TEMAT: Ogród Grażyny i Romka 2013 rok

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 27 Wrz 2013 08:20 #195160

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Więc i takie skarby masz w ogrodzie :bravo: Za jakieś 2 lata i ja zakupię pierwsze gąsiorki, mam nadzieję B)

Hosty cudne, a królowa mórz jest absolutną gwiazdą :thanks:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 27 Wrz 2013 11:32 #195208

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Czyli grzybobranie jaknajbardziej udane :P
Hosty wszystkie piękne,,,masz ich,,masz pokażną koloekcję i piękne odmiany :hearts: Hosta 'Goldbrook Gayle' bardzo ładna :hearts:
I winogronka już przerobione :bravo: :bravo: u mnie jeszcze nie,,synuś rękę złamał,,,i wszystko się poprzestawiało :(

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 27 Wrz 2013 14:54 #195235

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Romku najbardziej zazdroszczę Ci rydzy , dla mnie zawsze zbierałam rydze i gąski mama, ale od kiedy jej zabrakło ,muszę obyć się.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Wrz 2013 08:36 #195768

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Siberko, winorośli mam kilka w ogrodzie. Szpaki upodobały sobie jedną z nich. Ma drobne, słodkie owoce i zbite, małe grona. W ciągu 9 lat tylko raz, w ubiegłym roku, udało mi się zebrać z nich zbiór. W tym roku szpaki też były szybsze. Nim dojrzały grona do zbioru objadły wszystko. Na szczęście pozostałych się nie tykają. W dymionach (balonach, gąsiorach) już fermentuje.
'Queen of the Seas' to piękna, duża hosta o niebieskawym nalocie na gufrowanych liściach, zakończonych piękną falbanką. Trzeba ją widzieć w naturze by porównać jej urok w stosunku do innych host. Często ciapate, pstre, dużo mniejsze hosty ładniej wychodzą na zdjęciach. Jednak ich urok blednie, gdy na żywo zobaczymy je w zestawieniu z tymi jednobarwnymi kolosami. Równie piękna jest 'Niagara Falls', 'Piedmont Gold' czy 'Blue Angel'.

Aniu, to jeszcze młoda sadzonka. Zobaczymy co pokaże za kilka lat.

Geniu, część rydzy już zjedzona, resztę zamroziłem, a prawdziwki i kozaki ususzone, czekają na wigilijną wieczerzę.

Spadek temperatury w nocy, utrzymyjący się od kilku dni (dziś było zaledwie +1), przyspieszył zmianę barw w ogrodzie. Rozpoczął się jesienny, barwny spektakl w naszym ogrodzie. Później, gdy się skończy będzie masa grabienia i stosy opadłych liści.

Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, andrzejek

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Wrz 2013 10:40 #195794

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
U CiebieRomku jak zwykle jesień jest zawsze bardzo barwna z klonów od Ciebie przyjęły się dwa oba podobne zielonkawe, ten czerwony nie przyjął się .

DSCF3054.JPG

U nas też w nocy lekki przymrozek
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2013 10:43 przez e-genia.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Wrz 2013 14:03 #195829

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu, u nas jeszcze nie było minusowej temperatury. Ale spadek do +1 wystarczył liściastym by zareagować błyskawicznie zmianą ubarwienia liści.
W przyszłym roku powinny kloniki już ładnie wyglądać. Wiosną rozglądnę się za czerwoną siewką.

Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2013 14:04 przez rm27.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Wrz 2013 14:47 #195835

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku ,dzięki czerwone kloniki najbardziej mi się podobają .Zimowit o pełnych kwiatach śliczny :thanks: uwielbiam je.

U mnie berberysy tez się już przebarwiają .
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2013 14:48 przez e-genia.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Wrz 2013 16:47 #195849

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
U mnie przyjęły się wszystkie kloniki :hearts: Teraz będę coś kombinować, żeby nie wymarzły :devil1:

Romku, widziałeś u Mag i Katji jak dziewczyny kompostują liście?
2 z wymienionych przez Ciebie ważnych host już mam, reszta też będzie, obowiązkowo! :-)
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2013 16:50 przez sd-a.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Wrz 2013 20:51 #195908

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No i jesień przyparła atak na Wasz ogród. Trochę wcześnie się zaczęło. Mam nadzieję, że jeszcze się ociepli i będziemy się długo cieszyć fajrewerkami barw w ogrodach. A Ty powolutku, stopniowo ogarniesz się z morza liści. Rety, z każdym rokiem coraz więcej tego dobra :unsure:

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 30 Wrz 2013 21:16 #195912

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu, ten zimowit jest od Ciebie z ubiegłego roku. :dance:

Siberko, ja też kompostuję liście od ubiegłego roku. Miałem tego dwa 800 litrowe kompostowniki. Już są opróżnione i czekają na tegoroczny opad. Dobrze, że z orzechów już opadają to odgarnę ich liście wcześniej niż pozostałe.
Z orzechów liści nie kompostuję.

Iza, orgia barw w ogrodzie już się zaczęła. Nawet ambrowiec zaczął się jesiennie przebarwiać. Pomimo suszy drzewa i krzewy znów sporo podrosły. Najdziwniejsze, że na ogólnych zdjęciach z ogrodu host prawie nie widać, a ukrytych jest tam prawie 1000 odmian.

Na ostatnim zdjęciu za jodłą kalifornijską widać po bokach kolorowe liście ambrowca amerykańskiego.
Wszystkie fotki z niedzieli. Dziś jest jeszcze bardziej kolorowo ale niestety nie miałem czasu na focenie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 01 Paź 2013 08:36 #195980

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Romku, Twój ogród bezapelacyjnie wygrywa reanking najpiekniejszych jesiennych ogrodów :thanks: Cudnie, czekałam na te zdjęcia z niecierpliwością.
Ja kocham jesień, mimo, ze zwiastuje nieuchronne nadejście tej pory roku na z...
Zgadzam się z Tobą w 100% w temacie piekności jednokolorowych olbrzymich host. Zwłaszcza te z falbankami robią oszałamiajace wrażenie :hearts: .
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 01 Paź 2013 08:52 #195986

• Roma
  • Roma's Avatar
No i jak tu nie kochać jesieni,Ten ogród jest zaprzeczeniem "szarej jesieni" Jest jeszcze jedna pora roku którą uwielbiam oglądać w Twoim ogrodzie ale nie wspomnę gdyż mogę mogę oberwać :club2:

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 01 Paź 2013 09:44 #195999

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku to pewnie i pojedynczy biały też masz ?

Ja tyle tego wydaję że już nie pamiętam co komu , gdybyś chciał biały pełny do kolekcji to służę .

Pamiętasz jakie ostróżki ode mnie Ci zakwitły ?
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2013 10:16 przez e-genia.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 01 Paź 2013 10:35 #196010

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
Witaj Romku ! Oczu nie mogłam oderwać od Twojego kolorowego, jesiennego ogrodu. :thanks: Każdy zakątek masz dokładnie zaplanowany..., lecz pewnie też "tańczyłeś " z niektórymi roslinami z miejca na miejsca :flower: , bo ja tak miałam :happy:
Bogactwem roślin możesz zaimponować niejednemu ogrodnikowi . :search:
Tyle u Ciebie rarytasików !!! , nie mówiąc już o ilości odmian klonów , a przede wszystkim host, za którymi ja ostatnio / 3 lata/ też przepadam :jeez:
Pozdrawiam.Danuta

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 01 Paź 2013 11:11 #196015

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Romku jesień w ogrodzie masz przepiękną, zapewne dlatego wszystkie wpisy będą tego dotyczyły :happy4: . Ja po obejrzeniu fotek miałam jedną refleksję ... ale u Ciebie można by się pobawić w chowanego :woohoo: . Tyle zakamarków, ścieżek i krzewów, za którymi można się ukryć :silly: .

Na jednym zdjęciu (chyba z pięterka robionym) widać altankę. Dopiero z tej perspektywy dostrzega się jak ogromne drzewa i krzewy u Ciebie rosną :ohmy: i jak wiele miejsca potrzebują :fly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 01 Paź 2013 21:33 #196133

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jak Dorcia świeżo spojrzała na Twój ogród! No faktycznie! :lol:
No zaczęło się! :) Obawiam się tylko, że jak tak dalej pójdzie, to może się zbyt szybko skończyć... Kolejnych kilka nocy z przymrozkami! :mad2:
Romek, zawsze jak patrzę na twojego ambrowca jesienią, zastanawiam się, czemu go jeszcze nie mam... A teraz jeszcze zastanawiam się, czy mam na niego miejsce! ;)
Choć tulipanowce też przebarwiają się cudnie, choć czerwieni to im brak...
U mnie już po hostach...

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 02 Paź 2013 11:10 #196208

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Pięknie jest u Ciebie jesienią, ale pewnie byś to zamienił na wiosenny ogród.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Ogród Grażyny i Romka 2013 rok 04 Paź 2013 09:11 #196448

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko, dziś rano było -4. Liście na drzewach już pięknie przebarwione. Może zdążę coś obfocić zanim spadną. Falbanki. :hammer: :jeez:

Romo, zima może być, byle krótka a nie taka jak ostatnia.

Geniu, białego, niepełnego mam też od Ciebie. Nawet zrobiłem fotkę ale wyszła nieostra. Na pełnego oczywiście się piszę. :hug:
Ostróżki nie kwitły. Przetrwała mi tylko jedna. Pozostałe załatwiły nornice. Zimowity skutecznie je odstraszają. Dobrze sadzić je pomiędzy hostami.

Dorotko, u mnie wszystkie drzewa i krzewy rosną dwa razy szybciej i dwa razy większe niż powinny. A robinia tortuosa rozmiarami przerosła moje najśmielsze oczekiwania.
Ostatnio z córką chrześniaka żony musiałem bawić się w chowanego. Przez 10 minut jej nie mogłem odszukać. :search: :rotfl1:

Marto, klon ginnala też przebarwia się ślicznie i dobrze znosi przycinanie. Mam małą sadzonkę jak chcesz do zatrzymam do wiosny.
Ciekawe jak na dzisiejszy spory przymrozek zareagują te hosty, które jeszcze trzymały fason do tej pory.
Skończą się hosty to zostaną nam jeszcze do zimy żurawki i żuraweczki. :dance:

Danusiu, bardzo chętnie. Wiosna i lato to chyba nasze ulubione pory roku.

Ostatnie niskie temperatury i dalszy brak deszczu przyspieszyły zmiany w jesiennym wyglądzie host, przynajmniej znacznej ich części. Niektóre trzymają się jeszcze całkiem nieźle.
Fotki robione dość późno przy małej ilości światła.

Trochę host, które rzadko pokazywałem, a teraz trzymają się jeszcze nawet dość dobrze, niektóre nawet dopiero kwitną. Wszystkie to nabytki z ostatnich 2 lat.

Hosta 'Duke of Cornwall'.

Hosta 'Purple Heart' dopiero kwitnie.

Hosta 'Clear Fork River Valley'.

Pierwszy egzemplarz (rośnie obok w donicy kupiłem w 2011 roku). Wczesną wiosną 2012 roku nornica tak obgryzła kłącze, że niewiele z niego zostało, jedynie malutki kawałeczek bez ani jednego korzonka. Posadziłem go tym razem już w donicy na to samo miejsce. Nie wierzyłem, że coś z tego będzie i zdecydowałem się kupić jeszcze jeden egzemplarz. W tym roku ten odtworzony prawie dogonił nową sadzonkę, która rośnie obok. (zaryzykowałem i wsadziłem ją bez donicy :club2: ).

Hosta 'Cranberry Wine', też dopiero zakwitła.

Hosta 'Olympic Glacier'.

Hosta 'Angel Feathers'.

Hosta 'Tonque Twister'.

Hosta 'Tambourine'.

Hosta 'Lakeside Shore Master'.

Hosta 'Snowy Lake'.

Hosta 'Mamma Mia'. Posadziłem ją do gruntu w lecie, gdy zimowity były na etapie podziemnym. Ich uschnięte liście usunąłem wcześniej i zapomniałem, że tam były. Teraz kwiaty toczą walkę z hostą o miejsce. Gdy przekwitną przesadzę hostę w inne miejsce.

Hosta 'Peter Pan'.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum