TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Paź 2013 19:06 #198363

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Danielo wiosną ciachnęłam Black Lace za radą doświadczonych kolegow i widać dobrze;) Możesz się zastanowić, zalezy ile masz miejsca, bo on wyrasta na szeroki krzak raczej.
Waldku specjalnie na Twoją prośbę wymknęłam sie na chwilkę dosłownie do ogrodu, atu ...zonk :supr: nie ma znacznika :lev: Nawet się okazało, że trawka w donicy zadołowana :rotfl1: Zasięgnęłam wieć wiedzy u źródła To znaczy u Marty i jest to Bromus inermis 'Skinner's Gold' - stokłosa bezostna.
Dorcia co roku porzadkuję hostki i nigdy nie było z nimi problemu. Kloniki jak małe oblozyć siankiem i pod donicę :silly: Większe kopcykuję korą i okręcam agro :)
Dziękuję Edytko :hug: nazwa powyżej ;)
Grażynko mam nadzieję, że listki już opadły. Spójrz na gałązki, czy mają zawiązki pączków? Spróbuj ułamac kawałek, suche są czy soczyste? Miałam podobnie z jednym z klonów, zupełnie zgubił liście i mam wrazenie, że on się bronił przed suszą :think: Pędy ma szdrowe, sprawdziałam i mam nadzieję ruszy wiosną ;)
Jest jeszcze zamieranie pędów klona, ale tego Ci nie życzę. Jeśli gałązki suche,kruche i łamliwe podetniesz wiosną, zobaczysz od którego miejsca rusza. Miałam taki prztpadek Garnetem pięknym :oops:
Madziu to jest Trzcinnik ostrokwiatowy 'Karl Foerster' /Calamagrostis x acutiflora/.
Aniu dziękuję :) Zawsze trawkę można upchnąć w donicy i ograniczyć jej nadmierny przyrost :lol: są takę niewielkie odmiany, które zmieszczą sie w każdym ogrodzie.Tak bym chciała spojrzeć na te owadym a tu areszt domowy i tabletki :cry3:
Margoś tak się cieszę :hug: zapraszam. Walka z opuchalkami ... nie wiem na jakim jest etapie :think: albo się wynisły ... albo dadzą o sobie znać wiosną. Czymś tam podlałam, ale nie będę pisała czym :happy4:
Romciu które berberysy masz na myśli? Kolumnowe, czy te rozłożyste na iglakowej? O Kolumnowych słów kilka poniżej ;)
Waldku nie zgadł Pan :tongue2: Tyle jest odmian berberysów, że odważnie jest wyrokowac na podstawie zdjęcia :flower1: To nie są Erecty, one od wczesnej wiosny są czerwone. Wspominałam Izce, że może to być Red Pillar ... ale teraz skłaniam się chyba bardziej ku Red Rocket :think: Zobaczymy wiosną ;)
Dziękuję Ewcia i dziękuję :hug: Masz rację jesienią trawki to gorący temat :wink4:

Kilka aktualnych fotek na okrasę :wink4:
:ouch:

Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2013 19:41 przez pamelka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01, waldek727

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Paź 2013 19:45 #198376

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Aktualne fotki bardzo kolorowe, z prawdziwą przyjemnością za każdym razem odwiedzam Twój ogród :)
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Paź 2013 19:51 #198379

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jolcia pięknie u Ciebie!
Ginko żółciutkie jak kurczaczek ;)
Twoje trawy i klony ślicznie kolorowe, u mnie wszytsko spalone przymrozkiem, ech...
Choraś biedulko? Kuruj się :hug:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Paź 2013 20:03 #198380

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ja też z przyjemnością spaceruję po Twoim ogrodzie - zawsze pięknym - czy to wiosną, czy jesienią :bravo:
Zdrówka życzę :kiss3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Paź 2013 20:32 #198395

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jolu i bardzo dobrze, że stokłosa w doniczce! Ja ze swoją rozłażącą się wokół w tym roku zrobiłam to, co już dawno powinnam, hop do doniczki! A tu proszę, jaka intuicja ogrodnicza u Ciebie, Ty nawet z doniczki nie wysadziłaś! :lol:
To u mnie musiały być większe mrozy, moje miłorzęby wszystkie listki mają już na ziemi...
Piękny miskant o czerwonych kwiatostanach, czy będzie dużym nietaktem ;) , jak poproszę o nazwę? Ale nie musisz teraz wychodzić! :lol:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Paź 2013 20:49 #198404

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ale fajne zdjęcie miłorzębu, tak egzotycznie wygląda :woohoo: I tyle ciekawie ujętych traw! :) Jolu, zdrowia życzę :hug:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 14 Paź 2013 22:32 #198428

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Tak czekałam, aż się zażółcą moje miłorzęby. Wystarczyły przymrozki i teraz spadają zgniłe, zwarzone listki. Zdecydowanie, nie jestem zadowolona z tej jesieni. Mroźne noce pozbawiły mnie przyjemności oglądania kolorków części roślin. Dobrze je chociaż oglądać u innych. No i owoce kiwi mi pomarzły. Ledwo zebrałam 2 miseczki, a mnóstwo zostało na krzaku. :hammer:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 15 Paź 2013 08:28 #198443

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jaka ładna Rattail :bravo:
Gingko o tej porze roku prezentuje się chyba najładniej :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 15 Paź 2013 09:34 #198446

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu :bye:
Piękne kolorki jesienne :wink2:
Na tym 1 zdjątku to może miłorząb??
Pięknie się przebarwił :)
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2013 09:34 przez anabuko1.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 15 Paź 2013 22:15 #198518

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Jolu, tych traw to ci najbardziej zazdroszczę. Trochę brakuje ich w jesiennych widokach naszego ogrodu. Gdybym nawet dokupił, to żeby je ładnie wyeksponować potrzeba sporo wolnego miejsca, a tego to z pewnością u nas brakuje.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 16 Paź 2013 08:42 #198540

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
rm27 wrote:
Jolu, tych traw to ci najbardziej zazdroszczę. Trochę brakuje ich w jesiennych widokach naszego ogrodu. Gdybym nawet dokupił, to żeby je ładnie wyeksponować potrzeba sporo wolnego miejsca, a tego to z pewnością u nas brakuje.
To...tak jak u mnie :unsure:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 16 Paź 2013 10:09 #198554

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
pamelka wrote:
Wiesiu przypomnij się wiosną :)
Myślisz, żeby trawkę też podzielić ;)

A przypomnę :silly: , a trawka ma już ładną kępę to szkoda ją szarpać, ale nasionka pewnie zawiązuje ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Paź 2013 16:31 #198784

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
ja bym stawiała na to, że te berberysy to Hellmond Pillar - mam go - listki ma ciemno bordowe prawie czarne. Mam też Red Pillar, ale ten o tej porze roku jest już dużo jaśniejszy. A Erecta jest zielony - dopiero na jesień dostaje pięknego ognistego koloru.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Paź 2013 19:34 #198802

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Joluś,wypatrzyłam w watku bzowolilakowym taki cudny bez i on jest...........Twój,no nie,takie cudo,z takimi listkami wcietymi,juz wiem gdzie go kupie wiosna,choć drogi/49/ :jeez: ,napisz cos o nim i fotkę też bym :hug:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Paź 2013 19:42 #198804

• Roma
  • Roma's Avatar
Zachwyciły mnie berberysy kolumnowe :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Paź 2013 15:39 #198905

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Pięknie prezentują się jesiennie wybarwione grupy traw i iglaków ! Podziwiam :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 20:21 #199538

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Bardzo się cieszę Dorotko, zapraszam :thanks:
Dodadko :tongue2: nie jest tak u mnie kolorowo. Także przymrozki były i wiele liści poleciało :blink: a ja chora i grabić nie ma kto :jeez: Choram dalej, głucha na pół głowy :oops: ale do pracy wróciłam, więc chyba będzie dobrze :)
Małgoś dziękuję za życzenia, będzie dobrze. Powiem szczerze, że jak miałabym wybierać, to wole jednak czerwiec od poździernika :happy4:
Marta u mnie miłorzęby jeszcze w listkach :) Noooo ja nie wiem, osostnio, jak jechałam do Ciebie wszędzie tak samo biało było :think: O miscancie porozmawiałyśmy sporo ;)Czy posadziałaś juz swoje nabytki? Ja ... dopiero kilka :oops:
Marysiu, bo miskantowe kłosy są wdzięcznym obiektem foto :lol: Dziękuję za życzenia :hug:
Danusiu i u Ciebie listkowy pogrom :ohmy: Naprawdę tak źle? Zobacz u mnie nawet jeszcze jeden klon palmowy się trzyma ;)

Cieszę się Pawełku, że się spodobał ogonek ;) Rosnie sobie niespiesznie i jestem bardzo z tego zadowolona :woohoo: Gingko sypia się pomału ... ładne sa za to modrzewie, teraz jest ich czas :happy-old:

No i ... niektóre liściaki :woohoo: Taka parocja perska /Parrotia persica/ dajmy na to

Tak Aniu, na pierwszym zdjęciu jest miłorząb, piękny Gingko biloba 'Mariken'. On każdej jesieni świeci w ogrodzie, jak słoneczko :lol: A kiedy planujesz odebrać zakupy?
Romku już Ty to zupełnie nie masz mi czego zazdrościć :hug: Taki ogród, jak Twój :woohoo: a że trawek nie ma, jest wiele innych pięknych roślin i całych roślinnych kolekcji. Dziękuję :kiss3:
Wiesiu zawiązuje :woohoo: myślisz, że już można pozbierać? Pisz :)
Iwonka i masz rację :hug: Oglądałam ostatnio dokładnie w szkołkach berberysy i te moje najbardziej przypominaja Hellmond Pillar.
Ewcia, ale który bez :think: może jakas podpowedź :funnyface: kolor może ... będzie odpowiedź.
Romciu i słusznie :hug: Jakbyś tylko wpadła z nami do szkołek :woohoo: Ty wiesz jakie to widoki tyle berberysow w rożnych odcieniach tęczy w jednym miejscu :hearts: Sama się skusiłam na dwa kolejne :rotfl1: choc Marta głosem rozsądku oponowała, że nie kupujemy berberysów jesienią :happy3:
Ewelinko dziękuję. Bardzo się cieszę, że sie podoba :)

No to dalej będzie jesiennie, dzisiaj nareszcie wybrałam się do ogrodu ... w zimowej czapie z nausznikami :rotfl1:

No i coś tam jeszcze kwitnie

Zaskoczyła mnie Lady Emma Hamilton, ma z pięć takich kwiatuchów :woohoo:

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 20:27 #199542

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, i jak tu nie kochać takiej jesieni w ogrodzie? U Ciebie jest tak pięknie, że aż dech zapiera :hearts:
Teraz większość liściaków ma swoje pięć minut, chociaż modrzewie również wspaniale się przebarwiają!
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia :kiss3:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.584 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum