TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 06:52 #158003

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Marto odpocznij troszkę, bo się zamęczysz. Kotek na pewno wyzdrowieje i niedługo będzie rozrabiał.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 19:43 #158104

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jolu miałaś rację ;) , a może powinnam powiedzieć wykrakałaś :funnyface: . Nic nie kupiłam :jeez:

Jaguś to prawda, dokładność popłaca ;) . Co prawda jest mnóstwo chwastów, które się wysiewają, ale na rabatach, które sama odtrawniczałam perzu nie ma :woohoo:

Dagmaro dziś Kicia nie je znów niczego :cry3: , żadnymi frykasami jej nie mogę skusić :(
Chyba na przyszły rok obiecam sobie to samo, co Ty - nie masz miejsca przygotowanego - nie kupuj :hammer: :hammer:
Moje szałwie też nie wysadzone, ale wstrzymuję się ze względu na mordercze upały :evil: , będzie im ciężko się przyjąć w takich temperaturach :jeez:

Dorcia teraz wreszcie zrozumiałam ;) , choć nadal mnie nurtuje pytanie, jak kosiarka, znaczy łajza ;) po tym jeździ, to nie wywleka ich z tych dołów, nie zaczepia? :tongue2: . Bo ja się na pewno czepiam :rotfl1:
Pan, który wczoraj nawalił przyjechał dziś rano :woohoo: i zapowiedział się na wtorek. Niestety zupełnie źle ocenia czas na wykonanie tej roboty ;) . Ja mu powiedziałam, że to potrwa kilka dni, a on "skończę do 15, bo potem nie mam czasu" :supr: :crazy: . Chyba się jeszcze w życiu tak nie pomylił :rotfl1:

Moniko dziś wymiękłam :unsure: , upał niemożliwy :jeez: , a stresów przybywa :pinch:

Dziś niestety nie posunęłam się do przodu z robotą :jeez: , ale z rana objawił się pan, który wczoraj nie dotarł :silly: . Ma przyjść we wtorek, pożyjemy, zobaczymy :whistle:
Niestety również kocia epopeja u mnie się rozkręca :jeez: . Zajęta jednym nie zauważyłam, że drugi gdzieś mi zniknął z oczu. Jak zlokalizowałam gagatka, okazało się kuśtyka :dazed: , no to w te pędy znowu do weterynarza :unsure: . Okazało się, że ma pogryzioną i już ropiejącą łapę :jeez: i kolejne antybiotyki :sick:
Staruszce znów sie pogorszyło, nie je nic :pinch: , W poniedziałek muszę jechać z obydwoma :tongue2:
Jeszcze suka cieczki dostała, oszaleję :club2:
Przez targi przeleciałam jak wicher (na parkingu córka z kotem :whistle: ) i nic nie kupiłam :dazed:
ale jak na jednym stoisku zobaczyłam jakąś kosodrzewinkę na wysokim sztamie - a takiej szukam - podpisaną "iglak szczepiony" :dazed: :crazy: , stwierdziłam, że nic tu po mnie :pinch:

Więc tylko parę fotek moich azalii :hearts:

Wciąż niezidentyfikowana ;)

DSC_5685.JPG

Jolie Madame

DSC_5686.JPG

A to miała być Satomi :evil: , czyli kolejna NN

DSC_5708.JPG

Doloroso

DSC_5711.JPG

Cannon's Double

DSC_5714.JPG

Homebush

DSC_5715.JPG

i mój najnowszy nabytek, Irene Koster

DSC_5716.JPG

A na koniec niespodzianka największa dla mnie samej :woohoo: . Będę miała brzoskwinie? :woohoo:

DSC_5701.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 20:01 #158110

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Jej, ale masz piękne azalie i ile różnych w ciekawych kolorach :woohoo: ?!
Kłopotów ze zwierzakami nie zazdroszczę, :hug:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 20:19 #158113

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu mam jeszcze jedną ;) białą Oxydol, ale jeszcze nie otworzyła kwiatów :silly:
Moje koty całymi latami były bezproblemowe, a teraz wszystko na raz :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 20:23 #158116

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
To się gościu zdziwi, jak zacznie robotę :happy3: . Faceci chyba tak mają. Jak ja poproszę męża, żeby coś zrobił, to on zawsze mówi, że pół godzinki i będzie zrobione :dazed: ... po dwóch godzinach jest w połowie roboty :rotfl1: . I przez to zawsze jest w tzw. "niedoczasie" :whistle: . Ja to co innego, zawsze sobie zakładam czas z marginesem ;), w ten sposób po dzisiejszym dniu pracy miałam półtorej godziny na leżenie w wannie :wink4: .

Co do łajzy... czepiasz się :P , a ona się nie czepia :happy: . Po świeżo wywiezionej darni nie koszę, przejeżdżam tylko traktorkiem, wcześniej wyłączając noże kosiarki ;). W ten sposób nie wyciągam darni, a dodatkowo koła traktorka ją wciskają ;).

Tak mi dziś przyszło do głowy, po przeczytaniu tego co napisałaś o Twoim pobycie na targach... czy my aby nie przykładamy za bardzo uwagi do tych wszystkich nazw, odmian itp? :think: . Są oczywiście jakieś tam "cosie", na które się poluje, bo szalenie się spodobały, ale czy wszystko musi być odmianowe :blink: - ja stwierdziłam ostatnio, że nie musi :happy: .

Azalie piękne!

Trzymam kciuki za kocury :hug: .

I przepraszam za ten elaborat :oops: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 20:34 #158118

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia nie przepraszaj, bo ja uwielbiam czytać :woohoo: :hug:
W kwestii wypełniania dołów trawą nie mam już absolutnie żadnych pytań :rotfl1:
Z tymi odmianami lub ich brakiem na etykietach ;) poniekąd masz rację, ale takie targi to bądź co bądź impreza branżowa :whistle: , a nie pierwszy lepszy sklep ogrodniczy :silly:
Ale ja chyba znów się czepiam :rotfl1: :crazy:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 20:42 #158122

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Czytanie pochwalam, zwłaszcza książek :whistle: - precz z e-bookami :sick: .

Myślałam, że jeszcze dopytasz o coś w kwestii trawy skoszonej? :think: :happy: - ale jak nie, to nie :happy3: .

"Imprezy branżowe" dobrze mi się kojarzą :whistle: , zwłaszcza Targi Książki w Krakowie :woohoo: :happy4: . Tęskono mi za tamtymi czasami :cry3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 20:59 #158129

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dorciaj wrote:
To się gościu zdziwi, jak zacznie robotę :happy3: . Faceci chyba tak mają. Jak ja poproszę męża, żeby coś zrobił, to on zawsze mówi, że pół godzinki i będzie zrobione :dazed: ... po dwóch godzinach jest w połowie roboty :rotfl1:

Ooo mojego po 2 godzinach już w ogrodzie nie ma :rotfl1: Jakiś pracowity M Ci się trafił :hug:
Marta a mówiłam :lol: różyczek także nie wybrałaś? Słyszałam, że elita z Końskowoli się zjechała :lol:
Zdrowia dla zwierzyńca życzę :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 21:27 #158143

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, Twoja azalia NN bardzo przypomina mi odmianę Toucan - ten sam złoty rumieniec na górnym płatku :flower2:
Co do nazw odmian to mam podobne zdanie jak Ty - tzn. my, ogrodnicy MOŻEMY, ale nie MUSIMY znać imiona naszych roślinek, ale jeżeli ktoś zajmuje się produkcją i sprzedażą roślin, a więc to jest jego zawód - jest ZOBOWIĄZANY do podawania pełnych i prawidłowych nazw :idea1: :happy-old:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 21:32 #158145

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia ja tradycjonalistka jestem ;) , nie wiedziałabym nawet co z takim e-bookiem robić :rotfl1:
Książki to moja mania od zawsze :hearts:
Jak chcesz coś jeszcze dodać o trawie to pisz :woohoo: , może jakiś haczyk ukryłaś w swojej odpowiedzi, a ja nie wychwyciłam :dazed: :happy4:

Jolu Stoisk różanych było trzy: Rosa Ćwik, Pałka i szkółka Róża. Więc coś wąska ta elita ;)
Nie znalazłam żadnej odmiany, której poszukuję, a róże wielkie i już zjedzone :jeez: . Starczy mi własnej plagi skoczków :evil: , cudzych przędziorków ( czy tam innego tałatajstwa ;) ) nie potrzebuję :evil: . O cenach to w ogóle szkoda gadać :whistle:

Dalu dzięki za podpowiedź :hug: , zaraz polecę szukać fotek i porównywać :silly:
Cieszę się, że podzielasz moje zdanie, co do podawania nazw roślin :kiss3: , bo sytuacja kiedy w sklepie ogrodniczym wiesz więcej od sprzedawcy jest moim zdaniem nie do przyjęcia :dry: , ale o czym ja mówię, skoro nauczycielka Igora w szkole ogrodniczej nie odróżnia kwiatu derenia od oczaru :jeez:
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2013 21:36 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 21:34 #158146

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
A była też szkółka Państwa Pruchniaków :funnyface: nie widziałaś :silly:
Mówisz, że chore róże sprzedawali :blink:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 21:38 #158150

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu to chyba przegapiłam :blink: , trochę jednak się spieszyłam ;)
Chore były :hammer: , ja bardzo jestem na to wyczulona :jeez:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 21:47 #158161

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
I bardzo słusznie - chorych róż nam nie trzeba :teach:
Ale rekomendacja to nie jest najlepsza dla sprzedawców :sick:
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2013 21:48 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 18 Maj 2013 21:54 #158169

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Azalie, to co uwielbiam , co prawda u mnie tylko małe japońskie ale kocham wszystkie :) śliczne je masz , ależ pędzisz z wątkiem :) nie nadążam :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Maj 2013 18:00 #158433

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale zwierzaki Pańci zmartwień przysporzyły... Oby wszystkie szybko odeszły w zapomnienie! Kwitnienia cudne!
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Maj 2013 21:32 #158501

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, kłopotów ze zwierzakami współczuję... Będzie dobrze...
Kłopoty ze znalezieniem pomocników? A mówią, że pracy nie ma i bezrobocie... ;) Ale sama widzisz, że jak sama zrobisz, to jest najlepiej, perzu się pozbyłaś? To niemal niemożliwe! :eek3:
W kwestii targów mam podobne odczucia... Wydawało mi się, że mam prawo wymagać od sprzedawcy wiedzy o tym, co sprzedaje... Zainteresowała mnie taka śmieszna odmiana parzydła o bardzo wąskich liściach, ale nie kupiłam kota w worku... ;) Ja to dopiero wyszłam z pustymi rękami! ;)
Azalie jakie dzielne! Małe, ale kwitną! Coś czuję, że Twoja azaliowa mania będzie się miała w najlepsze! :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 16:58 #158822

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu a pamiętasz jak wyglądały róże u większości sprzedawców, których odwiedziłyśmy zeszłego lata ;)
Przędziorek królował niepodzielnie :evil:

Celinko ja mam tylko jedną japońską, ale same z nią kłopoty :jeez: . Słabo zimuje :( . Za to jestem absolutnie zakochana w wielkokwiatowych :hearts: , mam 8 odmian i to pewnie nie koniec :rotfl1:

Moniko dziś rano znów z obydwoma do weta :tongue2: . Teraz jeden obrażony siedzi pod łóżkiem, a druga śpi po narkozie ;). I nadal nie wiem, czy to koniec :jeez:
Tylko kwiaty cieszą :woohoo: , szkoda jedynie, że w tym upale niemal natychmiast przekwitają :unsure:

Marto dzięki za wsparcie :hug:
Na pomocnika oczekuję jutro :whistle: , strasznie był pewny siebie, zobaczymy jak mu pójdzie :supr: , o ile się zjawi, rzecz jasna :happy3:
Perz niestety ciągle mi wyłazi na brzegach rabat sąsiadujących z trawnikiem :evil: , ale to jest nie do wyeliminowania :jeez:
Azalie trochę biedne w tym upale :dry: , wczoraj podlewane, dziś już kwiaty więdną :( , ale mania ma się dobrze ;) , powiedz sama, czy można się jej oprzeć :woohoo: :ouch:

DSC_5729.JPG

Znów za wiele nie zrobiłam w tym upale :hammer: , cos tam sadzę, coś pielę, jakieś kamienie wożę i przygotowuję front robót na jutro :evil: . Zamówiona kora dziś dojechała, będę wieczorkiem trochę rozsypywać, teraz nie chce mi się dźwigać :tongue2:
No i zdjęcia ciągle robię :P

grupka moich azalii biednych w tym gorącu :jeez:

DSC_5724.JPG

tylko jedna, domniemana Juanita, panna o gorącym imieniu, upałom się nie kłania :woohoo:

DSC_5727.JPG

zakwitł bodziszek Summer Skies

DSC_5754.JPG

a także pierwsze dalie :silly: , kolorki troszkę nie teges ;) , ale skoro już przezimowały, niech rosną :lol:

DSC_5757.JPG

pierwszy kwiat ostatniej nie pokazywanej azalii Oxydol

DSC_5760.JPG

I goście :P

DSC_5734.JPG

DSC_5746.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 19:49 #158853

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto u Ciebie upał nie pozwala popracować w ogrodzie, a u mnie znowu burza, deszcz i grad. Troszkę ustało, wiec wyszłam z nadzieją i ledwie zdążyłam wkopać 3 kamienie i znowu lunęło. Azalie piękne - ta żółta zachwyca mnie szczególnie.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.477 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum