TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 09:45 #160308

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś, te dwie żurawki z zielonymi listkami są takie same, czy różne? Śliczne :wink4: . Sadząc dziś, te kupione wczoraj, zauważyłam, że mam dużo ale tych z czerwonymi, albo bordowymi liśćmi :blink: .

Super, że pomocnik tak zasuwa :woohoo: . Wyczekuję na foty rabat :fly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 09:55 #160319

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
artam wrote:
Co robicie z tymi oberwanymi pędami? Wystarczy dobrze rozdeptać? ;)

Właśnie miałam o to samo zapytać...
Wczoraj skoczyłam na działkę ,przejrzałam róże i poobrywałam co trzeba.
Ale tak beztrosko rzucałam w dal te oberwane pędziki (pamiętajcie ,że u mnie plac budowy ;) ).
I co ,muchy rozwiną się ?
Oj, ja głupia....
:jeez:

Moje róże mają tyle pąków, że raczej kwitnienie i tak będzie "galante" :happy3:

A jeszcze jedno pytanie: ta bruzdownica nie zimuje jakoś w różach ? Co roku przylatuje sobie nowa?
Bo najwięcej było ich w takich dwóch duzych ,wiekowych różach ,które przywędrowały
do mnie z innego ogrodu rok temu. I tak się właśnie zastanawiam ,czy mogła zostać przyniesiona z nimi?

No i biedna Heidi ,nie dość ,że chorowita z natury to w dodatku ta bruzdownica ją zaatakowała.
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2013 09:57 przez magdala.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 10:02 #160325

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś i znów mniej do koszenia :dance: a więcej do pielenia :rotfl1: ,ale jak przysypiesz korą to chwastom będzie ciężej się przebić .Palibin śliczny ,ale nawet na niego nie mam już u siebie miejsca :( Zwiot i bruzdownica trochę i u mnie narobiły szkód ,ale nie jest aż tak tragicznie jak w ubiegłym roku .Najbardziej ucierpiała Gloria dei i dzikuska ,która zdominowała podkładkę .Teraz tylko czekam na kwiaty tej dzikuski i zaraz będzie wyautowana .Zaszczepiłam ja w ubiegłym roku i jestem ciekawa czy udało mi sie
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 10:10 #160328

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
No to już wiem, że te muchy zimują sobie w ziemi i w liściach :(
Czyli możliwe ,ze przyszły do ogrodu na tych różach , bo tam było ich najwięcej.

No cóż , ja im pokażę ! :happy3: :evil:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 10:23 #160333

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Magda, ponoć jedynym w miare skutecznym sposobem jest lanie w ziemię przy krzewie chemii (Bascudin, Confidor) :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 11:11 #160362

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
U nas trawa wyglądała po pierwszym koszeniu podobnie, wystarczyło rozrzucić nawóz i teraz nawet nisko skoszona jest zielona :)
Jest jeszcze jeden problem z trawą, nie można jej od razu skosić zbyt nisko, bo wtedy długo się odbudowuje, chodzi o ścięcie miejsc z których wychodzą młode listki.
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2013 11:14 przez Misiula.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 11:28 #160373

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, jeśli zerwę i spalę "liście z nimułką" to tym samym nie dam jej się rozmnożyć.
Można też zastosować środek systemiczny np. Confidor lub Mospilan, niech sobie je wysysa z róży ;) .
Mam nadzieje, że już masz naturalne podlewanie, jeśli nie, zabierz sobie "mój deszcz".
Tak pogoda szybciej się uprzykrzy niż poprzednia, zresztą - to nie ja narzekałam na suszę :silly: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 14:23 #160441

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U mnie takie łodygi jakby popalone z larwami w środku też lądowały pod butem .Nie mam dla nich pobłażania, więc po co chemia .Fakt ,że dość paków mi zainkasowła ,ale pogodziłam się z tym
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 14:41 #160443

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Margolciu z kotkami już lepiej :hug: . Starowinka odratowana :woohoo: , a kocur jeszcze na antybiotyku, ale idzie ku lepszemu :wink4:
Koniecznie sprawdź swoje róże, u mnie bruzdownica nie oszczędziła nawet wiosennych nasadzeń :placze:
Poza tym jak czytam wszystkie dziewczyny mają w tym roku ten problem :ohmy:

Dorcia to dwie różne żurawki ;) , jedną mi nawet Igor zidentyfikował, ale już zapomniałam :oops:
Też mam sporo ciemnych, bo te najjaśniejsze nie poradziłyby sobie na mojej patelni.
Dla Ciebie foto rabaty w deszczu :woohoo:

DSC_5815.JPG

Mamy dziś z pomocnikiem przymusowy odpoczynek ;) . Leje :dance:

Magdo oj nierozsądna była ta beztroska ;)
Nie wiem skąd u mnie się wziął ten szkodnik :evil: , bo w zeszłym roku nie zaobserwowałam go w ogóle, ale zaatakował wszystkie róże :jeez: , nawet najmłodsze nasadzenia (czyli po jednym pąku :placze: ), ale również rugosy :jeez:
Chyba się wspomogę Confidorem po deszczu :think:

Jadziu bardzo mi się to motto podoba :P i jak widzisz konsekwentnie wprowadzam w życie :silly:
A jak w zeszłym roku walczyłaś z bruzdownicą, że problem Ci się zmniejszył?

Dorotko ja niestety poniewczasie przeczytałam, że pierwszy oprysk gleby powinien być na przełomie marca i kwietnia, ale nie spodziewałam się :oops: . Ponoć drugi wysyp larw jest w połowie czerwca :hammer:

Misiulo ja swojego trawnika niczym nie nawożę ze względów finansowych ;) , jest go wciąż po prostu za dużo :jeez: . Jak zostanie mi 1/3 to zadbam o ten, który zostanie :whistle:
Zwykle koszę go wyżej, ale desperacko obniżyłam nóż :supr: , żeby wydłużyć czas do następnego koszenia. No i przedobrzyłam :happy3:
Zaraz lecę do Was z rewizytą :bye:

Elu czyli z nimułką podobnie jak z bruzdownicą ;)
Deszcz już u mnie jest :woohoo: . Tym razem porządny :dance: , a potrzeby były już wielkie :jeez:

Siedzę dziś w domu i odpoczywam, bo wreszcie leje :dance:
W sumie dobrze, bo jeszcze rąk po wczorajszym nie czuję :sick: . Zdjęcie rabaty wyżej ;)

Korzystając z wolnego czasu miałam okazję przyjrzeć się wczorajszej przesyłce od Mariusza Surowińskiego.

DSC_5814.JPG

Całość porządnie przemoczona deszczem, więc rozpakowywałam na tarasie. Ależ mi zgrabiały od tego ręce :ohmy: :happy3:
Całość zamówienia się zgadza, oprócz miskanta, który nie przezimował. Sadzonki raczej ładne, niektóre powiedziałabym bardzo ładne :woohoo:
Teraz muszę sobie przypomnieć co jak rośnie ;) i jakich rozmiarów mogę się spodziewać :whistle: i może coś na kształt planu powstanie :wink4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 20:28 #160558

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Rabata pierwsza klasa :woohoo: - słusznych rozmiarów :silly: .

Cieszę się, że w końcu doczekałaś się porządnego deszczu :hug: . Oprócz rabaty na fotce widać też chyba zbiornik do deszczówki :think: , więc jednak się przyda :happy: .
U mnie też leje - ale ja akurat deszczu nie potrzebowałam :dry: . Jutro mamy w szkole chłopców piknik rodzinny, a pogoda zapowiada się raczej zdecydowanie barowa :jeez: .

Gdzie planujesz posadzić trawy? Ja jeszcze do nich nie dorosłam :fly: , choć bardzo mi się niektóre podobają.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2013 20:28 przez dorciaj.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 20:29 #160559

• lora
  • lora's Avatar
Witaj Marto wiosennie w deszczowy dzień...pięknie już u Ciebie zrobiło się rabaty duże...
masz już dużo ciekawych roślinek...a u mnie mszyca na ostatnich różyczkach...jak przestanie padać to chemia w ruch pójdzie... :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 20:33 #160562

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Też jestem ciekawa kompozycji z traw, ja podobnie jak Dorcia jeszcze nie jestem na nie gotowa.
Na różach też mam różnego rodzaju paskudztwo :evil:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 20:39 #160568

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś ja też tak zawsze mówię, że tylko skończę to co zaczęłam i więcej nie robię. A jak tylko skończę i chwilę odsapnę to zastanawiam się coby teraz znowu zrobić :crazy: Rabata coraz fajniej wygląda.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Maj 2013 23:22 #160689

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:search: aż miło popatrzeć-to i ja już wkrótce się pocieszę -śliczne te twoje sadzoneczki
mogłabyś podać mi strone gdzie jest opisana ta bestia bruzdownica bo ja nie wiem jak i co...a zaczynam się bać od czytania waszych "horrorów"

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Maj 2013 10:26 #160807

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Witaj Martuś rabata imponujących rozmiarów :bravo: oj widać ile pracy i siły kosztowała :jeez:
Jestem bardzo ciekawa co tam planujesz sadzić ,uwielbiam kompozycje :hearts: będę podglądać co wymyśliłaś.
Sadzonki traw dorodne ,jeśli masz werbenę patagońską koniecznie je razem połącz :woohoo: efekt powalający.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Maj 2013 12:37 #160849

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Nie mogę się doczekać kompozycji jakie wymyślisz z traw :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Maj 2013 16:37 #160926

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-wreszcie i u nas pada od wczoraj,cieszę się z dwóch powodów,ten pierwszy to przeogromna susza(pierwszy porządny deszcz) a drugi powód to wreszcie chwila wypoczynku i czas na zrobienie porządków w domu.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Maj 2013 23:14 #161150

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia rzeczywiście wyszła wielka :dazed: , z trawą wydawała się mniejsza :happy3:
Dziś już nie padało, ale wczoraj zlało nas porządnie :woohoo: . Beczka 300 litrowa napełniła się jeszcze przed południem, a potem tradycyjnie rabata pod rynną stała pod wodą :whistle:
Ja z trawami też praktycznie debiutuję :oops: , kilka posadziłam w zeszłym roku, przezimowały, ale to zamówienie to zupełnie inna inszość :rotfl1: . Dobierałam je patrząc wyłącznie na wymagania, rabata będzie sucha i nasłoneczniona. A czy to się sprawdzi kompozycyjnie :bad-idea: :think:

Misiu witaj rzadki gościu :hug: Też wczoraj korzystając z deszczu nadrabiałam zaległości :rotfl1:
U mnie na różach i mszyce i skoczki :evil: , a co najgorsze, nawet bruzdownica :hammer:

Marysiu tak jak już Dorci pisałam, sama nie wiem, czy z tych traw wyjdzie jakaś udana kompozycja :oops: .
Szukałam traw na stanowiska suche i pojawiła się jesienna promocja u Mariusza. To zamówiłam :whistle:
Ja swoje róże sprawdzam teraz codziennie :jeez: i nie ma dnia, żebym czegoś nie znalazła :hammer:

Moniko no to chyba Was zobowiążę, że jakbym coś zaczęła wspominać o nowych planach rabatowych, to proszę mi solidnie :club2: :club2: :rotfl1:

Aga kamień z serca, co? ;) . Myślę, że i Twoje będą ładne :silly:
Na przykład tu masz skrót najważniejszych informacji choroby-szkodniki.pl/?p=318

Moniko na rabacie dziś posadziłam pierwsze rośliny ;) , ale ciągle strasznie łyso jest :oops:
Bardzo dziękuję za pomysł z werbeną :hug: , mam sporo siewek, więc i z trawami je też połączę :dance:

Celinko ja nie wiem, czy ja sprostam tym wymaganiom :oops: , nie wybierałam traw, żeby się ładnie ze sobą komponowały, tylko żeby przeżyły na mojej patelni :oops: . A jak przypadkowo wyjdzie z tego jakaś kompozycja, to będę szczęśliwa :P

Romciu cieszę się z deszczu razem z Tobą :hug: , wiem jak potrafi dać w kość przedłużająca się susza :dazed:
Ja wczoraj odpuściłam sobie całkowicie ;) , ale za to dziś tyrałam do nocy :happy3:

Dziś był taki dzień, że najchętniej bym się rozdwoiła, albo i roztroiła :rotfl1: . Bo po deszczu wszystko się robi łatwiej i szybciej :P , tylko szkoda, że nie można robić kilku rzeczy na raz ;)
No więc zaczęłam od tego na czym skończyłam przed deszczem, czyli od wielkiej rabaty. Skopałam ją do końca wybierając perz, śmiecie, druty, szkło, szmaty, puszki :jeez: :sick: , a także mnóstwo kamieni, w tym jeden na oko 50 kilowy :eek3: . Prawie się poddałam, ale jakoś się udało :pinch:
No i potem zaczęłam sadzić rośliny z mojej poczekalni :whistle: Wysadziłam wszystkie, które były przeznaczone na tę rabatę i stwierdziłam, że... strasznie pusto jest :rotfl1:
Potem dołożyłam moje plastry w dużych odstępach :whistle: , tylko żeby zaznaczyć jak będzie biegła ścieżka ;)
No i na razie wygląda tak :oops:

DSC_5850.JPG

DSC_5851.JPG

Na zdjęciach w ogóle nie widać, gdzie się zaczyna kurhanik :woohoo: , czyli zamierzony efekt osiągnęłam :P
Nie zdążyłam jeszcze posadzić na rabacie roślin, które przesadzam z innych miejsc, czyli trzech berberysów karłowych, hortensji bukietowej i tawuły szarej, a to i tak wszystko mało :supr:
Na pewno kupię karaganę syberyjską Walker i chyba za mało iglastych na tej rabacie :think:
Oczywiście jesienią dojdą jakieś róże ;) , na razie są cztery sztuki :P
Wieczorkiem jeszcze dla przyjemności sobie poplewiłam :tongue2: , jak pięknie chwasty wychodzą po deszczu :woohoo:

Na dobranoc parę kwiatków ;) , bo co za post bez kwiatków :funnyface:

DSC_5816.JPG

DSC_5818.JPG

DSC_5820.JPG

DSC_5822.JPG

DSC_5831.JPG

DSC_5839.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.596 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum