TEMAT: Świat Dorci 2013

Świat Dorci 2013 17 Maj 2013 21:32 #157900

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Shiralciu, mój kręgosłup wyćwiczony ;) , nic mnie nie bolało :whistle: . Wiesz jak to jest, jak są efekty, to i pracować się chce :dance: .

Martuś, nowa rabata już w zeszłym roku miała pierwsze nasadzenia. Od jesieni rosną tam migdałek, ostrokrzew, jałowiec płożący i normalny (oba pstre :woohoo: ), głóg, kalina 'Watanabe', kiścień i kolcosił. Jeszcze nie zdecydowałam co tam pójdzie, ale mam sporo wcześniejszych i nowych zakupów więc powoli się zapełni ;). Zresztą ja mam plan, żeby na razie każde rabaty obsadzać krzewami, drzewami i takimi tam, a dopiero później bawić się w zapełnianie :silly: .
Kupiłam sobie dziś dwie krzewuszki :whistle: :dance: .

Gosiu, narobiłam się przy komunii, ale teraz przy pracy w ogrodzie po prostu odpoczywam :happy: . Adrenalina opadła. Biały tydzień dziś zakończyliśmy :dance: .

Moniko, dziękuję, ale chyba trochę na wyrost zostałam pochwalona :oops: , bo mój ogród to dopiero zaczyna się tworzyć :) .

Iwonko, a na przykład za to, że mam go już z miesiąc, a nadal w doniczce siedzi :sick: .

Aniu, ten czosnek jest taki cudny, że nawet gdyby miał być jednoroczny, to było warto :woohoo:
DSC_0991.jpg

Aga, będzie będzie ;) - ale ta rabata to jeszcze nie skończona, to dopiero jej połowa :happy: .

Romcia,ja to nie wiem gdzie Ty się włóczysz :funnyface: i tak mnie zaniedbujesz :cry3: , wstydź się :funnyface: .
Rodkom trudno się oprzeć :oops: , zwłaszcza teraz jak kwitną :pinch: . Dziś byłam w ogrodniczym i tylko cud sprawił, że bez rh wyszłam, za to z pełnym bagażnikiem innych roślin :happy3: .

Jolu, muszę przyznać, że różanka wygląda super :oops: , przez ten rok pięknie się rozrosły krzaczorki :dance: . Już widać kilka pąków :woohoo: . Nie mogę się doczekać aż zaczną kwitnąć :fly: .

Dalu, powiem tak - azalie, różaneczniki będą na pewno jeszcze nie raz na paragonie z ogrodniczego :devil1: . Muszę tylko nieco podszkolić się z ich uprawy i stwarzać im dobre warunki.

Margolciu, 'Watanabe' kupiłam właśnie z powodu tego długiego kwitnienia. Mam nadzieję, że już w tym roku będę mogła cieszyć się jej kwiatami, bo na razie niestety nie kwitnie :sad2: .

Grzesiu, co tam kalina, dziś otworzył się pierwszy kwiat powojnika :dance: - na to najbardziej czekałam :silly:
'Omoshiro'
DSC_0992.jpg

Ewa, nie cięłam jeszcze mojego modrzewia ;). Będę to robiła, ale dopiero jak gałązki za bardzo będą się ścieliły po ziemi ;).

Kolejne dwa pracowite dni za mną :tongue2: . Duża rabata na razie poszła w odstawkę. Kończę rabatki przy altanie. 3 już gotowe. Jeśli pogoda pozwoli to jutro zrobię czwartą i gotowe :woohoo: . Muszę tylko ze cztery taczki ziemi kompostowej od Mamy przetransportować i posadzić roślinki. Dziś w końcu wybrałam i kupiłam pnącza. Wybrałam wiciokrzew pomorski 'Serotina' i Clematis 'Lambton Park'
DSC_0993.jpg

Dziś zerwałam się mężowi z łańcucha i poleciałam do ogrodniczego :happy3: .
Zakupy bardzo udane :dance: .
Oto część z nich :silly: .
DSC_0984.jpg

Niestety czasu na fotki z ogrodu zostało mało, więc dziś Was nie uraczę za bardzo :oops: . Jutro się poprawię :idea1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Świat Dorci 2013 17 Maj 2013 23:06 #157953

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jeszcze fajnie by było, jakbyś napisała co kupiłaś ;) , bo rozpoznaję tylko jakieś hosty i cannę :happy3:
A u mnie jutro targi ogrodnicze :woohoo:

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 06:55 #158004

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dorotko jak dla mnie to Twój ogród już jest małym rajem :) Fajnie, że zakupy się udały. Czasami dobrzej jest wyrwać się na nie bez faceta.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 08:32 #158022

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Dorciu, u Marty Markity wyczytałam o Twojej metodzie na wyrównywanie dołków - genialne, że też wcześniej na to nie wpadłam :think:
Roślinki pochwalę jak już przejrzę twój wątek a z całą pewnością będzie co podziwiać :)

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 09:51 #158029

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
No,no widać,że zakupy udane,no i bardzo dobrze,tyle naszych przyjemności,prawda?
Czosnki potem zasuszałam do kompozycji suchych bukietów,łasdnie wyglada,,,,można jakiś kolorek rzucić,,, ;)

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 17:24 #158083

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, nie tylko napiszę, jeszcze pokażę (przynajmniej część :tongue2: ) .

Tu na przykład, wypatrzona przez Ciebie canna :woohoo: - dali etykietę, ale nie ma na niej odmiany :huh:
DSC_0997.jpg

A tu jedna z dwóch kupionych host - 'Wide Brim'
DSC_0998.jpg

Krzewuszka cudowna 'Olympiade'
DSC_0999.jpg

- kupiłam też krzewuszę 'Bristol Snowflake', ale nie załapała się na dzisiejszą sesję :happy3: .
Inne nabytki pokażę, następnym razem ;)

Moniko, ja zawsze jeżdżę na zakupy bez męża ;), ale czasami muszę z synami :tongue2: i wtedy się nasłucham "Mamo kiedy jedziemy?" :pinch: Najbardziej lubię jeździć sama :whistle: .

Agnieszko widzisz, bo potrzeba jest matką wynalazków :happy: . U nas trzeba było coś z tymi dołami zrobić, a jednocześnie gdzieś tą darń i skoszoną trawę wywalać :silly: .

Aniu, oj tak, trzeba sobie uprzyjemniać życie :happy: .

I kolorki z okienka :woohoo:
DSC_1006.jpg

Dziś od rana pracowałam w ogrodzie :woohoo: . Rabatki przy altance skończone :dance: . Spora część z wczorajszych i wcześniejszych zakupów posadzona :dance: .
Dziś dowiedziałam się, że jestem niewolnikiem symetrii :oops: - boszzz, jak mnie męczy jak coś nie jest symetryczne :jeez: i jak ja się z tym męczę :tongue2: . Ale mniejsza z tym, ważne, że ta moja przypadłość da się w ogrodzie "jako tako" zastosować :rotfl1: .

Zostawię jeszcze parę fotek :)
Złotokap Waterera 'Vossii' - kwitnie :dance:
DSC_1003.jpg

Berberys
DSC_1004.jpg

i ogólniejsze widoczki :)
DSC_1000.jpg

DSC_1002.jpg

:bye:
Świat Dorci 2016

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 17:35 #158084

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Złotokap jest piękny,,,,ale u mnie nie ma już miejsca :dry:
Canna już spora a u mnie ich wcale nie widać :(
I duuuużąąą masz tą działeczkę,,oj dużą i duże możliwości :P i ładniutkie rabaty :bravo:

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 18:53 #158090

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Cały dzień pracowałaś :ohmy: , nie było u Ciebie upału? :blink:
U nas się nie da :jeez: i na żadne opady się nie zapowiada :placze:
Zresztą pół dnia z drugim kotem jeździłam :pinch: , problemów przybywa :cry3: , nic nie zrobiłam :jeez:

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 19:15 #158094

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Od dziś wypełniam dziury wykopaną darnią! Jedną już załatałam - największą. Do tej pory cała darń szła na kompost. Tylko jakoś nie mogę się przekonać do sypania skoszonej trawy w te dołki. Możesz uchylić rąbka tajemnicy (znaczy się zdjęcie wstawić jakieś) jak to wygląda?

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 20:49 #158126

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ogród zmienia się i pięknieje. Tytan pracy jesteś, podziwiam :woohoo: Ty uwielbiasz symetrię, a ja odwrotnie :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 21:08 #158134

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
Cały dzień pracowałaś :ohmy: , nie było u Ciebie upału? :blink:
U nas się nie da :jeez: i na żadne opady się nie zapowiada :placze:
Jak sie nie da, jak się da :funnyface: od 9 do 20 z niewielkim i przerwami dzisiaj byłam :lol:
Dorcia symetria tak Cię zniewoliła? A ja dzisiaj sadziłam pomidory ... niby prosto dołki wykopane, a krzywo rosną :rotfl1:
A co napisali na tej cannie? Chyba Durban /Tropicana/ Ci się trafiła :think:
Pięknie bądzie wyglądała w tym narożniku ;)
Czy Ty czasme nie kupilaś magnolii jeszcze :funnyface:

Świat Dorci 2013 18 Maj 2013 21:58 #158177

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Dorcia u Ciebie wszystko takie dokładne jak z linijką robione podziwiam :) nowości superowe szczegolnie hosta :flower2:

Świat Dorci 2013 19 Maj 2013 09:35 #158327

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Dorcia,piękny złotokap,już przymierzałem się do niego kilka razy(tylko gdzie go posadzić by wszystko co ,,zielone'' pasowało).W Al.Krakowskiej to były takie ponad 2m-jak go upchnąć do samochodu :bad-idea: .(a co powiem M.,że znalazłem w :laugh1: rowie-obiecaliśmy sobie że na razie nie kupujemy żadnych roślin) :pinch: B)

Świat Dorci 2013 19 Maj 2013 10:30 #158347

• Roma
  • Roma's Avatar
Ależ zajefany jest ten berberys ile on już u Ciebie rośnie? Mój złotokap po 4 latach przesadziłam w inne miejsce,trochę odchorował ale widzę,że będzie żył.Może w nowym miejscu wreszcie zakwitnie :think:

Świat Dorci 2013 20 Maj 2013 20:47 #158886

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, działkę mam dużą, ale pustawo u mnie jeszcze :dry: . Nawet jak coś posadzone, to małe :happy:
DSC_1020.jpg

Marta, ja najbardziej lubię pracować w upały. Generalnie lubię spiekotę :whistle: , tak wiem, jestem "inna" :happy3: . Dziś dla odmiany upałów nie miałam, za to burze przychodziły i odchodziły, przez całe popołudnie. Tylko przedpołudnie spędziłąm w ogrodzie walcząc z mszycą na różach :evil: , nie równa ta walka, bo ja popsikałam, a deszcz wszystko zmył :tongue2: . Potem budowałam piaskownicę dla ewentualnych "małych gości" - moje stare konie już się prawie nie bawią, tą starą spod altany wywalam :silly: .

Azalia 'Feuerwerk'
DSC_1017.jpg

Agnieszko, przyznam, że zapomniałam wcześniej zrobić fotki :oops: , a teraz po burzy to nawet nie chce mi się tam leźć bo wszędzie mokro :dry: . Generalnie jak poukładasz darń, to ona jest taka ... nierówna. Skoszona trawa "wygładza" te nierówności. Robię tak już trzeci sezon - i efekty na prawdę są bardzo dobre ;)

Marysiu, to nie jest tak, że uwielbiam symetrię, tylko jestem jej niewolnikiem :tongue2: .

Wejście na taras pięknie ukwiecone przez 'Omoshiro' :hearts:
DSC_1019.jpg

Jolu, na cannie napisali tylko Canna indica hybr. :tongue2: - tyle to ja sama wiem :happy3: . A że nie miałam takiej o ciemnych liściach, a była mi potrzebna canna na czwarty róg altanki (tu uzależnienie od symetrii :crazy: ), to wzięłam :devil1: .
Magnolię kupiłam wcześniej, razem z tym dużym cyprysem nutkajskim ;), więc to już starocie :happy3:, tylko wciąż jeszcze nie posadzona :mad2: .

Celinko, hostki faktycznie fajniutkie mi się trafiły i prawie jak za darmo, bo po 4zł :woohoo: .

Paweł, a nie możesz powiedzieć, że koleżanka Ci oddała, bo jej się koncepcja ogrodu zmieniła :happy3: - a tak na poważnie, to polecam, bo to na prawdę piękne drzewko :hearts: .

Romciu, mam tylko dwa berberysy, oba są już u mnie czwarty sezon. Pięknie się prezentują - nie tylko w czasie kwitnienia i są absolutnie bezproblemowe :woohoo: .

Czosnek karatawski
DSC_1012.jpg

Powojniki 'Kardynał Wyszyński'
DSC_1016.jpg

:bye:
Świat Dorci 2016
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorbie

Świat Dorci 2013 20 Maj 2013 21:25 #158924

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gdzie nie zajrzę, tam deszcz :jeez:
Ja nie potrafię pracować w 30* stopniowym upale :( , w każdym razie niedługo, mam uczulenie na słońce :cry3:
Nie ma sprawiedliwości na tym świecie :jeez:

Azalia bardzo ładna choć czerwona :P

Świat Dorci 2013 20 Maj 2013 23:42 #159032

• Roma
  • Roma's Avatar
Niestety u nas deszczu niet :( kilka kropek spadło i na tym koniec.Przydałaby się jakaś porządna ulewa.Bardzo ładnie wygląda to wejście na taras.Nie wiem dlaczego ale powojniki są u mnie marne :(

Świat Dorci 2013 21 Maj 2013 22:40 #159282

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Daj im duuużo wiórów rogowych :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.467 sekundy