TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 19:53 #158856

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moniko gradu nie zazdroszczę :unsure: , mnie nawiedził w zeszłym roku, dużo strat :jeez:
Ale jak czytam o deszczu i burzach to aż mnie skręca :cry3:
A żółta azalia dodatkowo pachnie obłędnie :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 20:12 #158864

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Piękni Ci goście ogrodowi :) , ja niestety dziś zauważyłam nieproszone panie :evil: na różach :hammer: . Popryskałam z rana, ale na nic to się zdało, bo całe popołudnie było burzowe-deszczowe :dry: . Jutro od rana walczę dalej :mad2: .

Azalie piękne - u mnie z czterech, tylko jedna zaszczyciła mnie kwiatami - dwoma :rotfl1: , ale i tak są piękne :hearts: .

Upału zazdroszczę :oops: , jak ja lubię upały :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 20:30 #158872

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Zastanawiam się czy to Juanita. Moja jakby bardziej w różu. A może mi się tylko wydaje ;)
Summer Skies tegoroczny? Mój w zeszłym roku padł na mączniaka i już sie nie obudził :(
A ja znów dzis kupiłam dwie azalki :devil1: A kuszą następne :crazy:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 21:31 #158928

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A co z kotami, tak zapytam...
Rabata z azaliami za kilka lat będzie wyglądać zjawiskowo!
A jakie zadania właściwie stoją przed pomocnikiem? Ma odtrawniczać?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 22:27 #158980

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia nieproszonych gości na różach to ja mam już od dawna :evil: , kilka etapów walki za mną :hammer:
O braku deszczu już nawet nie chce mi się mówić :sick:
Bardzo ładna ta Twoja azalia, widziałam :P

Dorotko ja też ciągle pewności nie mam, podobna jest także do Strawberry Ice, tylko tamta z kolei mnie się wydaje za czerwona :rotfl1:
Bodziszek tegoroczny zakup od MP :P . Będę chuchać i dmuchać, bo śliczny jest :woohoo:
A co kupiłaś, pochwal się ;)

Marto jeden kot ciągle obrażony ;) , siedzi w najdalszym kącie garderoby :happy3: , a Kicia dochodzi do siebie po narkozie i zdejmowaniu kamienia. Może jutro się okaże, czy to pomogło :think:
Pomocnik ma a jakże odtrawniczać :P . Po pierwsze rabatę w centrum ogrodu, tę zakończoną kurhanikiem, co to ma mieć ścieżkę wzdłuż lub w poprzek :rotfl1:
Po drugie, rabatę pod płotem z tyłu ogrodu przeznaczoną na rośliny sucholubne.
Na razie wygląda ona tak :whistle:

DSC_5756.JPG

Zielony wąż wyznacza granice, ale końca nie widać ;) , a koniec znajduje się przy dereniu, czyli następnej roślince przy płocie za niskim ognikiem ;) . Nie wiem, czy ja się jasno wyraziłam :think:
Przy okazji masz szansę zobaczyć w jak świetnej kondycji jest obecnie mój trawnik :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 22:30 #158984

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
Zielony wąż wyznacza granice, ale końca nie widać ;)
I jakże to optymistycznie brzmiało :lol: niepotrzebne kolejne dopowiedzenia :rotfl1:
Jeśli Cię to pocieszy i u mne nie było deszczu :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Maj 2013 22:32 #158987

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
A u mnie kolejna porcja deszczu...
To ja może dmuchnę na wschód, co? Bo Twój trawnik rzeczywiście zaczyna przypominać prerię (ale za to kosić nie musisz, a ja muszę, ale przez deszcz - nie skosiłam :silly: )
Ambitne zadanie przed pomocnikiem... ale patrząc na prognozy... przynajmniej nie będzie pracować w skwarze ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 07:01 #159053

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, faktycznie końca zielonego węza nie widać :happy: , ognika też nie :dazed: , ale doszłam do wniosku, że rabata pewnie będzie aż do rogu :woohoo: .

Faktycznie suchutko masz :unsure: , jakby co to ja się mogę zrzec deszczu na Twoją korzyść :flower1: . Moja glina i tak długo trzyma, więc dam radę.
Czy "łapacze deszczówki" działają? Bo wiesz, ja lunie, to trzeba brać ile się da :silly: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 07:48 #159061

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Już to widzę.. tę walkę do 15 z trawnikiem.........to się facet przekona. Ja na targach kupiłam tylko zioła, lawendę, celozję

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 07:55 #159063

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Odtrawniczanie widzę poważny zasięg będzie miało, fajna rabata powstanie. :) Co planujesz na wypełnienie tych przestrzeni?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 08:41 #159072

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, jak liczysz, że facet będzie przebierać tę ziemię i wyciągać korzonki to możesz się przeliczyć B) .
Jak znam życie to podejdzie siłowo, przekopie łopatą, uklepie i już! - i co? do 15-tej zdąży ;) .
Kiedy robiłam nową, dość dużą rabatę, to rozścieliłam na trawie agromatę,
wycięłam otwory, uprawiłam w nich ziemię punktowo i tam sadziłam rośliny.
Przez jeden sezon to straszyło, ale w kolejnym mogłam już zdjąć matę i pod spodem nie było już żadnej trawki.
Tyle, że ja mam już ręce po przejściach i kręgosłup z przeszłością i nie będę się katować
a na pomocników, nawet płatnych - jak sama widzisz - nie bardzo można liczyć.
Kombinuję, jak mogę :whistle: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 09:20 #159091

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Rabata zapowiada się niesamowicie. Wielkość imponująca.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 10:06 #159110

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Tylko nie mów, że masz już wszystko do obsadzenia tego pola :supr3: To odsłoń przynajmniej rąbek tej tajemnicy ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 10:20 #159113

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Tez jestem ciekawa kompozycji nowej rabaty. Współczuję odtrawiania, wiem ile to pracy... Jestem pewna, że kiedy drzewka podrosną uzyskasz tam trochę cienia i rabaty będą jeszcze ciekawsze :)
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 11:52 #159141

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
KAWAŁ trawnika do skopania, roboty cie więc czeka co niemiara - wiem bo sama "odtrawiałam" wszystkie swoje rabaty i mam kilka przemyśleń na ten temat - NIE SPRAWDZA się - 1. polanie terenu randapem, poczekanie aż uschnie trawa i skopanie - urobienie tego na zdatną ziemię to mordęga; 2. skopanie ziemi razem z trawą i przerobienie tego - mordęga. NAJLEPSZY efekt jest darniowanie nożem kawałka po kawałku - może i długo trwa, ale sie człowiek tak nie namęczy a przy okazji usunie się wszystkie niepotrzebne korzonki i ziemia jest najfajniejsza z takiego urobku.

Też mnie bardzo ciekawi czy masz już wszystkie roślinki na tę rabatę. Ile ona ma metrów?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 20:52 #159219

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu postanowiłam troszkę się ograniczać w tym rozpasaniu rabatowym :whistle: i ta rabata skończy się w połowie płotu :funnyface:
A deszczu jak nie było, tak nie ma :jeez:

Gorzatko dmuchnij, tylko porządnie ;) , żeby do nas dotarło :happy4: . Jeszcze dziś wiatrzysko suszył dodatkowo :jeez: . Upału nie było, ale wiatr skutecznie utrudniał robotę, zwłaszcza mnie :hammer:

Dorcia Ognik to takie małe, zielone, płaskie przy ceglanym filarze płotu ;) , a następny za nim jest dereń i tam się skończy rabata :happy4:
Jak obie z Gorzatką coś podeślecie, to może wreszcie popada :woohoo:
Łapacz deszczówki działa, tylko łapać nie ma co :evil:

Ula facet już się przekonał :rotfl1: , ale o tym poniżej ;)

Danielo powstają DWIE rabaty ;) :P . Na jednej będą nie posadzone do tej pory :jeez: byliny od MP, czyli liliowce, jeżówki, irysy, bodziszki, kilka róż (na razie :rotfl1: ), lilak Sensation i wierzba sachalińska od Joli :kiss3: .
Na rabacie pod płotem, tej z ostatniego zdjęcia będą rośliny typowo sucholubne: rozchodniki, krwawniki, przegorzany i sporo traw, które wybierałam właśnie pod kątem takiego stanowiska :P
Oczywiście wymienione rośliny nie zapełnią szczelnie obu rabat, więc dalej będę myśleć :rotfl1:

Elu ani przez chwilę na to nie liczyłam :rotfl1: , a i tak nie zdążył :happy3:
Korzonki będę jutro sama spokojnie wydłubywać :whistle:
Pamiętam jak robiłaś tę rabatę z agromatą ;) , jak mnie pomocnicy do reszty wkurzą, to skorzystam z pomysłu :pinch:

Moniko to będą DWIE rabaty :whistle: . Bez trawy wyglądają na większe :happy3:

Wiesiu mam sporą poczekalnię :P , zerknij wyżej, napisałam w odpowiedzi Danieli ;)
Przypuszczam, że jak wysadzę wszystkie oczekujące roślinki i te, które dojdą pojutrze :rotfl1: , jeszcze trochę miejsca zostanie :whistle:

Misiula witam nowego gościa :bye:
Co do kompozycji, to pewnie się zawiedziesz :oops: , bo ja wciąż głównie improwizuję :oops:
Jedynym drzewkiem, które tam na razie rośnie, jest klon jesionolistny Flamingo, aha, i buk o czerwonych listkach odmiany nieznanej ;) .

Iwonko też doszłam do takich samych wniosków ;) . Nacinam półokrągłym szpadelkiem, potem podważam małą łopatką i zdzieram po kawałku :pinch:
O roślinkach napisałam w odpowiedzi Danieli, zerknij wyżej ;)
Ile metrów :think: , nie mam pojęcia :dazed: , spora jest :wink4:

No więc nadszedł ten wielkopomny dzień :rotfl1: . Pomocnik się zjawił ( godzinę później, niż to było umówione :whistle: ) i wziął się do roboty :woohoo: . Robił całe cztery godziny, bo o 14 już musiał jechać :supr: i oto efekty ;)

DSC_5774.JPG

DSC_5775.JPG

i widok z tarasu

DSC_5793.JPG

Jak widać nie skończył nawet jednej rabaty ;) , kolejne podejście w czwartek. A ja calutkie 8 godzin wytrzepywałam tę trawę, wydłubywałam perz i powiększałam kurhanik :ouch: . A ponieważ wiało koszmarnie piach miałam wszędzie :jeez: , chyba do tej pory mam go w oczach :dazed:
Jutro będę przekopywać w poszukiwaniu pozostawionego perzu :jeez: , może coś uda mi się posadzić :think:
Jestem wykończona :pinch: , w dodatku ciągle stresuję się kotem, bo żadnej poprawy nie ma :cry3:

Ostatkiem sił zrobiłam parę fotek :tongue2:

DSC_5783.JPG

DSC_5785.JPG

DSC_5786.JPG

DSC_5787.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 21:08 #159226

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ręce do ziemi... skąd ja to znam :rotfl1:

Tak mi się coś kojarzy, że kiedy jest susza nie powinno się kosić trawnika... Wysoka trawa cieniuje glebę i ogranicza tym samym parowanie resztek wody...
Chyba przesadziłaś z koszeniem :supr:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Maj 2013 21:36 #159238

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
To, że pan nie zrobi wszystkiego, to było pewne :happy: . Ale czy pan nadal taki pewny siebie? :happy3: Chyba nie :laugh1: .
W każdym razie robota idzie do przodu - bardzo się cieszę :hug: .

Całą siłą woli wysyłałam deszcz do Ciebie - ale niestety, znów u mnie pokropiło :dry: - ale malutko ;).

Lilak 'Sensation' jest na mojej liście ;) - piękny. Na razie mam tylko malutkiego "Palibin' - ale Ty chyba wiesz, że na Twoją odpowiedzialność? :think: :happy4: .
Świat Dorci 2016

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.549 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum