TEMAT: Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 24 Mar 2017 18:03 #531191

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13352
Ja kupiłem specjalny nawóz granulowany do rododendronów, azalii i magnolii z mikroskładnikami - 50g na krzew. Termin stosowania od marca do lipca co 3-4 tygodnie. :)

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 24 Mar 2017 18:37 #531198

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 87892
Też używam granulowanego nawozu.
Te 50 g na krzew trzeba zrelatywizować, maluch sądzony rok czy dwa temu ma inne potrzeby niż piętnastolatek.
Moje muszą się zadowolić dwiema dawkami, teraz i w środku lata. Zbankrutowałabym nawożąc co trzy tygodnie prawie sto sztuk. :P

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 24 Mar 2017 18:49 #531201

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4067
Ja też swoje azalie i rododendrony nawożę dwa razy - o tej porze, czyli w marcu i drugi raz latem, w czasie zawiązywania pąków. Z tym, że stosuję nawóz Substrala dolistnie dla Rh i japonek - mam wtedy większą pewność, że nie przenawożę roślin i one zaabsorbują tyle dobra, ile potrzebują. Azalie wielkokwiatowe podlewam teraz wodą z odpowiednią dawką nawozu, bo o tej porze nie mają jeszcze liści.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 24 Mar 2017 19:10 #531205

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13352
Ja mam na razie tylko 7 różaneczników a nawóz 1 kg to koszt 10,39 zł.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 24 Mar 2017 20:08 #531222

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No tak,ale mnie potrzebne na "jedno posiedzenie" pięciokilowe wiaderko ;)
Tak jak Dala - nawożę i dolistnie, "Magiczną Siłą", ale tylko zdechlaki.
Nie ma takiej możliwości, by opryskać krew sporo większy ode mnie - i szeroki na półtora metra, zwłaszcza na mojej ostrej skarpie, gdzie żadna drabina nie wchodzi w grę.
Prawda jest zresztą taka: te wielkie to się i same wyżywią, im chyba tylko trzęsienie ziemi może zaszkodzić. Kluczowe jest moim zdaniem pierwsze 5 lat po posadzeniu.
Za tę wiadomość podziękował(a): dala

Szukam pomocy 31 Mar 2017 13:24 #532355

• Marta41
  • Marta41's Avatar
  • Fresh Boarder
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Piszę tu ponieważ nie wiem gdzie szukać pomocy. Mam rh dwulatka, który kwitnie na piękny czerwony kolor. Niestety coś się z nim stało i nikt nie potrafi mi pomóc. Może znajdzie się ktoś kto rozszyfruje co dolega mojej roślince. Przekopałam już cały internet i wszystko co czytam to wydaje mi się że to dotyczy mojego rh. Dodam, że zakwaszam go siarczanem amonu, podsypuję nawozem dla różaneczników i azali oraz zasiliłam go dolistnie żelazem. W zimie nie był okryty ani podlewany ponieważ był zasypany śniegiem. Bardzo proszę o pomoc.

zdjecienr1.jpg

zdjcienr2.jpg

zdjecienr3.jpg

Szukam pomocy 31 Mar 2017 17:12 #532378

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4067
Marto, przede wszystkim, z tego, co widzę na fotkach - Twój rododendron nie lubi swojego stanowiska ;)
Po pierwsze - widzę, że kapie się w promieniach słonecznych, a on specjalnie tego nie lubi.
Po drugie - jest obsypany jakimś żwirkiem, czy kamyczkami...Wolałby zdecydowanie korę, która utrzymuje wilgoć, nie nagrzewa się tak, jak białe kamyczki i lekko zakwasza ziemię.
Po trzecie - jest baaardzo samotny :( Rododendrony lubią rosnąć " w kupie". ponieważ wtedy wytwarzają korzystny dla sibie mikroklimat.
Po czwarte - bardzo ostrożnie z nawozami! Lepiej mniej, niż więcej, bo bardzo łatwo zasolić glebę. Jeżeli twój to dwulatek, to w zeszłym roku nie trzeba było w ogóle go nawozić (zakładam, że posadziłaś go w odpowiedniej ziemi dla Rh), a w tym dopiero teraz delikatnie można go podsypać dobrym specjalistycznym nawozem, a jeszcze lepiej spryskać go Substralem (Magiczna Siła do Rh).
Po piąte - czy przed posadzeniem sprawdziłaś bryłę korzeniową? Często jest bardzo zbita, sfilcowana i Rh będzie stopniowo zamierał...
Po szóste, Rh raczej nie podlewa się w zimie (chyba że nie ma mrozu), ale późną jesienią :garden1:
Jak już spełnisz te wszystkie warunki, oberwij chore listki, porządnie podlej delikwenta i zobaczymy, co dalej...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Marta41

Szukam pomocy 03 Kwi 2017 08:25 #532812

• Marta41
  • Marta41's Avatar
  • Fresh Boarder
Witam bardzo serdecznie.

Dala dziękuję bardzo za tak cenne uwagi :thanks: Zacznę od przesadzenia tego biedaka koło drugiego rh, który ma się dobrze. Mam nadzieję, ze to nie jest zła pora aby go przesadzić. :) Poobrywam brązowe liście i może bidulek puści coś nowego. Mam jeszcze pytanie co mogę wsadzić w to miejsce po rh żeby nie świeciło pustką i kamyczki nie przeszkadzały w funkcjonowaniu roślince. Dodam ze w sąsiedztwie są dwie hortensje.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 05 Kwi 2017 18:45 #533314

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Co dolega temu rododendronowi,ma jasne i oklapłe liście :thanks:

CAM00265kopia.jpg

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 05 Kwi 2017 21:04 #533337

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dla mnie - zagłodzony. Chloroza, brak żelaza.
Interwencyjnie dokarmić dolistnie, nawozem typu Magiczna Siła do rododendronów.
Za tę wiadomość podziękował(a): kurjan

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 06 Kwi 2017 20:48 #533585

• marusmk
  • marusmk's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 143
kurjan wrote:
Co dolega temu rododendronowi,ma jasne i oklapłe liście :thanks:

Nic mu nie pomoże dopóki nie zlikwidujesz tych płyt betonowych (lub przesadzisz roślinę).
Wystarczy że mała część jego korzeni zetknie się z nimi (a taka sytuacja chyba ma miejsce)- wystarczy dla wywołania chlorozy.

A oklapłe liście to możliwe że i za sucho?
Ale uwaga: im więcej i częściej podlewasz- tym bardziej zabijasz kwasowość gleby.
Ja do wody (pod kwasoluby) dodaje Fosolu co któreś podlewanie.
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2017 20:49 przez marusmk.
Za tę wiadomość podziękował(a): kurjan

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 09 Kwi 2017 20:11 #534155

• ploplek
  • ploplek's Avatar
  • Fresh Boarder
Witam. Może ktoś wie co dolega mojemu Rh 'Cunningham White' ?

20170404_170023-2.jpg

20170404_170047-2.jpg

20170404_170119-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2017 20:17 przez ploplek. Powód: Edycja foto

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 09 Kwi 2017 23:42 #534226

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10452
Przede wszystkim zaczęłabym od sprawdzenia pH gleby, gdyż różaneczniki rosną w ziemi kwaśnej.
Jeśli pH jest odpowiednie, możliwe, że w glebie jest nadmiar potasu, np po jesiennym nawożeniu trawy.

Aby szybko poprawić kondycję rododendronu, należy zastosować nawożenie dolistne nawozem zawierającym żelazo, azot i mikroelementy.

Zwijające się liście świadczą też o braku wody, różaneczniki korzenią się bardzo płytko, dlatego często cierpią z powodu braku wilgoci.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 10 Kwi 2017 17:02 #534328

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ogołocenie środkowych partii gałązek świadczy o tym, że coś złego działo się wcześniej.
Prócz wszystkiego, co napisano wyżej, po przekwitnięciu przycięłabym te najbardziej gołe i odstające (i tak mogą zimą się złamać, jeśli będzie mokry śnieg) - krzew szybko odbije z pąków kątowych, zagęści się i zyska ogólnie.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 12 Kwi 2017 20:08 #534806

• ploplek
  • ploplek's Avatar
  • Fresh Boarder
PH zmierzone, badalem płynem Helliga i wyszedł kolor pomarańczowy. Więc nie jest moze idealnie, ale nie ma chyba też źle.
Jesieniom podlewałem siarczanem potasu.
Teraz opryskałem Magicznom siłom do RH i siarczanem potasu+ siarczanem magnezu. Zobaczę czy coś to da.

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 12 Kwi 2017 23:28 #534872

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Znajomy twierdzi, że ziemię wokół rododendronów dobrze zakwasza zakopywanie w pobliżu korzeni resztek chleba razowego :) Od czasu do czasu jakąś "piętkę" zakopywałam, ale latem podczas podlewania do wody dosypywałam trochę kryształków kwasku cytrynowego. Sam siarczan potasu lekko zakwasza, ale w wypadku rododendronów gleba musi być mocno kwaśna :)

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 07 Maj 2017 20:24 #540112

• Monia77
  • Monia77's Avatar
  • Fresh Boarder
Część

proszę o informacje, co może dolegać mojemu RH. Posadzony w nowej ziemi dla RH, dostał mikoryzę, nawóz zakwaszający, wyściółkowany korą sosnową, oprysk chelatem żelaza.
Na ogrodzie mam glebę ciężką - gliniastą. RH dostał żłóte liście oraz brązowe plamki na wierzchniej i spodniej stronie liści.
Czy macie może wiedzę, co to może być? Czy to jakaś choroba grzybowa?
Jestem początkującym miłośnikiem różaneczników i bardzo chciałabym pomóc mojej roślinie, jeśli jest jeszcze na to czas.

WP_20170507_15_24_57_Rich_LI.jpg

WP_20170507_15_25_02_Rich_LI.jpg

WP_20170507_15_25_12_Rich_LI.jpg

WP_20170507_15_25_40_Rich_LI.jpg

WP_20170507_15_25_25_Rich_LI.jpg

WP_20170507_15_25_50_Rich_LI.jpg

z góry dziękuję za pomoc z Waszej strony
pozdrawiam
Monika W
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2017 20:30 przez Hiacynta. Powód: wstawienie fotki

Choroby i szkodniki Rh i innych kwasolubów 07 Maj 2017 20:34 #540119

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Teraz pytanie, jakiej średnicy dołek mu zrobiłaś :) Rododendrony mają bardzo płytki system korzeniowy, ale rozrastają się korzenie wszerz, tuż pod ziemią.

Przy gliniastej glebie poleca się też zrobienie warstwy drenażowej ze żwiru, gdyż różaneczniki nie lubią zastoin wodnych. Mozna je również sadzić na podwyższonej torfowej rabacie.

Teraz najlepiej byłoby zrobić im nawożenie dolistne nawozem przeciwko chlorozie, czyli z podwyższoną ilością żelaza, magnezu i azotu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Monia77

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.560 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum