TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 22 Sie 2013 20:44 #187831

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marzena,kupą mości panie,kupą...... :rotfl1: Marta może już maluje...... :tongue2: hortensje rzeczywiście dorodne 20 zl za krzew 90cm to nie to co w internetowych :woohoo:.
Kolejny pochmurny dzień i bardzo dobrze,można spokojnie pracować,koncepcjowac,rysować plany na papierze i wdrażać w czyn.A wieczorkiem sporządzać listę zakupów,niezbędnych aby nie wypaść z rytmu,im dłuższa tym lepsza :teach: mamy pewność,że żaden mm ziemi nie zostanie pominięty w nasadzeniach.

Czas traw,czas rozchodników,bardzo je lubię ale dlaczego wyznaczają drogę ku jesieni?

rozchodniki002.jpg

rozchodniki005.jpg

rozchodniki006.jpg

rozchodniki008.jpg

rozchodniki007.jpg

Marne te moje fotki,ale cos wstawic trzeba,część rozchodników czeka w doniczkach,część traw dorasta do pokazania,reszta leży po wczorajszym deszczu. :ouch:
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2013 20:51 przez sierika.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 22 Sie 2013 21:41 #187869

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Nie maluję, czekam ;)
Ewa, ja tam mam pewność, że żaden mm nie zostanie pominięty w nasadzeniach, już chwasty o to zadbają... ;)
U nas też hortensje tanie na szczęście...Tylko trochę małe ;)
Na przedostatnim zdjęciu hakonechloe Albostriata? Moja po kilku latach jakoś tak się przerzedziła, Twoja na przerzedzoną nie wygląda... Nie jest?
Fotki ładne, choć jesienne, co zrobić... :(

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 22 Sie 2013 21:57 #187879

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Ewa , jestem pod ogromnym wrażeniem , nie będę wyliczanki robiła , podoba mi się wszystko . Wątek bardzo ciekawy , z braku czasu doszłam do połowy , na pewno tu wrócę .
Kupiłam Mulinie , jest piękna a ja nic o niej nie wiem , wsadziłam przy oczku do ziemi zmieszanej z piachem i martwię się czy to już wszystko co powinnam dla niej zrobić?

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 22 Sie 2013 22:52 #187919

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo-chciałabym mieć takie widoki jak u Ciebie.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Sie 2013 08:27 #187970

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ewunia, ślicznie! Jak ja lubie trawy :)
Moje proso wreszcie zakwitło, ale ciemno mu troche w miejcy gdzie rosnie. Chyba będzie przemablowanie, musze je jakoś wyeksponować.
Oststnio bezskutecznie poszukuje ciemnego rozchodnika, pasuje mi do koncepcji ale jakoś nie moge trafic w okolicznych ogrodniczych. Nic to, kiedys upoluję ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Sie 2013 10:15 #187985

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Uwielbiam takie widoki mimo tego, że wyznaczają drogę ku jesieni B) Trawy to moje ulubione rośliny a reszta to do nich dodatki by smutno nie było od wiosny do czasu gdy zaczną czarować falującymi wiechami. A dzielżany przecież pięknie się z nimi komponują, czemu więc tylko biało zielone? :think:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Sie 2013 14:32 #188021

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewo, faktycznie, widoczki piękne, ale już tak jakby z nutką nastroju jesiennego...Te trawy, te przymglone kolorki...
Gdzieś tam w oddali przyuważyłam świetny mostek :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 23 Sie 2013 23:09 #188162

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta,nie wiem jak się nazywa hakonechloa,zielona zwyczajna ale ładnie przyrasta,mam jeszcze Nicholasa ale lichutki bo pies zrobił z niego strzępy 2 lata temu i cud,że w ogóle żyje,Naomi nie przeżyła wstrząsu :rotfl1: ,pytałam tez o nazwę jeżówki w szkólce ale nie wiedzą była tylko jedna,trafiła do mnie,maja natomiast Leilani,żółtą pojedynczą ale ogromny kwiat i pachnie!!!!!!!!!!!!słuchajcie,czytajcie piekny zapach, :woohoo: jakoś tak podstawiłam pod nos mówią,szkoda,że nie pachnie a tu :thanks: ,tanio 11zl za wielka kępę.

Danusiu dzięki,molinia lubi troche wilgoci,cięższą glebę,wtedy ładnie przyrasta ale skoro blisko oczka to powinna mieć dobrze,na słabszym stanowisku tez urosnie ale nie taki rozmiar.

Romo,no co Ty,a jakie masz?pięknie,zielono,soczyscie,dorodne rosliny.........czy można lepiej?

Dorota,ja trawy darzę namiętnością,myślę intensywnie jak tu połączyć je sensownie bo rozrastaja sie już,najlepiej wygladaja w wiekszej grupie,nic mam czas do wiosny,teraz ich nie ruszam ale uwzglednic muszę w najblizszych przeróbkach jesiennych miejsca dla nich,trudno o ciemny rozchodnik ale zdarza się,ja kupiłam sadzonkę w ubiegłym roku w Rzeszowie na rynku i dopiero wiosną wsadziłam,zamówiłam też wiosna w szkółce Bergenia ale dostałam co innego dopiero niedawno wysłali właściwy,maleństwo ale one szybko przyrastają.Muszą być ciągle w słońcu bo zielenieją.

Wiesiu krąg miłośników traw rosnie i bardzo cieszy,bo warte są.Nieskonczone możliwości kompozycji u Ciebie wymarzone,duży obszar,bez granic,falujące łany,sadź dużo,będzie cudnie.

Dala,lubię to falowanie w ogrodzie,ruch,dlatego mam dużo traw,gaury,najchetniej zredukowałabym trawnik i zostawiła wijacą się ścieżkę miedzy łanami takich zwiewnych roslin,przywodzi to w pamięci czasy gdy szło sie przez łąki,pola pełne maków,chabrów,rumianków,kąkoli,wysokich traw,rozgarniając je rękami,dobre,najlepsze czasy.Niestety M broni resztek trawnika i nie pomaga gdy mówię,że nasz ogród przypomina karuzelę :rotfl1: Usłyszałam kiedyś Alana Titchmarsha wypowiadajacego te słowa i zgadzam sie z nim w pełni ale M nie.Mostek fajny,wody brak,on jest takim symbolicznym przejściem z wąskiej grzędy na przestrzeń/też symboliczną. :rotfl1:
:rotfl1:
Kolejny fajny dzień,troche słońca,troche chmur,mozna zaczynac przygotowania do konkretnych prac,M uruchomił moją taczkę,kupiłam jeżówkę Leilani,dostałam pyszne pomidorki pomarańczoe,bardzo smaczne więc zbiore pare nasionek i .............życie znów pięknieje.Doniczek przybywa,pomysłow ubywa,róże znów kwitną,trawy falują,muzyczka gra,tu już raj?

Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2013 23:11 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 09:05 #188203

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
sierika wrote:
Kolejny fajny dzień,troche słońca,troche chmur,mozna zaczynac przygotowania do konkretnych prac,M uruchomił moją taczkę,kupiłam jeżówkę Leilani,dostałam pyszne pomidorki pomarańczoe,bardzo smaczne więc zbiore pare nasionek i .............życie znów pięknieje.Doniczek przybywa,pomysłow ubywa,róże znów kwitną,trawy falują,muzyczka gra,tu już raj?

Takie posty lubię, w dobrym nastroju wychodzę do ogrodu :dance: .
Rano obudzona, jednym okiem zerkałam na Rok w ogrodzie. Zaciekawił mnie sposób cięcia h.bukietowych, żeby były gęściejsze i się nie wykładały. Co prawda nie mam tego problemu, jeszcze :lol: . Najpierw, wczesną wiosną, tnie się nie za krótko, za 3-4 pączkiem, potem jeszcze raz w maju ciachamy połowę przyrostu. Ale tym będziemy się martwić wiosną.
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 18:39 #188261

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ja uwielbiam Ewkę filozofującą :kiss3:
Roku w ogrodzie niestety nie oglądałam - ja zawsze tnę nisko na wiosnę - takie majowe cięcie pewnie opóżni kwitnienie?

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 20:02 #188275

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
A, niech kwitnie później, byle by stała... U mnie Tardiva nisko cięta bujnęła do dwu metrów i zaczęła się pokładać :blink: Taka piękna katastrofa ;)

Ewo, czytam i mam nadzieję zarazić się zapałem... bo mój nieco przygasł.
Dziel się doświadczeniami i pomysłami, no i ... Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia proszę.

Edytuję, bo zapomniałam... Co do robinii Twisty Baby. Kiedyś wyczytałał, że rozmnaża się ją zarówno przez szczepienie jak i in vitro. Szczepione rosną silniej.
Niech rośnie pokręcony maluch :)
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2013 20:12 przez aleb-azi.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 20:33 #188280

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochane dziewczynki,no życie znów jest piękne,jest taczka,jest szpadel,są pierwsze wykopki aby zrobic miejsce bo idzie noweeeeeeeeeeeeeeeee :dance

Wiesiu,ja nie oglądam Roku w ogrodzie,z bardzo prozaicznej przyczyny,jak śpiewał Rysio Riedel,7 rano to dla mnie noc :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Wskazówki zapamietam,nie omieszkam skorzystać bo hortensji przybywa.

Margolko,pojecia nie mam,na zdrowy rozum tak :think:

Iza no co TY???brak zapału,hej,szpadle w dłoń i zapał wraca,co do zdjęć,gorsza sprawa,żadne nie podoba mi się,to wina forum,przedtem byłam nimi zachwycona/no powiedzmy/.Pojęcia nie mam jaka ona ci ta robinia,byleby rosła w siłę :happy4: .Jutro cyknę parę fotek,tylko co?piękne są gaury,trawy też,aaaa wiem gaury z patagonką,myślałam dziś dlaczego coraz wyzsze mam rabaty,wniosek coraz trudniej schylać głowę :rotfl1:

Powiem Wam,że tyle zmian szykuję,iż nie obejmuje juz tego moja głowa.Donice z wiosny,ba..donice z jesieni,donice dosyłane................donice zapełniane wykopanymi świeżo bylinami.I jedna główka na to wszystko,jak rozmieścic sensownie,jak to pomieścic na rabatach,troszkę juz oddałam ale nawet tego nie zauważę.Jutro biorę kartkę,siadam na hustawce,robię spis tego co mam i drugi tego co czeka na przesadzenie.........kwadratura koła.

to może po dyni ty razem?i róża Yellow Dagmar Hastrup,bardzo fajna,nie trzeba okrywać/to sie okaże

dynie002.jpg

dynie001.jpg

dynie003.jpg

dynie004.jpg
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2013 20:47 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 20:42 #188282

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
No, moja miła. Róże też są piękne... I trawy, dawaj trawy :)
Dawaj jak leci + mostek ekstra :)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 20:49 #188284

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Dawaj trawy,dawaj a znaleźć to co?muszę poszperać bo choc tak je lubię to cos nie focę :tongue2:
Iza krzyczy,ręce mi sie trzęsą,bedzie co będzie,kto chce trawy niech wypatruje,kto mostek niech szuka brązowego,kto róże to prosze,nie krzyczeć jak cos powtórzę,nie marudzic,że zbyt wiele pokazuję a może być kielichowiec chiński????? :tongue2:

Attachment oazowo1001.jpg not found

Attachment oazowo1002.jpg not found

oazowo1043.jpg

oazowo1045.jpg

oazowo1061.jpg

oazowo1070.jpg

oazowo1081.jpg

oazowo1083.jpg
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2013 21:21 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 20:51 #188286

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Poczekamy :)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 21:10 #188292

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Tak ,Ewo :)

Krąg miłośników traw rośnie ,oj tak ! :P

Ja do Ciebie zaglądam regularnie ,czas się przyznać .

I co tu napisać ... Ogród jak obraz, po prostu :)
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2013 21:10 przez magdala.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 21:29 #188302

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No popatrz, a ja mogłam nabyć tę Leilani i nie wiedziałam, że pachnie... Nie za bardzo sobie wyobrażam, jak jeżówka może pachnieć...
A ta żółta pełna to może być ta...www.terranovanurseries.com/gardeners/ech...eoryellow-p-580.html
Tylko taką znalazłam...
Ewa, prawda, że życie ogrodnika bez szaleństw sadzenia, przesadzania, komponowania, przerabiania byłoby puste i nudne? Jak dobrze, że idzie nowe! Choć stare złe nie było, powiedzmy otwarcie! Dobre było! Ale lepsze jest wrogiem dobrego... No to po serii banałów :rotfl1: poproszę o dokumentację zdjęciową przeróbek i zmian... I pamiętaj, w razie wątpliwości chętnie doradzimy! :rotfl1: :happy3:
Ale po przeróbkach dalej będzie szumieć i powiewać? ;)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 24 Sie 2013 21:32 #188304

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie krzyczałam... Wielce uprzejmie się napraszałam.
A teraz jest OK. Jest więcej niż OK, bo wykroczyłaś ponad zadanie. W nagrodę możesz nam opowiedzieć o clematisach.

Gaura zjawiskowa i czyni cuda w Twoim ogrodzie :hearts:

Kontentam :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.649 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum