TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 05 Maj 2014 16:46 #253403

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witaj Pamelko!
Późno, ale jestem :oops:
Aktualny wątek przestudiowalam od początku, ale chętnie wrócę do poprzednich, bo jest co podziwiać.
Zauroczył mnie Twoj różano-clemkowy zakątek , świątynia dumania z okienkiem, urocze murki dzielące ogrod na dwa światy...wprawdzie ten różany jest bliższy mojemu sercu, ale lesno-trawiasty rownież zachwyca! Kto by pomyślał, ze iglaki mogą mieć tyle kolorów! I te bajeczne szyszki :woohoo:
Fajne nabytki wiosenne, bylinowe i clemkowe, sporo zmian, odkurzone architektura...ależ będziemy mieć sezon na zamyslenia z widokiem!
I to jakim widokiem.... :whistle:
Powąchałam bzy i lecę dalej :kiss3:
PS. Przyciełaś juz migdalka?
PPS. Trzymam kciuki za maturzystkę!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 05 Maj 2014 17:40 #253425

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Cześć, Pamelko - ja też się wpisuję, w miarę wolnego czasu będę zaglądać, bo śliczne tu masz zakątki i tyle pięknych roślin!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 06 Maj 2014 14:52 #253928

• aage
  • aage's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7
Zaciekawił mnie ten lilak perski czy on faktycznie ma pokrój większego krzaczyska czy jest tak prze ciebie formowany?
Trzymam kciuki :kiss3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 06 Maj 2014 16:57 #253990

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Joluś no ja nie mogę ...juz zapisałam sobie u Ciebie nazwę jednego lilaka a tu drugi ...taki strzępiasty no cudeńko :hearts:
Ten idzie na górę listy zakupowej :devil1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 06 Maj 2014 20:24 #254132

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
dana1s wrote:
Joluś no ja nie mogę ...juz zapisałam sobie u Ciebie nazwę jednego lilaka a tu drugi ...taki strzępiasty no cudeńko :hearts:
Ten idzie na górę listy zakupowej :devil1:
Dana to chyba Kabul...dostępny blisko Ciebie :whistle: mnie się on tez szalenie podoba :wink4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 06 Maj 2014 20:39 #254148

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No i były jakieś straty przymrozkowe?
Ja szczęśliwie nic nie wiem, nie byłam...
No Jola, kwitnienie 'Spotty Dotty' będzie? Sukces!
U Ciebie już kwitną bzy?
A Praecoxa to kiedy będziesz usuwać? ;) Jeszcze w tym roku czy następnym? ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 06 Maj 2014 20:57 #254157

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Dorociu a gdzie :bad-idea: proszę napisz mi :hug:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 06 Maj 2014 21:20 #254176

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
dana1s wrote:
Dorociu a gdzie :bad-idea: proszę napisz mi :hug:
mówisz , masz pw :kiss3: Choć jak ktoś szuka to www.futuregardens.pl :wink4:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 21:21 przez Keetee.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 06 Maj 2014 23:44 #254302

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Matura już prawie na półmetku :) Dla dzielnej córci, że dotrwała mimo ciężkich perypetii

kasztanowiec-drzewo-kwiaty.jpg

i dla Ciebie, Jolu, za całokształt, najświeższe kwiaty :)

dzika-roza-zolta.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 23:45 przez Hiacynta.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 07:15 #254344

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Jolciu piękne rośliny w Twoim raju .Zainteresował mnie Twój lilak perski .Jakie on osiąga rozmiary ? .Chętnie bym sie na niego skusiła gdyby nie rósł za duży . :garden1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 07:28 #254348

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu :bye:
Jak tam żyjesz, czy stres maturalny zżera??
Trzymam kciuki za córcię- maturzystkę!Wszystko będzie dobrze :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 07:34 #254352

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Kiedy jeszcze mieszkałam w bloku kupiłam lilaka perskiego i posadziłam sobie przed oknek :rotfl1: ,
ale jakoś nie potrafiłam go docenić :supr: nie pachniał, a kiście drobne.
Nadal tam rośnie,a to już 14 lat :lol:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 12:41 #254501

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Hmmmm znowu tylu gości :thanks: a u mnie czasu brak nieustanny :oops:
Takie mamy czasy :devil1:
Najważniejsze, że ogrodnicy razem z Zośką ominęli mój ogród :happy4: bo wszelkie inne robactwo się rozpanoszyło :hammer:

Matury, matury .... najgorszy był chyba dla nas pierwszy dzień.
Pomalutku sytuacja wraca do normy.

Dorotka :hug: Ty już stresowo zaprawiona, wiec doskonale wiesz, jak to jest :kiss3:
Lilaki do oprysku dzisiaj, mam nadzieje, ze prognozy się sprawdzą i deszczu nie bedzie w naszych rejonach. Choć :whistle: sucho ja jasna anielka. Wczoraj podlewałam palmowe klony najmłodsze bo mdleją :unsure:
Marta bardzo się cieszę, że lilaki u Ciebie szaleją :) U mnie nie jest najgorzej, ale zawsze by sie chciało więcej niż w ubiegłym roku :devil1:
Mam wrażenie, że to wina suszy jest :think:
Shirallciu :hug:
Szaleją te Twoje różyce, zaglądam u siebie :search: nie widzę pączkowania :supr:
Danuś to się spracowałaś, 2,5 godziny :blink: gdzie ja bym tyle czasu znalazła :jeez:
Oczywiście jak już miałam się udać żeby co nieco osłonić, koleżanka zadzwoniła i przypomniała o teatrze :happy3:
Dobrze, że się odezwała :rotfl1:
Spring Fire u mnie jeszcze wciąż się zbiera, z dnia na dzień wyraźniejszy :flower2:
Moniko taka nasza matczyna dola :jeez: stres chyba większy przeżywamy niż nasze pociechy :silly:
Za rok dla odmiany czekają mnie testy 6-klasisty :supr: Wesoło, przez od kilka ostatnich lat mam jakiś taki kołowrót :crazy:
Nooo, ale ponoć po 7 chudych latach przychodzą tłuste :evil:
Moje ,żurawki rosną/ły w różnych lokalizacjach, radzą/radziły sobie i w cieniu i na słonecznych stanowiskach. Nie poradziły sobie z opuchlakami :club2:
Witaj Ewo :bye: miło, że zajrzałaś do mojego zadumanego ogrodu :flower2: do botanicznego to mu jednak chyba jeszcze daleko :oops: Coś tam się zbiera w kolejnych latach, coś wypada i jakoś tak się kręci.
I u mnie clemki więdły w jedna noc, dlaczego :think: Mam bardzo dobre doświadczenia z e-clematis :think:
Chyba zadzwonię do nich z pytaniem dlaczego tak się dzieje.
Igorku a Ty myślisz, ze mój M taki pracowity jest jak Ty :rotfl1: Zdjąłby może, może jeszcze :happy3: ale potem kto by je założył w grudniu :rotfl1: No to sobie wiszą, w lecie mogę dom świątecznie oświetlić :funnyface:
No niestety potopu nie wybrała, Wesela, a wiesz co piszą na fb o weselu :silly: odpukać :hammer: :hammer: :hammer:
Tak jest Piotrze, całoroczne :teach:
Gosiu ja mam nadzieję, że zimowe epizody póki co się zakończyły, mówią, ze w połowie maja przyjdzie lato :woohoo: Basen wiec trzeba rozstawiać, aby się ochłodzić.
Zgadzam się z teorią wpływu suszy na nasze rośliny tej wiosny. Jesień była sucha, zima bez śniegu, a i wiosna nas nie rozpieściła. Teraz tylko tych upałów brakuje, to nie wyrobimy na wodę :jeez:
Dorcia :hug: Ty się już nie stresuj, mało to miałaś ostatnio powodów do nerwów :kiss3:
Wiem wiem łatwo tłumaczyć innym, a sama na walidolu jadę od kilku dni :rotfl1: Mówią, ze serducho nie boli, to nerwica tak łapie za pierś :silly:
Na szczęście mam ogród, spacer doskonale koi nerwy :lev: .... jeśli oczywiście nie zobaczę kolejnej kolonii mszyc, albo przędziorków :rotfl1:
Niech tam ktoś na górze przestawi już tę zwrotnicę :happy:
Magda w ubiegłym roku miałam plagę mszyc na kalinach, teraz powiem szczerze nie zauważyłam. Choć :whistle: muszę chyba jeszcze raz zajrzeć.
Wczoraj zdziwiona spacerem mrówek w tę i z powrotem po klonowym pniu :search: odkryłam kolonie mszyc na klonowych liściach :supr:
Czy są w ogrodzie jakieś rośliny, które im nie smakują się pytam :club2:

Witaj Kasiu :hug: lepiej późno .... czy jakoś tak :happy3:
Ogród się rozkręca, rośliny szaleją po tej łagodnej zimie, choć róże nie zachwycają impetem :think: Trzeba będzie jednak podsypać jedzonka, a myślałam, że kompost z końską wkładką :devil1: wystarczy :think:
Albo oprysk zaszkodził niektórym, albo magnezu brak :think: Nic to podleję :think:
Zupełnie nie zamierzałam ciąć migdałka, ale po przeczytaniu Twojego pytania wczoraj, po wszystkich zajęciach i powrocie do domu po godz. 18 :blink: postanowiłam do niego zajrzeć.
Jak zajrzałam, to już przycięłam :rotfl1: jednego tylko, tego, który kwitł wcześniej, bo na drugim jeszcze nieco kwiatostanów.
O tak wyglądał kwitnąc

a tak po cięciu

Wiem, że moje fotki nijakie :unsure: ale coś tam widać.
Dziękuję za kciuki :hug: Można puścić póki co :lol:

Małgosiu zapraszam w wolnym czasie :bye:
Wiedziałam, że to Twoja kuchnia zapadła mi w pamięć.
Witaj Januszu zapraszam do oglądania i dyskusji. Mam nadzieje, że nie zanudzam nadto ;)
Ogród młodziutki, to nie znajdziesz wielu nastrojowych zdjęć, ale staram się jak mogę.
Do później zatem :bye:
Agnieszko :hug: Ten lilak jest szczepiony, tak więc jest to drzewko, nie krzak.
Dorósł do ok. 2,5 metra wysokości i podobnej lub nieco większej średnicy.
Danuś będzie pasował do charakteru Twojego ogrodu wnosząc zarazem nieco egzotyki :) Sama nie wiem, który bym wybrała, więc zupełnie się nie dziwię powiększaniu pozycji na zakupowej liście :happy3:
Doris jaki ... :think: Kabul :think: afgański? No ja nie wiem, kupowałam perski "Laciniata' :rotfl1:
A zauważyłaś, ze wspomniany przez Ciebie sklep wstawił identyczne fotki dla obu roślin :silly: No to teraz który jest który :rotfl1:
Wspomnę ubiegłoroczne kwitnienie ;)

W tym roku chyba krócej go przytnę, bo zaczyna już blokować ogrodowy szlak :silly:
Marta o to chodzi, że żadnych strat przymrozkowych nie odnotowałam :happy4: Tak więc nie licząc wspominanych klonów, 2 kulek i wiadra cebul tulipanów i lilii, które pożarły nornice :club2: strat większych nie ma :rotfl1:
Kwiaty będą na stopowcu :woohoo: sukces mówisz, więc dziękuję :kiss3:
Preacoxa nie usuwam, krótko tnę wiosna, niech więc sobie rośnie :flower2: zacieniając nieco hortensje.
Alinko dziękuje, dziękuję :hug: :kiss3:
Ewcia piszą, że dorasta do 2 metrów, u mnie szczepiony na pniu /ok. 80cm/ dorósł do ok 2,5 metra.
Aniu dziękuje :hug: już spokojniejsza jestem jeszcze tylko ogłoszenie wyników :blink: ale to dopiero :whistle:
Beatko rośnie, a jak wysoki urósł ;) mogłabyś napisać?
Wiadomym jest, ze na forum inaczej patrzymy na rośłinki, potrafimy dostrzec urok nawet w tym najmniejszych i najdrobniejszych przecież :flower2:

Co by tu dzisiaj pokazać :think: Miały być kulki :think: ale będą klony, bo czasu niewiele ich wiosennego uroku zostało.

Acer pseudoplatanus 'Simon-Louis Frères' zanim się przypali :happy3:

Acer platanoides 'Esk Sunset' :hearts:

Acer platanoides 'Crimson Sentry' jeszcze malutki

i kilka palmowych ...
Acer palmathum 'Garnet' i Acer shirasawanum 'Autumn Moon', lokalizacja tego drugiego tymczasowa, zacieniona, zaciszna do czasu nabrania wigoru.

a ten Garnecik ma szansą być ładnym drzewkiem, dosyć wysoko szczepiony, zimował już dwukrotnie.

Acer shirasawanum 'Aureum' już nieco zmężniał :lol:

Acer palmatum 'Beni Maiko' cudny wiosną

Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2014 12:44 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 12:53 #254510

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Cudne te Twoje klony :hearts: Aż mi szkoda, ze nie mam miejsca na większe drzewa.
Na takiego liliaka tez miejsca raczej nie znajdę, musi mi wystarczyć PAlibin. Wreszcie w tym roku zakwitnie jak nalezy.
Och jakie do 'mojego' ogrodniczego przywieźli klony palmowe :supr3: Ja cię..... cudne! Wysoko zaszczepione z wielka koroną, ale cena.... :crazy:
Juz chyba po półmetku amtury? Emocje opadły?
JA dzis wyprawiam straszego na wycieczke do stolicy - 2 dni. MAm nadzieje, że nie narozrabiają :jeez:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 13:46 #254528

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
Osz ja cie Pam :jeez: Ty masz go na pniu :jeez: jest zjawiskowy ,cudo :jeez:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 13:59 #254532

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, kolekcja kloników - miodzio!
Czyli rosną i zimują w naszych ogrodach :eek3: Albo u Ciebie jakieś tajemne moce lub cudowny mikroklimat klonowy ;)
Ja niedawno kupiłam mojego pierwszego (Katsura), ale z pewnością nie ostatniego :P Przydałby mu się bordowolistny koleżka...Może Garnet?
Powodzenia na maturze!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 14:13 #254535

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Pam, ale Ty masz kolekcję kloników :woohoo: Ło matko, co jeden to ładniejszy :flower2:
Mój migdałek trochę wyże przycięty…patrząc na Twojego chyba skoryguję.. :think:
Lilak cudnie Ci kwitnie. Moje Meyerki na pniu jakoś mizernie ukwiecone, ale to młodziaki…może się rozkręcą. Można je formować w kulkę po kwitnieniu?
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 15:12 #254561

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Podziwiam i ja Twoje ogrodowe widoki, oraz niesamowitą kolekcję przeróżnych odmian i gatunkow. Piszesz, że mszyca szaleje, u mnie też, wczoraj pryskałam klony, a nawet na kosówce Ophir znalazłam kolonię tłustych mszyc, czego bym się nie spodziewała... Do grona plag dołączają tez ślimaki...
Klony u Ciebie cudne, niech rosną zdrowo i nie robią więcej niespodzianek, choc tez przekonałam się niestety, że potrafią być chimeryczne . Moje dwa egzemplarze Shirasavy, bezproblemowe do tej pory, po łagodnej zimie jeden z nich nie ruszył z wyjątkiem jednej gałązki, choć pąki wyglądają zdrowo :dazed: Nie mam pojęcia, o co chodzi....
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.706 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum