TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 02 Kwi 2014 08:42 #239577

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dorotko, u mnie tez pięknie i słonecznie, ale o 6 rano było -6o :dry: . Zaraz idę zobaczyć jak się mają rośliny :fly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 02 Kwi 2014 09:03 #239581

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
już czuję zapach hiacyntów unoszący się w ogrodzie...
serduszki już na takim etapie??
Ale ładna sasanka - z siewu?
(ja znalazłem ostatnio na giełdzie roślin taką bladoróżową - jedyną pośród samych ciemnoróżowych)
Hmm... niby na zachodzie mamy bardzo szybką wiosnę ale u Ciebie to już chyba pobito wszelkie rekordy!!

Ogród Doroty '2014 02 Kwi 2014 10:51 #239621

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dorotko widzę, że nie odpoczywasz. Ciągle trwają u Ciebie jakieś prace ogrodnicze...
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Doroty '2014 04 Kwi 2014 23:30 #240574

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Serduszka już taka "zaawansowana" :eek3: Moje dopiero wychodzą z ziemi, a jedna Burning Hearts - kupiona w ubr. zniknęła :(

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 07:03 #240609

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Ale masz bogactwo kolorów hiacyntów,pięknie wyglądają te niebieskie :)
Serduszka jaka duża,,i naprawdę ona jest wspaniała i piękna :hearts:
Moja gdzieś przepadła :angry:
Ale może w jakimś ogrodniczym ją kupię,bo bardzo je lubię :)

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 19:32 #240746

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ale jestem zmęczona :jeez:
Znów cały dzień spędziłam w ogrodzie. Poprzesadzałam doniczkowce, przerobiłam trochę rabaty przy tarasie, popikowalam siewki. Zadowolona jestem ;)

Dorcia, u mnie tez kilka nocy z przymrozkami w tygodniu było, ale szkód nie stwierdziłam. I oby tak zostało.

Adrianie, rzeczywiście wiosna w tym roku wyjatkowo szybka. Niby mieszkam w zimnej strefie, ale ogród osłoniety z wszystkich stron i nawet jak dookoła szron na trawie u mnie jakoś cieplej ;) Serduszki lada moment. Myslę, że gdyby jutro było słonecznie i ciepło to powinny rozkwitnąć. Sasanki wszystkie kupne. Reszta rozwinęła się dziś, ale zdjęć nie zdążyłam zrobić. Do kolekcji jest jeszcze biała, czerwona i zwykła fioletowa :P

Moniko, dziś wzięłan do ogrodu książkę, ale.... nie zdążyłam jej otworzyć :rotfl1: Cały czas pracuje a chwastów jakoś nie ubywa :dry:

Iwona, to zwykła serduszka. Te odmianowe dopiero wyłażą.
I to dla mnie zaskoczenie, bo sadziłam w zeszłym roku w upały, zaraz zniknęły i myslałam, że to już koneic. A one wyszły i być może nawet zakwitną.

Aniu, hiacyny zaczęłam sadzic dopiero dwa lata temu i żałuje, że tak późno. Choc w tym roku zapachem sie nie napawam - alergia nie dopuszcza do mnie zadnch zapachów. Ale kolory cieszą :)
Biała serduszka mi przepadła pamiętnej zimy, jak gdzieś spotkam to kupię, też bardzo lubię ta roslinkę.

Rozkwitają maślane hiacynty 'City of Harlem'

kępa tulipanów 'Exotic Emperior' niestety w tym roku juz nie tak spektakularna :(

zakwitnie szachownica perska :dance:

druga cebula też ma pąki :)
rozwijają się słodkie listeczki na klonie 'Carnival"

a w oczku .....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2014 19:33 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 19:38 #240752

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Te maślane to jedne z moich ulubionych... taki mają nieoczywisty kolor...
Z książką wyszłaś? Zazdroszczę, bo u nas nie wysiedziałoby się dzisiaj... jakiś chłód przejmujący i wiatr przygnało, a popołudniu również coś popluło z nieba - za mało, żeby podlać ogród, za dużo, żeby przebywać na zewnątrz...
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 19:41 #240754

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ale fajna szachownicę bedziesz mieć,ja dopiero wróciłam z ogrodu choć wiało potwornie :jeez: ,w oczku tez jakieś życie powstaje widzę.....wiosna w końcu.Chwasty, koszmarna ilośc to przez tę ciepłą zimę, normalnie o tej porze ich nie ma,plewienie od początku jakoś mi nie leży a jeszcze w grudniu wyrywałam.......oj.Stopowce ładne liście juz mają u Ciebie też?

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 19:46 #240760

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
U mnie ziąb, jak u Gorzatki, tylko ani kropla nie spadła. Idziesz Dorotko jak burza z pielęgnacją i urządzaniem ogrodu, wiosna u Ciebie wygląda pięknie, a jakie cudne będzie lato. Oczko dobrze wykorzystane :silly:
Zapraszam
Mania Zieleni

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 19:47 #240762

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też się dziś otyrałam :tongue2: , ale cały warzywnik ogarnięty :tongue2:
Mi w zeszłym roku "znikła" serduszka 'Candy Hearts' od Podstolca :( . I niestety nic nie wyłazi, a pozostałe serduszki już bardzo zaawansowane, choć do kwitnięcia to im jeszcze daleko ;)

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 20:04 #240775

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dorotka, czy Twoje tulipany 'Exotic Emperior' pochodzą z Biedronki? Domyślasz się, dlaczego pytam? ;) Moje z Biedronki na białej rabacie ;) Ale jeszcze do kwitnienia im daleko...
Oj, dobrze jest mieć osłonięty ze wszystkich stron ogród... U mnie poporzymrozkowe straty są...
Ciesz się, że dopiero od dwóch lat zaczęłaś sadzić hiacynty, dzięki temu nie są takie wysmukłe jak u mnie :lol:
I co, będziesz wykopywać i przesuszać cebule?

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 20:28 #240795

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marta, czy biedronkowe nie wiem :( Kupowałam ta odmianę w kilku miejscach, bo po zeszłorocznym kwitnieniu byłam nimi zauroczona. Mam nadzieję, ze następne zakwitną już zgodnie z oczekiwaniami.
Smukłe hiacynty.... smukła to ja chciałabym znów być ;) , hiacynty lubie takie grubiutkie. Na razie mam postanowienie, że wykopie, ale czy mnie w lipcu niechciej nie odwiedzi, nie wiem :rotfl1:

Markitka, przyjemne takie zmęczenie, prawda? ;)
Nie mam pijęcia jaka to serduszka sieodrodziła, bo darowana byla. Posadziłam w takim byle jakim miejscu i teraz znów pasowałoby ja przesadzić, ale... się boję :rotfl1:

Aniu, u nas też podwiewałao, ale przy robocie sie rozgrzałam. A po południu juz było bardzo przyjemnie :) Tyle, że sucho...wczoraj podlewałam :oops:
Co do pielęgnacji, to zachwaszczonych miejsc po prostu nie pokazuję ;) Przydałaby mi się jakaś kurka w ogrodzie. Gwiazdnica szaleje :jeez:

Ewunia, wiatr jest gorszy niz niska temperatura. U nas na szczęście uspokoiło sie koło południa.
Plewienie mnie dobije. Ledwo skończę, trzeba zaczynać od początku a na mojej glinie plewienie to gehenna :tongue2: Poza tym przy takiej suszy jak teraz glina przypomina cement.
Stopowca nie mam wcale. Odkryłam dzis, że z czterech sadzonek astilboidesa obudziła się jedna :angry: . Mam nadzieję, że to nie koniec :think:

Gosia, tez je chyba najbardziej lubię. Z resztą do biedronkowych sprzed dwóch lat w tamtym roku dosadziłam następne ;) .
Pogody współczuję. Miejmy nadzieję, że nie będzie tak jak któregoś roku - pogoda w tygodniu, weekend paskudny :blink:

Nie pamiętam roku, w którym na początku kwietnia miałabym pąki na powojnikach wielkokwaitowych :eek3:

i nowy nabytek - magnolia 'Satisfaction'
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 20:37 #240806

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Powojniki faktycznie wyrywne :supr3: . Oby im tylko ten pośpiech nie zaszkodził :think: .
Klonik wygląda uroczo a magnolia też piękna :flower2: .

Ogród Doroty '2014 05 Kwi 2014 20:44 #240810

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Przy kurce nie miałabyś nie tylko gwiazdnicy :lol: ich ideałem krajobrazu jest powierzchnia Marsa.
Zapraszam
Mania Zieleni

Ogród Doroty '2014 06 Kwi 2014 00:07 #240944

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Oj ma się satysfakcje jak patrzy się na tę magnolię :supr3: Hiacyntom pomaga na krągłość kształtów wykopywanie?

Ogród Doroty '2014 06 Kwi 2014 00:12 #240947

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A u mnie klon w pąkach jeszcze :think:
Clemki wielkokwiatowe ani myślą o pąkach :unsure: może i dobrze :think:

Ogród Doroty '2014 06 Kwi 2014 10:46 #241046

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Hiacynty ujmują przepięknym, delikatnym kolorkiem :)

Ogród Doroty '2014 06 Kwi 2014 19:34 #241200

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Edyta, mam nadzieje, że nie będzie już tak dużych spadków temperatur by zmrozić im pąki.
Klonik na szczęście przeżył, choć sadzony był tak późno, że miałam obawy. Ale w liściach jest pierwszy. Reszta powoli, powoli, choć na palmowym rozwinęły się listki na czubku gałęzi :)

Aniu, wiem i dlatego kury mają dom u teścia na działce i to w ogrodzonej części. Ech grzebaki :lol: Ale jajka dobre znoszą :happy3:

Iwona, zakochałam sie w niej od pierwszego wejrzenia ;) MUSIAŁAM kupić. Poniewaz miejsca brak dostała dużą donicę :P Na szczęście mam gdzie przechowywać zimą. Ponoć ta odmiana kwitnie niezawodnie, obficie co roku. Oby!

a jaki ma piękny kwiat

Fama głosi, że cebulowe należy co roku wykopywać. Nie stosuje się ale w przypadku moich cebulowych to chyba prawda. Hiacynty szczuplejsze z roku na rok (choć nie wszystkie odmiany) tulipanów i narcyzów ubywa :( Są dwa wyjścia: albo wykopywać albo jesienią dosadzać nowe. Na razie stosuję tą drugą metodę :rotfl1:

Jolcia, u mnie nie wszystkie klemki takie wyrywne. Część startuje od gleby (dręczona już przez ślimaki :evil: )Z resztą u mnie jak wiesz gleba do uprawy powojników nie najlepsza, więc okazów wielkich to ja się pewnie nie dochowam. Ale cieszy to co jest.
Klony tez reszta spokojna. Większość w pączkach. Ten wystrzelił, ale rośnie w bardzo ciepłym, osłoniętym miejscu.
Na szczęście strat prócz nieszczęsnego Dissectum nie stwierdziłam. Zdrowe po końce gałązek.

Mróweczko, podobaja mi się wszystkie kolory hiacyntów, nawet te bardziej krzykliwe

Wczoraj popracowałam troche przy tarasie. Poprzerabiałam rabaty, jakoś nie jestem do końca zadowolona z nasadzeń w tamtej części ogrodu.
Ekspansywne turzyce wysadziłam w okolice świerka, gleba tam koszmarnie kamienista, nic nie chce rosnąć, może te dadzą radę.

P1460605.JPG

zabrałam większość siejących się bez umiaru brązowych turzyc z okolic klona shirashawy, posadziłam tam trytomy a turzyce wylądowały u stóp hortensji krzewiastych. Powinno być lepiej. Ale to z pewnością ie koniec przeróbek na tym terenie ;)

P1460604.JPG
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.438 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum