TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 19:25 #166282

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Tego to nie wiem dlaczego nie mam linku w stopce , a to moja wina czy moderatora ? nie łapię się tak na kompie .
Ty w swoim ogrodzie też ogrom pracy wykonałaś teraz super się prezentuje w porównaniu z pobojowiskiem po budowie :drool:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 19:45 #166295

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jaguś powiem Ci, że przechodząc obok nie umiem nie cyknąć jej fotki :oops: :whistle:
To z dzisiaj :silly:

DSC_6054.JPG

Jestem ciekawa, czy inne róże w podobnej gamie kolorystycznej, które wiosną sadziłam też będą mnie tak zachwycać :think:

Tomku linki w stopce każdy wstawia sobie sam ;) i większość ma z tym początkowo problemy :rotfl1: , wtedy przydaje się moderator ;)
Jest cały wątek na forum poświęcony temu tematowi forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...instruktaz-by-adasko. Jeśli będziesz miał problemy, napisz do Romy, albo Poli, na pewno pomogą :P
Dzięki za uznanie postępów w tworzeniu ogrodu :kiss3: , a ponieważ 99% pracy wykonuję w ogrodzie sama, tym bardziej doceniam wysiłek, który widzę u innych :wink4:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 20:07 #166302

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Cykaj, cykaj i wstawiaj ;) Czy pachnie? Bo moja żółta nie pachnie wcale :unsure: a moim zdaniem róże powinny pachnąć i to oszałamiająco ;)
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2013 20:09 przez futrzasta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 20:18 #166307

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Gdzieś właśnie widziałam już taki wieloletni krzaczek chyba nie zmieściłby się u mnie.Twoja już taka duża a co będzie za jakiś czas? Ja mam problem z róża Flammentanz nie bardzo mieści sie na swoim miejscu a ma już parę lat i nie bardzo wiem co dalej.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 20:44 #166332

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jak miło, że coś, co się posadziło, okazuje się tym właśnie i tak zachwyca... :) Bo sama dobrze wiesz, że często bywa inaczej... ;) Tak się zastanawiam nad tą roślinką, co nie wiadomo, czym jest... Może to ostrogowiec? Zakwitnie, to będą większe szanse na identyfikację...
Rzeczywiście goździki masz rozmaitej maści... Pani... ;)
To prawda, że Twój ogród zmienia się i pięknieje, wyrazy uznania jak najbardziej zasłużone! :)
A ja tak jeszcze zapytam... Ile koszeń już było w tym roku? ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 20:52 #166337

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Martula - wszystko Ci kwitnie :woohoo: a u mnie wciąż pada :evil: :evil: :evil:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 21:14 #166347

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, ja się absolutnie nie dziwię Twojemu zauroczeniu tą różą. Chyba ostatnio nawet pisałam, że kolor ma powalający :ohmy: .

Tak sobie myślę, że znam to uczucie zadowolenia, które masz patrząc na swój ogród. Myślę, że jak te nasze ogrody się rozrosną, dopiero wtedy będzie widać ile w nie włożyłyśmy pracy - własnej pracy :teach: . :dance:

Pisałaś u mnie, że obrzeża z kostki są Twoim marzeniem - a czemu marzeniem? dlaczego nie realizujesz? :think:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 21:52 #166371

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaguś ona właśnie pachnie oszałamiająco :ouch:
Podzielam w całej rozciągłości Twoją opinię, że róże absolutnie powinny pachnieć :happy-old:
Miałam w zeszłym roku taką różę New Imagine, nawet ładna, niestety nie pachniała :dry: i jakoś tak serca do niej nie miałam :oops: . No i co? I wymarzła mi tej łagodnej zimy :happy3:

Gosiu nie wiem ile byś dla niej miejsca przeznaczyła, ale wygląda na to, że potrzebuje go sporo ;)
A może spróbuj odmłodzić Flamentanz wycinając kilka najstarszych pędów :think: , moja mama tak robi, bo inaczej przejść by się nie dało :happy3:

Marto gdyby to był ostrogowiec, nie byłoby tak źle ;) ,ale obawiam się, że to nie takie liście :unsure: , no nic, poczekamy do kwitnienia :whistle:
Dziękuję i Tobie za wyrazy uznania :hug:
Ile koszeń? Eeeee, trochę straciłam rachubę :tongue2: , pięć :think:

Margolciu u mnie też pada :hammer: , ale na szczęście nie całymi dniami i troszkę słoneczka czasem zobaczę :P . Roślinki jak widać też to wykorzystują :silly:

Dorcia no to może zacznij kupować ...róże :woohoo: . U mnie ta choroba zdecydowanie postępuje :whistle: , zwłaszcza jak widzę jak się rozrosły moje najstarsze róże :dance: , tyle pąków :ouch:
Powiem Ci, że ja dopiero w tym roku zaczynam odczuwać coś na kształt zadowolenia :P , mój M. dziś wyszedł za mną do ogrodu z jakąś sprawą i... zaniemówił :rotfl1: . Na jego usprawiedliwienie dodam, że ostatnio rzadko w ogóle bywa w domu :whistle:
Co obrzeża z kostki, to nie jest taka prosta sprawa :pinch: . Mam obrzeża plastikowe, które jednak kompletnie nie zdają egzaminu, jeśli chodzi o trawę włażącą na rabaty :jeez: . A kupiłam go niestety sporo :oops: , połowa w ogóle jest nieułożona :jeez: , no krótko mówiąc kilka ładnych stów w plecy :hammer:
No i niestety na ten rok z kostką muszę się pożegnać, chyba, że ktoś by odkupił ode mnie to czarne obrzeże ;) , co jest jednak mało prawdopodobne :pinch:

Się nagadałam :tongue2:
To może jeszcze raz Louise Odier

DSC_6067.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 22:08 #166378

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Już kumam ;). Ja też mam za sobą różne obrzeża. Najgorsze były drewniane :sick: - rozpadły się po dwóch sezonach. Potem krótki epizod z plastikowymi :pinch: . Od zeszłego roku już konsekwentnie kładę kostkę. Układam sama na zaprawę cementową. Podczas koszenia jeżdżę po nich traktorkiem - gniotsa nie łamiotsa :wink4: . Nic mi nie przerasta, bo nie ma jak :woohoo: . Kostka, którą stosuję, to najtańsza na rynku - ale ja jeszcze nie kupowałam ani sztuki, bo kiedyś ekipa budowlana zostawiła mi pół palety na zasadzie "może się pani przyda" :dance: .

Róże dokupuję sukcesywnie ;) . Przecież nawet na jesieni sadziłam i teraz wiosną też :funnyface: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 22:27 #166388

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-widzę u Ciebie len, to roślinka którą bardzo lubię.Nie wiem co się stało ale wyginęła w moim ogródku :( czy mogę liczyć na jakąś małą wymianę? mogę zaproponować miodunkę lub cebule lilii królewskich albo sadzonki malin (Polany)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 22:27 #166389

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia no właśnie o to mi chodzi, żeby wjechać kosiarką i wyrównać na czysto :P
Mnie ekipa budowlana zostawiła 10 podkładów kolejowych po budowie płotu. Zrobiłam sobie z nich ścieżkę do kompostownika i tyle było ;)
Do następnego sezonu coś uzbieram na tą kostkę :whistle:

A! przypomniałam sobie, że dziś jedno zdjęcie robiłam z myślą o Tobie ;) . Pytałaś ostatnio o szałwię srebrzystą (duże liście), właśnie zaczyna kwitnąć :lol: . Ma grubo ponad metr :woohoo:

DSC_6047.JPG

Romciu ten len dostałam w zeszłym roku od Siberki :woohoo: , bardzo chętnie się teraz nim z Tobą podzielę :hug: . Ale tak sam len wysyłać :think: . Może jakichś siewek dorzucić? Ciągle mam sporo szałwii różnych, werbenę patagońską, przetaczniki się pojawiły i kocimiętka :supr:
Za miodunkę dziękuję, też Ci mogę podesłać ;) , a malinki posadziłam jesienią :P
A jakie to lilie królewskie?
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2013 22:33 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 22:46 #166393

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
No ale przy takich obrzeżach z kostki to chyba ciężko potem rabatę poszerzy jak przyjdzie chęć?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 23:00 #166402

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
ja na kwitnienie róż ciągle czekam, u mnie jeszcze nie kwitną ale jak u Ciebie widać róznicę miedzy jedno i dwuletnimi, na szczęscie :garden1: Zachwyciły mnie kolory werben, gdzie takie kupiłas? Widzę, że rabat przybyło, robisz miejsce na :P jesienne nasadzenia?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 23:04 #166410

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ale masz już busz :hearts: Cudnie!

Ja też na widok rośliny do identyfikacji od razu stwierdziłam, że ostrogowiec. Jutro swego sfocę, choć ma dopiero pączki... ale już czerwone :-)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 23:50 #166436

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Roma wrote:
Martuś-widzę u Ciebie len,

boszsz no oczywiście że to jest len a nie maczek :hammer: :jeez: :crazy: Nawet z tego samego ogrodu ;)
Szałwia srebrzysta robi wrażenie...
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2013 23:55 przez futrzasta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 08:14 #166479

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Marta, nie spinaj się na tą kostkę. Trawa też ją przerasta- ja miałam ułożoną obwódkę z trzech rządków i przerosła, a w niektórych miejscach tak zarosła, że nie poznasz teraz, gdzie była. No i jak słusznie zauważyła Gosia, ciężko potem kształt rabaty zmienić, co jak życie pokazuje dość często niezwykle konieczne jest :whistle: U mnie mało nie doszło do poważnego kryzysu w związku, jak powiedziałam Małżowi, że będę rozwalać to, co on pracowicie całe poprzednie lato w wolne popołudnia układał, bo mi się kwiatki nie mieszczą...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 08:40 #166485

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-tymi liliami mogę pohandlować :)

Jak coś dołożysz to miejsce zawsze się znajdzie :)
Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2013 08:41 przez Roma.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Cze 2013 10:22 #166524

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Louise Odier cudna ,a obok nie na pierwszym planie to???
ładne,dusze kłosotawe kwiaty :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.520 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum