TEMAT: Świat Dorci 2013

Świat Dorci 2013 25 Maj 2013 09:59 #160791

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Żurawki typu "Midnight Rose" sprawiają, że od czasu do czasu widzę je u siebie... ale chyba tylko te wybarwione na czerwono :think: Widzisz, ja też nie zamawiałam deszczu i co? i lało od wczorajszego popołudnia aż do dziś do 9. Na podwórku mam rozlewisko, rośliny w wodzie stoją :mad2: I ja się pytam, a nie mogłoby być nadal te 30 w cieniu?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Świat Dorci 2013 25 Maj 2013 10:09 #160799

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
dorciaj wrote:

Shiralciu, jak się dowiesz komu upały przeszkadzały to daj znać ;) ... ale jeśli, to będzie Markitka, to jej bić nie będę :happy4: .

Dzięki Ci dobra kobieto :hug:
U mnie już nie pada :woohoo: , nawet przed chwilą widziałam jakieś nieśmiałe słoneczko :silly: . Chyba dziś popracuję :dance:
Midnight Rose to moja ulubiona żurawka :hearts: . Chyba jedyna, której nazwę pamiętam :rotfl1: no i to wybarwienie :hearts:

Świat Dorci 2013 25 Maj 2013 12:29 #160846

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Żurawki cudne, "Midnight Rose" też mam i bardzo ją lubię :) ale powojniki mnie urzekły masz je dorodne :) u nas też strasznie zimno już 4 dzień tylko 10 -17 stopni w zależności od pory dnia. W domu mam 19 -20 stopni codziennie składamy ogień w centralnym :( za chwilkę będziemy składali ogien cały rok jak tak dalej pojdzie :(

Świat Dorci 2013 26 Maj 2013 17:57 #161484

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Dorotko, czy te powojniki to sa tegoroczne, no, nie moge uwierzyć! i ten wiciokrzew! u mnie jeszcze ani powojniki ani wiciokrzewy nie maja pąków. Cudnie po prostu! A pokaż zdjęcia całego trejażu naokoło tarasu

Świat Dorci 2013 29 Maj 2013 21:40 #162707

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Aga, powojniki faktycznie w tym roku sprawują się rewelacyjnie :dance: . Choć i w zeszłym nie narzekałam :) . Omoshiro jest w tej chwili najbardziej ukwiecony, Mikołaj Kopernik najlepiej się rozrasta, a kwiaty Kardynała Wyszyńskiego zachwycają tą właśnie "aksamitną" poświatą :hearts: .

'Kardynał Wyszyński'
DSC_1044.jpg

Małgosiu, żurawek już troszkę mi się nazbierało, choć odmian mam niewiele, ale rozmnażam je przez krótkopędy i robię obwódkę na jednej z rabat. W tym roku to pewnie jeszcze nie urosną na tyle żeby efekt był powalający, ale przecież ogrodnik musi być cierpliwy :lev: .

Mój "zawijasek" żurawkowy :happy:
DSC_1052.jpg

Jaguś, dziś dopiero był piękny, słoneczny i bezdeszczowy dzień. Na mojej glinie woda tak szybko nie wsiąka :sad2: . Znów musiałam jedną z donic z hostami wyciągać z ziemi bo stała w kałuży :dry: . Zastanawiam się, czy nie zrezygnować w tym miejscu z donicy :think: , musiałabym głęboko pokopać i zrobić drenaż :pinch: . Pomyślę o tym ... jutro :bad-idea: .

Martuś, u mnie dziś dopiero ładna pogoda i ciepło. Posadziłam większość roślinek z poczekalni ;), więc wiesz... karagana wkrótce ;) :woohoo: . Midnight Rose to faktycznie przepiękna żurawka :hearts: , te jej kolorki :ohmy: . Mogę się pochwalić? ... dostałam widły na Dzień Matki :woohoo: :happy3: - czad :happy2: - niesądziłam, że się będę z wideł cieszyła jak dziecko z batonika :rotfl1: .

Pokazał się pierwszy kolorek na róży miniaturowej :dance:
DSC_1037.jpg

Celinko, u nas automatycznie centralne włączało się co noc :jeez: . W dzień przepalałam w kominku. Kto to widział taką zimnicę na koniec maja :sick: . Na szczęście już jest cieplej. I niech tak zostanie :happy-old: .

Orliki
DSC_1040.jpg

Dorotko, w tym roku sadziłam powojniki tylko przy altanie - takie żółte ;). Reszta jest albo zeszłoroczna, albo 3 letnia :) . Fotki całego trejażu nie mam, ale może takie pokażę :oops: . Te akurat były sadzone w zeszłym roku :woohoo:
DSC_1036.jpg

Dziś już pogoda była OK. Nie napiszę, że wspaniała, bo dla mnie wspaniałe są tylko tropikalne upały :happy3: . Pół dnia co prawda spędziłam w szkole lub sklepie - bo "Dzień Dziecka" trzeba było ogarnąć :silly: , ale coś tam udało mi się zrobić. Przede wszystkim odchwaszczanie - perz rośnie jak grzyby po deszczu :sick: . Potem sadzenie roślin z poczekalni :silly: . Na koniec walka (nierówna zapewne :hammer: ) z mszycą, skoczkiem i choroba wie z czy jeszcze :angry: .

No to jeszcze fotki zostawię i lecę zobaczyć co u Was :flower1:

Krzewuszka
DSC_1041.jpg

'Jan Paweł II'
DSC_1045.jpg

Klon palmowy
DSC_1042.jpg

Ze skalniaczka :)
'Faraon'
DSC_1050.jpg

Karmnik ościsty
DSC_1047.jpg

Czosnek
DSC_1049.jpg

:bye:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 21:45 przez dorciaj.

Świat Dorci 2013 29 Maj 2013 21:46 #162716

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
ciepło się robi, słońce też się pojawia ale te nawałnice wcale nie są potrzebne :mad2:
mam to w nosie - choćby jutro lało i grzmiało idę na działkę.....róże chce nareszcie posadzić i podłubać w ziemi :mad2:

Świat Dorci 2013 29 Maj 2013 22:12 #162748

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ooooooooo jakie cudne powojniki Dorotko . Coś pięknego :woohoo:
Fajne zdjęcie karmnika ościstego :bravo:

Świat Dorci 2013 29 Maj 2013 22:15 #162755

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale powojniki to masz po prostu zaxxxxxxx ;) :ouch:
U mnie zaledwie jeden kwiatek otwiera Multi Blue :dry: , reszta śpi, a nawet jak się obudzą, to i tak lata świetlne dzielą nasze kwitnienia :happy3:
Widły - super prezent :woohoo: , bez wideł nie ma życia :rotfl1:

Świat Dorci 2013 29 Maj 2013 22:50 #162788

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dorcia, zawijas żurawkowy ( wcale nie tylko żurawkowy) jakoś chyba się wydłużył... Że też Ty musisz tę siatkę przy każdej rabacie stawiać... Młoda jesteś, to i przeskoczysz bez trudu! :lol: Ale jednak koszty i takie tam...
Powojniki wprawiają w kompleksy, pokazuj, a jakże! Niech się inni dołują! :rotfl1:
A wiesz, że przez takie osoby jak Ty są klęski suszy? :P

Świat Dorci 2013 29 Maj 2013 23:15 #162812

• Roma
  • Roma's Avatar
Dorcia-sporo u Ciebie kolorów n Jaśkowej niestety teraz nic nie kwitnie :( Powojniki małe,odbijają od korzeni,róże zaledwie maleńkie pączki, na piwonie też trzeba będzie jeszcze poczekać :(
Niby u Was deszcze i zimno a tyle już kolorów w ogrodzie.Zawijasek bardzo efektowny :thanks:
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 23:15 przez Roma.

Świat Dorci 2013 30 Maj 2013 09:00 #162896

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Romciu, czyli szybko trzeba kupić rododendrony, unikniesz przerwy w kwitnieniu :happy4:

Dorcia... dałaś po oczach :woohoo: :supr3: :eek3: U mnie zakwitł jeden powojnik :rotfl1: Po krótkim czasie odkryłam jednak, że to biały maczek zrobił mi psikusa :jeez: :happy3: :happy3:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 09:03 przez sd-a.

Świat Dorci 2013 30 Maj 2013 10:44 #162921

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorcia clemki rewelacyjne są, niech no tylko reszta zakwitnie :woohoo:
Czy przedstawiałaś tego białego? Chyba nie doczytałam :oops:
A może to Omoshiro z tej perspektywy wygląda tak spektakularnie :happy4:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 10:44 przez pamelka.

Świat Dorci 2013 31 Maj 2013 12:47 #163365

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
orliki śliczne, ;)
powojnik już ci kwitnie,pięknie i krzewuszkę taką samą widzę mamy :flower1:

Świat Dorci 2013 31 Maj 2013 18:51 #163401

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Shirlalciu, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nawet dziś przed południem padało :mad2: . Liczyłam na to, że skoszę trawę, ale niestety :evil: . Mam nadzieję, że może chociaż jutro :hammer: .

Małgosiu, mało mam roślinek na skalniaku, bo i skalniaczek malutki :oops: . Ale te co są bardzo ładnie się rozrastają i cieszą oko :dance: . Karmniki mam dwa - jeden jaśniejszy, drugi ciemniejszy - całkiem już spore kępy :woohoo: - mogę się podzielić ;).

Martuś, powojnikami to teraz was będę zamęczała :oops: , ale musicie to wytrzymać - przynajmniej do puki róże nie zakwitną :happy: . Widły jeszcze nie używane :silly: , stoją w moim pokoiku :happy3: - czyściutkie i świecące :happy4: . Mąż powiedział, że aż się boi co ja na gwiazdkę wymyślę :devil1: .

Marta, dziś też pokatuję powojnikami :oops: , ale nie tylko :woohoo: . Susza to nie przeze mnie :fly: - ja zamawiam upały, ale tylko u siebie, innym nie zamawiałam :funnyface: . Co do płotków, to jest plan na zdjęcie - plan ma "spawacz", ja się sprzeciwiam :dry: , boję się, że jednak rośliny nie dadzą rady :jeez: .

Romciu, u mnie kolorowo tylko za sprawą powojników. U Ciebie, jak zaczną róże, lilie, liliowce, to dopiero jest szał- gdzie mi tam do tego :cry3: .

Iwonko, Twoje powojniki też na pewno będą piękne :hug: . Przecież jak u mnie już się zieleniło, to u Ciebie zaspy śnieżne jeszcze były :dry: . Za to Ty masz piękne hosty :flower1: .

Jolu, ten biały, przy pergoli, to 'Omoshiro' ;) - w tym roku faktycznie bardzo pięknie kwitnie i to on jako pierwszy zakwitł :) .

Aniu, krzewuszki w sumie to mam już cztery :woohoo: . Obecnie wszystkie kwitną :dance: . Każda inna, każda piękne :woohoo: .

Ta pogoda mnie dobija :evil: . Z samego rana było ładnie, potem zaczęło padać. Po południu pięknie się wypogodziło :crazy: . Z zaplanowanej jogi :garden: nici :mad2: , a trawa już w środę była do koszenia. Może jutro się uda :fly: , jeśli oczywiście znów nie będzie padało :mad2: .

Korzystając z pięknego popołudnia przespacerowałam się z aparatem :woohoo: . A oto efekty :silly: .

Na początek powojniki :dance:
DSC_1060.jpg
DSC_1061.jpg
DSC_1062.jpg

DSC_1063.jpg
DSC_1064.jpg
DSC_1065.jpg

DSC_1068.jpg

Różyczki :dance:
DSC_1066.jpg
DSC_1075.jpg

Hosty
DSC_1069.jpg
DSC_1070.jpg
DSC_1071.jpg

Iglaki - pięknie przez rok urosły :dance: . Dla porównania fotki z 2012 :woohoo: .
DSC_1077.jpg

DSC_1079.jpg

I na koniec jeszcze wiciokrzew, trzykrotka i krzewuszka :)
DSC_1076.jpg

DSC_1054.jpg
DSC_1056.jpg
Załączniki:
Świat Dorci 2016
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 19:14 przez dorciaj.

Świat Dorci 2013 31 Maj 2013 19:04 #163402

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja już się czuję skatowana :rotfl1: , zwłaszcza, że u mnie wciąż tylko jeden kwiatek na 7 powojników :happy3:
U mnie też rano popadało, ale potem się wypogodziło na dobre :cool3: , niestety mimo sprzyjających okoliczności przyrody pan pomocnik znów mnie wystawił :evil: :hammer:

Świat Dorci 2013 31 Maj 2013 19:19 #163405

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak to tylko jeden Ci kwitnie :dazed: . U mnie już nawet te późnokwitnące mają spore pąki :crazy: . A wczesnokwitnące to są wręcz obsypane :woohoo: . Na pewno i Twoje w końcu się ruszą :hug: .
Marta, a co to ja miałam po krzewuszkach na Twoją odpowiedzialność sadzić? :think: - oprócz lilaków :wink4: .
Świat Dorci 2016

Świat Dorci 2013 31 Maj 2013 19:27 #163409

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Przepiękne masz powojniki, ja konsekwentnie nie uprawiam :oops: :silly:
A wiciokrzew niesamowity :woohoo: Nie wiedziałam, że są takie cudaki! Wspaniały!
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Świat Dorci 2013 31 Maj 2013 19:42 #163412

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe no u mnie wczoraj były 4 burze i to jedna za drugą zaś dziś rano też była nawałnica, zaś po południu się rozpogodziło i teraz jest piękne słoneczko i kilka tylko chmurek się pojawiło na niebie :evil:
no nie mogło być tak wczoraj? :mad2:
oby w weekend było ładnie bo deszczu już mam po dziurki w nosie......przez te spadki ciśnienia mam dziś taką migrenę, ze jej....oszaleję chyba :mad2:
też musze kosić trawę i to już jutro B)

powojniki masz cuuuudne :hearts:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 19:42 przez Shirall.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.645 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum