TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Lip 2013 22:56 #175737

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Żółta żarówka z tego liliowca :woohoo: - Ty się dobrze zastanów czy chcesz go oddać, bo ja na pewno już go nie zwrócę :happy: .

50 odmian :supr3: - w tak krótkim czasie :dazed: . Piękny wynik :thanks: :thanks: . Nawet już nie zapytam ile jeszcze jest na liście chciejstw. :whistle:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2013 22:56 przez dorciaj.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 04 Lip 2013 23:14 #175746

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
I u mnie Old Port ruszył :wink4: Chipek pecznieje w pąkach, ale czekamy :P
51 roż :think: zaledwie, a myślałam, że masz więcej po ostatnich zakupach :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lip 2013 13:45 #175883

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
No właśnie, niby tyle miejsca, tyle zdartej trawy a zakupy różane niewielkie :happy4: .
Myślę, że jesienią Marta się zrehabilituje i przeskoczy mój stan posiadania :P .
Różę White Cover/Kent to i ja pochwalę, róża bezproblemowa.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lip 2013 19:51 #175942

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
O matko :ohmy: ile wy tych pieknych róz macie :)
Przy was to można kompleksów sie nabawić :crazy:
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2013 19:51 przez anabuko1.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lip 2013 20:16 #175959

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu-zgadzam się z Tobą w 100% :P gdzie nie spojrzysz tam kolekcje róż jak w angielskich ogrodach :thanks: Nie pozostaje nam nic innego jak albo zazdrościć albo "gonić króliczka" :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lip 2013 20:19 #175961

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ja mam chyba mniej niż 50 odmian, ale ja się nie będę z Wami ścigać :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lip 2013 20:54 #175978

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Rosa Belmonte - przepiękna :woohoo: Uwielbiam róże o " tradycyjnej " urodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lip 2013 21:27 #175994

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Małgosiu żółty dostaje smug jak przekwita ;) , a ta jego żółtość jest bardzo ciepła, zupełnie nie cytrynowa :P . Chyba pierwszy raz spotykam osobę nie przepadającą za białym kolorem :ohmy: . Przecież biały komponuje się pięknie ze wszystkim :silly:

Docia bez obaw, nie rozmyślę się :happy4:
Myślę, że w tym roku dobije kolejnych kilkanaście róż do mojej "kolekcji" :whistle: ;) . Powiem Ci, że nie mam w tej chwili listy chciejstw, choć na przykład posiadam nie wysłane do Rosarium zamówienie na 11 sztuk :rotfl1: . Jest jeszcze sporo odmian, które mi się podobają, ale nie chcę powiększać szybciej stanu posiadania, ponieważ widzę, że mój gust ewoluuje :wink4: . W pierwszym roku nigdy bym nie kupiła Augusty, a teraz jestem w niej regularnie zakochana :woohoo: :hearts: :ouch:

DSC_6868.JPG

Jolu Old Port coraz piękniejszy :hearts: :woohoo: , ależ ja mam rozbieżne gusta :tongue2: :rotfl1:

DSC_6865.JPG

Ja wiem, że 50 to niewiele ;) , ale celowo kupuję tak powoli :silly: . Gust mi się kształtuje i ewoluuje :whistle: , a poza tym wiele zamówionych ostatniej jesieni nie dostałam :unsure:

Elu na rabatach, z których trawa był zdzierana w tym roku rzeczywiście niewiele róż ;) . Na kurhanikowej dopiero 5 (ale dojdą :P ), a na sucholubnej w ogóle róż nie przewiduję :funnyface:
A tak w ogóle to ile Ty masz róż? Bo mnie się wydaje, że chyba grubo ponad setkę ;) , chyba prędko Cię nie dogonię :happy3:

Aniu Ty uważasz, że dużo, a Jola i Ela, że wręcz przeciwnie :rotfl1: . Dla mnie dużo to jest 60 host :ohmy: , bo ja mam 11 :happy4: , więc o jakich kompleksach mówisz :whistle: :laugh1:

Romciu ja ciągle gonię króliczka :P , uważam, że to bardzo mądre podejście w obliczu obcowania z dojrzałymi ogrodami i niezwykłymi kolekcjami :happy4:

Marysiu ja też z nikim się nie ścigam ;) , jak stwierdzę, że mam już wszystkie róże, które mi się podobają, to przestanę dokupować :happy3:

Margolciu Rosa Belmonte dziś już trochę straciła na urodzie :dry: , przynajmniej moim zdaniem ;) , ale niestety upały nie odpuszczają :jeez:

DSC_6872.JPG

Zrobiłam dziś inwentaryzację zamówienia od MP. Nie wygląda to dobrze :unsure: . A najgorzej jeżówki :jeez:
Już wiadomo, że nie mam Green Jewel, a moim zdaniem dwie kolejne odmiany też są pomylone :hammer:

To miała być Milk Shake :dry:

DSC_6870.JPG

a to Double Decker :evil:

DSC_6876.JPG

nigdzie też nie mogę znaleźć Fatal Attraction :jeez: , czyżby zgniła dołączając do dzwonka, maka i irysa syberyjskiego :jeez:
Zastanawiam się, czy nie za późno na reklamację :think:

Jak już jestem przy pomyłkach, to dziś zakwitł liliowiec, który miał być Siloam David Kirchhof, tym razem z Lilypolu :evil: , to jeszcze zeszłoroczna pomyłka, jedynie rozmiar się zgadza, jest malutki ;)

DSC_6883.JPG

Ale na szczęście są roślinki, które cieszą :woohoo:
Na przykład Lankon kwitnący na trzech piętrach :dance:

DSC_6881.JPG

Nymphy z wiosennego sadzenia :woohoo: , zakwitły na 40 cm ;) , ich starsi koledzy dobijają do 2 metrów i jeszcze nie kwitną :whistle:

DSC_6861.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lip 2013 21:41 #176007

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś ależ bajeczna Augusta...... moja już odpoczywa..... ale wiosną będę musiała przenieść ją w bardziej cieniste miejsce, bo dosłownie smaży się na patelni .... aż płateczki brązowieją......
Nymph cudo...... moje jeszcze nie kwitną....

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Lip 2013 22:13 #176026

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, bardzo dobrze robisz z tymi różanymi zakupami! Gust różany ewoluuje, to się chyba dzieje u każdego! Dobrze, że w porę to zauważyłaś ;) , to masz szansę paru błędów uniknąć...
Ja takiego szczęścia nie miałam! :lol: Z pierwszych przeze mnie kupionych róż, chyba sześciu wtedy, został tylko Leonardo!
Najgorzej, że ten gust ciągle ewoluuje... :rotfl1:
Marta, a teraz już można w sklepach spotkać sporo fajnych jeżówek, chyba trzeba na własne oko ;) kupować...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Lip 2013 08:38 #176081

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ja to się nie boję, że się rozmyślisz ;) - ale sama piszesz, że gust się zmienia. No niby o guście różanym było :silly: . Ale kto wie - może i gust kolorystyczny :wink4: .

Już w kolejnym ogrodzie widzę Old Port i ona do złudzenia przypomina mi moją NN :think: . Musze się tej sprawie przyjrzeć. Piękna jest :) .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Lip 2013 08:51 #176084

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Martuś,wcale nie mówię,że za dużo róz,,,tz.fajnie ,że tak dużo piekności,,,ale ja tyle nie mam,,,a u Was same piękności,że wstyd,że człowiek ma w większości tradycyjne a tych rarytasików,nic,Do tej pory na to nie zważałam,ale pod wpływem oglądania tych pieknych róz na forum,postanowiłam,powiększyc deko rabatę różaną i dokupić kilka pełnych, :hammer: zachciewa mi się pomarańczka i fiolety :hearts: a to wszystko przez ogladanie waszych piękności :jeez:
A w hostach to pierwsze sie zakochałam,,,dlatego je ciądnęłam tak do sibie :wink2: A teraz to i róz kilka sie chce,i powojników,(gdzie też wcześniej o tym nie myślałam)i liliowców :jeez:
Twoje różyczki piękne :hearts:
Lilie też czarują :P
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2013 17:54 przez anabuko1.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Lip 2013 22:49 #176234

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...nts/337/DSC_6881.JPG :supr3: :supr3: :supr3:
śliczności można podziwiać u ciebie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Lip 2013 10:41 #176289

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Gdzie nie wejdę to piękne różyczki :eek3: , te pełne szczególnie mi się podobają :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Lip 2013 11:46 #176314

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Lankon robi wrażenie :woohoo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Lip 2013 17:44 #176405

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aguś U mnie praktycznie wszystko smaży się na patelni :rotfl1: , choć akurat Augusta późnym popołudniem ma cień :whistle: . moje zeszłoroczne Nymphy też jeszcze rosną, zamiast kwitnąć :happy3: , te wyrywne, to młodzieniaszki z wiosennego sadzenia :lol: . Bardzo się cieszę, że odmiana nie pomylona, bo to w zwykłym ogrodniczym kupowane ;)

Marto finanse nie pozwalają, żeby mieć od razu wszystko na raz ;) , więc jest czas na kształtowanie gustu :whistle: . Z moich pierwszych 6 też przetrwała jedna :rotfl1: , ale zimę 2012 :wink4: . I może to był palec losu, bo wiosną odkupiłam jedną z nich Jasminę i wcale nie jestem przekonana, że to był dobry zakup :think:
Do jeżówek to się trochę zniechęciłam :unsure: , odmianowe w sklepach kosztują zwykle około 20 zł :dry: , czy ja je na pewno muszę mieć :think:

Dorcia gust nie tylko różany mi się zmienia ;) , ale w kolorystycznych upodobaniach trwam :P , żółtego nie lubię i koniec :funnyface:
Zrób fotkę swojej NN, zmierz krzaczek i kwiatek, pokaż jej listki i podyskutujemy :whistle:
Dziś Old Port wygląda tak

DSC_6924.JPG

Aniu ja tylko żartowałam ;)
Idziesz dokładnie tą samą drogą co wiele z nas :wink4: , z jakimiś upodobaniami rozpoczynamy zabawę w ogród, potem trafiamy na forum i zabawa się rozkręca :rotfl1:

Aga nawet nie wiesz jaka jestem dumna z mojego Lankona :woohoo: . Tyle dzieci wyprodukował i wszystkie kwitną :dance:

Małgosiu bo to niewątpliwie czas róż jest :hearts:
A co powiesz na Bordure Rose? Nie jest wprawdzie tak "napakowana" ;) , ale te cudne mieniące płatki :hearts:

DSC_6927.JPG

Margolciu Lankona polecam absolutnie :woohoo: . To dość nowa odmiana, ale już zdążył się sprawdzić w kilku ogrodach :P . Rośnie bezproblemowo, rozmnaża się licznie :silly: , z daleka go widać :happy3: i obłędnie pachnie :ouch:

Miał być dziś post beż róż, ale znów się nie udało :rotfl1:
Za to dalej już inne kwiatki ;)
Zaczyna kwitnąć mój cudaczny przetacznik Christa :silly: , którego kontrowersyjna uroda w zeszłym roku miała liczne grono zarówno zwolenników, jak i przeciwników :happy4:

DSC_6910.JPG

kolejny liliowiec od Marty Daring Deception

DSC_6919.JPG

jest też pierwszy kosmos :P też cudak :rotfl1: ( kto mnie w zeszłym roku odwiedzał może pamięta, że miałam dwie grupy kwiatów na kosmosach - pełne i cudaki :happy3: )

DSC_6934.JPG

no i floksy wiechowate :hearts: , to zeszłoroczne nabytki, wszystkie NN

DSC_6915.JPG

DSC_6925.JPG

DSC_6897.JPG

i tegoroczny nabytek od MP All in One. Drugi pęd zrehabilitował się poprawnym kwitnieniem, bo pierwszy był biały :dry:

DSC_6937.JPG

A teraz oddalam się na długą i owocną sesję z wężem do podlewania :evil:
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2013 17:46 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Lip 2013 17:53 #176407

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Piękny ten Christa :woohoo:
Jakbyś może miała zamiar go podzielić pamiętaj o koleżance, please ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Lip 2013 19:08 #176418

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Christa niesamowity :woohoo: ale oryginał z niego :eek3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.639 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum