainian piszę się :)
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2020 19:51 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Adasiowa, Marlenka, bietkae, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, czarna2066, Matkud

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 20:02 #725441

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6222
Aniu, zaintrygowały mnie pomidorki Baba Szura i Baba Nina. Możesz coś więcej powiedzieć o nich? Pozdrawiam.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 20:22 #725447

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Sieriko - nasiona masz jak w banku :hug: Przy okazji również pochwalę Korean Long - idealny pomidor przerobowy, choć u mnie był zjadany niczym jabłko .

Kaziku, z prawdziwą przyjemnością podzielę się subiektywną, co prawda, opinią na temat najbardziej interesujących nas cech pomidorków. Jednakże musimy uzbroić się w cierpliwość, jako że chciałabym poczekać do uzyskania pełnej dojrzałości owoców i dopiero wtedy je rozkroję ( oczywiście będzie sesja zdjęciowa ).
Nasiona otrzymaliśmy w prezencie od naszej Galki68 z Białorusi :kiss3:

Obie odmiany, jak większość moich rosyjskich pomidorów, należą do stosunkowo delikatnych pod względem budowy - odważę się napisać, że to odmiany generatywne, ale .... być może tylko u mnie.
Niestety, nie mogę ocenić plenności, ponieważ tegoroczna pogoda i choroby wymęczyły wszystkie krzaki pozbawiając je wielu kwiatów i zawiązków.
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2020 20:27 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Armasza, Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, czarna2066

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 20:41 #725450

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
Moich pomidorów choroby zbytnio nie męczą, ale za to znajduję takie niespodzianki.

DSCN0876.jpg

Na dodatek kret zrył mi tunel wzdłuż i wszerz i już widzę, że niektórym krzaczkom nie wyszło to na zdrowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, bela, Adasiowa, Armasza, Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 20:50 #725452

• czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Aniu :thanks: Chris Ukrainian i Super Befsztyk, cóż za owoce :supr3:
Baby też niczego sobie :fly:

Pięknie Ci się odwdzięczyły za opiekę :hearts:

Nasionka od Galinki... Ciekawa jestem co u niej :think: od prawie tygodnia nie ma od niej żadnej wiadomości. Mam nadzieję, że wszystko jest ok :huh:
Pozdrawiam Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 21:04 #725457

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Ostatnie zbiory:
20200814_094409.jpg

Rewelacyjny okazał się Armenian od Kasencji.

20200814_094424-2.jpg

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 21:05 #725458

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Widocznie odcięli im serwery.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, czarna2066

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 21:06 #725459

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Wierzę, że Galka jest cała i zdrowa i trzymam mocno kciuki za przyszłość Jej Narodu.

Jeśli znajdę odpowiednie dla pozyskania nasion białoruskie pomidorki, to bardzo chętnie przygotuję pakieciki na Pomidorowy Targ. Z Chrisa i Befsztyka oczywiście też - nasiona mam ze Sprawdzonego Źródła ;)

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 16 Sie 2020 22:20 #725470

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
:bye:
Czy ktoś z tubylców uprawia tego pomidora ?
Krzak wysoki, silnie rosnący. Grona po 3-4 owoce.
Największe owoce były na 1.piętrze - każdy powyżej 0,5 kg
Powyżej 4.piętra krzak został ogłowiony.

20200816_Janek.jpg

20200816_Janek_1.jpg

20200816_Janek_2.jpg

Na temat smaku nie wypowiem się, bo jeszcze nie było czasu na konsumpcję ... :devil1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bietkae, Piotras, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 17 Sie 2020 05:33 #725479

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
W tym roku Mirku niestety nie.
Nie wysiewałam odmian do gruntu bo z założenia ograniczałam uprawę gruntową. Trochę mi nie wyszło ale tylko trochę. :happy: (z 70 krzaczków zeszłam do 30)
Miałam tę odmianę w zeszłym roku i byłam zachwycona jego smakiem i maślaną konsystencją.
Zauważyłam, że u niektórych jest bardzo plenny a u innych owocuje skromnie.
U mnie grona były oblepione befsztykami.
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2020 05:39 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 17 Sie 2020 07:11 #725483

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Ja mam Janka NN.
Jeszcze zielony, ale ile pomidorów to ci nie powiem bo nie pamiętam. Zerknę to dam znać jaki jest u mnie.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Mirek19

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 17 Sie 2020 07:20 #725484

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1565
czarna2066 wrote:
Aniu :thanks: Chris Ukrainian i Super Befsztyk, cóż za owoce :supr3:
Baby też niczego sobie :fly:

Pięknie Ci się odwdzięczyły za opiekę :hearts:

Nasionka od Galinki... Ciekawa jestem co u niej :think: od prawie tygodnia nie ma od niej żadnej wiadomości. Mam nadzieję, że wszystko jest ok :huh:
Witajcie, dziekuje Wam wszystkim za troske. Relacje z ogrodu troche pozniej, jezeli chodzi o kraj ... jestesmy pelni wiary, ze w tym wszystkim wytrwamy. Na dzialke jezdze , ale nie moge dlugo byc, bo nigdy nie wiadomo, czy nie zamkna wjazd do Minska.
Pozdrawiam serdecznie!

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 17 Sie 2020 07:22 #725485

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1565
Adasiowa wrote:
Wierzę, że Galka jest cała i zdrowa i trzymam mocno kciuki za przyszłość Jej Narodu.

Jeśli znajdę odpowiednie dla pozyskania nasion białoruskie pomidorki, to bardzo chętnie przygotuję pakieciki na Pomidorowy Targ. Z Chrisa i Befsztyka oczywiście też - nasiona mam ze Sprawdzonego Źródła ;)
Aniu, nasiona napewno beda, wymyslimy cos.

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 17 Sie 2020 07:32 #725487

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Galina codziennie obserwuję co u was się dzieje. Jestem pod wrażeniem dyscypliny, spokoju, determinacji. Jesteście wspaniali i nie ma takiej możliwości by się nie udało, a wczorajszy dzień przyniósł wiele nadziei. Cieszę się, ze się odezwałaś.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, whitedame, Marlenka, lucysia, bietkae, galka68, hakul, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, czarna2066

UPRAWA POMIDORÓW W ODKRYTYM GRUNCIE I POD OSŁONAMI - cz.2 sezon 2020 17 Sie 2020 08:03 #725491

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Wiem, że wątek pomidorowy, ale Galinko trzymaj się :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, Marlenka, bietkae, galka68, rybur58, del, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.014 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum