TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 21:38 #188309

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Iza nie krzycz,wiem za mało traw,jutro sie poprawię,jakie tylko będą to sfotkuję.

Magdo,no zawstydzasz mnie :oops: .Dołożę zdjęć a co tam,miał być kielichowiec,zapodział sie ale może........

oazowo1005.jpg

Attachment oazowo1008.jpg not found

oazowo1394.jpg

oazowo1395.jpg

oazowo1398.jpg

oazowo1399.jpg

motyle047.jpg

motyle056.jpg

motyle060.jpg

motyle062.jpg

patagonka011.jpg

patagonka015.jpg

patagonka017.jpg

oazowo1437.jpg

Jak widzicie trawy pcham wszędzie,ach o efektach trudno dyskutowac bo czasem nas przerasta rzeczywistośc i trawa też.Przeróbki muszą być,no muszą powiadam.
Marta pachnie pieknie,naprawdę zadziwiła mnie,o tej drugiej zaraz poczytam.Będzie falować w ogrodzie bo to mnie najbardziej kręci,moja forma też będzie falować czasami,a wiesz myślałam o burzy mózgów ale wtedy mogłabym nie sprostać waszej fantazji
Iza a co ja mogę o clematisach?wielkokwiatowe usmiercam,viticelle kocham,bylinowe moga być,ten niebieski to najukochańszy Durandii,rosnie w szczerym piachu i kwitnie co roku :supr3: poza tym moje typy to alba luxurians,Mikelite koniecznie,tangucki zakrył wszystko wkoło bo płoży się,dokupiłam 9 w tym roku,5 razem z robinią,koncepcji co do miejsca brak.
Zwróccie uwagę na tę drobniutką bylinkę w zachwycajacym różu,kwitnie od maja chyba,pszczoły nie schodzą z niej,cudeńko,czyli lnica.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2013 22:54 przez sierika.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, Margolka, Adela

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 22:44 #188348

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Miałam w ubiegłym roku lnicę kwitła non stop tylko mocno sie pokładała i musiałam ja podwiązywać .Welon liści dyniek superowy .Powojniki jak widzę bez podpórek i tak sobie rosną i kwitną na piaskach .Na takim terenie można poszaleć a na moim małym kawałeczku chciałabym mieć wszystko, a to se ne da :( trzeba coś wybrać a wybory bardzo trudne .No to zaczyna sie szaleństwo przeróbek i zachciewajek
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 23:17 #188369

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu,moja lnica pokładała sie w 1 roku,w tym juz nie,chyba musi mieć licha glebe,żeby stać.Dynie szaleją we wszystkie strony,wychodzą na świerki 5m w górę,ciekawe jak dostnę się do nich,może spadną same? :rotfl1: Rzeczywiscie wybór to niewykle trudna sprawa,przy takiej ofercie,przy forum to juz w ogóle :ouch:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 08:19 #188393

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
sierika wrote:
Kochane dziewczynki,no życie znów jest piękne,jest taczka,jest szpadel,są pierwsze wykopki aby zrobic miejsce bo idzie noweeeeeeeeeeeeeeeee :dance

Wiesiu,ja nie oglądam Roku w ogrodzie,z bardzo prozaicznej przyczyny,jak śpiewał Rysio Riedel,7 rano to dla mnie noc :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Wskazówki zapamietam,nie omieszkam skorzystać bo hortensji przybywa.

... a wieczór to rano :rotfl1: , bo Wiesię z Kasią mylisz :rotfl1: ;) Dziewczyno zakręcona, co Ty chcesz zmieniać, chyba, że z nudów :ouch: Fotkami się nasycam i powiem Ci, że z takiego ogrodu mogłabym nie wychodzić :woohoo:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 08:44 #188396

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Sieriko, zaniedbałam nie tylko swój wątek, ale całe forum :oops: . Na usprawiedliwienie powiem jedynie, że sporo wyjeżdżałam w tym miesiącu, a dni spędzone w domu intensywnie wykorzystywałam w ogrodzie. Od trzech dni przerabiamy z M kolejną rabatę, ale nie zdołaliśmy jej ukończyć.
Im dłużej oglądam zdjęcia z Twojego ogrodu, tym mocniej odkrywam, że jest absolutnie w moim guście :lol: . Dużo naturalnych akcentów, łany kwiatów :lol: .
A ten pies z kotem :hug: ...
Powiedz mi proszę, czy znasz nazwę tej jeżówki, bo kupiłam identyczną, ale nie miała nazwy.
sierika wrote:

liliowceijewki2013045.jpg

Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2013 08:45 przez Edyta.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 09:15 #188403

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Zajrzałam tylko na chwilkę a zasiedziałam się z godzinę a i tak nie obejrzałam wszystkiego. Niesamowity ogród, każdy kąt to coś innego a róże....

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 20:53 #188531

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Napisałam sie i sama sobie skasowałam,jak zaczęłam szukac zdjęć modraka :club2:

Kasiu wybacz,należy sie patelnia po głowie,wcale nie tak cudnie,w realu zawsze zmiany potzrebne.

Edyta zazdroszcę,że M tak sie udziela,chyba,że to kara :rotfl1: ,jeżówkę mam pomyłkowo,podobno była to nowośc przygotowywana do sprzedaży w następnym sezonie,panie w szkólce same nie wiedziały co to,szefowa zasugerowała nazwę ale nie pamiętam,może kiedyś odkopie w poczcie bo to było2,3 lata temu.

Ula dzięki za miłe słowa,z rózami mam różnie :tongue2: czasem zachwycaja czasem tylko denerwują ale są,ostatnio podobaja mi sie takie drobne malutkie kwiatuszki za to w dużej ilości,wzbogaciłam się w pizmówki,jak zniosą zimę?są trochę zbyt wrażliwe i obawaim sie o nie.

No to ten nieszczęsny modrak,wczoraj znalazłam kilka zdjęc,dziś za czorta nie mogę znaleźć,tylko te,widziane z psiej ścieżki w dodatku,stąd siatka.

oazowo1035.jpg

oazowo1036.jpg

oazowo1384.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adela

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 21:32 #188560

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Ewa, ten kielichowiec z białym kwieciem to to co za jeden? Teraz kwitnie? Ja mam kielichowiec, ale z bordowymi kwiatami i kwitnie wiosną. Uwielbiam go i taki biały tobym sobie też sprawiła...

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 21:55 #188577

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Cebullko,to sinocalycanthus chinensis,czyli kielichowiec chiński,ma ogromne liście i takie śliczne kwiaty niczym woskowe,przekwitając różowieją.Ten nie jest taki obfity w kwitnieniu i trochę trzeba czekać,po 4 latach miał 6 kwiatków zaledwie ale jakie :thanks: .Wymaga zasłonietego miejsca ze wzgledu na te ogromne liscie i bardzo delikatne,poza tym dobry jest półcień,choć w południe,miejsc takich u mnie deficyt,więc wetkniety jest w miejsce mało reprezentacyjne.Kwiat chyba nie pachnie,jakos nie przyszło mi do głowy powąchac go.Ten drugi to nie do zdarcia,nic mu nie szkodzi,ogromny krzak sie zrobił.
Kiedy wracasz do nas?
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2013 21:55 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 22:12 #188594

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
sierika wrote:

oazowo1394.jpg
Tak się upewnię, to jest ta lnica? Bardzo fajna! Subtelna i nienachalna! :)
Ewa, Ten Durandii ma niesamowity kolor, rzeczywiście jest taki niebieski?
A kwitnienie modraka super, chyba w fazie kwitnienia go nie widziałam, tylko te liściory! Kiedy on kwitnie?

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 22:15 #188597

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Super ten Modrak ma bardzo delikatne kwiatuszki,oj świetny do kompozycji w wysokich bylinach :woohoo:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 22:36 #188615

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta,to ta lnica,z nasion,mam jeszce taki kolor w tym roku między niebieskim a fioletem,jeśli masz szałwię 3-kolorową,to identyczny jak jej przyrosty,wysiewa sie bez problemu.Nasiona zbiorę,Durandi ma taki kolor faktycznie, :think: popatrzyłam jeszcze raz na zdjęcie,w realu jeszcze bardziej niebieski w granat wpadajacy,jest świetny,gdyby zadbać o niego :thanks: ,mój jest w fatalnym miejscu.Modrak kwitnie czerwiec/lipiec,potem ma długo zielony pęd z kuleczkami-nasionami.

Monia on jest fantastyczny,taka mgiełka,to jest sercolistny,crambe cordifolia,jest jeszce morski ale tego nie mam ,na razie,jak zawezme się na coś,to szperam,szperam aż trafie,tak było z boltonią.Musi miec pełne słońce do kwitnienia,piszą,że trzeba lata czekac na kwitnienie ale mój wsadziłam wiosna tamtego roku.U mnie rosnie w takim miejscu,że trudno było zrobic mu zdjęcie porządne,za nim płot i dom sąsiada,kiepskie tło.Poszukam lepszych zdjęć ale tyle tego,że trudno cos znaleźćMoniu widziałam go podsadzonego szałwią czy kocimietką,fajnie to wygląda.

Wczoraj obiecałam troche traw,świeże zdjątka

trawy002.jpg

trawy024.jpg

trawy032.jpg

trawy036.jpg

trawy037.jpg

trawy055.jpg

trawy073.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2013 23:01 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 22:39 #188616

• kamilogro
  • kamilogro's Avatar
  • Fresh Boarder
  • flower4fun
co to ta lnica?
:):):):)):)::):)no i ogródek KPSSSSSSSS

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 25 Sie 2013 23:32 #188634

• Edyta
  • Edyta's Avatar
sierika wrote:
Edyta zazdroszcę,że M tak sie udziela,chyba,że to kara :rotfl1:
Ewo, tak sobie któregoś dnia sadziłam róże zamaszyście wymachując łopatą a obok stał mój M i się przyglądał :tongue2: . I wtedy stwierdziłam, że ze mną to musi być coś nie tak :huh: . Zaraz przypomniałam sobie te wszystkie opisy, jak to dziewczyny zaznaczają swoim M, w którym miejscu mają dołki wykopać :bad-idea: . A ja!?!?
Sama durna się tu męczę :crazy: . To mi dało dużo do myślenia :think: .
Ponadto kilka dni temu wróciliśmy z wyjazdu w góry, który zaowocował podsumowaniem - kondycja do poprawy :idea1: .
Tak więc nie omieszkałam tego argumentu wykorzystać i ochoczo zaprosiłam M do kilku ćwiczeń w ogrodzie :happy3: :happy3: :happy3: .
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2013 23:33 przez Edyta.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 26 Sie 2013 08:29 #188672

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ewo :bye:
Ale masz tam piękny,zielony busz :bravo: :bravo:
U mnie jeszcze młode,małe,,,przesterzeni dużo ;)
Piekny kielichowiec,ładny kolorek powojnika widziałam i hortensje bajeczne :hearts:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 26 Sie 2013 10:24 #188689

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
sierika wrote:
patagonka011.jpg

A a się dopraszam o nazwy tych pięknych traw i na dokładkę jeszcze tej zwiewnej różowj chmurki na piątym zdjęciu z ostatniej porcji :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 26 Sie 2013 10:24 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adela

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 26 Sie 2013 11:15 #188696

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dokładnie te same trawy mnie zauroczyły - one takie niebieskie przez cały sezon?

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 26 Sie 2013 20:08 #188772

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Kamilogro,lnica to bylina,delikatna w wygladzie i zimowaniu,dlatego dobrze miec nasiona,z których wysiejemy ja w razie przemarznięcia.Wysiew jest niezwykle prosty,wystarczy wetknąć w ziemię.

Edyta,to się nazywa bystrość umysłu :rotfl1: ,dwa w jednym.

Wiesiu,Małgosiu,te niebieskie to schizachyrium scoparium The Blues/niższa/,ta przewieszajaca się to jakieś proso ale nie pamiętam,muszę spojrzec w notatki :think: ta mgiełka to moja najukochańsza miłka-eragrostis spectabilis,mam jeszcze eragrostis trichiodes ciut wyższa,trudno tę małą sfotografować,jest niziutka,żadne zdjęcie/moje/nie oddaje jej uroku w słońcu.Schizachyrium jest takie cały sezon,ale to nie jedyn kolor,wychodzą juz na nim wściekłe różowości i fiolety.Proso jest zielone w fazie niskiej kępy,potem juz takie.
Mam jeszce inne proso Squaw,to dopiero zachwyca,dokupiłam też proso Red Cloud,faktycznie czerwone nasionka.Mam jeszce 3 inne.Mówiłam,że lubię trawy,coś tam jeszcze sie znajdzie.

Juz wiem,ta kepa przewieszajaca się to panicum virgatum Heavy Metal,mam tez andropogon scoparium Prairie Blues,też taki odcień. :bravo:

Chce podkreślić,że ta chmurka buraczkowa pieknie komponuje się z obwódką z czerwonych buraczków,z hiszpańskich nasion,dzieki czemu są wciąż nieskazitelne niemalże. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Dziś kontynuacja przesadzania,wsadzania,równania obwódek,no i powstaje lista-wreszcie-co,jak,z czym,do czego.

Marta :screem: ta jeżówka,którą wysledziłaś,to pewnie ta moja,ma faktycznie żywozielony środeczek.
Ostatnio zmieniany: 26 Sie 2013 20:29 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, piku, Margolka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.443 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum