TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 30 Cze 2013 16:55 #174288

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Kurcze kiedy się doczekam takich kęp jeżówek :supr3: Dlaczego nie podoba ci się 'Easy Does It' - mam ją w swoim kajeciku chciejstw? Podoba mi się na tym zdjęciu, choć myślałam, że jest bardziej ceglasta.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 30 Cze 2013 19:37 #174350

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Ja nie wiem jak to jest jeżówka u Ciebie w pełni kwitnienia ...a moje dopiero w "lesie" ...pierwsza lilia zakwitła a u mnie niektóre już przekwitają ...coś chyba nie tak ???

Martowy prawie ogród 2013 30 Cze 2013 19:48 #174360

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Może sekret tkwi w braku lasu u Marty? :devil1:
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2013 19:56 przez gorzata.

Martowy prawie ogród 2013 30 Cze 2013 19:51 #174365

• darob66
  • darob66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
evastyl wrote:
Ja nie wiem jak to jest jeżówka u Ciebie w pełni kwitnienia ...a moje dopiero w "lesie" ...pierwsza lilia zakwitła a u mnie niektóre już przekwitają ...coś chyba nie tak ???

znaczy nasz zachód opóźniony w tym sezonie bo u mnie podobnie jak u Ewy :unsure:
Marto,piękny Masz egzemplarz Białogona :hearts:

Martowy prawie ogród 2013 30 Cze 2013 21:13 #174420

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zanim przysiadłam do wpisu przyjrzałam się Twoim włościom,widzę,że lubimy podobne rośliny:baptysja,jeżówka Marmelade też ulubiona choć u mnie troszę mocniej wybarwiona,może to sprawa zdjecia,Burgundy Ice,no i kielichowiec chiński,ja po 5 latach doczekałam sie 6 kwiatków ale warto,sa wyjątkowe choć nieduże.Po dokładnym rozpoznaniu znajdzie się duuuużo wspólnych roślinnych prefernecji.A masz tego co niemiara,muszę lepiej przysiąść i wyłuskać kolejne rodzyneczki.I wtedy pogadamy. :bye:

Martowy prawie ogród 2013 30 Cze 2013 21:34 #174444

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
A ja tojeść orszelinową bardzo lubię.U mnie jest dość zwarta i ... zdyscyplinowana. Rośnie sobie tuż przy dróżce utwardzonej , więc tak za bardzo nie może buszować :wink4: Lada chwila zakwitnie

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 13:21 #174621

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dzielżan zimowany :supr3: niemożliwe, moje wszystkie zeszły zimą :oops:
Nie pojmuję i rudbekie dobrze się mają :think:
Będzie okazja odwiedzić Twoje zakątki, wniosek urlopowy już u szefa :woohoo:
Może wyjazd jakiś zaplanować :whistle: oczywiście oprócz tego na kurki :happy3:
Marmelade jest piękną jeżówką, bardzo podoba mi się to, że zimuje ;)

I masz rację ... się przejęzyczyłam :tongue2:

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 14:08 #174634

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Marto, no to ciocia pomogła ci w ten sam sposób co onegdaj mój teść. Wypielił mi skalniak z roślin ozdobnych bo uznał, że jak nie kwitły to znaczy chwasty. :rotfl1:
Róże prześliczne. Seducer piękny. Mój trzeci rok z rzędu ma dwa ogromne liście i jeden pęd.
A może by tak białą posypać kredą albo wapnem zamiast korą? Moje wszystkie rabaty będę mógł nazwać wkrótce zielonymi bo zarastają chwastami.
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2013 14:09 przez rm27.

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 14:14 #174635

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Już masz dzielżany :supr3: :supr3: :supr3: , lecę pozaglądać do swoich :search:
A jeżówki po prostu cudne, muszę naprawić ten błąd i przyjeżówkować nieco :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 14:55 #174639

• lizz
  • lizz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Marto, jeżówki cudowne. Zauroczyły mnie.
Ślicznie wyglądają też lilie i dzielżany.
W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci.... Leopold Staff

Zapraszam do "Ogrodowe potyczki Małgorzaty"

Pozdrawiam
Małgosia

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 15:32 #174642

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Kielichowiec mnie zainteresował. Czy są problemy z jego uprawą? Długo rośnie u Ciebie?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 20:46 #174679

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Moniko i Marysiu, obie pytacie o kielichowca, powiem tak... W młodym wieku może wymarzać, ja nie ryzykowałam i co roku go okrywam, zwykle przemarzał powyżej okrycia, w tym roku wypuścił powyżej. Może mogę uznać go już za dorosłą roślinę i nie osłaniać... Mam go pięć lat, w tym roku zakwitł po raz pierwszy. Poza tym niepewnym zimowaniem nie sprawia żadnych problemów, liście ma piękne, wielkie i błyszczące, nie przypalają się na słońcu... :)
Gosiulu, teraz już trzeci! :rotfl1: Wredne strasznie, nawet miałam zamiar trochę tego w donicy posadzić na białej, ale zrezygnowałam. No właśnie, pewna nie jestem, zwłaszcza, że spartyna odbija... :angry:
Marta, było sporo jeżówek w dobrej cenie, to jedną kupiłam...O taką... Now Cheesier...

DSC_1191.JPG

Hostę Fireworks, to trudna w uprawie hosta, chyba wszystkim poległa, mi też oczywiście, ale za 3 euro postanowiłam zaryzykować, bo jest piękna!

DSC_1190.JPG

I jeszcze takiego fajnego dzwonka, żeby coś białego kwitło na białej ;)

DSC_1218.JPG

Driakwie, rutewką białą i już nie pamiętam, co jeszcze...
Marta, dawno już to podejrzewałam, że z tymi trzonkami to tak jest... Najpierw miałam kupić jak zwykle drewniany, ale jak popatrzyłam na to, co jeszcze mam przesadzić, to stwierdziłam, ze na jednym trzonku może się nie skończyć! :lol: I dlatego, proszę Państwa, kupiłam FISKARSA! Po trzech latach chyba, od podjęcia takiego postanowienia! :rotfl1: Róża nie jest w moim typie, za jaskrawa jest...
Aniu, doczekasz się tej Marmalade! Lilie nie są u mnie w szczególnym poważaniu, ale jakieś są... ;)
Dorcia i do takich sytuacji może dochodzić częściej! Zmiany koncepcji się zdarzają! I czasami człowiek musi! ;) Lilie już jesienią, a nie lepiej wiosną?
Małgosiu, dziękuję :) Posłonki zaczynają mi się coraz bardziej podobać...
Iwa, z tymi jeżówkami to jest tak... Szkółkarze biorą te sadzoneczki z in vitro i pędzą je na potęgę, żeby zakwitły, bo wtedy się sprzedadzą... I widuje się takie przenawożone, wyciągnięte łodygi, u dołu liści prawie nie ma... A tę Marmalade kupiła mi Ewa w Sczecinie od hodowcy, który ma inną filozofię jeżówek ;), w doniczce było pełno liści i żadnego pędu kwiatowego...A w tym roku jak widać... No właśnie, gdyby była bardziej ceglasta ta Easy Does It...
Ewa, wszystko gra! Tak widać ma być...Poznajesz jeżówkę? Ładnie się nią zajęłam? ;) U mnie już sporo jeżówek zaczyna kwitnienie, za to jeszcze żadna lilia nie skończyła :)
Gosiulu, jak to ja nie mam lasu? :P No mam za siatką taki prawie las... ;)
Marzenko, u mnie w ogóle sosny mają się świetnie, ja mam glebę dla nich stworzoną... Niemożliwe, że zachód opóźniony, zaczęliście wcześniej :)
Ewa, baptysje lubię bardzo, nawet mi przybyły 3 nowe odmiany, no przybyły trzy, a wyrosły dwie ;) Nie chcę się licytować ;) , ale mój kielichowiec ma z 15 kwiatów, co ciekawe, wszystkie od północnej strony...Byłam u Ciebie i wnioski wyciągam podobne, dużo mamy tych wspólnych preferencji... :)
Małgosiu, nie wiem, jak Ci się udaje tę tojeść w ryzach utrzymać... Chyba z czterech stron masz tę dróżkę utwardzoną ;)
Jola, niemożliwe, żeby zima wykończyła dzielżany, w dodatku taka dobra zima... Prędzej bym podejrzewała podeschnięcie jesienne... ;) A rudbekia to i te gorsze zimy już zniosła, dumnam z niej! ;) Nieustająco zapraszam! Może tym razem na dłużej? :)
Romek, cioci wszystko wybaczone za zasługi wielkie dla prawie białej rabaty! :) To Seducer taki powolny, a mi się kępa wielka marzy... Myślę, że nie trzeba będzie uciekać się do takich sposobów, by biel na białej uzyskać! ;) Biel kwiatów będzie! :lol:
Wesiu, wcale mi się to nie podoba, że dzielżany już... W sierpniu ostatecznie mogłyby zaczynać, ale nie teraz, jak kolor załatwiają mi liliowce... A ja się do jeżówek już zdążyłam zrazić... Sporo mi wymarzło, a to rzecz, której łatwo nie wybaczam! :lol:
Małgosiu, bo wszystkie kwiaty są ładne! :) A mnie jeżówki zauroczyły parę lat temu, teraz już spokojnie do nich podchodzę... :)
Chora jestem trochę, na działkę nie jeżdżę.. To zdjęcia z soboty..,
Powojnik Lemon Bells nie spełnia póki co pokładanych w nim nadziei.. Trzy kwiatki...

DSC_1117.JPG

Pszczelnik wąskolistny:

DSC_1142.JPG

Pierwszy kwiat Green Jewel:

DSC_1146.JPG

'Sabine Bauer'

DSC_1198_2013-07-01.JPG

'Olympic Palace'

DSC_1197_2013-07-01.JPG

I jeszcze sesyjka z 'Burgundy Iceberg', bo cudna jest...

DSC_1151_2013-07-01.JPG

DSC_1150_2013-07-01.JPG

DSC_1192.JPG

I widoczki...

DSC_1199.JPG

DSC_1204.JPG
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2013 20:49 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 20:57 #174682

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
artam wrote:

Powojnik Lemon Bells nie spełnia póki co pokładanych w nim nadziei.. Trzy kwiatki...

Marta - wyrobi się kiedyś :P
Póki co drut z siatki jest grubszy niż pędy powojniczka :silly: ,ale będzie lepiej ;)
Ja już tez nie wiem co sadzić przy płotach ,żeby pozasłaniać się.
Iglaki wolno rosną ,z pnączami to różnie jest (no i sezonowe są).
Sadzić wysokie byliny ,czy jak?

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 21:05 #174686

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No tak, moja Green Jewel wygląda zgoła inaczej :mad2: , dzwonek nowy śliczny :hearts: , też bym chętnie nabyła, bo on chyba z tych niższych?
Gratuluję zakupu :bravo: ;) , ja kiedyś co prawda złamałam Fiskarsa, ale wtedy nie wiedziałam, żeby kupować ten z metalowym trzonkiem :rotfl1:

Wiesz, że jedne z liliowców od Ciebie mają jakieś podejrzanie żółte pąki :supr: , ciekawe kto dostał moje różowe :whistle:

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 21:10 #174689

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Tak sobie patrzę na przedostatnią fotkę .... Czy ja dobrze pamiętam, że Ty kiedyś wyrzucałaś liliowce na kompost? :rotfl1:
Muszę przypatrzeć się swojemu Białogonowi ;)

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 22:01 #174734

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta Ty się jednak lecz skutecznie :teach: nie krtań to, a gardło :dry:
Pamiętasz moje potyczki z anginą ostatnio :jeez:
Bierz zastrzyki jakby co, nie patrz nawet na tabsy :teach:
Kuruj sie kuruj, tyle planow na koniec tygodnia mamy :lol:
Now Cheesier... interseująca :think: czy ja ją mam :think:
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2013 22:01 przez pamelka.

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 22:15 #174746

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Jak gardło boli to nie gadaj, tylko zdjęcia wklejaj, bo ślicznie jest. Widoczków trochę podrzuć :) Na przykład więcej Fireworks z białą koniczyną, bo ładnie im razem. Ech, tyle cudów i cudeniek :) Już się cieszę :flower2:

Martowy prawie ogród 2013 01 Lip 2013 22:35 #174769

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Tak mi się przypomniało... a co z Twoją ubiegłoroczną dekoracją ogrodową? Wiemy którą? Wiemy, na pewno! :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.485 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum