TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 22:53 #151300

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ale te żółciutkie i czerowonawe kolorki sa jak najbardziej dla nas po tej długiej zimie wskazane :bravo:
migdałek u mnie ma mniejsze pączki :(
Oj pięknieją nam ogrody,zielenieją :hearts:
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2013 22:54 przez anabuko1.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 22:54 #151302

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A u mnie hostki są mniejsze ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 22:59 #151306

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie hosty dzisiaj jeszcze poszły w górę :ohmy:
Może to i dobrze,że są zróżnicowane te nasze ogrody ,roślini w różych fazach,mamy co ogladać,pogladać u innych :flower1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Maj 2013 06:36 #151347

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Cudne klony palmowe. Z dnia na dzień podobają mi się coraz bardziej. To chyba kolejna roślinka, która na pewno będzie w moim ogrodzie. Kłujaczki pięknie puszczają.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Maj 2013 08:09 #151356

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu, ale klony u Ciebie ruszyły :woohoo: . Mój maluszek też żyje :dance: . NIeśmiało coś tam się zaczyna czerwienić na nim :happy: . U mnie chyba migdałek nie zakwitnie :cry3: . Listki wypuszcza, a o kwiatach zapomniał :placze: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Maj 2013 13:46 #151419

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu ta moja hostkowa rabatka jest północna i stosunkowo zimna w porównaniu do całego ogrodu. Nie dziwne to, ze roślinki później starują. Najdłużej leżał tu snieg, ale co się odwlecze ... :happy4: mam nadzieję.
Moniko uważaj na klony :lol: bo jak już człowiek wpadnie, to wszystkie chciałoby się mieć. Przepiękne to są liściaki.
Jest jedna odmina, ktorą mogę polecić po trzech latach uprawy - Acer palmatum 'Bloodgood' - niezawodny i dobrze zimuje.
Dorciu wiosną doskonale widać klonowe pączki, nie są może duże /zależnie od odmiany/, ale z pewnoscia pozwalają ocenić kondycję rośliny. Czarne/szare gałązki natomiast :think: ale to już inny temat :devil1:
Dorciu dlaczego migdalek nie kwitnie :whistle: pierwsza sprawa podłoże, nie lubi zbyt piaszczystego, jak również zbyt gliniastego. Może trzeba by mu wymienić? A może trzeba dostarczyć nieco substancji odyżwczych, zasilić kompostem :think:
A może osmagała go ta zima i podmarzł? Są takie wiosny, kiedy migdałki nie kwitną :cry3:
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2013 13:47 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Maj 2013 16:43 #151436

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu, mój migdałek posadziłam ostatniej jesieni, może to jest powód braku kwitnienia :think: . Może też być podłoże - u mnie glina :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Maj 2013 19:37 #151485

• zocha
  • zocha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Tego migdałka to Ci zazdroszczę,u mnie dwa padły,jeden krzew, drugi na pniu,to chyba przez tę moją zbyt kwaśną ziemię,bardzo żałuję,bo od zawsze podoba mi się ta piękność.Następnym razem wykopię dziurę,nasypię normalnej ziemi z worka,tak jak zrobiłam powojnikowi i wtedy zobaczę :jeez:
Zielono pozdrawiam - Ewa
Ogród Ewy - zochy
Róże Ewy - zochy

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Maj 2013 20:23 #151510

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No i wkrótce się zacznie przyrostowe szaleństwo...
Jak nie pałam wielką miłością do mugo, tak przyznać muszę, że ta Mops Snieżna ładna...
Tyle trawnika, a Ty się na małe kulki na wysokim kijku nastawiasz? ;) Mam Ci przypomnieć to założenie, jak w Krzywaczce zapomnisz? ;) :lol:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Maj 2013 20:54 #151528

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu klony od zawsze mi się podobają. Ogólnie uwielbiam roślinki o ozdobnych listkach. Ale jeśli chciałabym poszaleć to muszę zacząć korzystać ze sklepów internetowych, gdyż u mnie w okolicy nie ma szans dostać tego co mi się wymyśli. A jeśli nawet uda mi się namierzyć jakiś klon to z pewnością będzie on znany pod nazwą 'klon' :jeez:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Maj 2013 23:07 #151600

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia to najprawdopodobniej wina młodego wieku jednak. Poczekaj do przyszłej wiosny, jednak przytnij w terminie, aby się zagęścił.
Ewcia pewnie, ze próbuj. Na szczęście migdałki nie są drogie, może nareszcie jakiś się uda ;)
Kwitnienie jest nagrodą za wysiłki.
Marta zupełnie nie mogę pojąć dlaczego mugo Ci się nie podoba :think: napiszesz moze słow kilka :happy4: Ja dla odmiany bardzo je lubię B)
Bardzo proszę nie wspominać o Krzywaczce, bo spakuję się i wyjadę, juz mnie nosi :dance:
Miejsca brak, więc trzeba się ograniczać, dosłownie. Kolejne rabaty nie będę budowane ... tak myślę :happy3:
Moniko zatem poszukaj polecanych sprzedawców, nie korzystaj z ofert nader atrakcyjnych, bo to zawsze jest naciąganie ;)

Strasznie leniwy ten dzzisiejszy 'Dzień Pracy', strasznie :jeez: Nawet grillowac ise nie chciało, bo chlodno i nieco wietrznie.
Planowany 10-cio dniowy urlop w tym teraminie niestety niewykorzystany, bo kto szedłby na wolne w taką pogodę :supr:
Mam nadzieję, zemjutro będzie lepiej.

Nie wiem, czy zauwazyliści, ale ogrodnicy w tym roku apowiadanis ię dosyć ciepło, czyzby przysli wceśniej? Zoskowa noc za to u nas zaledwie 3 sopnie na plusie, znaczy przy gruncie ... :supr:
Ale co tam pisać, pognozy są chyba najbardziej zmiennymi na świecie :lol:

Nawet zdjęć nie chciało mi się dzisiaj robić :oops:

Sambucus nigra 'Black Lace' /bez czarny 'EVA'/ ruszyły juz wszystkie bzy, większość zbiera się do kwitnienia, ale ten jest unikatowy :lev:

Picea abies 'Rydal' /świerk pospolity/ mam nadzieję, w tym roku dłuzej zaszczyci czerwonościami dzięki pochmurnej i dosyć chłodnej pogodzie.

Pozostałe czerwone jeszcze w pąkach :think:

Takie tam widoczki.

Dorotka pamiętam, że zgłaszałaś chęć posiadania słoneczniczka szorstkiego 'Loraine Sunshine', wykopać?
Będą może jeszcze ze dwie siewki. resztę chyba sprytnie usunęłam :devil1:
Wkrótce zamierzam doniczkować siewki jeżówek, zabiorę do Sulejwoa jakby byli chętni :wink4: Wiekszość jest ubiegłoroczna, więc powinny zakwitnąć w tym sezonie, a jakie ... zupełnie nie mam pojęcia. Zapewne wyjdą te najzwyklejsze Alba i Purpurea.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Maj 2013 08:33 #151634

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu,piękne ma końcóweczki ten świerk,ładnie to wyglada :)
Hiacynt ma ładny ,kolorek,tulipanki też ładne kolorki ,,,i ten migdałek w pełni Ci już rozkwitł,,,lubię te małe różyczki :P
Mój migdałek jeszcze jest mały i młody,ma ze 2 patyczki,,,ale też cieszy :wink2:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Maj 2013 08:36 #151635

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Rydal to już chyba taki całkiem spory? :woohoo: Przy takich temperaturach może długo cieszyć swoim wyglądem :woohoo: Patrząc na Twojego migdałka zaczynam żałować, że kiedyś swojego się pozbyłem :oops:
Może przydałby się jakiś temat z fotkami przyrostów iglastych i liściastych?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Maj 2013 08:52 #151641

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Pięknie wyglądają te młode iglaczkowe odrosty :hearts: Też podziwiam je na moich raczej skromnych zbiorach .Tulipany teraz grają pierwsze skrzypce .Ślicznie się wszystko rozwija
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Maj 2013 08:55 #151642

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
A ja musze sobie odkupić czarny bez :(
Niestety panowie wymieniali kable do prądu na slupie przy którym rósł i wkopywali jakieś blachy(?) Wykopali i niestety chyba padł :placze:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Maj 2013 08:59 #151644

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu pokaż migdałka u siebie ;)Pamietaj, aby go przyciąć po kwitnieniu dosyć krótko, wówczas się zagęści :teach: i jeszcze piękniej zakwitnie w kolejnym roku.
'Rydal' to jest dopiero mistrz przyrostów piśród iglaków, wiosną czerwony :woohoo: Jak długo zaś :think: wszystko zalezy od pogody, przy upalniej i słonecznej barwy te szybciej zielenieją.
Pawełku bardzo dobry pomysł :bravo: mówisz i masz :happy4:
Na iglakach zrobione, może na liściakach otwórz Ty :hug:
Rydal rośnie umiarkowanie, ale w porównaniu z drzewkiem, które nabyłam :think: przyrósł chyba ze trzykrotnie :lol:
Zaraz poszukam fotki zakupowej :happy:
sierpień 2010

2011 wiosna

Znalazłam jeszcze fotkę sprzed 2 lat z przyrostami Pinus parviflora 'Tanima no yuki' różowiutkie/czerwoniutkie :think: są jak się rzekło :funnyface:

Jadziu tulipany trwają w pąkach w oczekiwaniu na słoneczko. U mnie jakoś oszczędnie ono świeci.
Kulkowe przyrosty dopiero startują, to się będzie działo :woohoo:
Dorotka poczekaj, może da radę. Ostatnio w szkółce widziałyśmy taką mikrutką sadzonkę za 20 zł :supr: zdzierstwo :devil1:
Doczytałaś o słoneczniczku?
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2013 09:03 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): rispetto

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Maj 2013 09:05 #151646

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Jolu, czy sambuctus Eva pachnie w czasie kwitnienia jak gatunek? Uwielbiam ten zapach...

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Maj 2013 20:16 #151845

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękny ten Rydel, ale jeszcze piękniejszy bez czarny - wygląda jek klon palmowy. Jolu czy jest możliwe, żeby jeżówki nie przezimowały?

Wróciłam się jeszcze, żeby złożyć spóźnione ale szczere życzenia urodzinowe - wiele zdrowia i radości oraz spełnienia wszystkich marzeń
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2013 21:10 przez iwa27.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.576 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum