TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 30 Maj 2013 19:52 #163071

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ostróżki już kwitną :eek3: moja jeszcze się zastanawia czy w ogóle wyrosnąć. Ładna ciemna róża :)
A przetacznik bardzo podobny do mojego pierzastosiecznego :think: A o austriackim jakoś informacji nie można znaleźć, może to kolejny wymysł sprzedających??
Hmmm... a czosnku bułgarskiego jeszcze nie mam, trzeba zakupić na jesieni :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 20:19 #163426

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Piotrku jedna z moich nowych ostróżek też póki co wygląda marnie ;) , te które kwitną sadziłam rok temu i porosły straszne potwory :ohmy: . Sama jestem zaskoczona :dazed:
Mój przetacznik też prawdopodobnie jest pierzastosieczny :silly: , sama przeprowadziłam poszukiwania i sobie zidentyfikowałam :P

Pogoda była, a robota się nie posunęła :evil: . Swoją drogą mocno zastanawia mnie stosunek takiego pomocnika do klienta, który jeszcze nie zapłacił, a przecież pół roboty zrobione :think: . Dziś rano rozmawialiśmy, wszystko było ustalone i co? I pstro :evil: :hammer: . Potem już telefonów nie odbierał :angry: . Jeżeli jakimś cudem w końcu ta rabata powstanie, obiecuję sobie żadnych więcej projektów w tym roku :club2: . Nie mam zdrowia do użerania się z takimi ludźmi :jeez:
Sama zajęłam się rozprowadzaniem kory po rabatach i ogólnymi porządkami.
Zatem czas na zdjęcia :P

To jest mój wiąz Jacqueline Hillier, o którym wczoraj debatowałam z Gorzatką :whistle:

DSC_5935.JPG

No i jak? Ciąć, czy może w przyszłym roku? :think:

A to rzadki gość na rabacie w środku dnia :happy4:

DSC_5941.JPG

Mój pierwszy kwiat na Multi Blue :lol:

DSC_5959.JPG

śniedki z bratkami samosiejkami

DSC_5948.JPG

Dwie z moich nowych hostek sadzonych jesienią

DSC_5950.JPG

DSC_5951.JPG

i jeszcze dwa widoczki :silly:

DSC_5939.JPG

DSC_5958.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 20:23 #163428

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Piotrku jedna z moich nowych ostróżek też póki co wygląda marnie ;) , te które kwitną sadziłam rok temu i porosły straszne potwory :ohmy: . Sama jestem zaskoczona :dazed:
Mój przetacznik też prawdopodobnie jest pierzastosieczny :silly: , sama przeprowadziłam poszukiwania i sobie zidentyfikowałam :P

Pogoda była, a robota się nie posunęła :evil: . Swoją drogą mocno zastanawia mnie stosunek takiego pomocnika do klienta, który jeszcze nie zapłacił, a przecież pół roboty zrobione :think: . Dziś rano rozmawialiśmy, wszystko było ustalone i co? I pstro :evil: :hammer: . Potem już telefonów nie odbierał :angry: . Jeżeli jakimś cudem w końcu ta rabata powstanie, obiecuję sobie żadnych więcej projektów w tym roku :club2: . Nie mam zdrowia do użerania się z takimi ludźmi :jeez:
Zatem czas na zdjęcia :P

To jest mój wiąz Jacqueline Hillier, o którym wczoraj debatowałam z Gorzatką :whistle:

No i jak? Ciąć, czy może w przyszłym roku? :think:

A to rzadki gość na rabacie w środku dnia :happy4:

Mój pierwszy kwiat na Multi Blue :lol:

śniedki z bratkami samosiejkami

Dwie z moich nowych hostek sadzonych jesienią

i jeszcze dwa widoczki :silly:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 20:25 #163429

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
W kwestii wiąza... ja bym go najpierw nieco obrała z listków i drobnych gałązek na dole, żeby ujawniła się jego konstrukcja ;)
Wtedy będziesz miała możliwość oceny sytuacji... i tego, jak ewentualnie można go formować...
Słabsze odnogi czy takie rosnące w dziwnych kierunkach można by zredukować... niech cała para idzie we wzrost tego, co chcesz zachować :think:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 20:47 #163439

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
markita wrote:
bo na razie bez pudła rozpoznaję siewki bodziszków, jeżówki, miodunki i werbeny patagońskiej :rotfl1:
A, zapomniałam o milionach siewek szałwii omączonej i omszonej :ouch:
A nie mogłabyś się podzielić jakimś niewielkim procentem z tych milionów! ;)
Werbeny wyglądam niecierpliwie, ale jakoś nie widzę. Dziwne, w zeszłym roku sie nie spodziewałam i była, w tym nic :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 20:54 #163445

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko ja właśnie usiłowałam ujawnić tę konstrukcję jeszcze na etapie bezlistnym ;) . Jak widać, nie wyszło :rotfl1:
No nic spróbujemy jeszcze raz :whistle:

Dorotko a którymi konkretnie jesteś zainteresowana? Omączona jest malutka dlatego ja zawsze sobie produkuję nową, ale też nigdy tyle mi się nie wysiało :eek3: . Omszona już niektóra całkiem spora, mam jeszcze mnóstwo siewek trójbarwnej :tongue2: . Werbenę też dorzucę ;)
I chyba wysiał mi się przetacznik Christa :dazed: . To musiał być on, bo żaden inny przetacznik mi w tej okolicy nie kwitł :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 21:04 #163448

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Każda szałwia moje widziana :) Oczywiście bez przesady, ja tam miejsca za dużo nie mam ;)
Werbenkę przygarnę z chęcią. Przetacznika muszę sobie oglądnąć.
Mogę się czymś zrewanżować?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 21:07 #163450

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Wiesz co, może i jeden masz kwiat na powojnikach, ale piękny jest :woohoo: .
Martuś, a co to jest z tymi wielkimi liśćmi obok kocurka? Fajne :silly: .

Co do pracownika, to normalnie brak słów :hammer: . A może odezwij się znów do Pani Ewy? - ona chyba bardziej słowna była, a i praca szła jej nie gorzej niż temu co go nie ma :dry: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 21:11 #163452

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
hosty ładniutkie,iryski też ;)
A ten Multi Blue śliczny,u mnie powojniki jeszcze w pąkach :flower2:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 21:27 #163464

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Markito,
ja bym cięła wiąz, one są stworzone do tego i bardzo żywotne oraz gęsto odrastają. Mój był uszkodzony przez pierwszą zimę u mnie - mają kruche gałązki. Wtedy stracił swój piękny naturalny kształt. Obawiałam się co z niego będzie. Po paru latach widzę, że niepotrzebnie się obawiałam. Przycinanie zaczęłam od "oczyszczenia" zbędnych odrostów i podkasywałam go od dołu. Potem zostawiłam te rozgałęzienia, które mi odpowiadały i na końcach przystrzygłam "chmurki".
On w sezonie i tak wymaga powtórnego podcięcia, bo szybko mu czupryna rośnie.
Tutaj można zobaczyć jak wyglądał w zeszłym roku
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...rodki?start=72#93638

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 21:54 #163499

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U mnie trójbarwna też się trochę rozsiała i wyciągam ją z różnych miejsc ;) ,ale mogę posadzić tam gdzie będzie pasować .Mój Multi Blue jeszcze bez kwiatów a tyle dobroci dostał i rośnie na słoneczku więc czego mu więcej trzeba :( Fajnie kwitną przetaczniki moje mają dopiero liście, a mam 2 nowe okazy tylko z liśćmi geranium też tylko 1 kwitło a reszta liście .Zbyt powoli wszystko kwitnie
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 22:00 #163504

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
Ale to przecież bardzo fajne zajęcie, ja tam zawsze sama zajmuję się korą :happy4:
Uwielbiam tę zmianę wyglądu rabaty która dokonuje się podczas jej rozsypywania :wink4:
Porządkowanie ... także powinno należeć chyba do nas, ja tam nie wpuściłabym na rabaty jakiegoś pana :think:
Mam takiego jednego ... ale jemu wolno tylko perz i mniszki usuwać :rotfl1: tak więc całe reszta na mojej głowie :lol:
Uprzejmnie donoszę, że pomidorki od Ciebie kwitną juz obficie :wink4: Szykuje się obfite owocowanie. Najmniej płodnymi sa do tej pory Black Cherry :think: żadnego kwiatka.
A jak tam u Ciebie?
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 22:04 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Maj 2013 23:22 #163546

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ja podobnie jak Jola - żadnego pana bym na rabaty nie puściła, z tym, że rozumiem, że on ci miał pomóc przy dalszym darniowaniu, tak?

Ja niestety mam jeszcze ciągle problemy z rozpoznawaniem siewek - o orlik - tego rozpoznam na bank, ale z resztą problemy :oops:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 00:05 #163561

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
A mnie się omączona wysiać nie chciała, choć bardzo na to liczyłam. Tak bardzo, że aż nie wysiałam jej w domu :angry: Z siewek to też póki co jak Iwa - orliki rozpoznaję bezbłędnie a ostatnio tez i malwy :happy:
Nieśmiało poproszę o kilka sieweczek tego co Ci tam w ręce wpadnie :oops:

Też chciałam mieć ostróżkę, blue velvet bodajże się nazywała. Kupiłam w ogrodniczym, wsadziłam do doniczki i nawet malutkiego łebka nie pokazała... Jakaś trefna musiała być.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 01:22 #163582

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
..pozazdrościłam ci tych ostróżek i kupiłam sobie "jakąś"targową :happy4: będzie niespodzianka :garden1:
...a przetacznik to taki wysoki?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 14:49 #163691

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko w takim razie czekam na adres, a przetacznik Christa wyglądał tak

P8230143.JPG

Nie musisz się niczym rewanżować ;) , przecież nie poproszę Cię o kilka omszonych kamieni :rotfl1:
A poważnie, jak coś przyuważę, sama się upomnę ;) :P

Dorcia wielkie liście to także szałwia :P srebrzysta :hearts: . Kupiłam w zeszłym roku dwie mikre sadzoneczki ;) , w tym roku zakwitną, a w przyszłym spodziewam się wielu siewek :rotfl1:
Powiem Ci, że już całkiem zniechęcona jestem do tych pracowników :angry: , facet musi się pojawić, bo oprócz zaległej zapłaty zostawił u mnie całkiem niezłą łopatę F. ;)

Aniu hostek mam tylko kilka, bo u mnie słabo z cieniem ;) , ale te kilka sprawuje się bardzo ładnie :)
U mnie też reszta powojników w pąkach ;)

Danielo wygląda na to, że mój wiąz jest podobnej wielkości jak Twój zeszłoroczny. A więc spróbujemy go troszkę przyciąć :silly: . Po postrzyżynach oczywiście pokażę :P

Jadziu szałwia trójbarwna to mistrzyni samowysiewu ;) . Tylko jeden raz sama ją wysiałam i od trzech lat sama dba o następne sezony :whistle: , w dodatku bardzo poszerzyła zasięg :happy3:
Ten malutki przetaczniczek jest u mnie pionierem, reszta w bardzo malutkich pączkach ;) , ale bodziszki kwitną super :woohoo: , zwłaszcza obficie zeszłoroczne. Ale i sadzone wiosną będą miały kwiaty. Może nie tak wiele, ale zawsze zobaczę, co ja tam nazamawiałam :happy4:

Jolu do kory i porządków też nikogo nie dopuszczam ;) , a już absolutnie wynajętego pracownika :wink4: , on ma tylko zedrzeć trawę i ją zabrać, resztą zajmę się sama :silly:
Moje pomidorki na podobnym etapie wszystkie, czyli zaczynają kwitnąć. Najobficiej oczywiście koraliki :P
Niestety nie wiem co będzie, jeśli ta deszczowa pogoda się utrzyma :( . Kilka sztuk posadziłam w donice i trzymam na tarasie :fly:

Iwonko dobrze zrozumiałaś :P , pan na rabaty wstępu nie ma, zedrzeć trawę i sio :rotfl1:
Orliki kwitną u mnie po raz pierwszy więc będę rozpoznawać siewki w przyszłym roku :silly:

Jaguś odpisałam na PW ;)
A ostróżki chyba będę wiosną dzieliła, bo chcą zawładnąć całą rabatą :ohmy: . Przypomnij się wiosną, to podeślę trochę sadzonek ;)

Aga te ostróżki kupowałam w zeszłym roku na lubelskich targach ogrodniczych i wszystkie pięknie kwitły już w zeszłym roku. Teraz to prawdziwe potwory :dazed:
A przetacznik pokazałam w odpowiedzi Dorotce, on raczej z tych wysokich jest, prawie metr? :think:

Zdjęć dziś nowych nie mam, to pokażę resztę moich nowych hostek :P

DSC_5949.JPG

DSC_5952.JPG

DSC_5953.JPG

DSC_5954.JPG

DSC_5955.JPG
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 16:16 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 15:08 #163698

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Kurczę nie mogę wysłać zdjęć :angry: . Może później uda się dosłać, sorry :jeez:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Cze 2013 15:55 #163706

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
W cierpliwym oczekiwaniu na fotki, to ja powiem tylko tyle, że w sumie to ten pan mógłby już nie wracać, zarówno po zapłatę jak i łopatę :whistle: :devil1: . Prawda, że byłby wtedy fajny :woohoo: :rotfl1: .

Zapomniałam napisać ... u mnie znów pada :mad2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 15:58 przez dorciaj.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.559 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum