TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 07:30 #183170

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Floksy,róże,liliowce wszystko pięknie wciąż kwitnie,,i cieszy nasze oczy i serca,,,, dla mnie mogły by kwitnąć do października wszystkie,a nie tylko róże. ;)
Moja budleja ,jeszcze w pąkach,tylko urosła wielgachna na 3 metry,,,widocznie mam póżniejszą odmianę,,,ale to dobrze,bo teraz tak dużo jest różnych kwitnień :hearts:
Ale u mnie suucho,,,deszczy omija, :(
Ale masz fajne dyńki,,,super :)
Przygladałam sie na Twoje hortensje,,,moja może być grandiflora,bo nawet kwiaty ma pop 30-32 cm :dance:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 08:20 #183179

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Zbieram dyńki jesienią, kiedy zaczynam delikatnie porzadki w warzywniku. Tymczasem rozrastają się jak szalone :crazy:
Pięknie kwitnie Jacqueline :hearts: moja dostała zawiechy :silly:
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 08:20 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 09:05 #183191

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Jacqueline, Jacqueline,Jacqueline- musi być moja!

Piękny busz!

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 09:33 #183206

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Chopin piękny jest ale Jacqueline daję palmę pierwszeństwa, tym bardziej że już ją mam na liście chciejsw :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 13:09 #183266

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, u Ciebie wszystko, co kocham - lilie, hortensje, róże :flower2:
Moja ukochana, na liście 'chciejstw' to Noatalgia; nie mogę się oprzeć jej urokowi, a do tego Twoje fotki takie piękne...Hortensje bukietowe u mnie w blokach startowych, ale Anabelka i ogrodówki od jakiegoś już czasu zdobią ogród. Tylko te upały nie bardzo im sprzyjają...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 14:27 #183277

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
A nawrzucałaś mi tam różnych różności to nie dziwota, że nie pamiętasz ;) Jak szanowna pelargonia wreszcie raczy zakwitnąć, pokażę ją u siebie. Narazie w pąkach nielicznych.
Nostalgia piękna... Lilie również.Myślę teraz intensywnie nad miejscem pod wiosenne sadzenie cebul, już nigdy nie posadzę lilii jesienią...
Znasz nazwę tych dyniek z zielonymi końcami? W ubiegłym roku miałam bardzo podobne - w październiku zajęły mi pół warzywnika i zamierzały sie na świerka na szczęście przyszły przymrozki. :happy:
Zapisz sobie gdzieś w kajeciku, że Futrzasta jest chętna na nasionka kosmosów ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 20:34 #183339

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marto będę się uczyć na własnych błędach z tym cięciem ;) , w przyszłym roku te najbardziej wybujałe spróbuję przyciąć krócej :silly:
Mój faworyt wśród kosmosów wygląda tak :P

DSC_7473.JPG

Kasiu pewnie, że Prince piękny :lol: , a co powiesz na taką piękność :hearts: , Barkarole

DSC_7423.JPG

Gorzatko spróbuję i ja w przyszłym roku niektóre u podstawy podciąć ;) . Swoją drogą wydawało mi się jeszcze w zeszłym roku, że tylko z Anabelką sobie nie radzę :think: :oops:

Roma a ja na przyszły rok mam dokładnie odwrotne postanowienie :silly: , będę cięła krócej :rotfl1:

Dorcia hortensje dopiero się rozkręcają, jeszcze Cię zaskoczę ;)
Czy Ty zamierzasz stworzyć rabatę z samych lilii :dazed: ? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale to raczej nie jest dobry pomysł :dry: , koleżanka Ula sobie zgromadziła lilie w jednym miejscu i teraz klnie na czym świat stoi :happy3: , ani usunąć przekwitłych kwiatów, ani wypielić :jeez: . W dodatku najniższe zakwitły złośliwie w samym środku :rotfl1: . Ja po prostu utykam pomiędzy innymi roślinami ;)
A zobacz jak Twój żółty liliowiec szaleje :happy4: . I tak codziennie od nie pamiętam kiedy :tongue2:

DSC_7493.JPG

Aniu u mnie też sucho :cry3: i na najbliższe dwa tygodnie żadnych zmian nie nadają :jeez:
Dla Ciebie Twoje ulubione liliowce :P

Summer Vine

DSC_7492.JPG

NN

DSC_7504.JPG

Lawender Deal

DSC_7505.JPG

Jolu ale niektóre z tych dyniek już wydają się dojrzałe :think: . Jak w zeszłym roku dostałam kilka od Agi Patkazy, to były właśnie takiej wielkości, jaką mają teraz :dry:
Moja Jacqueline się "odwiesiła" prosto na upały :cool3: , dlatego nie pokazuję zbliżeń, bo każdy kwiatek przysmażony :hammer:
Nie masz może pomysłu co to może być za róża?

DSC_7494.JPG

Kupiłam jako "Blue Queen" :crazy: , z niebieskim widać ile ma wspólnego, ale jest niebrzydka. Wypuściła właśnie długi pęd z bukietem w typie Nostalgii, pachnie delikatnie, zdrowa, liście ciemne, matowe :think:
W wątku identyfikacyjnym nikt się nie odzywa :huh:

Dagmaro fajnie, że zaglądasz " z wygnania " ;)
Dla Ciebie troszkę buszu :whistle:

DSC_7460.JPG

Wiesiu rozumiem jak to jest ;) , choć powiem Ci, że Chopin zachwycił mnie naprawdę dopiero odkąd go mam. Nie sposób oddać na fotce wszystkich jego zalet, ale zdecydowanie Jacqueline to śliczna i delikatna panienka :lol:

Dalu Nostalgia to moja pierwsza różana miłość :hearts: , nadal uważam, że to jedna z najpiękniejszych róż, ale przybyło sporo nowych zachwytów, na przykład Venrosa :woohoo:

DSC_7501.JPG

Dorodna róża o wyprostowanym pokroju, żadnych wiszących kwiatków ;) , zdrowa, o pięknych ciemnych liściach, których nie lubią szkodniki :devil1: , to jest to, co lubię :silly:
Hortensje i u mnie dopiero się rozkręcają, ogrodówek nie mam, pozbyłam się w zeszłym roku :huh:

Jaguś dyńka z zielonym końcem nazywa się... dynia ozdobna :rotfl1:
A poważnie to wszystkie pokazywane dynie siałam z jednej torebki, która właśnie tak się nazywała :rotfl1: , widocznie zawierała jakąś mieszankę :silly:
Kosmosy mogę Ci pozbierać, ale niczego nie gwarantuję :rotfl1: , są tak inne od tych, które kwitły w zeszłym roku, że strach pomyśleć co pokażą w przyszłym :dazed: . Poza tym pamiętaj, że z jednego nasionka wyrasta taki kolos :jeez:

DSC_7497.JPG

a tu już kwitnący :supr:

DSC_7496.JPG

Chciałabym dziś o coś zapytać :oops: . Od pewnego czasu nurtuje mnie zagadkowy krzak mojej kaliny.
Właśnie zobaczyłam na nim to :eek3:

DSC_7466.JPG

a gdyby ktoś nie pamiętał, to moja kalina kwitła wiosną i została zidentyfikowana jako Viburnum Burkwoodii. Problem w tym, że jeden krzak ma ... różne liście :dazed:

DSC_7467.JPG

Te drobniejsze błyszczące są raczej u dołu krzewu i na tej właśnie wysokości kwitła wiosną, a teraz pojawiły się kwiaty na tych drugich gałązkach, które mają liście większe, jaśniejsze i matowe. Co to za 2w1 :eek3: ???
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 21:22 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 21:08 #183355

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Kalina ewidentnie różni się liśćmi a może taki jej urok .2 w 1 też fajnie .Kosmos śliczny u mnie tylko pojedyncze sie wysiały i w dodatku same lila .Martuś chyba kiedyś Olusia pisała jak ciąć hortensje to chyba było wczesną wiosna ,bo ona chyba swoje przycinała już w lutym czy marcu .Chyba za drugim albo 3 oczkiem śpiącym chociaż nie chce wprowadzać nikogo w błąd .Doszukałam sie jej odpowiedzi na moje pytanie [to było na FO],bo chodziło mi konkretnie właśnie o Pinky Winky ,że od dołu pozostawia 2 pary pąków a cieniutkie łodyżki całkiem wycina ,bo z tego kwiatu nie będzie. Ja w każdym razie swoją Pinky tak przycinałam i ma pięknie gęste kwiatostany i nie poszła za bardzo w górę tylko na szerokość a mnie to odpowiada .ale się nawymądrzałam :rotfl1: Oczywiście patyczki też posadziłam obok niej ,ale niestety wszystkie padły .One też raczej muszą być okryte tak jak róże Jacquelina śliczny krzaczek .Martuś czy może zauważyłaś ,że Barcarole, Astrid grafin czy Tradescant mają taką samą budowę pąków
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 21:34 przez jagoda5214.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 21:47 #183377

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Podziwiam kosmosy, to moje ulubione samosiejki :silly: Tyle, że u mnie zwykłe, pojedyńcze. Takiego jak pokazujesz nigdy nie widziałam :eek3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 22:14 #183387

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Oj muszę Ci wszystko wyjaśniać :P - nie planuję lilii samotnych :dazed: ... planowałam na tej rabacie gdzie są liliowce, ale ponieważ tam wydaje mi się za mało miejsca to muszę zweryfikować plany :whistle: . A w ogóle to planowałam sadzić je jesienią ale coraz więcej przemawia za sadzeniem wiosną :think: .

Ta kalina to wygląda jakby z podkładki odbiła :dazed: ... ale czy kaliny mają podkładki? :bad-idea: Ta część z większymi liśćmi, pomarszczonymi, wygląda jak moja 'Watanabe' :think: .

Hortensje widziałam w pełni kwitnienia - nie ruszają mnie :whistle: :tongue2: . Za to "mój liliowiec" bardzo mnie rusza :woohoo: ... dobrze, że jest "mój" :happy4: .

Nie sądziłam, że to napiszę... bo raczej to się nie zdarza ... ja chcę deszcz :cry3: :cry3: . Sucho u mnie makabrycznie :dry: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 31 Lip 2013 22:17 #183390

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kalina ewidentnie odbija od podkładki, wytnij, nie czekaj... Widocznie szczepiona, nie sadzonkowana...
Faworyt kosmosowy odlotowy! :lol: Odganiaj pszczoły, sama go zapyl! :lol:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Sie 2013 11:44 #183511

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Dorcia i Marta mają rację mam to samo. Wszystkie gałązki z podkładki powinnaś wyciąć inaczej istnieje ryzyko, że podkładka opanuje resztę :unsure:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 11:45 przez piku.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 01 Sie 2013 14:13 #183540

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Mniejsza o kalinę :rotfl1:
Marta te pomidorki Black Cherry są rewelacyjne :woohoo: Zajadłam się nimi, jak czarnymi winogronami :lol:
Juz postanowiłam, że za rok mają być :teach:
Dzisiaj popróbuję cytrynka :funnyface:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Sie 2013 18:29 #183795

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu już po kalinie :tongue2: , muszę kupić nową :happy3:
Dzięki za wskazówki co do cięcia hortensji :hug: , sama jedna w życiu się nie przekopię przez tony wiedzy, jaką na ten temat zawiera internet :supr:
Masz rację z tym podobieństwem pąków u ciemno kwitnących róż ;)
A wracając do kosmosów :whistle:

DSC_7539.JPG

Marysiu myślałam, że w tym roku żadnych pełnych nie będę miała, ale są :P . Wszystkie u mnie to samosiejki :silly:

DSC_7541.JPG

Dorcia uspokoiłaś mnie w sprawie lilii :happy4: , też myślę, że wiosna lepsza na sadzenie, jesienią to się sadzi tulipany :happy3: . Kalina już wycięta, ta z grubymi liśćmi całkowicie zdominowała Burkwoodii :jeez: , muszę odkupić :silly:
Nie wiem, jak Cię mogą nie ruszać hortensje :happy4: , może tylko Anabelle widziałaś, a nie piękne, wypasione bukietówki :funnyface: . Przed chwilą oglądałam cuda u Łukasza :woohoo: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...sza?start=306#183792
O suszy to mi nawet nie mów :sick: , wczoraj 4 godziny stania z wężem, a dziś ani śladu wilgoci :hammer:
Szalejąca Casablanca dla Ciebie :kiss3:

DSC_7544.JPG

Marto już wycięłam ;) . Jak zaczęłam ciąć, okazało się, że podkładka całkowicie zdominowała Burkwoodii i musiałam zlikwidować całość :jeez: . Ale chyba niedługo będę u Kurowskich :whistle: , to się dobrze składa :rotfl1:
Wygląda na to, że na kosmosy nie mam żadnego wpływu :rotfl1: , wkurzają mnie te wielkie krzaczory, ale jak niektóre zakwitną :woohoo:

DSC_7542.JPG

Wiesiu już opanowała :happy3: , szkoda, że nie zapytałam w zeszłym roku, jak tylko zauważyłam różnicę w liściach :hammer: . Teraz już było za późno i trzeba kupić nową :wink4:
Dla Ciebie dziś cudne mini bratki, które powolutku, ale skutecznie opanowują mi ogród :happy4:

DSC_7535.JPG

Jolu pomidorki Black Cherry to wynalazek Marty ;) , ale chyba cała torebka nasionek ją lekko przeraziła :rotfl1: , więc podzieliła się ze mną, a ja z Tobą :silly: . Też mi smakują :drool: . Cytrynek też dobry, ale u mnie najbardziej podatny na ZZ :think:
Jolu, a na różę zerknęłaś :oops: ?
Wczorajsza fotka

DSC_7512.JPG

Dla wszystkich odwiedzających jeżówkowe widoczki :hug:

DSC_7525.JPG

DSC_7526.JPG

DSC_7530.JPG
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2013 18:29 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Sie 2013 20:01 #183802

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
OMG :supr3: wspaniałe! jak byś zbierała nasiona, to ja się piszę :thanks: :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Sie 2013 20:07 #183803

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu nie ma sprawy ;) , ale jak już mówiłam gwarancji nie daję, że zakwitną pełnymi kwiatami :wink4:
Mogą wyjść na przykład takie :whistle:

DSC_7546.JPG

W tamtym roku selekcjonowałam pełne i półpełne i dzieliłam kolorystycznie :jeez: , a one i tak zakwitły jak chciały :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 02 Sie 2013 20:21 #183806

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiem :) Ja zbierałam i siałam kosmos Picotee i też miałam potem różne :lol: