TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 15:18 #254567

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Pam, a czym pryskasz na mszyce?
Ja ostatnio kupiłam Cohinor - systemiczny. Confidor wycofany, a ten ma taki sam skład. Daje radę na wszystkie paskudy :hammer:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 21:00 #254814

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Na tym zdjęciu z przyciętym migdałkiem cóż widać u dołu- buczek jakiś? :whistle:

Kloniki - :eek3: :bravo: :bravo: :bravo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 22:12 #254910

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Joluś......widoczki :hearts: :hearts:
i te kloniki......jej jakie cuuudaki :hearts:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 22:58 #254968

• Nati
  • Nati's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
  • Otrzymane dziękuję: 65
cudne masz klony :supr3: a Bez aż mi pachnie, muszę iść gdzieś na szaber :devil1: żeby trochę wiosny do domu wpuścić, uwielbiam go a rośnie go u nas pełno wszędzie :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 07 Maj 2014 23:58 #255020

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Mój migdałek też już przycięty - tak jak radziłaś króciutko. Kolekcja klonów powalająca - ten drugi to ten przywieziony przez Pawła do Sulejowa? Hoduję siewkę takiego zwykłego klona - czy można je jakoś formować? Kiedy zacząć?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Maj 2014 08:01 #255071

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
I ja zaliczyłam cięcie migdałka, choć mój jest taki mały, że i przed cięciem nie było na co popatrzeć :tongue2: .

Zauważyłam u siebie jedną przypadłość - staję się coraz bardziej niecierpliwa :dazed: . Mam wrażenie, że wszystko za wolno rośnie :tongue2: , a jak coś rośnie szybciej ( na przykład taka jedna krzewuszka) to natura skraca mi krzak o 2/3 :angry: .
Czy Ty też tak miałaś na początku swojego ogrodowania?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Maj 2014 08:34 #255090

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No klony masz piękne ,zwłaszcza Esk Sunset ,moje wielkie chciejstwo .Niestety za wielkie do mojego zapchanego ogrodu .
Pocieszam sie tym ,że pewnie by mi przemarzł . :blink:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Maj 2014 09:13 #255124

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
A gdybym tak jedną tuje wymieniła na klonika... lub jakąś magnolkę czy lilaka... :think: :wink4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Maj 2014 09:20 #255126

• lizz
  • lizz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Prześliczne klony, szczególnie palmowe. Szczerze zazdroszczę, gdyż u mnie nie chcą rosnąć.
W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci.... Leopold Staff

Zapraszam do "Ogrodowe potyczki Małgorzaty"

Pozdrawiam
Małgosia

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Maj 2014 09:41 #255147

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Jolciu :hug: klony :hearts: A ja zaszalałam :wink4: Chyba w sobotę wyciągnę M na powtórkę szkółkingu, bo nam poprzednio miejsca w aucie zabrakło :happy4: Ale są dwa klony, czarny bez i piękna leszczyna, do tego trochę "zapchajdziurek" do uszczelnienia płotu ;) . Muszę jeszcze raz pojechać, bo mam lawinę pomysłów w głowie. A za tydzień mamy kiermasz i "Levana" do mnie przyjedzie :dance:
Ja migdałka obcięłam tydzień temu - potraktowałam go bardzo brutalnie i już "się puszcza".
Zrobiliśmy oprysk na robale - zadziałało, ale żeby nie było tak fajnie - znowu walczymy z rdzą :angry: a zielsko rośnie, że "nie zdanżam" :flower:
" Na początku był Smok..."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Maj 2014 22:53 #255549

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka i cudne, żebyś wiedziała :woohoo:
Małe, ale dla mnie bardzo cenne :lol:
Pobiegłam dzisiaj po deszczu oczywiście do tych najbardziej jaskrawych, jakie kolorki po deszczu :woohoo:
Powiem Ci szczerze, że prz takich klonowych stratach strach jest inewestować w takie wielki i drogie roślinki, przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia.
Mały to jednak ma większą szansę się zadomowić.
Aaaa czas wycieczek się zaczyna, wiem bo moje ma łe także to tu, to tam. Zapisaliśmy isę jeszcze na zieloną szkołę, a co tam, niech i dziecko zbliz sie do natury :flower2:
Dzisiaj w ramach zblizania wybrał się na ślimaki do ogrdou i okoliczne łąki. Niewiele zebrał, ale 2 zł zarobił :happy: W ramach zachęty zaproponowałam, ze dołożę drugie tyle ;) Zawsze to jakieś zabezpieczenie dla hostek :lol:
Matura ... najgorsze dwa pierwsze dni chyba, teraz już spokojniej.
Właśnie Doris, na pniu. Zupełnie ładnie się prezentuje.
Daluś widziałam Twojego klonika, fajniutki :hearts: Nie chcę martwić, ale jak już zaczęłaś, to teraz będzie z górki.
U Ciebie warunki dużo lepsze niż na moim wschodzie oczywiście.
Czy ja się do Ciebie wpisałam :think: czy tylko zachwyciłam kwitnieniami :think:
Kasiek bo takie klony to są bardzo urodziwe, mówię Ci. A palmowe :woohoo: to jest dopiero jazda. Codziennie żałuję, że nie mam ciurkadełka choćby najmniejszego, tam dopiero by ładnie rosły.
No, ale w tym roku zdaje sie też nie wyjdzie już z ciurkadełkiem :cry3:
Migdałka zawsze tnę tak krótko, bo potem pięknie się zagęszcza i kwitnie. Wyżej cięty przyjmuje bardziej pociągłą formę chyba :think:
Podobnie będę cięła lilaki, ale te już sporo dłużej.
Masz rację one potrzebują czasu aby się ładnie zadomowić.

Nie wiem, czy pisać o tych opryskach, bo zaraz się ekologiczni oburzą :blink:
... no dobrze pryskałam Decisem ;)
Dorotka, a dziękuję.
Kolejny raz napiszę, że nie łagodna zima winna, tylko raczej susza moim zdaniem :think: Widziałam takie wielkie klony w ogrodach :) bardzo ładnie rosnących, pomimo niezbyt sprzyjających polskich warunków :) Trzeba próbować, moze i nam się nareszcie uda.
A wiesz, że kolejny raz posadziłam Shinę :rotfl1: zobaczymy jak sobie poradzi.
Ślimaki u mnie dookoła działki zbierają okoliczni mieszkańcy, skup także obok, więc jest szansa, że rośliny nie ucierpią. Dodam, że są to winniczki, więc przynajmniej można chwycić za domek :silly:
Anetko wprawne oko ;) to jest buczek, ale który :think:
Muszę zerknąć czy Dawyck Purple, czy Rohan Obelisk :think:
Martusia :kiss3: :hug:
Nati uwielbiam przystanąć przy lilakach i delektować się ich zapachem :woohoo:
Szkoda tylko, że tak krótko kwitną :(
Iwonka to ten klon, poprzedni niestety nie ruszył po ubiegłej zimie. Ten mam nadzieje jakoś się odnalazł w ogrodzie. Mam na niego oko z sypialnianego okna :search: Kupiłam w ubiegłym roku iglaka z siewką tego klona, też sobie póki co rośnie, ale trzeba będzie przesadzić chyba nareszcie :think:
Taki duży, nie szczepione drzewo to raczej nie jest mi potrzebna, ale jak już jest :whistle:
Zupełnie nie mam pojęcia kiedy zacząć formować klonika :oops: sorki.
Dorotka i ja tak miałam, sadziłam więc canny i dalie :rotfl1: te szybko cieszą. Teraz oczywiście jeszcze ogród jest młodziutki, roślinki niewielki, ale przynajmniej z roku na rok widać postępy.
Także miałam przypadki, że nie o 2/3, natura pozbawiała mnie niektórych roślin :whistle: a może trochę i pies :blink:
W tym roku przecież także miałam straty :blink: Krzewuszki chyba potrzebują czasu, albo nie odpowiadają im moje/Twoje warunki :think: Sama nie wiem. Czy pisałam, ze u mnie zakwitłą już zółta :P
Migdałkowi daj 3-4 lata, sama zobaczysz.
Ewcia myślisz, że by padł :think: no nie wiem :devil1:
Jakby człowiek chciał wszystkie chciejstwa posadzić :jeez: to trzeba by chyba szkółkę z kolekcją otewierać i odnawiać straty w kolekcjach. Takie włąsnie kolekcje uwielbiam odwoiedzać, zawsze są dla mnie inspiracją, choć oczywiście finanse nie pozwalaja na takie inwestycje. Może i dobrze, bo czasu także nie staje :jeez:
Beat to już masz trzy tuje do wymiany na piękniejsze drzewka :rotfl1: wcale bym się nie zastanawiała :wink4:
Małgosiu ale dlaczego nie chcą rosnąć? Nie sprzyjają im warunki glebowe, klimatyczne, co im nie pasuje :think:
A ja tam wciąż próbuję, 10 zł za klona to przecież nie jest dużo, mam czas, poczekam, aż urośnie :devil1:
Reniu w pierwszych słowach ... zapytam ponownie :teach: kiedy będzie wąteczek :hammer:
Już się nie mogę doczekać, a Ty mi jeszcze o zakupach piszesz :woohoo:
Litości, pokaż coś nareszcie, bo mnie skręca z ciekawości :lol: Jakie to plany, jakie zamysły?
Levana już u mnie rośnie od jesieni :woohoo:
Walki z rdzą współczuję, od jutrzejszego popołudnia zamierzam ogrodować pełną parą :happy4: zanosi sie, ze i pogoda będzie nareszcie sprzyjała :dance:
Ale może ci o tym, bo meteo usłyszy i znowu zmienia prognozy :rotfl1: :happy3: :rotfl1:
Pielenia mam tyle :jeez: ale popadało to będzie prościej. Oczywiście zamierzam wysadzic kanny, dalie i obsiać warzywnik.
Sporo pracy jak na dwa dni :blink:

A dzisiaj to już kilka kulkowych fotek, w końcu to ich czas jest :woohoo:

Picea mariana 'Aurea' /świerk czarny/

Pica abies 'Acrocona' /świerk pospolity/

Picea pungens 'Maigold' /świerk kłujący/

Picea pungens 'Białobok' /świerk kłujący/

Picea abies 'Rydal' /świerk pospolity/ kończy zdecydowanie

Picea abies 'Spring Fire' /świerk pospolity/

Spokojnej nocki :hug:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Maj 2014 23:04 #255558

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, no właśnie czas dla kulek najlepszy, trzeba utrwalić ich piękno, a mnie z aparatem jakoś ku kwiatkom coś woła...
Ale klony masz śliczne, straty łatwiej znieść, kiedy pozostała reprezentacja klonów jednak ma się całkiem dobrze.
A gdzie kupowałaś 'Beni Maiko', bo jakoś nie pamiętam... Beze mnie? :lol:
Małe lepsze? No to takiego właśnie jutro będziesz miała! :happy4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 08 Maj 2014 23:15 #255567

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta i mnie do kwitnących ciągnie :happy3: nie ma jednak co się ociągać, bo kulki wkrótce skończą :lev:
Mam pytanko, jak Twój Acer palmatum 'Tsuma Gaki'?
Mój jakoś jeszcze nie ruszył :cry3: Czyżby kolejna strata, choć niewielka, jak pisałam, malutka raczej :silly:
Jakbym wcześniej zauważyła może podmianka jakaś by z tym drugim maluchem dojechała ;) Były dostepne?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 09 Maj 2014 08:19 #255633

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu mimo, że nie przepadam za iglakami to Twoje zawsze wywołują uśmiech na mojej twarzy. Chyba coś w sobie mają.

Kochana powiedz mi co może powodować zasychanie (nawet nie wiem jak to nazwać) igieł wewnątrz świerka białego?
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2014 08:20 przez Monik.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 09 Maj 2014 08:31 #255640

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Z tymi paciorecznikami to fakt - rosną w oczach i cieszą, jak wszystko dookoła małe :happy: . Migdałek mówisz, że aż 3-4 lata :jeez: , trzeba się zatem uzbroić w anielską cierpliwość :tongue2: . Krzewuszki własnie już miałam całkiem całkiem i po tegorocznej zimie zmalały niemiłosiernie :sad2: . Z czterech tylko jedna chyba zakwitnie :cry3: .

Ale i sukcesy widzę - 'Oculus Draconis' rośnie jak ta lala. Małe to było, a teraz ma już ponad metr :happy4: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 09 Maj 2014 10:09 #255679

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Klony śliczne :bravo: Iglaczki nie trzeba mówić, szkoda że nie mam więcej metrów :devil1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 09 Maj 2014 12:07 #255722

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Auć! Znowu mi się oberwało. Słusznie jednak :oops:
Ugrzęzłam solidnie przy walce z perzem, skrzypem i ostem - wyłażą te zarazy masowo, odradzając się z maleńkich odcinków w pierwotnej warstwie gleby. Muszę bardzo głęboko ryć, bo dużo ziemi dokładaliśmy. Trudno jest kopać bardzo głęboko na obsadzonych rabatach. Niestety, jestem zmuszona zlikwidować skalniak - muszę dokładnie oczyścić teren, odmłodzić niektóre rośliny i wszystko ułożyć od nowa w innej aranżacji, wygodniejszej w obsłudze i bardziej harmonizującej z resztą ogrodu.
No stwierdziłam, że tych liściaków to u mnie stanowczo za mało i jutro jadę na dalsze poszukiwania. Poczyniłam nieco przesunięć i przesadzeń i nagle się okazało, że mogę mieć więcej nie powiększając areału :happy4: Wypadła mi jedna azalia, przydałaby się jakaś mniejsza hortensja bukietowa i więcej klonów , oczywiście ;)
Patrzę na prognozy - ciepło i mokro, więc posieję ogórki i fasolkę ale szklarnia nieprzygotowana dla pomidorów - chyba się rozpięciorzę, bo nie wyrobię :dazed:
" Na początku był Smok..."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 09 Maj 2014 14:53 #255787

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moni trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie dotyczące zamierania igieł, bo przyczyn może być cała masa :jeez:
Czy brunatnienie zaczyna się od dołu rośliny, czy raczej od szczytu?
Jednak zawsze najbardziej niepokoi mnie zamieranie igieł od środka :supr: Moim zdaniem świadczy to o niewłaściwym funkcjonowaniu całego układu rośliny, jeśli nie zgnilizny korzeni spowodowanych fotoftorozą :jeez: Spróbuj złamać jedną gałązkę, jeśli w środku jest jasna to ok, jeśli zbrązowiały lub w odcieniu cynamonu kaput :dazed:
Można próbować podlewać Previcurem, usuwać i palić chore pędy, ale jakoś nie pamiętam u siebie sukcesów w walce z ta chorobą :jeez:
Ale może być wiele innych przyczyn brązowienia igieł zmiany pozimowe, za suche lub za wilgotne podłoże, zbytnie zasolenie, brak składników odżywczych lub ich nadmiar /to jest związane z brakiem nawożenia lub przenawożeniem/, zmiany pozimowe.
Zostają jeszcze szkodniki przędziorki, ochojniki, mszyce :whistle:
Najlepiej wstaw kilka fotek w zbliżeniu i z opisem do wątku diagnostycznego. Mamy na forum kilku fachowców, którzy z pewnością zdiagnozują chorobę i zaproponują leczenie :wink4:
Kulki teraz z dnia na dzień coraz cudniejsze są :dance:
O takie przyrosty ma Białogon w tym roku :silly: upitolę w połowie :rotfl1:

Dorcia cierpliwość powinna być naszą główną zaletą, więc czekajmy :lev: a będzie nam wynagrodzone :happy4:
Ja mam dwa takie żywotnie iglaki Pinus densiflora 'Burkes Red Variegated' /sosna gęstokwiatowa/ skądinąd bardzo podobna do Oculusa, co ;)

A z krzewuszkami to się nie martw póki co, zbiorą się w sobie i ruszą :hug: bo takie za duże to wiesz :wink4:
Adrian klony piękne :woohoo: nieustannie się zachwycam, najczęściej nie swoimi :rotfl1:

Reniu no ba ja tak czekam i czekam :oops: mam nadzieję, że się doczekam nareszcie :hug:
O perzu proszę nie wspominaj nawet :jeez:
Nawieźli mi ziemi z perzem i ... chrzanem :rotfl1: do dzisiaj wyrywam i efektów nie widać :jeez:
Jesteś zatem Pani usprawiedliwiona :happy-old: tymczasem :silly: :lol: ale cykaj fotki proszę, bo wiosna nie wróci, kiedy uporamy się z pracą :supr:
Między innymi z tego powodu zlikwidowałam skalniak, bo nie ma nic gorszego niż perz w skalnych :supr:
Liściaków brakuje :think: podsunęłabym kilka propozycji :flower2: tylko nie chce oberwać patelnią :club2: ale powiększenia areału bez powiększania zazdroszczę :hug:

Także planuję podobne wysiewy w weekend, a jeśli jeszcze M upora się z tunelem wysadzę i pomidorki.

Picea pungens 'Hermann Naue' /świerk kłujący/

i oczywiście dla kontrastu świerk pospolity Picea abies 'Push'

Pinus mugo 'Agnieszka' /kosodrzewina/ zaczyna już pokazywać piękne, żółte, kontrastujące z resztą rośliny przyrosty. Zupełnie przyzwoicie się rozrosła przez ostatnie lata :)

niektóre cudeńka już w pełni rozkwitu :woohoo: Abies alba 'Compacta' /jodła pospolita/

... ostatnie tulipanki ...

... pierwsze czosnki :silly:

Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia, Bozi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.656 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum