TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Maj 2013 23:27 #161159

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Boje się zaglądać do wątku o szkodnikach róż, żeby coś na mnie nie przeskoczyło... :dry: ale skoro nagle stałaś się ekspertem od szkodników :( to powiedz: jeśli moja różyczka patyczanka ma zjedzone wszystkie listeczki, to co to za cholerstwo mogło być?

Edit: Leć szybko po darń, póki sie nie przekompostowała i zmniejsz trochę tę rabatę :happy4: bo szkoda życia na pielenie :happy3:
Ostatnio zmieniany: 25 Maj 2013 23:30 przez sd-a.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Maj 2013 23:39 #161166

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko jaki tam ze mnie ekspert :jeez: , znam tylko to, co mnie nawiedziło :oops:
Mnie też coś zjada na różach listeczki, jakieś dwie gąsiennice przydybałam, ale jeszcze nie zidentyfikowałam :jeez: . Sprytne są cholery :evil: , zeżrą i znikają :evil: , ale jak się trochę obrobię spróbuję wyśledzić ;)

Nic nie będę zmniejszać :funnyface: , nie czytałaś dokładnie? Ja W NAGRODĘ wieczorkiem poleciałam sobie poplewić :rotfl1: . Moje motto: mniej koszenia, więcej pielenia :happy-old: :funnyface:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Maj 2013 23:45 #161169

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
To przynajmniej ją wykoruj :happy3: :happy4: :happy:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Maj 2013 00:14 #161175

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
To ta ścieżka jednak w poprzek :supr: No to ja już nie wiem :happy4:
Rabata za kilka lat sie zagęści, zobaczysz ;)
Dzielna Pani bardzo :hug: ja tam dzisiaj nic, a nic w ogrodzie :jeez:
Strach wychodzić po antybiotykach na porywy wiatru :blink:
Dom za to się doczekał większych porządków, a rodzinka porządnego obiadu :happy3:
Nie mogłam się oprzeć botwince, mówię Ci, ale wiosenna zupka w domu :tongue2:
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2013 00:14 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Maj 2013 07:56 #161218

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, u mnie przestało padać dopiero około 15. Ale u mnie nie da się pracować po deszczu :cry3: , bo moja glina zanim coś przepuści :jeez: ... krótko mówiąc kałuże są do dziś :tongue2: .

Ja też mam karaganę na liście "must have" :happy: :silly: - śliczne to drzewko :woohoo: .
Jestem pewna, że z traw wyjdzie coś fajnego :hug: .

Nie mogę przejść obojętnie obok ostatniej fotki :woohoo: . No proszę, różyczki u Ciebie zaczynają :dance: . Ja to jeszcze poczekam :fly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Maj 2013 08:27 #161222

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta, rabata jest OGROMNA :eek3: Ech świetnie przedzieli ogród kiedy zarośnie. Będziesz miała przytulnie.
Gdyby tak u mnie rodzinka nie broniła resztek trawnika :dry: Poszalałabym...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Maj 2013 08:32 #161223

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś z dnia na dzień rabata coraz ładniejsza. Na razie roślinki jeszcze małe, więc wydaje się pusta, ale jak wszystko się rozrośnie, będzie ekstra.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Maj 2013 09:18 #161243

• Roma
  • Roma's Avatar
Jak tak dalej będziesz usuwać trawę to kosiarkę możesz wystawić na all...o :rotfl1: :rotfl1: całkiem interesująco zapowiada się rabata.
Wczoraj miałam cały dzień labę,padało od rana do wieczora i wreszcie piachy się napiły.Przez tydzień nie będę targać konewek :dance:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Maj 2013 20:06 #162357

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko zamierzam ;)

Jolu dla mnie to jest właśnie wzdłuż :rotfl1:
W celu zagęszczenie posadziłam, dzis kolejne trzy podrośnięte roślinki :lol: , hortensję bukietową Vanille Fraise 'Renhy' i tawułę szarą - te były przesadzane, no i kupiłam wreszcie karaganę syberyjską 'Walker' :dance:
Botwinka u mnie jeszcze do zupy nie dorosła :rotfl1:

Dorcia ja dziś usiłowałam pracować między ulewami :whistle: . Nie sądziłam, że to kiedyś powiem, ale może już dosyć tego deszczu :rotfl1:
Karaganę dziś właśnie nabyłam :woohoo: i już posadziłam :dance: , przy okazji spotkałam w sklepie zaprzyjaźnioną forumkę z drugiego forum Anię (MonaeS), która się oczywiście zainteresowała, co ja takiego kupuję i zawróciła do sklepu, bo też jej się karagana spodobała :rotfl1:
Co do różyczek, to zaczynają, ale rugosy ;)

DSC_5867.JPG

Dorotko zainspirowałaś mnie do innego spojrzenia na tę rabatę - jako swoistą przegrodę w ogrodzie :hug: .
Bałam się sadzić na niej zbyt dużych i wysokich roślin, czy drzewek, ale to świetna myśl :woohoo: , muszę podążyć tyn tropem :P

Moniko ja oczywiście nie będę tylko czekać, aż się roślinki rozrosną ;) :happy3: , dziś doszły kolejne trzy sztuki :whistle: , byłoby więcej, ale deszcz mnie ciągle przeganiał :evil:

Roma oj jeszcze sporo czasu upłynie zanim zechcę się pozbyć swojej kosiarki :happy4:
Nie wiem, czy u Ciebie nadal pada, bo u mnie ciągle tak :dazed: , a piachy już dawno napite :pinch:

Strasznie mnie już świerzbią ręce ;) , żeby coś porobić, a tu ciągle pada :evil:
Dziś w przerwach między ulewami dokończyłam odchwaszczanie i zabrałam się za przesadzanie tawuły szarej i hortensji bukietowej Vanille Fraise 'Renhy' na nową rabatę. O ile z hortensją nie było większych problemów, to tawuła trochę zdrowia mnie kosztowała :tongue2: . Choć może to moja wina, bo po co uparłam się dziś ją przesadzać, po takich opadach, a ona rosła na rabacie pod rynną :whistle: . Dalszego ciągu można się domyśleć :rotfl1: , bagno prawie mnie wessało :rotfl1: , ale tawułę przesadziłam :P . Niestety druga część planu, czyli posadzenie w jej miejscu hortensji bukietowe Bombshell musi trochę zaczekać, aż bagienko wsiąknie :happy3:
No i zakupiłam sobie zgodnie z obietnicą karaganę syberyjską 'Walker' :woohoo: , którą też już wsadziłam :dance:
Niestety nie mam żadnych dzisiejszych fotek, bo znów deszcz mnie przegnał :angry:
Zatem będą niedzielne :P

Pierwszy irys od Marty :hearts: . Szkoda tylko, że na 9 kęp mam tylko dwa pąki kwiatowe :( , myślałam, że zobaczę troszkę więcej kwiatów :dry:

DSC_5860.JPG

A tu głównie żurawki też od Marty :hug: :woohoo: . Wszystkie pięknie rosną, kwitną i cieszą oko :woohoo:

DSC_5863.JPG

Krzewuszka variegata kwitnie głównie na "parterze" ;)

DSC_5857.JPG

To najniższy z moich bodziszków, niestety nie znam nazwy :dry:

DSC_5858.JPG

Krzewuszka Cappuccino

DSC_5865.JPG

miniaturowa dalia

DSC_5866.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Maj 2013 20:15 #162361

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marto, to bodziszek czerwony (krwisty) :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Maj 2013 20:22 #162365

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
markita wrote:
Dorotko zainspirowałaś mnie do innego spojrzenia na tę rabatę - jako swoistą przegrodę w ogrodzie :hug: .
Bałam się sadzić na niej zbyt dużych i wysokich roślin, czy drzewek, ale to świetna myśl :woohoo: , muszę podążyć tyn tropem :P

Podążaj ,podążaj :P

Ogród z roślinnymi "parawanami" jest tajemniczy :)
Idąc nie wiesz ,co zobaczysz za kolejną zieloną zasłoną .

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Maj 2013 20:45 #162374

• Roma
  • Roma's Avatar
Imponująca ta rabata wzdłuż ogrodzenia.Oprócz tulipanów nic jeszcze nie kwitnie no może irysy miniaturki a reszta chyba czeka na lepszą pogodę.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Maj 2013 20:54 #162378

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Strasznie brzydki ten irys! :rotfl1: Wywal go, będą ładniejsze! :)
Rabata wielka, bo musi być wielka! W końcu gdzieś te rośliny już kupione i te, które dopiero zostaną kupione ;) , trzeba posadzić... Obstawiam, że tak do lipca może wystarczy, a potem siłę fachową znów będziesz wołać! :happy:
Jedno zdanie mi się szczególnie spodobało... To, że tam za mało iglastych... ;) I co z tym zrobimy? :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Maj 2013 21:08 #162389

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Rzeczywiście ogromna ta rabata. Zazdroszczę ci prac w ogrodzie, ja wczoraj troszkę popracowałam a dziś nosa z domu nie szło wyściubić bo tak lało :sick: Kiedy będziemy podziwiać twoja karaganę?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Maj 2013 21:22 #162399

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, no a ja właśnie czekałam, aż Ty powiesz, że starczy tego deszczu ;) - teraz już mogę z czystym sumieniem używać niecenzuralnych słów pod adresem aury :mad2: . Ja przez ten deszcz to jak nic mam depresję :cry3: . Zwariować można :jeez: .
Jedynym plusem tej deszczowej pogody jest to, że mszyce "zmyły" się z róż :happy: .

Karaganę kupię, ale poczekam aż zrobię dla niej miejsce. Strasznie się wkurzam jak coś kupione długo czeka na posadzenie :pinch: . A mam jeszcze z poprzednich zakupów 2 serduszki, parzydło, lilaka i magnolię do posadzenia :pinch: .

Krzewuszki śliczne. Pstrolistną mam ;), ale tej Cappuccino chyba poszukam, no chyba, że mi powiesz, że to co ja na fotce widzę lekko fioletowe, w rzeczywistości jest różowe :bad-idea: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 28 Maj 2013 22:03 #162437

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Imponująca ta rabata :bravo: ,tylko jakaś pustawa ;) Wiem ,że wkrótce sie zapełni, a jakże już forumki się o to postarają :rotfl1: Fajny ten bodziszek podobają mi sie takie rozłożyste i niskie roślinki tylko u mnie by się zgubiły w tym tłoku :rotfl1: Martuś niczego nie używam na bruzdownicę .Kiedyś nabierałam do strzykawki Decisu i dawałam im zastrzyk śmierci ,ale potem i tak trzeba obciąć łodygę ,bo przecież pustka pozostaje .U mnie przestało wreszcie padać
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Maj 2013 10:48 #162565

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
rabata piękna :bravo: :bravo:
Krzewuszki śliczne ,ale fajny ten bodziszek,taka kępusia ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 29 Maj 2013 11:10 #162574

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Markitko... tak czytam... i czytam... i słow mi brakuje :thanks:
Ja mam w tej chwili wielkiego ogrodowego "niechcieja"... nie lubię marznąć :mad2: ale w piękniejszych okolicznościach przyrody chętnie ugięłabym kolanka przed chwastami :lol:
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.606 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum