Merlin, dzięki za przepis na pozbycie się skrzypu ale nie skorzystam. Nie używam Roundupu, jest to bardzo niebezpieczny środek i w wielu krajach zakazany a nie wiedzieć dlaczego w Polsce dozwolony. Po "chemię" na działce sięgam w ostateczności i zawsze w jak najmniejszych ilościach i z zachowaniem wszelkich środków ostrożności zwłaszcza dla otoczenia. Na skrzyp kupiłem środek chemiczny i próbowałem go jesienią na skalniaku na kilku łodygach ale to nie był właściwy czas na testy. Będę sprawdzał działanie wiosną no i "bawię się" w pędzelkowanie aby jak najmniej środka trafiło do ziemi. O efektach na pewno poinformuję w wątku skalniakowym, bo tylko tam będę zwalczał skrzyp.
A jeśli chodzi o kamień i drewno to bardzo je lubię i nie tylko te materiały, bo jest jeszcze stal i beton
Sam robiłem sobie specjalne szerokie krawężniki oddzielające trawnik od warzywnika by móc łatwiej kosić trawę kosiarką. W tym roku planuję wykonanie kilkunastu obrzeży betonowych do oddzielenia rabat kwiatowych od trawy,bo plastykowe obrzeża się nie sprawdziły. Wiem, że niektórzy nie akceptują betonu w ogrodzie ale dla mnie liczy się też praktyczność i beton jest w tym względzie odpowiedni zwłaszcza, że sam mogę sobie go zrobić i mam łatwy dostęp do surowców (piach, żwir). No i w tym roku zastanawiam się nad betonową ścieżką "wysadzaną" małymi kamieniami do chodzenia po niej boso
Lubię wymyślać i wykonywać różne rzeczy samemu i mam z tego satysfakcję, że zrobiłem to samodzielnie i własnoręcznie
Moi idole z dzieciństwa to Pomysłowy Dobromir i MacGywer
Kondzio wiosna może i idzie ale jeszcze nie pełną parą i całe szczęście, bo można się nacieszyć kwitnieniem krokusów czy ciemierników. W zeszłym roku zrobiło się ciepło zbyt gwałtownie i krokusy kwitły bardzo krótko.
Affo, bardzo lubię podglądać przyrodę i robić jej zdjęcia
Dzięcioły mieszkają pewnie gdzieś w nadodrzańskich lasach i mają blisko do działek dlatego łatwo je podglądać. Ostatnio spotkała mnie miła niespodzianka. Gdy byłem na działce do późna zauważyłem już po zmroku lecącego ptaka. Z początku myślałem, że to czapla ale leciał inaczej, tak że "klaskał" skrzydłami i w świetle księżyca zaobserwowałem sylwetkę sowy
W sumie widziałem dwie sowy i dwa dni z rzędu więc na pewno gdzieś w pobliżu maja gniazdo
Może jak będę miał farta to kiedyś zrobię im zdjęcie
Wieści z ostatniego weekendu na działce.
Krokusy botaniczne nadal kwitną ale zaczynają powoli przekwitać.
Spod kwitnącego rannika pokazują się młode listki, będzie w przyszłym roku więcej ranników
Przebiśniegi kwitną ale większość ciągle w pąkach.
Chyba jedyny rozkwitnięty
Pokazuje się coraz więcej tulipanów
Rozkwitł drugi z ciemierników, u pierwszego kwiaty już przekwitają
Trzeci z ciemierników chyba za głęboko posadziłem, jego pąki widać ledwo spod ziemi
Rabarbar się już obudził
Listopadowe chryzantemy chyba w większości nie przetrwały ale dwie mają zielone liście, dobre i tyle
Budzą się floksy
Pokazały się liście zimowitów
Na koniec dwa zdjęcia z księżycem
Jutro ma być ładna pogoda więc powinno być przyjemne działkowanie