TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Maj 2013 16:45 #162622

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:ohmy: bodziszki takie ładne! :garden: a trawki już wykoszone?-oj posadzone :rotfl1: ?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Maj 2013 21:04 #162675

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorotko dziękuję za identyfikację :hug:
Mam jeszcze kilka nie nazwanych :oops: , o, na przykład taki, też kępka niewysoka, kwiatek jaśniutki, jesienią przebarwia się najpiękniej z bodziszków, a listki pachną najmocniej :silly: . Co to za jeden? :think:

DSC_5873.JPG

Magdo tak właśnie zrobię :lol: :dance:
Choć na efekt "parawanu" pewnie trochę poczekam :happy3:

Romciu u mnie już jest ta lepsza pogoda :P , u Ciebie nie?
Ta rabata pod płotem długa jest, ale chuda jakaś :dazed: :crazy: :rotfl1:

Marto ale jak będą ładniejsze, kiedy pąków nie ma :cry3: , poza tym on bardzo ładny jest :P
Być może Ci umknęło, ale drugą, prawie tak samo dużą rabatę szykuję równocześnie ;) . To znaczy prawie równocześnie :whistle: , pan ma przyjść w piątek do zdzierania trawy ;) , o ile znowu coś mu planów nie pokrzyżuje :rotfl1:
O iglaczkach ciągle myślę ;) , na pewno chciałabym któregoś świerka z czerwonymi przyrostami :P , przestanę się wreszcie ślinić oglądając je u Was :rotfl1:

Iwonko ja pracuję z doskoku ;) , na szczęście ogród mam za drzwiami :silly: , więc parę razy dziennie można coś porobić.
A oto moja karagana :P

DSC_5891.JPG

Dorciu i jak tam pogoda u Ciebie :hug: , u mnie już lepiej ;) , ale mszyce jak były, tak są :hammer:
Jeśli Cię to pocieszy, to ja mam 35 doniczek oczekujących na posadzenie :rotfl1: , z czego większość na rabatę, której jeszcze nie ma :rotfl1: . Ale to nie w Twoim stylu, prawda :oops: ;)
Cappuccino ma kwiatki w takim mieszanym kolorze ;) , róż z fioletem :P
Jeszcze jedna krzewuszka dla Ciebie :kiss3: , maluszek, ale obsypany kwiatkami cały :hearts:
Minor Black

DSC_5885.JPG

Jadziu wiem, że pustawa :oops: , choć codziennie coś na niej przybywa :silly:
Ja na bruzdownicę też póki co nie pryskałam niczym, ale codziennie znajduję nowe zaatakowane pędy :hammer: , nie wiem jak długo wytrzymam nerwowo :evil:

Aniu dziękuję :kiss3:
Też masz piękne krzewuszki, w dodatku sporo większe od moich :lol:
Bodziszek niemożliwie się sieje :whistle: , chcesz? Bo na razie wszystkie siewki wyrzucam :oops:

Gorzatko ja się tak spieszę, żeby przed letnimi upałami zdążyć :tongue2: :rotfl1: , choć w tym roku upały dopadły mnie w maju :supr:
Ty nie masz żadnego "niechcieja" ;) , tylko u Ciebie juz taki błysk, że nic do roboty nie ma :thanks:

Aga bodziszki sieją się na potęgę :whistle: , jesteś zainteresowana?
O trawkach PW ;)

Korzystając z pięknych okoliczności przyrody :woohoo: , znów cały dzień dziś pracowałam :ouch:
Najpierw oczywiście :garden: :garden: ;) . Nawet nie było tak źle :whistle: , bałam się, że po tych deszczach będzie gorzej, podniosłam nóż o jedno oczko ;) i w cztery godzinki byłam po robocie :woohoo: .
Potem oczywiście kolejne przesadzanki na nową rabatę :P , muszę koniecznie wybrać się do szkółki po jakieś interesujące iglaki :wink4: . Na chwilę obecną staję się to palącą potrzebą :rotfl1:
Na koniec zrobiłam oprysk przeciw grzybom, co do robali, na razie się waham :evil:

Aha! Pamiętacie może perypetie identyfikacyjne z moją kaliną? Właśnie znalazłam w moim przepastnym pudle z etykietami (szukając oczywiście czegoś innego :happy3: ) przywieszkę "Viburnum burkwoodii" :woohoo:
Ha! Dobra jestem :silly: , sama sobie zidentyfikowałam :happy4:

A i jeszcze jedna nowina :lol: , zamówiłam wreszcie pergolę na Alle... :dance: , wreszcie moja wizja ;) zacznie mieć ręce i nogi :P . No i trzeba powoli myśleć o zakupach :whistle:

Kilka porannych fotek :)

Bodziszek wspaniały i kolkwicja

DSC_5869.JPG

rozpoczynają ostróżki

DSC_5888.JPG

DSC_5889.JPG

DSC_5890.JPG

i wiosenny nabytek, przetacznik austriacki 'Royal Blue', absolutnie czysto niebieski :eek3:

DSC_5893.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Maj 2013 21:10 #162682

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Piękny przetacznik - nie piel zbyt dokładnie wokół niego! :silly:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Maj 2013 21:22 #162693

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
... ale mszyce jak były, tak są :hammer:
... Ja na bruzdownicę też póki co nie pryskałam niczym, ale codziennie znajduję nowe zaatakowane pędy :hammer: , nie wiem jak długo wytrzymam nerwowo :evil:
No a ja opryskałam i ani mszyc, ani bruzownicy nie znajduję :lev: Kwestia podejścia oczywiście.
Markito jakies igalczki to bardzoooo szerokie pojęcie, jakie ja się pytam :rotfl1: Masz coś na myśli, może zerkniemy w Opocznie, bo ja zakupów robić nie zamerzam większyh :silly:
Popatrz, popatrz ... a ja myślałam o ścieżce lub dwóch w zupełnie inny kierunku :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2013 21:22 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Maj 2013 22:05 #162735

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Zaskoczę Cię pewnie, ale tą krzewuszkę Minor Black mam, od zeszłego roku :P . I też mi kwitnie :dance: . Nad tą fiolet- róż pomyślę - albo może raczej - jak mi na żywo przypadnie do gustu, to jest moja :happy: .
Karagana super :bravo: - wysoka chyba :think: - też będę brała najwyższą jaka będzie :silly: .

Co do poczekalni - to nie chodzi o to, że nie w moim stylu ;). Ja po prostu strasznie nie lubię jak one tak stoją i czekają :tongue2: . Wolę kupować i sadzić na bieżąco :oops: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 10:37 #162919

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dorciaj wrote:
Ja po prostu strasznie nie lubię jak one tak stoją i czekają :tongue2: . Wolę kupować i sadzić na bieżąco :oops: .
I ja nie lubię jak stoją w donicach.
Najgorsze jest to, że słoneczna, ciepła pogoda bardzo wysusza wspomniane donice.
Już wolę je zadołować i wowczas dopiero zastanawić się gdzie jest jakaś wolna miejscówka :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 13:52 #162959

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Pędzisz Marciu z wątkiem tak jak i twoje rośliny.Nazbierałaś ich dużo.A na bruzdownicę to chyba oprysk nie pomoże coś się podsypuje pod krzaczki na przełomie marca i kwietnia a potem powtarza w czerwcu jak już robactwo wyłazi i spada na ziemie tak coś gdzieś czytałam.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 16:59 #163004

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No nie dawno byłam u Ciebie a już nowe zmiany.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 17:41 #163020

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko nie ma sprawy ;)
Muszę popatrzeć pod starszymi przetacznikami jak takie siewki wyglądają :whistle: , bo na razie bez pudła rozpoznaję siewki bodziszków, jeżówki, miodunki i werbeny patagońskiej :rotfl1:
A, zapomniałam o milionach siewek szałwii omączonej i omszonej :ouch:

Jolu nawet nie wiesz jak się ucieszyłam czytając Twój wpis :woohoo: :hug: . Szykuję PW ;) , ale do takiej rozmowy z Tobą to ja się muszę starannie przygotować :comp: :coffe: :rotfl1:

Dorcia karagana ma około 1,6 m :think: , wszystkie jak spod linijki były tego samego wzrostu :happy3:
Też nie cierpię jak mi tyle doniczek stoi :jeez: , a raczej właśnie cierpię, że stoją :rotfl1: , bo mi się zdaje, że one cierpią :dazed: :happy4: :crazy:
Po prostu nie mogę tyle zimą kupować :hammer: :jeez:

Jolu raz jeszcze ;) , dobry pomysł, pod warunkiem, że ma się gdzie zadołować :rotfl1:

Gosiu pędzę ;) , bo dużo się dzieje :silly: , a czemu u Ciebie cisza :flower1:
Czytałam też o tym oprysku gleby pod koniec marca, ale nigdy wcześniej nie miałam bruzdownicy, więc nie wiedziałam, że muszę zrobić taki oprysk :dazed: . Zresztą śnieg leżał do 10 kwietnia :crazy:

Ula przyszłaś zobaczyć nowego iryska :evil: :rotfl1:
A zmian będzie więcej jutro ;) , o ile pogoda pozwoli :whistle:

Dziś oczywiście świętuję :P , więc tylko porcyjka świeżych fotek :silly:

nabytek wiosenny, bodziszek Beholders coś tam :whistle:

DSC_5899.JPG

jaśminowiec Aureum zaczyna kwitnąć

DSC_5910.JPG

Tradescant - stan rozkwitu na dziś :P

DSC_5913.JPG

A to chyba jakaś szachownica :think: , ale nic tam w zeszłym roku nie sadziłam :dazed: . Możliwe, że jeszcze poprzedniej jesieni :think:

DSC_5919.JPG

w gąszczach zakwitła ikarwilla :woohoo:

DSC_5933.JPG

uwielbiam te malutkie goździki :hearts:

DSC_5922.JPG

i widoczki ;)

DSC_5918.JPG

DSC_5926.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 17:49 #163025

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
markita wrote:

A to chyba jakaś szachownica
DSC_5919.JPG

To czosnek ;)
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 17:51 przez Bozi.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 17:56 #163026

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
A nie wiesz Bożenko jaki? Czosnku też nie sadziłam :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 18:00 #163029

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Bułgarski! ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 18:34 #163040

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Gosiu :hug:
Wyguglałam go sobie, jaki on ładny :woohoo: , ciekawe, czy w przyszłym roku zakwitnie, czy też zrobi sobie przerwę :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 18:35 #163041

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale nie pamiętasz, czy sadziłaś? :happy4:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 18:41 #163045

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Bardzo zainteresował mnie Twój przetacznik. Ja dostałam coś podobnego tylko bardziej szafirowy kolor od sąsiadki i ona twierdziła, że to kociomiętka :think: . Tyle, że moja kociomiętka zupełnie inna :wink4: A czy to nie pagórkowy( według google :wink4:)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 18:43 #163047

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Martusiu bardzo ładne te ostróżki :eek3: , takie zdrowe, grubaśne kwiatostany, krzewuszka tez bardzo ładnie kwitnie chociaż malutka, moje ukorzenione maluszki też będą kwitły , co prawda nie wszystkie, a paroletnie szykują się do kwitnięcia.
Chyba u Was jest cieplej, bo i różyczka kwitnie.
Wcześniej u mnie pisałam ,że jest bardzo zimno, chyba były przymrozki bo troszeczkę pod okryciem przypaliło mi pomidorki. :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 18:57 #163053

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Czytałam też o tym oprysku gleby pod koniec marca, ale nigdy wcześniej nie miałam bruzdownicy, więc nie wiedziałam, że muszę zrobić taki oprysk :dazed: . Zresztą śnieg leżał do 10 kwietnia :crazy:

No i to właśnie chyba dało nam obfitość bruzdownic i innych "milasków" - siedziały sobie w ciepełku pod śniegową pierzynką i planowały zmasowany, ogólnoeuropejski atak. Jeśli idzie o opryski, to Basudin został wycofany.

Nadrobiłam Marto zaległości. Cieszę się, że kociki mają się OK :kiss3: Podziwiam rozmach w tworzeniu rabat! Ostre "rogi" radzę łagodzić póki siła fachowa pod ręką. Łatwiej będzie kosić! No i pięknie dogadałaś się z aparatem, bo zdjęcia bardzo ... apetyczne :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 19:42 #163068

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko skojarzyłam po nazwie łacińskiej Nectaroscordum ;) , ale sadziłam jesienią 2011 :huh: . W zeszłym roku nie pokazał się, myślałam, że zmarzł, jak wiele innych :dry: . A tu proszę, niespodzianka :woohoo:

Marysiu teraz Ty mnie zaintrygowałaś ;) i trochę zaczęłam zgłębiać temat od czego jeszcze bardziej zgłupiałam :supr: . Znalazłam mój przetacznik jeszcze pod nazwami pierzastosieczny i ząbkowany :dazed: , do pagórkowatego też podobny jak dwie krople wody :wink4: . No i masz babo placek :rotfl1: , to jak on się w końcu nazywa :oops:
Do kocimiętki raczej wcale niepodobny ;) , prawda?

DSC_5916.JPG

Małgosiu żebyś wiedziała, straszne z nich potwory porosły :eek3: . Wpychają się na lilie i liliowce :jeez:
A ta różyczka kupiona w doniczce, dlatego taka wyrywna ;) , reszta zaledwie kolorki pokazuje :P

DSC_5842.JPG

Izo tak właśnie myślałam, że to łagodna zima nam zapewniła wysyp tych szkodników :jeez:
Mnie jest łatwiej kosić "rogi" niż "fale" ;) , ale "fale" bardziej mi się podobają wizualnie :happy3:
Dzięki za to, co napisałaś o zdjęciach :oops: :hug: . Ciągle walczę, dziś właśnie znowu miałam trochę czasu, żeby spróbować nowych ustawień :silly:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.544 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum