TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 16:19 #163709

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ufff, udało się :tongue2: , już się bałam, że nowy program antywirusowy strasznie się rządzi :jeez:

Dorcia ja tam wolę, żeby wrócił, bo sama w życiu tej trawy nie wydrę :devil1:
U mnie ciągle przelotnie straszy ;) , choć jedna poważną ulewę też dziś zaliczyłam :pinch: , a tu zaraz goście na grilla zjadą :ouch:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 18:21 #163726

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
O pomidorki się nie obawiam, wszystkie w tunelu wiec wygladają zdrowo. Niektore zaczeły już owocować.
Ja dzisiaj dwie niezłe zlewy przeżyłam w okolicach Lublina jedną, drogą w samym centrum miasta :jeez: U nas musze powiedzieć jest spokojniej :lev:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 21:30 #163808

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Skoro już taka biegła jesteś w rozpoznawaniu siewek, pomóż innym! Mniej biegłym! ;) Marta, jak wyglądają siewki tego kosmosu? Cudnego, białego? Bo już powinien wyjść, ale tam akurat dużo różnych rzeczy wychodzi... :unsure:
Jesteś pewna, że jak ta rabata powstanie, to już żadnych projektów w tym roku nie poczynisz? Bo ja nie... :rotfl1:
Nowe hostki? :bravo: :bravo: :bravo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 23:21 #163874

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Marta a nie zerknęłabyś u mnie na siewki - trzy rozpoznane ale ten na drugim zdjęciu na 33 stronie nie - a jest ci tego u mnie mnóstwo i nie wiem co to :blink: W ogóle skąd u mnie rdest się wziął, do tej pory go u mnie nie było :dazed:

Przetacznik taki kosmiczny

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Cze 2013 15:58 #164058

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu dlatego ja dla pewności posadziłam kilka pomidorków w donicach i trzymam je na tarasie :P
Jak mi pogoda zmarnuje plony w gruncie :angry: , to przynajmniej będę mieć coś na spróbowanie ;)
Dziś fajna pogoda, ciepło, nie za gorąco, szkoda, że podobno się nie utrzyma :(

Marto specjalnie dla Ciebie szukałam dziś w ogrodzie jak najmniejszej siewki kosmosa :happy3: . nie było to łatwe, bo przeważnie już spore porosły, ale w gąszczu liliowym znalazłam taką ;)

DSC_5984.JPG

Na razie trwam w niezłomnym postanowieniu żadnych więcej rabat w tym sezonie ;) :hammer:

Iwonko byłam jeszcze raz i znów nic nie wymyśliłam :dazed: , choć listki ma troszkę podobne do siewek przetacznikowych, nie rośnie Ci tam w pobliżu jakiś przetacznik :think:

Co by Wam tu dziś pokazać :think:
Może na początek moja jedyna jak dotąd róża :happy3: Tradescant :hearts:

DSC_5982.JPG

ale już niedługo :woohoo: , Cardinal de Richelieu się poważnie szykuje :silly:

DSC_5977.JPG

szykują się również lilie :eek3: . To Samura, którą dostałam w gratisie wiosną z Lilypolu.
Szkodnika zobaczyłam dopiero na zdjęciu :hammer: . Wyobraźcie sobie, że to był jedyny egzemplarz w moim ogrodzie :dazed: , ale miał pecha, że się załapał na fotkę :rotfl1:

DSC_5974.JPG

Multi Blue się powoli rozkręca :whistle:

DSC_5976.JPG

a to nieodłączny element na moich białych kwiatach :evil:

DSC_5966.JPG

DSC_5975.JPG

i ulubione zestawienie kolorystyczne na tarasie :hearts:

DSC_5992.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Cze 2013 18:20 #164085

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Róża powalająca :ohmy: , co za kolor :supr3: .

Temat lilii muszę zgłębić. Generalnie odpadają te, które trzeba wykopywać :whistle: . Muszę zatem wiedzieć, których nie trzeba, żeby wiedzieć co posadzić. Termin przyszłej wiosny wydaje się więc najbardziej realny. No chyba, że w końcu przestanie padać i będę mogła z pracami ruszyć nieco żywiej :hammer: . Jak na razie ciągle tylko z doskoku :sick: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Cze 2013 19:13 #164105

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Na tej nowej rabacie mam cztery róże w takiej kolorystyce :P
Co Ty znowu z tym wykopywaniem lilii :dazed: . Żadnych nie wykopuję, choć teoretycznie sadzę te z grupy ryzyka ;) . Nie wykopuję i nie zamierzam, nawet zeszłej, bezśnieżnej zimy nie straciłam żadnej. W Twoim przypadku wskazany lekki drenaż ;) , ot i cała filozofia :funnyface:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Cze 2013 19:47 #164123

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj tam, oj tam ... no gdzieś czytałam, że jakieś się wykopuje :crazy: . No co :P , trzeba mieć jakąś wymówkę ... tak w razie czego :happy3: . A właściwie, to w sumie mogę posadzić, na Twoją odpowiedzialność :rotfl1: .

Krzewuszki, pięknie mi teraz kwitną - a to przecież Ty mnie tak namawiałaś :hug: . To i lilie zapewne będą trafionym pomysłem :dance: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Cze 2013 20:16 #164142

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No, i to jest właściwe podejście :bravo: :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Cze 2013 22:28 #164268

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Widzę, że twój ulubiony zestaw kolorystyczny jest w ulubionym kolorze mojej wnusi ;) Dziękuję za pomoc, tak zrobię będę czekać co z tego wyrośnie :garden1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Cze 2013 17:51 #164551

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś cudna werbenkowa kompozycja.... u mnie dla odmiany donice obsadzone roślinkami w gorących kolorach :happy:
Powojnik prześliczny :P jeden z moich został skoszony przez uwiąd..... mam nadzieję, ze już te deszcze się skończą, bo inaczej ogródek opanują wszelkie grzybowe paskudztwa :angry:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Cze 2013 20:33 #164650

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko uwielbiam połączenie różnych odcieni fioletu :hearts: , ale też fiolet z białym kocham :woohoo:
Wnusia ma dobry gust ;) :happy3:

Aguś mogłabyś pokazać swoje doniczkowe kompozycje ;)
Multi Blue w zeszłym roku trochę ucierpiał od uwiądu :unsure: , teraz wydaje się większy i mocniejszy :fly:
Też już mam dosyć tych deszczów :jeez: , znów trawa za szybko rośnie :hammer:

Przeganiana dziś kilkakrotnie z ogrodu przez burze i ulewy :evil: , złapałam w końcu desperacko za sekator i przystrzygłam mojego wiąza po raz pierwszy :silly:
Bardziej doświadczone koleżanki proszę o konstruktywna krytykę :oops:

DSC_5997.JPG

DSC_6001.JPG

DSC_6002.JPG

Na razie trochę zachowawczo :whistle: , ale i tak całe wiadro gałązek wyrzuciłam :dazed:
Moim zdaniem jest lepiej niż było, ale czy dobrze :think:

No i pierwsza nie podpędzana w doniczce ;) róża, Cardinal de Richelieu :P , zdążyła zakwitnąć przed ulewą :silly:

DSC_5994.JPG

Zakwitł też pierwszy liliowiec Magic Dancer

DSC_5993.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Cze 2013 20:56 #164670

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Całkiem dobrze... od razu wyprzystojniał! On... ten wiąz, znaczy się ;)
Ja bym teraz jeszcze nadała tym poduszeczkom jakiś kształt... bardziej... poduszkowaty :lol:
Znaczy się: depilacja nóżek była, teraz czas na fryzjera!
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Cze 2013 21:03 #164679

• Roma
  • Roma's Avatar
Na przycinaniu się nie znam ale mi się podoba :bravo: Moje liliowce nawet jeszcze pąków nie mają :( Martuś a jak tam u Ciebie z deszczami? Jak patrzę co dzieje się u niektórych Oazowiczów to aż serce się kroi.Na naszych piachach dopiero teraz można spokojnie przesadzać i pielić.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Cze 2013 21:09 #164688

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, liliowiec piękny :woohoo: . Trzeba sadzić liliowce :happy-old: :happy4: .

Wiąz bardzo mi się podoba :) .

U mnie burzy nie było. Deszczu jakiegoś większego też nie. Ale i tak, od czasu do czasu kropiło i przeganiało mnie i łajzę :evil: . Rezultat jest taki, że trawnik mam teraz częściowo skoszony, częściowo nie :tongue2: . Wygląda to tak, jakby kosiarkowy był pijany :happy3: . A ja dziś jak bum cyk, nic a nic :whistle: :rotfl1: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Cze 2013 06:26 #164820

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś wiąz po przycięciu wyglada fantastycznie.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Cze 2013 08:19 #164828

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto,
możemy sobie podać rękę - też wywaliłam wiaderko. Bardzo ładnie chłopczyk wypadł. :bravo: Teraz to już wiesz jakie to łatwe. Można jeszcze okiełznać fryzurki strzygąc chmurki nożyczkami, albo pozostawić takie kostropate. To zależy jak Ci się podoba. Ujawniłaś jego budowę i od razu drzewko wyszlachetniało. :)
Jak kupowałam swojego (było to wiosną kilka lat temu) nie był taki gęsty i w zasadzie to było tak jakbym kupowała gotowe drzewko bonsai (za 12 zł). ;) Nie sądziłam, że będzie tak szybko przyrastał. Zobaczyłam później tę samą odmianę u koleżanki na działkach w postaci nieformowanego krzewu o wysokości 1,5 m. :supr3: Te wiązy - podobnie jak bukszpany - wg mnie są stworzone do formowania.
:)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Cze 2013 09:57 #164862

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Trawę moj M wykosił nie dalej, jak wczoraj. Rośnie podeszczach, że nadążyć nie można :supr:
Piekne wiązowe cięcie :bravo:
A ja wczoraj zauważyłam, że przez zimowe warstwy śniegu moj pękł i właśnie zaczął dziwnie żółknąć :cry3:
Szkoda.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.566 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum