TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Lip 2013 22:30 #175153

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś, czy Ty aby nie jesteś dla mnie za dobra? :think: :hug: .
Fotki wrzucone ;) .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 12:41 #175321

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
markita wrote:
Pełną sielankę to ma chyba tylko Wiesia :whistle: , u niej na zdjęciach jak okiem sięgnąć idylla :ouch:

To sztuka fotografii :lol: , po prostu niechcianych widoczków nie pokazuję :rotfl1: A wykadrować też można ;)

Jacqueline du Pre ląduje na liście a Alissar podglądam już w kolejnym ogrodzie i w każdym wydaje się inna ;), a na liście już jest jako pierwsza :woohoo: ,
chyba jednak zrobicie ze mnie różomaniaka :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 14:08 #175342

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Herkules ma piękne kolorki w tym roku, przez dwa lata był lekko brudny. Czy kupowałaś Claire Austin ? u mnie ma całkiem pomarańczowe pączki :blink: juz nie mogę się doczekać kiedy zbieleje :lol: a jak Cippendale?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 14:26 #175346

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Alisar to też perska róża piękniutka i chyba tak jak Eyes for you wytrzymała na nasze zimy .Szkoda ,ze miałam juz zamówioną Chewdelight bo byłaby już moja .Teraz miejsca niet :( Twoja róża wyglądała ładnie w porównaniu z moją .One mają cykl 3 letni jak poczytałam .Kiedyś jak był busz zieleni za ogródkiem miały sie gdzie wyżywać teraz straciły swoje miejsce wyżerki ,więc wlazły do mnie to samo ze ślimakami :(
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2013 14:27 przez jagoda5214.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 19:40 #175362

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Danielo Alissar to mój wiosenny zakup i jestem bardzo zadowolona z postępów tej różyczki :P
Dzisiejsza fotka, dwa kwiaty wczorajsze, jeden dzisiejszy :hearts:

DSC_6809.JPG

widziałam dziś na ogródkach działkowych gipsówkę inną niż moja, chmurę maciupeńkich białych kwiatuszków w pajęczynce pędów :woohoo: . Strasznie mi się spodobała, choć właścicielka twierdzi, że mocno ekspansywna :dry:

Jola moje budleje tez oprócz kopców zaspy miały po szyję :rotfl1: . Być może gdybym ich nie przycięła wypuściłyby pędy wyżej, widziałam to u Uli Lawendy ;)
Mówisz, że Augusta wrażliwa taka :think: , to muszę szczególnie zadbać, bo strasznie mi się podoba :fly: , nie zniosłabym gdyby nie przezimowała :unsure:
Alissar we Floribundzie, dobrze kojarzysz :P

Dorcia ujmijmy to tak ;) , w końcu liliowca kupowałam dla SIEBIE :whistle: , miał cieszyć moje oczy, ale skoro zakwitł tak :huh: :jeez:

DSC_6799.JPG

żeby chociaż jakieś oczko miał, jakąś smugę różową, a tu nic kompletnie :pinch: . Krótka piłka, chcesz, czy nie? :silly:
Fotki widziałam ;)

Wiesiu jakoś jestem jednak przekonana, że Twoja okolica ładniejsza od mojej ;)
Alissar już pokazałam wyżej, a dla Ciebie cały zgrabny krzaczek Jacqueline du Pre :P

DSC_6808.JPG

Ula to chyba mam szczęście z tym Herkulesem, bo na takie piękne kwiaty czekałam tylko rok :woohoo:
Claire Austin na pewno nie kupowałam, a Chippendale szykuje kolejne pąki, za chwilę go pokażę ;) , pan Tomasz też się już niecierpliwi :happy3:

Jadziu Eyes for You z zazdrością podglądam u Ciebie :oops: , bardzo bym chciała mieć tę różę :fly:
Z tym cyklem trzyletnim to masz na myśli ogrodnicę? To by tłumaczyło dlaczego w ostatnich dwóch latach było o niej cicho :think:

Za oknem patelnia :jeez: , jak to dobrze, że tyle zdążyłam zrobić zanim wróciły te mordercze upały :jeez:
Podlewam tylko świeże nasadzenia, zbieram plony z warzywnika :drool: i siedzę w domku :coffe:
Oczywiście krótki wypad na sesję zdjęciową niezbędny :happy3:

rozkwitła mi moja rzekoma Blue Queen ;)

DSC_6804.JPG

Nijaka taka :think: , pachnie słabo, kwiat ni to pełny ni pojedynczy :dry: , żałuję, że nie pozwoliłam zakwitnąć jej w doniczce, dostałaby jakieś mniej eksponowane miejsce, a nie zaszczytną miejscówkę między Old Portem a Munstead Wood :rotfl1:

liliowiec od Marty Moonlight Masquerade zachwycający :woohoo: , w przeciwieństwie do żółtego powyżej :whistle:

DSC_6800.JPG

coraz bardziej podoba mi się też Destined to See

DSC_6813.JPG

drugi kwiat pokazał też Grape Velvet :hearts:

DSC_6815.JPG

moje najstarsze róże, trzyletni duecik The Fairy i Kent

DSC_6818.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Margolka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 20:51 #175379

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A ten żółty to ode mnie? Nie mam pojęcia, jak to się mogło stać, przecież kopałyśmy razem! Naprawi się! :) Ale coś mi się kojarzy, ze ja Ci jeszcze coś z wcześniej "źle" wykopanych dawałam... Może to z tych?
Marta, ten Kent to mi się widzi... I kojarzy mi się, chyba vita zachwalała jego zalety...Ale on z niewysokich róż? Choć wydaje mi się, że w kotekście rozmowy o pnących zachwałała...
A krzaczek Jacqueline bardzo zgrabny, rzeczywiście, choć i on niewysokawy! ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 20:57 #175382

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto, :hug:
Allisar i Jacqueline, razem*. ;)

___
* trzeba mieć! A na to gipsówka! Choć akurat dla nich może być za wysoka. ;) :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 21:02 #175385

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto A od Ciebie ;)
Już u Ciebie napisałam jak ja pamiętam to kopanie :silly: , dwa były kwitnące, a resztę miałaś już przygotowaną :whistle: . Za to "źle" wykopanych nie pamiętam kompletnie :rotfl1:
Kent jest różą nie do zdarcia :tongue2: . Rzeczywiście niewysoki, może metr osiąga :think: , ale rozłożysty mocno i z każdym rokiem bardziej :woohoo: . Nie ma żadnej przerwy w kwitnieniu, kwitnie do mrozów i dalej :supr:
Trzeci sezon u mnie, nigdy żadnych plamistości ani innych paskudztw :P . Polecam, ale na białej rabacie zajmie sporo miejsca ;)

DSC_6825.JPG

Danielo one u mnie rosną blisko siebie, dzieli je również pojedyncza Bukavu, która chwilowo pauzuje :P

DSC_6420.JPG

Gipsówka chwilowo może być rzeczywiście za wysoka :rotfl1: , skoro lobelia, która teraz przed nimi rośni, prawie dorównuje wzrostem :happy4:
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2013 21:06 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 21:10 #175389

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Kent zapisany :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 21:15 #175394

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Nie wiem jak rosną gipsówki odmianowe ,ale mam taką starą "babciną " u siebie i sięga mi już ponad pas :P

Też posadziłam ją jako dodatek do róż. I to Pastelli ;) . Róża jest przy kolanach ,a gipsówka jak wielka chmura.

Podoba mi się bardzo ,ale jesienią przesadzę ją gdzie indziej.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 21:55 #175420

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Maruś piękne masz liliowce, :bravo: :bravo:
Moonlight Masquerade i ż Grape Velvet zachwycające naprawde ;)
Mi takich fiolecików brakuje :(

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 22:10 #175434

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Żółciaka biorę :woohoo: - boski :happy4: . Wszystko co żółte boskie :P.

Marta ile ty masz róż ... ciągle coś nowego pokazujesz. :dazed: Ładna kolekcja już Ci się uzbierała :eek3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 03 Lip 2013 23:46 #175490

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś ależ Triumphator Ci wystrzelił :woohoo: prawdziwy gigant...... moje w tym roku to maleństwa, około 60-70 cm, ale i tak jestem z nich dumna bo odrodziły się jak Feniks z popiołów B) Po paskudnej poprzedniej zimie wydawało sie , ze całkowicie przepadły, ale musiały ostać się jakieś cebulki przybyszowe i po roku przerwy niespodzianka ..... cała piękna kępka ..... i będą kwitły, chociaż niewysokie :P
Piękne liliowce....wszystkie..... łącznie z tym żółtym B) :happy:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Lip 2013 00:08 #175499

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Destined też mam i bardzo mi się podoba .Tak miałam na myśli ogrodnice .Teraz już siedzą larwy w ziemi
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Lip 2013 20:33 #175650

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Margolciu bierz Kenta na moją odpowiedzialność :happy3: , zapomniałam dodać, że zimuje bez zarzutu, a nawet bez kopca :happy4:

Magdo siejąc swoją gipsówkę też miałam przed oczami obraz takiej chmury ;) , do głowy mi nie przyszło, że może wyglądać inaczej :silly: , ale w sumie cieszę się, że moja taka bardziej kompaktowa :whistle:

Aniu jeszcze sporo liliowców z fiolecikiem ;) w pąkach, już nie mogę się doczekać :P

Dorcia no to po kwitnieniu kopiemy ;) . Dziś żółty przechodził sam siebie :woohoo:

DSC_6839.JPG

DSC_6840.JPG

Muszę obiektywnie przyznać, że ładny jest skubaniec :supr: , ale i tak oddam, bo do niczego mi nie pasuje :whistle:
Ile mam róż? Specjalnie dziś policzyłam 51 sztuk :P . W tym 50 odmian, bo dwie Nostalgie :rotfl1:
Ostatnio żadnych nowych nie pokazywałam, dziś dopiero objawiła się pierwszym kwiatem Rosa Belmonte

DSC_6850.JPG

Aguś też jestem w szoku :woohoo: , nawet Nymphy nie są tak wysokie :lol:
U mnie też liliowe dzieci będą kwitły :dance: , a przecież wszystko młode, roczne zaledwie :silly:
Liliowce piękne, nawet żółty i mnie dziś zachwycił :whistle:

Jadziu a wiesz może czy te larwy to bardzo w tej ziemi broją? :evil: , czy dopiero owad dorosły czyni największe szkody?

Kolejny leniwy, upalny dzień :cool3:
Po krótkiej przerwie znów zaczynają kwitnąć
Jubilee du Prince de Monaco

DSC_6838.JPG

"Chippendale" ;)

DSC_6837.JPG

Old Port :woohoo: :hearts:

DSC_6844.JPG

Papa Meilland

DSC_6851.JPG

Bordure Rose

DSC_6848.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Lip 2013 20:38 #175651

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Martusiu ale ten żółty liliowiec też ładnie wygląda jakieś urozmaicenie, bo wszystkie takie "rasowe" nie muszą być. :happy4:
Chyba też taki mam :happy4: :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Lip 2013 21:34 #175689

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu mnie nie o "rasowość" ;) chodzi tylko o kolorystykę :happy4: . Gdyby się trafił fioletowy NN to przygarnęłabym z miłą chęcią :lol:
Choć urody żółtemu nie mogę odmówić :P , wieczorkiem dostał takich białych smug :whistle: , niezłe to było :silly:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Lip 2013 22:37 #175725

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Oj chyba nie mam bo jednak "rasowy" :supr3: jak ma białe smugi mój jest żółty jak słoneczko lub cytrynka nie taki ładny :), ja lubię żółty kolor, natomiast mam opory co do białego, chociaż u innych mi się podoba. :think:
Zobaczymy co mi zakwitnie z nowych może się coś ciekawego pojawi, na razie kwitnie jeden. :think:
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2013 22:40 przez Małgorzata124.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.540 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum