TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Cze 2013 10:41 #164878

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
u kurcze piękna ta Tradescant :)
Powojniki też ,muszę ich sobie jeszcze dokupić :crazy:
I ten liliowiec Magic Dancer tez piękny :bravo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Cze 2013 12:28 #164944

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Marta ten liliowiec to zawsze taki wyrywny :supr3: :supr3: w większości ogrodó żółte na razie królują , pogratulować :bravo: :bravo:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Cze 2013 20:33 #165520

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko stwierdziłam, że najgorzej zacząć ;) , potem już cięcie szło mi coraz lepiej :happy3: , można powiedzieć, że dostałam natchnienia :rotfl1: . Niemniej u fryzjera jeszcze nie był :oops: , ale i tę próbę podejmę :whistle:

Roma a myślisz, że ja się znam :rotfl1: , to wszystko na czuja ;)
U mnie dziś zakwitł drugi liliowiec, miał być Little Show Stopper :pinch: , niestety nie ten kolor i nawet nie jest pełny :hammer:

DSC_6030.JPG

Jak u mnie z deszczami? Chyba nie najgorzej :think: , wprawdzie pada codziennie, ale też trafiają się "okienka" i coś można dłubnąć z doskoku ;)

Dorcia przecież już w zeszłym roku mówiłaś, że będziesz sadzić liliowce ;) , to jeszcze nie sadziłaś :dazed: :happy3: . Dopiero dzisiejszy kwiat Magic Dancer wygląda jak trzeba :woohoo:

DSC_6032.JPG

Ty w poniedziałek, a ja dziś :garden: :garden: i zdążyłam przed deszczem :laugh1:

Moniko dzięki za uznanie :hug: , mam nadzieję, że to nie prawo debiutu :whistle:

Danielo kamień z serca :oops: , że nie krytykujecie :kiss3:
Z tym fryzowaniem na razie jeszcze poczekam, jestem na etapie podziwiania go w tej fazie :silly:
A co do bukszpanów, to ja mam odmianę microphylla chyba 'Rococo" :think: . Raz próbowałam go w zeszłym roku przystrzyc i cały sezon się regenerował :jeez: . Za to ładnie sam utrzymuje kształt kulki i przyrasta powolutku :P

Jolu ja właśnie dziś po koszeniu :tongue2: , była dużo większa niż tydzień temu :hammer:
Nie widziałam nigdzie zdjęć Twojego wiąza :think: , wyjaśniło się już co z nim było?

Aniu dziś zrobiłam fotkę drugiego kwiatu Tradescant :hearts: . wydaje mi się, że on dopiero teraz ma właściwy kolorek z tą domieszką purpury :P

DSC_6031.JPG

Na powojniki też się zasadzam :silly: , aż się boję wchodzić na stronę szkółki, bo zwariuję :rotfl1:

Mirko w zeszłym roku też był pierwszy :P i to jako świeżynka wiosną sadzona :woohoo:
Żółte u mnie nie mają szans królować, bo ich nie mam :rotfl1:

Pół dnia okienka pogodowego wykorzystałam na koszenie :garden: . Rabaty ciągle nie ma :evil: , chyba niedługo sama stanę do tej nierównej walki :angry: :jeez:
Ale coś tam powoli się dzieje ;) , przyjechała pergola, muszę załatwić na weekend posiłki, żeby ją postawić na miejsce i zakotwić. No i wybrać, co będzie na niej rosło :woohoo: . Na razie mam jednego typa: Kardynał Wyszyński :hearts:

A to moje inne powojniki :P
Hakuree

DSC_6011.JPG

Bluish Violet

DSC_6024.JPG

Rooguchi :hearts:

DSC_6036.JPG

Również bez czarny 'Gerda' zaszczycił mnie skromnym kwitnieniem :whistle:

DSC_6035.JPG

A to moje brzoskwinie :woohoo: , już są wielkości sporej śliwki :drool:

DSC_6028.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Cze 2013 20:42 #165526

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta o Jaqueline Hillier mówimy ;) rozpęknięty na trzy po zimie jak się okazło :oops:
Czy da radę :think:
Tradescant piękny, ależ on ciemny i kształtny :woohoo:
I u mnie Rooguhii otworzył pierwsze kwiaty, zapomniłam cyknąć zajęta galasami :blink: :hammer:
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2013 20:42 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Cze 2013 20:46 #165528

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A jak gabaryty Rooguchi? Zadawalające? Bo u mnie całkiem nieźle...
Pierwsze liliowce? Rano robisz obchód z kawką i oglądasz kwitnienia? Ach, te emocje... No różne, jak czytam...
Marta, dzięki za zdjęcie, są u mnie takie małe kosmosy! :woohoo:
Ja też muszę kosić... A warunków nie ma...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Cze 2013 20:55 #165538

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Liliowce sadziłam, ale tylko 3 zeszłej jesieni. Jeden to chyba nawet zakwitnie :fly: . Ale to wciąż za mało :flower: . Trzeba zasadzić w ilościach hurtowych :happy3: . A ten Twój, co to nie ten kolor i nie pełny :happy: jest piękny :hearts: . Ja nie przepadam za pełnymi, no chyba że różami. :happy:

U mnie w tym tygodniu nie pada przed południem :dazed: . A ja kurka blaszka przedpołudniem zarówno wczoraj, jak i dziś, nie miałam czasu na ogród :cry3: . Na domiar złego jutro też chyba nie będę miała czasu :mad2: . Ta pogoda mnie wykończy nerwowo :crazy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Cze 2013 21:32 #165561

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Łał, ale nowości się rozkwitły.
Jaki aksamitny kwiat ma Trascendent :ohmy:
I liliowiec już rozkwitł. To z tych wcześniejszych?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Cze 2013 22:48 #165616

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Róża cudo a na powojniki i rh choruję.Mam jakiegoś bylinowego wypierdka ale jeszcze nie kwitł

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Cze 2013 23:13 #165631

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Witam piękne powojniki masz u siebie reszta kwiatków też śliczna ,będę odwiedzał twój ogródek :bye:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Cze 2013 10:40 #165712

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:hearts: to i ja chyba tez zachoruje na powojniki-trzeba je okrywać?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Cze 2013 16:25 #165822

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ja też posadziłam liliowce jesienią, ale prócz pióropuszu liści nic z nich nie wyłazi :sick:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Cze 2013 22:33 #165972

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Pięknoty! I jeszcze to słońce na zdjęciach- czy ono aby prawdziwe? ;) U nas na zmianę październik z listopadem... Zero słonka...buuuuuuu

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Cze 2013 22:46 #165985

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
patkaza wrote:
:hearts: to i ja chyba tez zachoruje na powojniki-trzeba je okrywać?
Ja na zimę nie okrywam tylko ziemią przysypuje tak na 15- 20 cm .
Za tę wiadomość podziękował(a): patkaza

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Cze 2013 23:13 #166012

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
nie wiem co bardziej podziwiać,bo i powojniki śliczne i liliowce śliczne ;)
Róża też cuuudna,taki ciemny kolorek,,,piękna dama :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 17:58 #166259

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Burza i niekończący się deszcz przerwały mi robotę w trakcie :evil: , nie mogę skończyć malowania pergoli :hammer: , więc postanowiłam się trochę poprodukować w swoim wątku :P

Jolu dokładnie o Jacqueline Hillier mi chodzi ;) , więc była gdzieś fotka zniszczeń zimowych?
Tradescant rozwija kolejne kwiaty, ale już od dziś nie jest samotny :woohoo: , dołączyły kolejne róże :dance:

Bukavu

DSC_6053.JPG

Rose de Resht

DSC_6057.JPG

Louise Odier

DSC_6059.JPG

Marto gabaryty Rooguchi ma owszem, owszem :lol: , musiałam mu dokupić nową, wysoką podpórkę, bo aż szkoda, żeby takie piękne dzwoneczki się gdzieś pod różami poniewierały :dazed:
Obchód zwykle robię po kawce :P , bo kawkę pijam podczytując forum :coffe: :comp:
Cieszę się, że wyszły kosmoski :silly: , oby tylko były białe :rotfl1:

Dorcia liliowce startują w różnym czasie, tak naprawdę dopiero zaczynają tworzyć pąki, więc poczekaj cierpliwie, może i pozostałe zaszczycą kwiatuszkami :silly: . Mi w zeszłym roku z 6 sadzonych wiosną nie zakwitł tylko jeden :woohoo:
Mnie właśnie dziś pogoda wykańcza nerwowo :evil: . Muszę skończyć malowanie pergoli, bo na jutro jestem umówiona do obsadzenia jej w ziemi, a tu burza za burzą i deszczem pogania :hammer:

Bożenko dokładnie tak :P , ten kwiat aż chce się pogłaskać :woohoo:
Na liliowcach za bardzo się nie znam :oops: , ale skoro już kwitną, to chyba są z tych wcześniejszych :think:

Gosiu powojniki mają to do siebie, że rosną raczej w pionie ;) , więc zawsze coś można upchnąć, a na RH polecam łowy w Biedronce ;) , piękne, kwitnące krzaczki, ale to już raczej w przyszłym sezonie :huh:
A dlaczego tak obraźliwie nazywasz powojnik bylinowy :happy3: , podpadł Ci czymś :whistle:

Tomku witam nowego gościa :bye:
Oprócz pokazanych powojników mam jeszcze Princess Dianę i Purpurea Plena Elegans - te się dopiero szykują ;)
Zdążyłam też Cię odwiedzić ;) , ale zanim się wpiszę, przeczytam cały wątek, taki mam zwyczaj :P . Zastanawiam się tylko dlaczego masz wątek od września, a do tej pory brak linku w stopce :think:

Aga Tomek Ci już napisał ;) , od siebie dodam, że tylko wielkokwiatowym robię kopczyki, jak różom, reszta radzi sobie :dance:

Iwonko jeszcze trochę cierpliwości ;) , nie wszystkie liliowce startują tak wcześnie, kwiaty będą pojawiać się do późnego lata :lol:

Izo dzięki :hug:
Słoneczko prawdziwe :funnyface: , codziennie trochę go jest, ale też codziennie mam opady :mad2:

Aniu cieszę się, że Ci się podoba :hug:
Ja również różą jestem zauroczona :hearts:

Słonecznym rankiem zdążyłam zrobić parę fotek :P

nowe iryski od Marty :) . I to chyba na tyle nowości, bo żadnych więcej pąków nie widzę :(

DSC_6041.JPG

DSC_6048.JPG

pierwsze dzwonki brzoskwiniolistne

DSC_6046.JPG

biała ostróżka

DSC_6055.JPG

oraz wszelkiej maści goździki :hearts:

DSC_6069.JPG

DSC_6052.JPG

DSC_6023.JPG

DSC_6006.JPG

Na koniec mam pytanie co to za roślina? :dazed:
Posiałam ją w domu jako gipsówkę. Po wysadzeniu do gruntu coraz bardziej jestem przekonana, że to żadna gipsówka :hammer: , ba, zaczynam żywić przekonanie, że to rdest jakowyś :unsure:

DSC_6066.JPG
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2013 18:02 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 18:23 #166263

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
tak wolno rośnie fakt ze nie ma latwo nie dałam mu specjalnej miejscówki w tamtym roku prawie go nie było widać myślałam że zamarł a teraz go widać a ja niecierpliwa i chciałabym kwiat ujrzeć.Cudna ta LO już dawno mi się podoba a można prosić o cały krzaczek jaki ma pokrój pliss

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 18:33 #166265

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu nie wiedziałam, że z Ciebie taki niespokojny i niecierpliwy duch ;) , a przecież cierpliwość cnotą ogrodnika :whistle: ...
Louise Odier to nie krzaczek, tylko krzaczor :woohoo: :rotfl1: , największa z moich wszystkich róż, a ponoć potrafi dużo więcej :happy3:
Tu w centrum rabaty pomiędzy szałwiami

DSC_6021.JPG

i zbliżenie całego krzaka

DSC_6058.JPG

Musiałam ją podeprzeć, bo pęd długi i cały oblepiony pąkami :tongue2:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Cze 2013 18:39 #166266

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Tradescant - muszę sobie zapisać. Właśnie takie róże uwielbiam. Dostojnie wygląda w tej purpurze. Piękne zestawienie goździków z serduszką. Widzę, że swoje maczki i goździki muszę przesadzić w bardziej nasłonecznione miejsce bo te pierwsze już jakby przekwitły a drugie dla odmiany wciąż nie chcą zakwitnąć :blink:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.627 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum