TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 13:26 #257631

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, fakt, może to nie najlepszy rok dla azalii, ale i tak te, które pokazujesz są piękne!
Zwłaszcza Canon potrójny ;) Lubię ten kolorek, a sama większość mam w odmianach pomarańczy :)
Juanitę kupiłam w zeszłym roku i w tym nie raczyła zakwitnąć, ale za to ładnie się rozkrzewiła, więc w przyszłym sezonie liczę na nią!
Jest piękna, co widać u Ciebie.
Poluję jeszcze na Nabucco - śliczny kolor i późne kwitnienie, ale jakoś trudno ją spotkać, a wysyłkowo nie chcę kupować.
Spektakl azaliowy trwa, szkoda, że pogoda kiepska, bo nawet nie ma jak podziwiać tych naszych ślicznotek, kiedy wieje nieprzyjemny wiatr i jest 10 stopni, brrr
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 18:22 #257796

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Dorotko, dopiero dziś :kiss3: się odzywam, bo wczoraj nadrabiając zaległość w Twoim wątku przysnęłam :pinch: Dzięki za spotkanie i sorki za zamieszanie :)

Dorzucę swój kamyczek do Twojego ogródka... I wypaplam odwiedzającym, że klony są hm... większe niż się zdjęciach wydaje :) A rabaty są głębsze...

Ach... Ogród Dorotki jest cudny, zapraszający do tego by przysiąść, odpocząć, porozmyślać, porozmawiać. Przestrzeń jest zorganizowana bardzo pomysłowo, powstało sporo cichych uroczych zakątków. A Cygańska Spódnica jest, tyle,że większą ilością zieleni :) Róże są ogromne i szykujmy się na piękne widowisko :dance:

Raz jeszcze całus dla Ciebie Dorotko i dla M:hug:

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 18:31 #257806

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Cudne hosty :eek3: Klonik ma bardzo ładny kolorek liści - taki jaśniutki!
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 19:46 #257862

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dorotko, ale pięknie i kolorow u Ciebie. Zachwycam się azaliami i różanecznikami :supr3: Progress jest przecudny ! Piszesz, że to kwitnienie to nie wszystko na co stać Twoje krzewy ...no to ja sobie nawet nie wyobrażam jak u Ciebie jest jak wszystko bujnie kwitnie. Do tej pory z kwasolubnymi mam marne doświadczenia, coś tam mam, jakoś rośnie ale szału nie ma ale zachwycam się tymi roślinami u innych, np. u Ciebie. Znam jeszcze jedno miejsce, które notabene co roku odwiedzamy, gdzie pięknie rosną i kwitną azalie i różaneczniki (Pisarzowice) ale to szkółka jest a jeśli chodzi o prywatne ogrody to takich pięknych okazów jak masz to nie widziałam. Hostki też masz super ! Okaz Pirouette zwala z nóg :thanks: i Multi Blue - taki wielki i już kwitnie - no nie do uwierzenia :supr3:
pozdrawiam serdecznie

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 21:03 #257951

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No po prostu nie nadanżam :P
Najpierw zaległe odpowiedzi
Adrianie, generalnie cos tam kwitnie, całkiem narzekać nie mogę, ale wiesz jak jest, wolałabym by kwitły wszystkie.
Progress kupiłam oczywiście obsypany kwieciem. W pierwszym roku pauzował, w drugim zima zalatwiła wszystkie paki, teraz zakwitł dwoma, mam nadzieje, ze będzie już tylko lepiej. Niestety o kołderce dla niego trzeba pamiętać, ale warto, te kwiaty z falbanką, cudo!
Pfauenauge uratowałam, ale polowa krzewu padła na fytoftorozę. Mam nadzieję, ze udało się zatrzymać chorobę. Po przesadzeniu w obecne miejsce nareszcie zawiązał pąki na wszystkich pędach a i wygląda znacznie lepiej, może juz będzie dobrze.
Juanita - mój aparat kiepsko sobie radzi z takimi kolorami, ale w realu daje po oczach :rotfl1: To zdjęcie chyba najlepiej oddaje jej kolor, może jest trochę ciemniejsza

Marta, nie wkurzaj się :kiss3: Widać Doloroso nie jest mi pisana :happy:

Gosia, no must ;) Ale ona duża rośnie, bardzo duża :happy:

Aga i ja mam taką nadzieję, w razie biedy będę starała sie podlewać. Niestety wyjeżdżamy na urlop w pierwszej połowie sierpnia, więc będe musiała prosić teściową.

Chwilowy przerywnik zdjęciowy :)
Cygańska mocno zazieleniona

niezwykle pachnąca pontyjska

Irenka :hearts:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 21:04 #257953

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Przepięknie obrośnięta ściana, to bluszcz?
Azalie powalają :thanks:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 21:32 #257998

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No wkurzyłam się i nie obiecuję, że jak spotkam PRAWDZIWĄ Doloroso to Ci jej nie kupię :happy3: . Dziś niestety nie byłam w sklepie, bo akurat w Lublinie było oberwanie chmury :jeez: , ale ja się tak łatwo nie poddaję :evil:

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 21:35 #258003

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
A niech sobie Irenka rośnie duża... mam akurat takie jedno miejsce... duże :devil1:
Teraz tylko pozostaje ją upolować... a tu jak na złość pogoda nie sprzyja wycieczkom...
Choć sprzyja sadzeniu :whistle:

Urlopujemy się w tym roku równocześnie? ;)
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 21:39 #258009

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Dalu, Cannon's to przepiękna azalia, dla mnie jedna z piękniejszych, mimo, ze sam kwiat nie jest największy. Dlatego az tak bardzo mnie ten nadmiar nie martwi, choć miejsce mocno ograniczone a pięknych odmian jeszcze tyyyyle!
Moja Juanita po przejściach Kiedys centralnie trafiła ją wielka gałąź przycinanego drzewa, połamało 2/3 krzewu. Ale dzieki temu jest bardzo mocno rozkrzewiona i dużo niższa od innych azalii. Nie przepadam za ta odmianą, kolory jak dla mnie troche zbyt jaskrawe, ale jak już rosnie....
Nabucco mam, to najpóźniej kwitnąca odmiana. Kolor piekny, purpurowo-winny ale niestety kapryśna w wiązaniu pąków. Takie prawdziwie obfite kwitnienie mialam raz. W tym roku tez zaledwie kilka kwiatków pokaże :(
Piękna pomarańczowa nn, podejrzewam 'Klondyke'

Izulu, krótko było :(
Dzięki za wizyte i tyle miłych słów :hug: Niestety ogród trochę zarośnięty, od ostatniego plewienia chwasty zdążyły sie już rozszaleć.
Wzięłam sobie do serca Twoje słowa i rozmyślam nad przedłużeniem klonowiska Choć M. lekko sie sprzeciwia (płot juz trochę przysłonięty a tak trzeba by znów czekać).
Mam nadzieję, że to nie ostatnia Wasza wizyta, następnym razem będę lepiej przygotowana :P Do zobaczenia, chyba w weekend :kiss3:

Monia, niestety ten klon troszke sie przypala, u mnie ma słoneczną wystawę i różnie to latem bywa.

Moniko, zapewniam Cię, że bdyby wszystkie azalie zakwitły tak jak powinny byłoby rzeczywiście czym się zachwycać. Zła jestem.
Do Pisarzowic właśnie wybieramy sie w ten weekend w przemiłym towarzystwie. Oczywiście jeśli pogoda pozwoli. Akurat jest święto azalii, ogrody pokazowe otwarte, nawet takie do których zwykle nie ma wstępu.
Moje okazy maja już sporo lat więc są dość duże a w przypadku tych krzewów to bardzo istotnie.
Róże lada moment, pąki już pokazują kolory. Teraz dostaną dawkę wody a w przyszłym tygodniu ciepła więc powinny wybuchnąć.
Dzis do kwiatów Multi Blue dołączył Snow Queen - duet bardzo udany

Josephine otworzyła pąki

Zakwitł tez Ivan Olsson

Ewciu-majowa tak to bluszcz, zwyczajna, pospolita odmiana, ale wygląda na tej ścianie rewejacyjnie. Trochę go ograniczam bo inaczej pożarł by budynek gospodarczy :rotfl1:

Po całonocnych opadach deszczu, po południu wyszlo slońce, zrobiło sie bardzo przyjemnie. Wyszlam do ogrodu z aparatem a skończyło sie na wyplewieniu wielkiej rabaty pod orzechem. Kurcze, rośnie mi tak straszny chwaścior, podobny z lisci do pięciornika, bardzo inwazyjny, rozrasta się jak truskawka-wąsami. Nie mam pijęcia jak sobie z tym poradzę, ciasno tam okropnie, glina zbita a to cholerstwo strasznie szybkie. Czuję, ze czeka mnie syzyfowa praca :jeez:

No to na koniec takie tam....

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 21:46 #258013

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marta, :kiss3:
U nas lało strasznie cała noc, ale dzień po pracy piekny. Tak może być :)

Goś, nie wiem co wywaliłaś, bo ja ja tam w Twoim ogrodzie dużego miejsca nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Koniec tygodnia ma byc lepszy, wycieczka może sie skrystalizuje ;)
Często mamy urlop w tym samym czasie chyba :lol:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 21:55 #258026

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Piękne kolorowe i gęste rabaty.
Muszę nad tym popracować u siebie. :)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 23:24 #258098

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A dziękuję :hug: takie tam dla mnie :whistle:
Rabaty głębsze, klony większe, ogród piękniejszy :think: róże wielkie :woohoo:
Ja tam wierzę Izce :kiss3: dziękuję za potwierdzenie moich wyobrażeń :hug:
U mnie akurat odwrotnie :silly: :oops:

Ogród Doroty '2014 12 Maj 2014 23:51 #258112

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Dorota,
pisałem już u mnie, że Twoja "spódnica" jest całkiem kolorowoa (choć wiadomo, że chciałoby się by wszystkie obficie zakwitły). Te które kwitną, trzeba uczciwie przyznać, dają piękny pokaz!! (np. pontyjska czy Klondyke (piękne ujęcie!!)) Nie wspomnę już o ogromnej Irene Koster...
Żurawki wnoszą dużo koloru - doskonale to widać na zdjęciu Twojej rabaty azaliowej.
Ten zakątek z oczkiem wodnym koło tarasu (pamiętam jak opisywałaś powstawanie tej rabaty :D) jest bardzo udany, mnie szczególnie zauroczyły te porośnięte mchem kamienie - zupełnie jak nad prawdziwym strumieniem!

Ogród Doroty '2014 13 Maj 2014 07:26 #258144

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Podejrzana o Klondyke raczej nią jest :rotfl1: moja wygląda identycznie, dopiero w pąkach :hug:
Co do Cannon's :flower2: mam identyczne zdanie... jej kolor jest wyjątkowy i taki delikatny, uwielbiam te odcienie.

Ogród Doroty '2014 13 Maj 2014 09:47 #258202

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A jak tam prace na nowej działce Dorotko?
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Doroty '2014 13 Maj 2014 11:40 #258237

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Dorotko, ty chyba masz klonik Shirasawy czy jakoś tak. Właśnie go sobie kupiłam i nie wiem, w jakim miejscu zasadzić. Słońce czy półcień? Różnie mówią i już nic nie wiem.

Ogród Doroty '2014 13 Maj 2014 14:48 #258316

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Widzę, ale nie wierzę... :eek3: Wczoraj z M udałam się do lasu w poszukiwaniu kamieni - niedawno umyśliła mi się mocno kamienna rabata, na którą chciałam poprzesadzać roślinki, które bez sensu pałętają się i marnują na rabatach. Celem były ruiny po jakimś starym domu. Naszą uwagę zwróciła ściana z kamieni porośniętych mchem i postanowiliśmy, że to one trafią na planowaną rabatę. Patrząc na ową ścianę wymyśliłam sobie, że fajnie przy niej wyglądałby niewielki akcent wodny, a nad nim jakieś drzewko i różne roślinki wokół. Nie wiem jak to się stało, że wcześniej nie widziałam tego u Ciebie, a wymyśliłam sobie właśnie takie 'coś'. A może widziałam, tylko zapomniałam...

Dorotko a powiedz mi czy nie masz problemu z utrzymaniem tego mchu na kamieniach? Bo obawiam się czy po zabraniu ich z 'naturalnego środowiska' mech nie zaniknie...
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2014 14:50 przez Monik.

Ogród Doroty '2014 13 Maj 2014 14:52 #258318

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Katuj mnie jeszcze :devil1:
Miejsce mam po rodku... taki sobie był :sick: ... marniutki, acz rozłożysty...
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.599 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum