TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Wrz 2013 17:23 #190960

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ciekawe zdjęcia w kroplach deszczu :) Niezłe maślakowe grzybobranie, u nas jeszcze ciężko z grzybkami.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Wrz 2013 19:54 #190976

• Roma
  • Roma's Avatar
Patrzę na te zbiory i aż mnie w dołku ściska z zazdrości u nas zero ani grzybka nie uwidzisz :jeez: chyba pierwszy raz nie będę miała suszonych grzybków :think: :placze:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Wrz 2013 22:07 #191012

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
artam wrote:
Czyli masz oko do maślaków! Do kurek nie, co może wydawać się dziwne..

dziwne, dziwne :happy4: ale przecież wiadomo że Marta żółtego nie widzi :happy:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Wrz 2013 20:07 #191095

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia wiem, że nic nie mówiłaś ;) , czasami milczenie jest bardziej wymowne niż jakakolwiek uwaga :rotfl1:
W każdym razie donoszę, że zarówno wczoraj, jak i dziś podobne porcje maślaków też zebrałam :woohoo: . Zaczynam rozdawać, bo nie przerabiam :happy3:
A jak Twoje dzisiejsze plany grzybkowe?

Jaguś dasz radę, jak my wszystkie dajemy :hug: , bo kto, jak nie my :silly:
Dziękuję za uznanie i gratulacje :hug:
Maślaczki powoli się kończą :dry: , konieczny następny deszczyk :huh:

Marta sugerujesz, że mączniak pojawia się na skutek lania po roślinkach ze żmii :think: . Choć ja staram się wszystkim lać pod spód, nie tylko różom ;) , ale też żadnej profilaktyki opryskowej marcinki nie dostały :blink: . Co dziwne, trzymają się wszystkie floksy, a choruje berberys, jeżówki i dwie róże Cardinal Richelieu i Papa Meilland :evil:
Oko do maślaków ćwiczę już 4 lata :happy3: , a na kurkach byłam pierwszy raz :oops: . W sklepach wypatrywanie kurek idzie mi znacznie lepiej, znów mi przybył wieszaczek z kurką :rotfl1:
Nowe floksy wciąż nie posadzone, co gorsza brak koncepcji :rotfl1: , a jutro nowe roślinki przybędą :tongue2:

Aguś dziękuję :hug: , maślaczki lubią piach ;) i ta odrobina wilgoci z ostatniego deszczyku spowodowała malutki wysyp :P , ale już się kończą :huh:

Piotrze podobały się fotki? :oops: . To ja u Ciebie zawsze skręcam się z zazdrości patrząc na Twoje zdjęcia :supr: , ale to właśnie dzięki takim osobom jak Ty, czy Wiesia chce mi się ciągle Was gonić :wink4:
Maślakom piachy pasują ;) , innych grzybów ani na lekarstwo :search:

Romciu myślę, że za wcześnie się martwisz :hug: , jeszcze popada i grzybki się pojawią ;) , a co Ci po maślakach i tak do suszenia się nie nadają :rotfl1:

Ula dzięki za genialne wytłumaczenie mojej ślepoty kurkowej :woohoo: :thanks: :rotfl1:
Że też sama na to nie wpadłam :rotfl1:

Bilans tego tygodnia w ogrodzie marny :tongue2: , ani pół taczki trawy nie wywalone :happy3: , zakupów przybywa, roboty się spiętrzają, a jutro kolejna integracja :woohoo: :drink1: :dance:
Kilka fotek z wczoraj ;)

DSC_8169.JPG

DSC_8171.JPG

DSC_8184.JPG

DSC_8191.JPG

DSC_8177.JPG

DSC_8188.JPG

DSC_8195.JPG

DSC_8196.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Wrz 2013 20:40 #191100

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Po wczorajszych wyczynach w ogrodzie nie byłam wstanie rano wstać, więc plany grzybowe niestety niezrealizowane :dry: .
Cały dzień spędziłam na przekopywaniu tej nowej rabaty i wydłubywaniu kamieni :jeez: . Nawet nie planuję, że jutro pojadę do lasu, bo już teraz wiem, że nie będę wstanie wstać :tongue2: .

Tak patrzę na te fotki i patrzę ... wiesz co? - nadal to ja gonię Ciebie :oops: . Twój ogród już bardziej ogród przypomina. Jednak widać, że ja o jeden sezon za Tobą :fly: .

Ta róża to Sympatie? I czy ja ją w końcu zamówiłam? :dazed:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Wrz 2013 20:50 #191105

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Piękne szersze plany! :bravo:
Katorżnicza nierzadko praca przyniosła efekt - chyba wart tych wszystkich roboczogodzin? ;)
Wieszczę, że za kilka lat bedziesz miała baaardzo bujny i dojrzały ogród!
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Wrz 2013 20:56 #191108

• Roma
  • Roma's Avatar
Widok ogrodu imponujący,możesz być z siebie dumna :bravo:
Grzybów i deszczu nadal u nas nie ma :cry2:
Martuś co t za śliczne kwiatki?
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2013 20:56 przez Roma.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Wrz 2013 21:27 #191117

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
U mnie też takie śliczne kwiatki! Marta, to był strzał w dziesiątkę z tymi kosmosami :hug: , jedyna kolorowa rabata u mnie o tej porze roku! Taki pełny biały jest i u mnie, już sprawdzałam, czy czas zbierać nasionka, ale jeszcze nie... Ale zbieram i wysiewam! No nie od razu ;)
Wieszczę to samo, co Gorzata!
A ja mam wszystko posadzone! Czyżby to oznaczało konieczność zakupów? ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Wrz 2013 23:36 #191312

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Zajrzałam, żeby zobaczyć, dlaczego Ci niby należy się współczucie i jakoś nie widzę powodów...Ogród jak ta lala!

A białe pełne kosmosy też mi się uchowały. Podsadzone Twoimi niebieskimi szałwiami wyglądają bosssko!

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 08:38 #191336

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Śliczne fotki :bravo: .
Marto masz piękny, kolorowy i taki zadbany ogród :lol: .

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 10:58 #191356

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Powiało chłodem ,ale deszczu na razie nie widać .Fioletowe rabaty super i pasują do każdego niemal koloru .Trzeba w przyszłym roku kupić nasionka pełnych kosmosów ,ale to też loteria
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 11:42 #191363

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Martuś :hug: Tworzysz modę na białe pełne kosmosy - faktycznie cudne są :woohoo: I chyba niższe, niż pospolite bractwo kosmosie/co jest niewątpliwą zaletą/ :tongue2:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 20:28 #191473

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
U mnie też cieszą takowe kosmosy,niezwykle urodziwe i bardzo długo stoją w wazonie :eek3: ,dziewczyny maja rację,nie trzeba pocieszac Cię,bardzo urokliwe widoki,nie narzekaj :ouch:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 20:56 #191487

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia wiesz, że ja codziennie taką porcję maślaków przynoszę do domu :dazed: , już mi brakuje miejsca w zamrażarce :rotfl1: . A ma znowu popadać, chyba będzie kolejny wysyp :tongue2: . Nawet muchomory się pokazały, to daje szanse na pojawienie się też innych jadalnych gatunków :dance:
Czy przypadkiem nie miałaś na myśli róży Nostalgie ;) zamiast Sympathie? :wink4:
Niemniej na fotce była Jubilee du Prince de Monaco :funnyface:
Dziś też wygląda pięknie :hearts:

DSC_8208.JPG

Gorzatko dzięki :hug:
Ja dopiero w tym sezonie zaczęłam dostrzegać w swoim ogrodzie jakiś postęp :silly: i nie mogę się już doczekać, jak pewne roślinki zaprezentują się w kolejnym sezonie :woohoo: . Ale kiedy będzie bujnie :think: , chyba jednak nieprędko :wink4:

Romciu dziękuję :hug: , choć to przecież tylko sprytne kadrowanie ;) , żeby nie było widać zbyt wiele pustych placów :happy3: , zresztą przyjedziesz, to się sama przekonasz :P
Deszczyk juz chyba do Ciebie dotarł, to i grzybki się pojawią :drool:
A te kwiatki, to przecież moje pełne kosmosy :supr: , o których wielokrotnie w moim wątku już było :silly: , często niezbyt pochlebnie :happy3: , bo wyglądają ładnie tylko w stadium początkowego kwitnienia :wink4: . Poza tym straszne z nich krzaczory :jeez: . Ale nasiona zbieram, bo powtórzyły cechy z zeszłego roku, czyli nadal są pełne :P i jak znam życie znajdą się chętni :rotfl1: . Ty też dostaniesz, jak zechcesz :kiss3:

Marto wygląda na to, że ja najmniej jestem zadowolona z tych kosmosów :rotfl1: . Nie powiem, fotogeniczne są bestie ;) , ale już widok całego krzaczka, zwłaszcza w połowie przekwitniętego, to jest to, czego moje zapotrzebowania estetyczne nie tolerują :rotfl1:
A ja dziś też mam wszystko posadzone :funnyface: , prognozy mnie zmobilizowały, obym się nie pomyliła :whistle:

Dagmaro wiesz przecież, że zdjęcia nie oddają stanu rzeczywistego ;) , a już na pewno nie oddają całej prawdy :rotfl1: . Bo ta jest bolesna ;) , ale to musiałabyś zobaczyć na żywo :whistle: . Ech, te Twoje róże...
Białe kosmosy z szałwiami rosły u mnie w duecie w zeszłym roku, faktycznie wyglądały pięknie :P

Edytko dzięki Ci dobra kobieto za miłe słowo :hug:

Jadziu u mnie dziś nadal było lato, ale mam nadzieję, że opady dotrą i do mnie :dry:
Nasionka kosmosów mogę Ci wysłać :kiss3: , wiele osób ode mnie je dostało i wyobraź sobie, że w drugim roku zakwitły też pełne :silly: . Tylko kolorystycznie jest loteria ;)

Margolciu nie wszystkie kosmosy mam białe ;) , są też dwa odcienie różu, o, na przykład takie :P

DSC_7730.JPG

rzeczywiście są trochę niższe, niż te pospolite, ale za to sporo szersze :woohoo: :rotfl1: , co już nie jest aż tak pożądane :rotfl1:

Bardzo interesujące prognozy o prawdopodobnym deszczu u nas :woohoo: zmobilizowały mnie dziś wreszcie do posadzenia mojej poczekalni, roślinek podarowanych, kupionych i wymienionych na wczorajszym spotkaniu lubelskim :dance:
Jedna chwila i siup, żeniszki wywalone, a floksy posadzone :P

DSC_8202.JPG

Reszta, czyli kolejny floks, cztery liliowce, akanty, pierwiosnki "piętrowe", naparstnice - poutykane na rabatach :silly: . Deszczówka cała zużyta, czekam na nowy deszcz :woohoo:
Myślę, że to za sprawą suszy w tym roku tak wcześnie roślinki się zaczęły przebarwiać :huh:

DSC_8205.JPG

DSC_8206.JPG

DSC_8207.JPG

i zimowity wyłażą :dry:

DSC_8199.JPG

ale szykuje się też debiut o nietypowej porze ;) , będzie makowa panienka :happy4:

DSC_8203.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 21:00 #191489

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Sprawiedliwość być musi - u mnie solidnie podlane... już przedmuchałam deszcz na wschód ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 21:03 #191490

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo tak naprawdę nie narzekam ;) , cieszę się tym, co mam, choć niejednokrotnie tak bardzo odbiega od tego, co widzę w ogrodach forumowych, między innymi Twoim :hug: , czy właśnie Dagmary ;)
Próbowałam kosmosy w wazonie, ale u mnie słabo z trwałością :think:

Gorzatko trzymam za słowo ;) , awansem piękna Barkarole dla Ciebie :wink4:

DSC_8219.JPG
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2013 21:05 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 21:11 #191497

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, fakt, roślinki zaczęły się przebarwiać dość szybko w tym roku...Ale te kolorowe listki jakoś mniej przywołują dla mnie jesień jak ...zimowity ;) Ta nazwa...Brrr, przywodzi na myśl tę porę roku, o której nie chcę jeszcze mówić, pisać, ani myśleć :happy:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Wrz 2013 21:20 #191503

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Żeniszki na floksy? Taka zamiana? Bardzo dobra zamiana! :lol:
Mak o tej porze? :eek3: One zwykle jesienią ożywają i wypuszczają liście..Liście, nie kwiaty!
Jesień, jesień... Może deszcz zatrzyma na jakiś czas ten proces jesiennienia roślin... O ile będzie! ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.613 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum