TEMAT: Naturalnie u Siberii '2013

Naturalnie u Siberii '2013 06 Paź 2013 12:28 #196830

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Romciu, na pewno doczytałaś zero u Pawła? :supr3: Jeśli tak, to przestaję się o siebie martwić :devil1:

Chociaż... w świetle tego co myślałam sobie wczoraj na spacerze w ogrodniczym... :think:

Od jakiegoś czasu wizytuję działy iglaste... :blink: Jeszcze niedawno ceny 69, 95, 125 za doniczkę z iglakiem wywoływały u mnie silną reakcję nerwową, a wczoraj... nie robiły na mnie większego wrażenia... :think:
Na szczęście nie miałam samochodu :devil1:

Pawle, jeśli naprawdę chcesz ograniczyć wydatki, to zdradzę mój sekret :unsure: mnie pomaga w redukowaniu zakupów do zera myślenie o osobach, które mają chroniczne niedobory gotówki :(
Walę się młotkiem w łeb ze wstydu :hammer: i wysyłam kasę potrzebującej a bliskiej mi osobie.

Czasem też stosuję inną metodę, przypominam sobie znajome dziewczynki, które mają po kilkadziesiąt lalek Barbie i tyleż samo kucyków/jednorożców i planują zbierać dalej... za wszelką cenę :blink:
Szczerze mówiąc, obserwując te małe, zaczadzone podażą idiotyzmów nieboraki, miałam silne wrażenie, że robimy coś bardzo podobnego :silly:

Steasi, nie wiem co u mnie aktualnie kwitnie, bo nie byłam w ogrodzie od tygodnia :( Wszystkie popołudnia miałam silnie zorganizowane, a w weekend M. ujechał w siną dal naszym jedynym autem.

Liście to u mnie mocno pożądany, bo deficytowy towar. Czekam na nie z utęsknieniem :search: Mało drzew, na dodatek w wieku dziecięcym, więc nie ma o czym mówić, w czym brodzić i co grabić :placze:
Jak się kiedyś wkurzę, to posadzę wreszcie porządnego klona :devil1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Naturalnie u Siberii '2013 06 Paź 2013 13:01 #196832

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Siberko :hug: brawo za przepis na zaniechanie zakupów :bravo:
Twoje refleksje są mi bardzo bliskie :kiss3:
Ogród zasłany liśćmi opadającymi po pierwszych przymrozkach ,falami lub nieustająco / jakby nie mogły wszystkie na raz :hammer: / zapewnia mi co roku mój dąbek :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Naturalnie u Siberii '2013 06 Paź 2013 16:17 #196849

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Bardzo mądrze piszesz, każdy ma w sumie coś z dziecka. Maluchy chcą zabawki, inni TAKĄ sukienkę, ktoś zegarek z limitowanej serii xx, a my rośliny. I myślę, że póki z umiarem to wszystko ma sens. Przez cały proces tworzenia ogrodu wydałam na niego no tak.. liczę z 500zł w maksie. Ale to rachunki z 4 lat są. Nie bójmy się być indywidualistami, nikt nas nie rozpieści jak my sami :idea1: Mam córeczkę i wiadomo ona jest dla mnie najważniejsza, nie kupie sobie nic póki ona wszystkiego nie ma. Ale są takie dni, że kupię sobie cebulki za 3zł w Biedrze i od razu lepiej na sercu. O żem wypociła :happy: :crazy:
Nie mniej Twój cel jest szczytny i wielkie ukłony w Twoją stronę za takie podejście :thanks:

Naturalnie u Siberii '2013 06 Paź 2013 20:19 #196881

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Steasi, :hearts: rozczuliłaś mnie cebulkami z Biedronki :hearts:
Mam nadzieję, że moje cebulki, leżąc od miesiąca w skrzynkach na tarasie, nie skusiły wreszcie jakichś nornic czy innych drani podziemnych :devil1: bo w takim wypadku trzeba będzie częściowo choć uzupełnić zapasy :whistle:
No i nie wiem jak zniosły mróz mieczyki :oops: :jeez:
Ogród na odległość to nieporozumienie :silly:

Margolciu :kiss3: , zawsze, kiedy ktoś pisze o dębach, przypominają mi się 2 skrajnie różne sytuacje...
Pierwsza, nic nieznacząca i wręcz banalna: moje wzruszenie, kiedy na rabacie rodkowej chyba (lub hostowej, muszę obejrzeć archiwalne fotki) zobaczyłam samotny dębowy listek :hearts:
Traktuję to wzruszenie i wspomnienie jako objaw lekkiej obsesji :crazy: :happy3: lecz nie posuwam się do posadzenia dąbka :devil1:

Drugie dąbkowe wspomnienie to widok trawnika mojej koleżanki, gdzie w odległości 50 m od siebie rosły 2 kilkudziesięcioletnie dęby. Po każdym wietrze mnóstwo połamanych gałązek i zbieranie ich przed każdym koszeniem :jeez:

I, jak to bywa u starszych ludzi :happy3: trzecie wspomnienie się przyplątało... :silly: Malowniczy sosnowy las i setki chorobliwie białych dąbków na jego obrzeżu :jeez:
A może Ty masz dąbek czerwony??? Ten chyba jest mniej kłopotliwy... i tu mam 4. wspomnienie dąbkowe :happy3:
Koło mojej podstawówki rosną tysiące siewek. W szkole zabrakło dzieci i nikt nie zbierał żołędzi na ludziki :jeez:

Jako posiadaczka niewielkiego ogrodu 70 razy zastanawiam się nad każdym drzewem zanim je posadzę, bo choć podobnie jak poeta uważam, że nie ma nic piękniejszego niż wysokie drzewa, to jednak kocham też słońce i w cienistym ogródku zwyczajnie marzłabym :( Dość, że marznę przez 3 pory roku, latem muszę mieć upał i jasność!!!

Naturalnie u Siberii '2013 06 Paź 2013 21:02 #196891

• Roma
  • Roma's Avatar
chester633 wrote:
Roma wrote:
Mnie wyszło 3 x tyle co u Pawła :hammer:

No tak,bogatemu to wolno. :coffe:
Gdyby to tak było jak Paweł pisze to zbytnio bym się nie martwiła,niestety musiałam dokonać wyboru, wymiana okularów czy rośliny,rezultat już znacie a teraz przy komputerze siedzę z dwiema parami okularów jednocześnie na nosie :jeez: :devil1: ale do oglądania roślin na rabatach wystarczą mi jedne okulary :funnyface: :devil1:

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 07:29 #197169

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Zgodzę się z Tobą. Kiedy mieszkałam w mieście nie umiałam nawet się zajmować tym ogrodem tak z doskoku. Tym bardziej podziwiam osoby, które to potrafią.
Rozczuliłam? Miło ale nie wiem o co chodzi. :whistle:

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 11:22 #197224

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Kombinuj, Dziewczyno :devil1: :kiss3:

Romcia, :jeez: :jeez: :jeez:

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 11:36 #197228

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Siberia wrote:
(...) Ogród na odległość to nieporozumienie :silly:(...)
Pozwolę sobie nie do końca się zgodzić :wink4: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 11:44 #197229

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Popieram Kasię w pełni :) Z pewnością ogród pod nosem ułatwia życie, ale taki na odległość również daje radość :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 12:58 #197239

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Fakt, warzywnik dobrze mieć pod nosem :P .
Taki ogród ma tę zaletę, że jak już dojadę, otworzę furtkę, to zapominam o innych kłopotach :ouch:.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 13:22 #197241

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Siberko, u mnie w ogrodzie już rosły drzewa posadzone przez poprzednich i jeszcze poprzednich właścicieli (może nawet przed wojną?).
Kocham je, są piękne, rodzą mnóstwo wspaniałych owoców, ale ...coraz więcej mam cienia w ogrodzie, a słońce w naszym klimacie to jednak towar deficytowy :jeez: Wyciąć? Szkoda i nie bardzo wiem czy wolno bez zezwolenia. Zostawić? Niebawem przyjdzie mi sadzić już tylko hosty, bo i rodki, bo żadna inna roślinka nie zechce rosnąć. Ot, dylemat! Ale za to mam w czym brodzić jesienią, co grabić, zbierać i przerabiać na kompost ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 13:23 #197242

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu, wszelkie skrajności to kłopot dla ogrodnika: ogród patelnia czy ogród cienisty :think:
Z dwojga złego (lub może jednak z dwóch szczęść) wybrałabym jednak cieniste szczęście i napisała wniosek do władz gminy o pozwolenie usunięcia drzew :-)
Ewentualnie dokoptować paprocie, a kąpieli słonecznych zażywać w solarium ;-)

Kasiu, Wiesiu, toć o tym mówię! :devil1: Chcę zapomnieć o kłopotach, a ogród daleko :cry3:

No dobrze, dziś tam będę :dance: I tak się cieszę ;-)

zagadka1.jpg
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2013 13:36 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, piku

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 13:44 #197246

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Siberko, nasienniki host powoli zaczynają się otwierać. Nazbierać Ci trochę nasion? Ale od razu mówię, że może kilka mogę spakować oddzielnie z nazwą, reszta będzie mix bez podpisu.

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 13:59 #197250

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Co do drzew i cienia... Po przejściu formalnej drogi od wniosku, przez "wizytację", do decyzji, kilka brzóz poszło pod topór. W ogrodzie pojaśniało :idea2: . Bez obaw, brzóz mam jeszcze dużo.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 14:02 #197251

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku, właśnie zapakowałam sobie trochę kopert na nasionka... :devil1: i dopiero Twój wpis, a konkretnie jego fragment o mixie nasion dał mi do myślenia... :think:

Do czego właściwie potrzebne mi są opisy??? :think: I tak wyrośnie z nich czort wie co... tzn. oczywiście najprawdopodobniej hosta, ale diabli wiedzą jaka (kto z przodków odmiany) :devil1:

Kilka nasion może bym i przyjęła :devil1: ale nie zrewanżowałam się jeszcze :oops: za poprzedni dar :thanks: bo wciąż nie wiem czym mogę!

Katju
, i słusznie!
Samowoli nie ma co ryzykować, bo życzliwych nie brakuje.

Oczywiście nie namawiam do wycinania drzew w ogóle, bo rozumiem ich znaczenie w obiegu wody w przyrodzie, ale czasem trzeba :(
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2013 14:18 przez sd-a.

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 14:53 #197257

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Przepraszam Siberko, ze u Ciebie odpowiem Dali :kiss3:
Dalu, na wycinkę owocowych drzew nie trzeba zezwolenia :teach: :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2013 14:53 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): dala

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 15:20 #197263

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Co ja tu czytam ... podliczenia, rozliczenia i oszczędzanie - no daję słowo, że wypisz wymaluj to czym się ostatnio zajmuję :dazed: . Z tą małą różnicą, że ja nie swoje wydatki podliczam :happy: .
No właśnie - ja nie podliczam wydatków poniesionych na ogród - powód jest prosty - mój mąż nie podlicza wydatków związanych z gitarami i rybami :devil1: . Cudownie jest mieć stosowne wytłumaczenie na wszelkie zakupy ogrodowe :devil1: .

Iwonko - był czas, że ja również nie byłam zdegustowana cenami iglaków - nawet teraz w nielicznych przypadkach (jeśli dotyczy chciejstwa totalnego :devil1: ) nie patrzę na cenę - po prostu muszę mieć i koniec :crazy: . Ale generalnie ceny iglaków mnie powalają :pinch: - zwłaszcza jak są odwrotnie proporcjonalne do ich wielkości :crazy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Naturalnie u Siberii '2013 08 Paź 2013 15:42 #197275

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak na marginesie ani cień ani nadmiar liści do grabienia to nie są wystarczające powody do wycinki. Przyczyny muszą być poważniejsze np. bliskość domu, związane z tym zagrożenie, choroba drzewa..
Wycinka własnych drzew to było dla mnie smutne przeżycie.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.533 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum