TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 20:42 #199553

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jola,chodzi o Kabul,siringa protolacinata,taki z mocno powcinanymi listkami,o zupełnie nie bzowym kształcie liści.A z czapki sie nie śmiej,cały ubiegły tydzień robilam w ogrodzie w ..........czapce na głowie :jeez: ,muszę uważać na zatoki i wolę byc przezorna,mimo iz temperatury nie czapkowe.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 20:44 #199556

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
pamelka wrote:
Wiesiu zawiązuje :woohoo: myślisz, że już można pozbierać? Pisz :)

Trudno mi ocenić, bo u mnie jeszcze nie wszystkie trawy mają dojrzałe nasiona. Muszą być suche i łatwo odrywać się od łodyżki.
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 20:44 #199559

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jola, a kiedy Marta mówiła "nie kupujemy berberysów" :think: ? Nie kupujemy traw było :dazed: - ja tylko słyszałam Marty podszepty brać, brać berberysy! Mniejszego weź, nie większego - mniejszy tańszy, weźmiesz w to miejsce następnego :rotfl1: .
A ja słuchałam - i brałam :happy3: .

Ale jak padło hasło - brać miskanta nie wzięłam i teraz sobie pluje w brodę :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 20:45 #199560

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Jolu, w czapeczce trzeba chodzić nie tylko w ogrodzie, niestety.
Niby czasem lepiej, "zdrowiej" czegoś nie usłyszeć, ale jednak dobrego słyszenia życzę.
Zobacz "moją" sosenkę, o której rozmawiałyśmy:
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 21:01 #199566

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ale masz widoki :woohoo: , cudne :hearts:

A tak w ogóle to jakie róże kupiłaś i ile :whistle: ?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 21:23 #199579

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No właśnie, spowiadać sie tutaj proszę, zaraz :happy-old: A dla mnie rózyczki są?
Moje klony juz wszystkie bez liści. Ten złoty, płonacy ogołocił sie w jeden dzień :( . Jedynie berberysy i azalie jeszcze sie trzymają. Podejrzewam, ze to wszystko wina suszy.
Biedaku, zdrowiej :hug: Wiem co znaczą chore zatoki :( I jak ciężko to wyleczyć.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 21 Paź 2013 22:24 #199605

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dobrze, że do pracy wróciłaś, praca Cię uzdrowi! :lol:
Jola, nie ma takiego miskanta, jak mówiłaś, dobrze mi się zdawało, kombinuj dalej! :rotfl1:
Parocja u Ciebie zupełnie inaczej się przebarwia, moja poszła ostro w fiolety i purpury, a teraz już jej chyba nie ma, co skłania mnie do potwierdzenia tezy, że u mnie były większe przymrozki! :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 22 Paź 2013 00:29 #199627

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
pamelka napisała:
Waldku nie zgadł Pan :tongue2: Tyle jest odmian berberysów, że odważnie jest wyrokowac na podstawie zdjęcia :flower1: To nie są Erecty, one od wczesnej wiosny są czerwone.

Jolu.
Ta pora roku ma to do siebie, że tak pięknie zmienia nasze rośliny w jesienną tęczę iż niektórych nie sposób rozpoznać na fotce.
Może zasugerowałem się swoimi Erectami które codziennie przybierają inną barwę. Co by nie pisać to wszystkie berberysy można polecić Romie do jej ogrodu bo mają niesamowity urok.

Dzięki Jolciu za piękne fotki z ogrodu. Jestem nimi zauroczony, a większość kompozycji jest tak świetnie dobrana kolorystycznie i rodzajowo, że na długo pozostaną w mojej pamięci. Część tego co widuję u Ciebie na pewno będzie miała jakieś odzwierciedlenie i w moim ogródku.

Pozdrawiam.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2013 00:30 przez waldek727.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Paź 2013 12:09 #199847

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Daluś dziękuję :hug: Liściaki w połowie łyse już niestety. Trochę wczoraj pograbiłam liście takie, jak lubi większość forumków, znaczy wielkieeee. Paulownia to ma dopiero liściochy :lol: Dzisiaj będzie palenia, bo dzięki ładnej pogodzie na szczęście nadają się do ogniska.
Ewcia Syringa lancinata się u mnie nazywa ten lilak :lol: Zacytuję odpowiedź koleżanki:
jo90 wrote:
Syringa × laciniata (syn. Syringa x persica 'Laciniata') to stara hybryda nieznanego pochodzenia. Uważa się, że jest mieszańcem pomiędzy Syringa vulgaris, a właśnie Syringa protolaciniata....
Kupiłam go w jakiejś szkółce w okolicach Puław ze ... cztery lata temu.
Kwitł niewiele w pierwszych latach, za to w tym roku :woohoo:

Ona się tak odchyla od domu w stronę słońca.
W czpce pracuję w ogrodzi i w 2v kapturach :jeez: głucham dalej, choć nie jak but już :rotfl1:

Wiesiu z pewnością pod koniec tygodnia takie będą po tylu ciepłych dniach.

Dorcia zawsze mówiła, kiedy wyciągałam rękę do tych pięknych, kolorowych krzaczków :rotfl1: Nawet okulary słoneczne pożyczałam, aby jeszcze barwniejsze się wydawały :woohoo: W takiej masie cudo :happy-old:
No i jak się Marta odwróciła ... zawinęłam dwa malutkie i mam :funnyface:
A Marta mówiła nie brać traw :think: ja tam słyszałam, ze drogie i można podzielić kępkę :silly: co też uczyniłyśmy :wink4:
Elu sosenka piękna, obserwuj bacznie jaka będzie wiosną :teach: Może jakaś taka siewka się trafiła czarcia :lol: Nie słyszałam rano służbowej komóreczki, szef zadzwonił na stacjonarny i pyta ... : 'Czy Pani już w pracy?' :rotfl1: Nooo jestem, jak nie ma, jak jestem :happy3:
Marta kupiłam chyba z 9 róż :think: Jedna odstąpiłam, bo zapomniałam o koleżance :sick: to chyba będzie 8 :think:
Mary Ann, The Dark Lady, Fisherman's Friend, Clair Austin, Claire Marshall, Gospel, Johann Wolfgang von Goethe Rose, Charming Piano, Souvenir du Docteur Jamain :woohoo: Czekaj już 9 a jeszcze jedna ... Brother Cadfael chyba.
Dorcia to chyba nie zatoki, ucho raczej przewiane :think: Róże wypisałam wyżej ;) ... choć miejsca mało, są donice :devil1: Paczuszka powinna dotrzeć lada chwila.
Marta mówisz :woohoo: znaczy i na basen już mogę, jak jestem uzdrowiona :happy4: Nazwa miskanta ustalone, potwierdzona Ferner Osten.
Waldku tyle miłych słów :woohoo: nie zasłużyłam sobie :oops: Bardzo dziękuję i polecam sprawdzone kompozycje. Jakby nie wcześniejsze przymrozki jeszcze długo cieszylibyśmy się takimi pięknymi barwami. Tymczasem liście lecą, ścielą się wokół ... ale zostają kulki :happy4: :happy4: zieloniutkie, żółciutkie, pomarańczowe, paskowana - co kto lubi :hearts: :hearts:

Może jeszcze coś z aktualnych fotek znajdę :think: Nie znajdę bo mam w domu :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2013 12:13 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, waldek727

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Paź 2013 13:17 #199862

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - ogrodnik może być głuchy jak pień - jak but głuchy to jest szewc :rotfl1: . Współczuję Ci tych czapek i kaptura :dazed: - tak jest teraz pięknie i cieplutko :woohoo: . Ale zakładaj, bo zapalenie ucha lubi niestety powracać :unsure: .

Różyczki piękne zakupiłaś - widać, że Pan Tomek indywidualnie podszedł do klientki :P - a my :P pod orzechem, przy kompoście :happy3: .

W Twoich okularach berberysy wyglądały bosko - może gdybyś mi przy tych trawach dała okulary, to teraz nie musiałabym marudzić :happy: .
Świat Dorci 2016

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Paź 2013 13:21 #199864

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dorciaj wrote:
W Twoich okularach berberysy wyglądały bosko - może gdybyś mi przy tych trawach dała okulary, to teraz nie musiałabym marudzić :happy: .
No popatrz, dawałam, Ulcia brała :wink4: musisz częściej do nas wpadać, wtedy łatwiej o decyzje. Czasem zdarzają się okazje, które się nie powtórzą.
Pień mówisz :whistle: no szewca w rodzinie nie miałam :rotfl1:
Ja nie wiem, czy pamiętasz, ale i ja pod orzechem spędziłam dłuższą chwilę czekając na Wasze zakupy :rotfl1: Najdłużej z nas była tam jednak Marta :funnyface: Żadnych zakupów , no ja nie wiem :unsure:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Paź 2013 13:26 #199865

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak - Marta pod orzechem stała najdłużej :happy3: . Nie dość, że nic nie kupiła, to jeszcze orzechy dostała :dazed: - nie ma sprawiedliwości :whistle: .

Następnym razem zabieram swoje okulary :woohoo: . Łatwiej o decyzje byłoby wiosną - bo ja antyjesienna jestem i to własnie najbardziej mnie powstrzymywało :tongue2: .
Świat Dorci 2016

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Paź 2013 18:18 #199885

• Roma
  • Roma's Avatar
Jolu-spróbuj wlać do ucha letnią wodę utlenioną u mnie to skutkuje.Daję wodę na łyżeczkę,lekko podgrzewam zapalniczką(2 sekundy) wlewam do ucha i przez chwilę trzymam w uchu.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 23 Paź 2013 21:12 #199968

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Pamelko tylko ucha nie podpal :rotfl1: ,widzę,że królestwo różane rozpycha się na boki,ile jeszcze róż pomieścisz?boski ten lilak,oj juz go chcę,co tam jeszcze chowasz w zanadrzu,listę sporządzę zimą.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Paź 2013 10:40 #200055

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jolu, nie poznaję Cię. Kiedyś w Twoich watkach byłay prawie tylko kulki, a teraz róże i inne liściaki przeważają zdecydowanie. :happy: :eek3:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Paź 2013 11:25 #200065

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
The Dark Lady :dazed: , nie kojarzę, a nazwa brzmi intrygująco :silly: , zaraz lecę sprawdzić, bo muszę coś zacząć myśleć o wiośnie :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Paź 2013 11:48 #200067

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Jolu! Ależ u Ciebie pięknie! Modrzewie płoną , o parocji nie rozpisując się zanadto , bo już chyba wszystko zostało powiedziane i pokazane . Śliczne są te Twoje połączenia liściastych z iglakami. :flower2:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 24 Paź 2013 21:38 #200306

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Nie taka głucha widać jesteś, skoro miskanta wzięłaś! :rotfl1:
A na moje odradzanie berberysów to i tak zawsze pozostajesz głucha ;) , więc jakby wszystko w normie! :)
Jola, piękny ten Twój lilak, mój albo wymarzł(mógł?), albo coś go od dołu podżarło i nie mam, a widzę, że warto, a długo on kwitnie?
Orzechy już posadzone, za 10 lat zapraszam! :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.653 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum