TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 29 Kwi 2013 10:18 #150719

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
U Ciebie się pogorszyło... u mnie jakby lepiej, ale co z tego, kiedy człek za biurkiem? :mad2:
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2013 10:18 przez gorzata.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 29 Kwi 2013 10:21 #150720

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jolu wciąż wracam i podziwiam Twoje sasanki..... są przepiękne i wspaniałe zdjęcia :P Ta biała niesamowite cudeńko :P
Kulki jak zawsze przepiękne :P Ja koniecznie muszę kupić kilka miniaturowych iglaczków :P Ale takich zwyklutkich.... nie taką arystokrację jak Twoje B) :happy:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 29 Kwi 2013 10:35 #150726

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka i mi jest przykro :cry3: Może jednak się wyrwiesz na chwilę ... nie :unsure:
Pozostaje zatem Sulejów :happy-old:
Zima była długa i czas iglastych przyrostów nieco się w tym roku przesunie, poczekaj i Twoja kulka ruszy ;) Masz może fotkę?
Daguś a jak często stosujesz ten obornik? Słyszałm gdzieś, ze co trzy lata powinno się zasilać :think: Czy to prawda?
Wiem, wiem, ze masz kulkowy niedosyt ;) i dodatkowo kulkowe dylematy :silly: Wybór nie jest prosty, a oferta bardzo szeroka.
Piotrze u mnie raczej falowanie :rotfl1: niż układ piętrowy :silly: Cóż począć lubię chyba takie zróżnicowanie :happy4:
Gosiu mapy pogodowe :think: wskazują, że i ja chyba mogę liczyć na przejaśnienia po południu. To mi bardzo odpowiada :lol: Nie spoglądam tęsno za okno ;)
Tak więc po prawcy bierzemy się za ogródki :lol:
Aguś a trzeba było mowić, przywiozłabym, a teraz nie wiem kiedy znów się wybiorę :think:
Pw jak widzę odczytałaś :funnyface:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 29 Kwi 2013 10:56 #150734

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Raczej nie dam rady :(
Nic to, co się odwlecze....
Zdjęcie zrobię, w końcu tych iglaków nie mam zbyt wiele, musze i ja sie pochwalić :P
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 29 Kwi 2013 21:16 #150870

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Jolu, ja obornik koński (dobrze przekompostowany) przekopuję na rabatach i jesienią i wiosną od trzech lat. Jesienią trochę więcej go daję (ale ja nie mam tak gęsto posadzonych roślin, to mogę przekopywać), wiosną mniej, głównie już tylko pod rośliny. Rośliny rosną i kwitną jak szalone, a moje glińsko zrobiło się jakoś bardziej do ziemi podobne.

Z iglaczkami muszę poczekać, aż znajdę miejsce dla sosny bośniackiej Malinki. Kupiłam w przypływie namiętności, a teraz miejsca nie mogę dla niej jakoś wybrać. Za karę nie lupię nic więcej, dopóki ona z doniczki się nie wyprowadzi :hammer:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 29 Kwi 2013 21:36 #150884

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Plany zmienione, ale ja w gotowości :)
Jedna kulka rocznie... No, może to ma sens :bad-idea: Bo na razie jestem na etapie - ani jednej róży więcej :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 07:08 #151011

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu odmian magnolii jeszcze nie wybrałam. Dzisiaj będę na targowisku (u mnie jedynie tam można kupić coś do ogrodu)
to zorientuję się jakie mają, chociaż sądzę, że wybór będzie niewielki, a odmiany określone jako biała, różowa, itp. Zastanawiam się czy magnolie dałyby radę pomieszkać przez jakiś czas w donicach?
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 11:10 #151078

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Daguś dziekuję za informacje, na jesień więc załatwię trochę kulek, ale nie zielonych :rotfl1:
Malinki to piękna sosenka, u mnei jednak rośnie bardzo pomalutku, zdaje sie mniej niż deklarowane 10-15 cm rocznie :think: Jest wąska pokrojowo i tak chyba zostanie, po 10-ciu latach nie powinna mieć więcej niż metr.
Izka do miłego więc :kiss3: termin się zbliża :dance:
Ani jednej róży już :cry3: nie .. niemożliwe :silly:
Moniko w szkółkach żyją w donicach, wiec zapewne by dały ;) Trzebaby przesadzic do większej, ale zimować na zewnątrz, zadołować i osłonić :)

Jaki kolor dominuje wczesną wiosna w ogrodzie ... :think: forsycje już były, więc teraz kolejne żółtki, choć ... i inne się trafiają.

Pomalutku jednak to się zmienia - klony palmowe rozwijają listki

... wkrótce rozkwitną migdałki :)

i ... T.A.D.A.M :woohoo:
Picea abies 'Rydal' /świerk pospolity/ strzelił z pączków :woohoo:
Cały rok się czeka na ten widok :happy4:

Jak się okazało przezimował stopowiec /Podophyllum/ 'Spotty Botty' :lol: Jakie olbrzymy widziałam ostatnio w szkółkarskim tunelu.

a ostatnio zauważyłam, że i żmijowiec pojawił sie nad ziemią :dance:
Ciekawa jestem, jak przezimował koleżnkom, które go ze mną nabyły w drodze z ostatniego Sulejowskiego zjazdu?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 12:25 #151092

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Przez migdałowe gałązki prześwituje jakaś straszna ilość trawnika ;) :woohoo: , a coś pisałaś ostatnio, że miejsca nie masz już :whistle: . Przy chodniczku taka wąziutka ta rabatka :search: ...
Chyba z tym miejscem nie jest tak źle :silly:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 13:26 #151098

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Fajne kolorki masz w ogrodzie, ale klony bezkonkurencyjne. :eek3:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 14:08 #151112

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
markita wrote:
Przez migdałowe gałązki prześwituje jakaś straszna ilość trawnika ;) :woohoo: , a coś pisałaś ostatnio, że miejsca nie masz już :whistle: . Przy chodniczku taka wąziutka ta rabatka :search: ...
Chyba z tym miejscem nie jest tak źle :silly:

Otóz to!!! :evil:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 17:36 #151151

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Klony już mają takie listki? :woohoo: A mówią, że na zachodzie Polski jest niby cieplej ;)
Tego stopowca masz już dłużej? Właśnie dziś w szkółce przyglądałam mu się dłużej...Kupiłam jednak tylko kasztanowca monstrosa (bo mnie urzekł) i tuję "mopa" :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 20:11 #151192

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
I stopowiec i żmijowiec przezimował... Chociaż poprzednia zima mi 'Spotty Dotty' wykończyła...
Klony palmowe o tej porze najpiękniejsze... Wszystkie przezimowały bez uszczerbku?
A test, jak to naprawdę jest z tym miejscem i ilością trawnika już wkrótce! :woohoo: Krzywaczka! Coś czuję, że trawnika ubędzie! :lol:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 20:29 #151204

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
A mojego żmijowca nie widać, może da tego, że skądinąd był a nie z Sulejowa... Pomyślałam sobie, że może to roślina dwuroczna. Ale nasion nie zebrałam. Ktoś wie jak siewka wyglada?
A... siewkę werbeny patagońkiej już widziałam... w pęknięciu betonu na podjeździe :dazed:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 20:53 #151218

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Markito taka wąziutka zupełnie nie jest, rosną w niej na przyklad canny ... 4 rzędach :funnyface: za nimi trawy a przed liliowce i jeżówki :lol:
Jak pisałam trawa jest i ma zostać, rabatki zaś się zapychają :rotfl1: :happy3:
Martino to prawda, zawsze i w szkółkach także przysiadam przy klonach :happy3: są piękne :woohoo:
Danusiu oj tam, oj tam :silly: Miejsce niby jest, rabaty się skończyły :rotfl1:
Anetko rewelacyjny ten kasztanowiec, pokaż fotki :thanks: Teraz powinien wygladać jeszcze nader atrakcyjnie ... gdzie ja mam jeszcze miejsce :silly: :lol:
Kloniki rozwijają listki w oczach dosłownie, dzisiaj pogrzmiało nieco na północnych dzielnichach miasta, więc ziemia sie ruszyła :woohoo: znaczy wiosna.
Marta Garnet wygląda na w połowie przemrożony :blink: Poczekam, taki piekny był z niego parasol :cry3:
Ktoś niedawno pisał, że do Krzywaczki towarzysko jedynie :funnyface: no to role się odwrócą chyba :rotfl1:
Tylko miniaturki na sztamach wchodzą w grę :silly:
No i bardzo ładnie, ze oba przezimowaly, ostatnio tęsknie oglądałam tego stopowca w szkołce, pamiętasz ;) Dobrze, że mój nareszcie się zastanowił.
Izka są żmijowce jedno-, dwurocznie i bylinowe. Mój był z tych ostatnich, choć bycie wiecznie zielonym mu z pewnością nie grozi :lol: Zdjęcie młodki zrobię jutro.
A u mnie konwalie mierają w stronę chodnika :blink: za rok pewnie opowiem, co mi tam spośród kostki wyrasta :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 21:14 #151232

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Joluś

ale śliczne te czerwone pączki, taki widok cieszy a migdałek jakie ma bogate kwiecie w tym roku-super :woohoo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 21:15 #151233

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Mój 'Spotty Dotty' padł :placze:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 30 Kwi 2013 21:44 #151246

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniś mi się wydaje, że migdałek, aby ładnie kwitł potrzebuje krótkiego cięcia :think: W ubiegłym roku również był obsypany kwiatami. Poza tym po cięciu pięknie się zagęsza.
Widziałam kiedyś w nece zdjęcie migdałka, którego pokrój wyglądała tak, jak wierzby Hakuro. Tajemnica ... krótkie cięcie ;)
Igoruku a może żyje jednak? Moj teraz dopiero pojawił się nad ziemią :think:

Chciałam przypomniec zaiteresowanym cannami, że zbliża się ich wysadzanie.
Proszę zatem o przypomnienie kto sobie życzył Stuttgarta :wink4: Ilość sztuk mocno ograniczona :supr:

Niewiele zdjęć dzisiaj zrobiłam, bo walka z rosnącym po wiosennym deszczu perzem, przesadzaniem i sadzeniem roślinek była ważniejsza o wiele :teach:

... kulek kilka bo czas wielki się zbliża :happy4:

Pinus banksiana 'Schneverdingen' /sosna Banksa/

Pinus banksiana 'Banska Stjavnica' /sosna Banksa/ niewyraźna jakaś :supr:

Pinus mugo 'Mops Snezna' /sosna górska/

Pinus sylvestris 'Białogon' /sosna pospolita/

Pinus densiflora 'Burkes Red Variegated' /sosna drobnokwiatowa/

Pinus strobus 'Golden Candles' /sosna wejmutka/

Pinus sylvestris 'Trollguld' /sosna pospolita/

Hostki nareszcie się ujawniły :happy4:

Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2013 22:52 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.643 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum