TEMAT: Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 30 Maj 2015 21:36 #374774

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3010
Przeczytałam cały wątek ale nie znalazłam tego co ma jedna moja nowa azalia japońska. Parę dni temu dostałam paczkę z azaliami a wczoraj zauważyłam na jednej z nich dziwnie wygięte i dość twarde narośla na listkach.

Proszę o pomoc.

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 30 Maj 2015 22:48 #374816

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10454
Powłocznik azaliowy. Jest to choroba grzybowa.
Liście porażone należy usunąć a cały krzew dokładnie opryskać fungicydem.

Zapobiegać tej chorobie można przez staranne wygrabienie jesienią spod krzewów opadających liści.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 01 Cze 2015 22:27 #375358

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Alinko bardzo dziękuję Ci za rozpoznanie choroby.
Fungicydem opryskam, ale chyba na wszelki wypadek opryskam również i inne azalie, które dostałam w tej samej przesyłce.
Czy ten grzyb przenosi się też na azalie wielkokwiatowe i rododendrony ? Wyczytałam, że występuje też na borówce amerykańskiej.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 01 Cze 2015 23:21 #375392

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Oj, przenosi się, przenosi :) Zarodniki zimują w opadłych liściach porażonych przez chorobę. Rozprzestrzeniają się, gdy jest wilgoć. Dla pewności zrób ze dwa opryski roślinom z paczki, a fotkę okazu wyślij do szkółki, gdzie je kupowałaś :) Powinni sprezentować Co litr Topsinu :)
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 02 Cze 2015 22:58 #375713

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj pryskałam róże środkiem Discus 500WG więc przy okazji opryskałam azalie japońskie wszystkie i wszystko w koło obok czego stały, jak będę robić oprysk innym środkiem to też je opryskam.
No i muszę bardzo dokładnie przyjrzeć się pędom tych azalii, wydaje mi się, że oberwałam wszystkie zniekształcone liście ale kto wie co tam jeszcze siedzi, :dry:
Mówisz mam reklamować, masz rację że trzeba im zwrócić uwagę na chore rośliny, niech robią i u siebie opryski przeciw chorobom. ;)

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 06 Lip 2015 22:59 #386173

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Zauważyłam to samo co ma Edulkot na moich azaliach. Oberwałam te zgrubienia i mam Amistar czy tym mogę pryskać czy szukać coś innego a jak inne to co?
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2016 14:46 przez .

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 07 Lip 2015 10:00 #386240

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Ewa :) , może być Amistar, Discus, Topsin; pryskaj kilka razy co 10-14 dni. :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 07 Lip 2015 10:53 #386253

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziekuje za odpowiedź. Topsin też mam.
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2015 10:54 przez Cypryda.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 07 Lip 2015 16:55 #386341

• zanetatacz
  • zanetatacz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 202
0
DSCN9004.jpg

DSCN9028.jpg

DSCN9030.jpg

chciałam się przywitać i poprosić o pomoc ,bo nie wiem co się dzieje z moim rododendronem ,który w okresie kwitnienia jakby spał a teraz chce kwitnąć ,czy to normalne? Wstawiłam zdjęcia ,ale nie wiem czy dobrze .
wiosną wyglądał zdrowo ,pełno pączków ,ale nie zakwitł ,teraz zwiesił liście ,zaczynają też zżółknąć i chce kwitnąć ,oberwałam większość pąków ,żeby go nie męczyć.Sprawdziłam czy nie ma zakrytej szyjki korzeniowej ,ale nie ,tylko było mocno mokro czyżbym go zalała i przez to zżółknie? proszę o radę pozdrawiam
Żaneta

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 08 Lip 2015 12:18 #386615

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj po południu pryskałam na grzyba a o 4 nad ranem wichura z deszczem i dzisiaj troch e pada trochę słońca > pryskać nie ma po co bo spłynie.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 10 Lip 2015 01:41 #387098

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Zanetatacz, zawinięte liście rododendronów świadczą o:
1) niedoborach wilgoci. Nie napisałeś/-aś, na jakiej glebie, na jakim stanowisku rośliny rosną. Ale na pewno w ostatnie upalne dni miały zbyt mało wody.

2) jeśli jednak rododendrony były systematycznie podlewane, to zawijające się liście świadczą o uszkodzeniu systemu korzeniowego.
Pytanie, jak długo rosną, czy ziemia ma kwaśny odczyn? Czy były poprawnie sadzone, z rozerwaniem filcu, czy wprost z doniczki do ziemi?
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 10 Lip 2015 08:23 #387117

• zanetatacz
  • zanetatacz's Avatar
  • Gold Boarder
Hiacynto-mój rododendron rośnie w miejscu półcienistym w niecce wyłożonej folią i ziemi dla rododendronów tak od 4 lat w towarzystwie innych tzn . jeszcze 4 sztuki i te są zdrowe,myślę ,że prędzej go zalałam,wczoraj wycięłam kilka gałązek są po prostu suche ,ale pąki pozostałe rozkwitają i to mnie najbardziej dziwi.Z dużego krzaka tylko trzy gałązki wyglądają jak cię mogę ,reszta klapnięta ,myślę ,że go strace tylko nie wiem co z resztą...bo to duże rośliny i żal byłoby je stracić .pozdrawiam
Żaneta

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 10 Lip 2015 11:58 #387162

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Zaryzykuj wykopanie jednego z nich, sprawdź, jak wygląda bryła korzeniowa, ponieważ różne problemy z korzeniami dają ten sam objaw, zwijające się liście. Rośliny do kwitnienia startują spóźnione, gdy są osłabione, wtedy potrzebują dłuższego czasu, na zebranie sił do kwitnienia.

Też miałam w ubiegłym roku akcję ratowania rododendronów :) Okazało się, że niektóre wielkie krzewy mają mizerną bryłę, ponieważ były nieprawidłowo sadzone i nie rozrastały się. Sprawdź, czy korzenie są luźne, czy też tworzą zbitą, sfilcowaną bryłę.
Kolejny problem to pH ziemi, jeśli od 4 lat nie była zakwaszana, stała się raczej obojętna, a rododendrony potrzebują ziemi bardzo kwaśnej. Swoje krzewy podlewałam kilka razy wodą z kwaskiem cytrynowym (bo akurat miała dużo za darmo), ale może być też roztwór octu, kwasu ortofosforowego, kwas chlebowy :)
Następna rzecz, która uszkadza korzenie, to ściółka z włókniny, dodatkowo jeszcze czymś przykryta dla dekoracji. korzenie rododendronów muszą mieć przewiewne podłoże, gdyż potrzebują dostępu powietrza. Jeden z moich uratowanych krzaków rósł w miejscu z ciężką, gliniastą, zbitą ziemią, odżył w oczach, gdy posadziłam go w mieszankę piaskowo-torfową ;)

Jeśli te najprostsze diagnozy okażą się nieskuteczne, może to być choroba korzeni fytoftoroza. Ale występuje ona rzadko, najczęściej różaneczniki marnieją od błędów w pielęgnacji :)

Teraz doraźnie możesz kupić nawóz do rododendronów i zrobić kilka oprysków dolistnych. Na pewno poprawi to kondycję roślin.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 10 Lip 2015 20:24 #387262

• zanetatacz
  • zanetatacz's Avatar
  • Gold Boarder
spróbuję wykopać i sprawdzić bryłę bo wygląda coraz gorzej a ma taki piękny kolor , być morze też ziemia już ma za wysokie ph ,bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Żaneta

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 10 Lip 2015 21:20 #387287

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Mnie to wygląda na uwiąd pędów - miałem u swego coś takiego. Najładniejsze pędy zaczęły właśnie więdnąć, potem podstawy pędów robiły się czarne. Wyciąłem i tyle. Rośliny się zregenerowały w miejscach cięcia.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 12 Lip 2015 13:36 #387585

• zanetatacz
  • zanetatacz's Avatar
  • Gold Boarder
też wycięłam te najgorsze pędy ,zostały te co chcą kwitnąć i zobaczymy ,spryskałam też magiczną siłą jak radziła Hiacynta i zobaczymy
Żaneta

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 12 Sie 2015 19:18 #395272

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87944
Pewnie już coś z tym rodkiem sie rozwiązało - w prawo lub w lewo ;)
Mnie to wygląda ewidentnie na zalane korzenie, być może rósł w obcej ziemi aż dotarł do nieprzepuszczalnego podłoża - i klapa. W takiej sytuacji swoje wyciągam i ewakuuję do przepuszczalnej zwietrzeliny, ja mam takie możliwości, ale nie każdy.
U mnie inny problem - paradoksalnie, mimo straszliwej suszy kilka azalii (wielkokwiatowych) złapało mączniaka! Nie mając pod ręką nic innego opryskałam dziś preparatem do róż Substralu (dwa w jednym). Lecieć jutro do Castoramy czy wystarczy? Na szczęście azaliom odrastaja liście, ale i tak zła jestem...

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 29 Lut 2016 21:41 #440008

• 's Avatar
Łatko i jak Twoje azalki prezentowały się jesienią? :think:

Ja dziś pokażę mojego NN, który trafił do mnie z innego ogrodu (był przeznaczony do wyrzucenia) , ale w jakim stanie :mad2: 2 lata temu nie miał nawet pąków kwiatowych, w ubiegłym roku zakwitł, ale jeszcze toczyła go choroba:

Został zaszczepiony mikoryzą a w sezonie 2015, co 1,5 mies. robiłam mu oprysk preparatem Previcur, obrywałam i paliłam chore liście .Był też zasilany Magiczną Siłą. Ładnie zakwitł i zazielenił się.

Teraz, zimą wygląda dość przyzwoicie, choć nie jest zbyt kształtny.Wiosną go obejrzę i zrobię ewentualnie jakieś delikatne cięcie...

Następny wyleczony - Rh. Simona

:dance:
Ostatnio zmieniany: 29 Lut 2016 21:49 przez .

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.524 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum