TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 21 Sie 2014 21:59 #293277

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Dorotko, co skubania róż, to ja odpuściłam. Staram się na bieżąco sprzątać już opadłe, porażone liście, bo nie jestem w stanie "obrobić" bogactwa jakie przynosi ten sezon. Przy czarnej plamistości liście szybko opadają same z siebie, ale te rzekomo zamączniakowane dłużej się trzymają i grzyb atakuje pędy. Cały ten ambaras z pewnością odbije się na zdrowotności, w tym zimowaniu różanych krzewów. Planuję wstępne ciecie jak już krzewy zahibernują i mocne przycięcie wiosną plus oprysk miedzianem i promanalem.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 21 Sie 2014 23:04 #293296

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Pogoda jak w listopadzie a ja mam urlop :sick: eee ale nie jest tak źle - ja z tych, którzy nie lubią upałów więc mnie temperatur w granicach 20 stopni wystarczy. U mnie też róże w tym roku strasznie chorują, już nie mam siły obierać je z liści i chyba zrobię tak jak Iza. A jak twoje azalie? Mają mączniaka? Tak się cieszyłam, że moje w tym roku czyste... czyste ehe już nie :sick:

Ogród Doroty '2014 22 Sie 2014 00:30 #293314

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dorotko, najważniejsze, że urlop udany, a Ty odpoczęłaś. Ogród powoli ogarniesz, za kilka dni nie będzie śladu po kataklizmach :hug:
Myślę, że chore róże jeszcze można ciachnąć..jeśli pogoda dopisze mają jeszcze ponad miesiąc na kwitnienie. Ale sama najlepiej ocenisz ich kondycję.
A jakie wytypowałaś do eksmisji? U mnie ostatnie czerwone wylatują ;-)
Pozdrawiam serdecznie w oczekiwaniu na kolejne fotosy :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Doroty '2014 24 Sie 2014 20:19 #294010

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja chyba jestem chora na ogród i dlatego w życiu nie wyjechałabym na tak długo
W sumie to już nie pamiętam kiedy byłam poza domem dłużej niż 2 dni.
Zawsze mi szkoda.
A w tym roku to nawet urlopu nie miałam

Ogród Doroty '2014 25 Sie 2014 07:56 #294109

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dorotko takie trzy tygodnie urlopu to wspaniała sprawa. Faktycznie można zapomnieć o pracy i naładować się na cały rok. Cieszę się, że wypoczęłaś, choć z tego co piszesz to nieźle teraz po tym urlopie "ryjesz" w rabatach. :lol: Chwasty nie urlopują niestety :hammer: .

Jestem ciekawa co też Ty za zmiany i przeróbki wymyśliłaś :think: ... U ciebie jest tak pięknie, że nie wierzę, że coś trzeba przerabiać :fly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Doroty '2014 25 Sie 2014 22:15 #294328

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Zwłaszcza że według badań ;) w pierwszym tygodniu myśli się jeszcze o pracy, a w trzecim już o pracy, czyli tak naprawdę wypoczywa się tylko tydzień :lol:
No ale skoro jednak przez tydzień wypoczęłaś ;) , to trochę pracy wskazane! :rotfl1:
Kadrowanie kadrowaniem, ale zdjęcia przeczą słowu pisanemu!

Ogród Doroty '2014 27 Sie 2014 20:13 #294832

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Boszzz mam już serdecznie dość tej pogody. Za oknami bura szmata, zimno, słowem koszmar nie lato.

Iza, dziękuję. I ja tak zrobię. Na razie postaram się oskubiac co sie da i kiedy się da, bo na razie żadna siła nie wygoni mnie do ogrodu. U mnie innego świństwa prócz plamistości chyba nie ma, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Nawet mączniak prawdziwy gdzieś zanikł. Piruette, która cały sezon była przez niego nękana teraz zdrowiutka aż miło. Mam nadzieje, ze w sobotę się widzimy?

Iwona, no nie mów, ze taki syf za oknem ci odpowiada. No chyba, ze u Ciebie nie pada. U nas występują wszelkie znane rodzaje opadów, no może prócz śniegu ;)
Moje azalie jako tako. Co prawda widzę jakieś podejrzane plamy na liściach trzech krzewów, ale i tak nie mam jak zadziałać. Chyba odpuszczę.
Pąków sporo, choć są i takie, które znów się lenią. Nie wiem czy nie zarządzę wyprowadzki dla kilku krzewów.

Kasia, odpoczęłam to prawda, nawet chęć na ogrodowanie mnie opuściła :rotfl1: Żartuję oczywiście, choć pogoda mnie dołuje. Planowałam po powrocie korekty na rabatach, przerobki a tu na razie nie chce sie nosa z domu wystawić. No nic, mam nadzieje, że wrzesień będzie łaskawy dla ogrodników. Ciąć już chyba nie będę, nie chcę ich pobudzać. Większość i tak zabiera się do kwitnienia, niech zakwitną a przed sama zima troche przytnę, reszta cięcia (mocnego) wiosną. Musze koniecznie przypilnować wiosennych, profilaktycznych oprysków. Choć jesli zima będzie z nów tak łagodna grzyby będą sie miały w najlepsze.
Na razie do usunięcia wytypowalam cztery róze: Queen of Hearts, Global Water, Boule de Neige i Cardinal Hume. Nie wiem czy to koniec, musze troche poluźnić na rabatach.

Małgoś, beż ulopu? Matko jak ty wyrabiasz :blink: Ja muszę co roku przynajmniej na dwa tygodnie iść na urlop, zresetować się.
Wiesz, ja mieszkam z teściamiWyazd konieczny dla zdrowia psychicznego :rotfl1:

Dorcia, właśnie nie ryję :mad2: Do tego jak widzę twoje wyczyny zaczynam się wstydzić mojej 'bezczynności' Może z końcem wakacji i ja się zabiorę do pracy?
Oj uwierz, przeróbki konieczne, busz jest nie do ogarnięcia, trzeba dać roślinom przestrzeń do życia.

Marta, właśnie te badania mnie przekonały, że trzytygodniowy urlop to konieczne minimum ;)
Teraz to już nawet kadrowanie nie pomoże, dlatego zdjęć nie robię wcale :P Zacznę jak cokolwiek zrobie w ogrodzie.
Wiem, ze takie temperatury sa odpowiednie do przesadzania i w ogóle do prac w ogrodzie, ale nadmiar wody na mojej glinie uniemożliwia wejście w rabaty, wiec na razie będa same odgrzewane kotlety.

Mam problem. Podczas urlopu załamał mi sie lidlowy łuczek nad ławeczką. Nie wytrzymał naporu :rotfl1: Muszę na cito wymyśleć jakieś rozwiązanie. Kowala mi trzeba!

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 27 Sie 2014 20:23 #294838

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ślicznie, świeżo, świetnie........a gdzie to spotkanie sobotnie ?jakie miłe towarzystwo...... :woohoo: , rady Izy zakodowałam, skorzystam.... :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania

Ogród Doroty '2014 28 Sie 2014 11:05 #295053

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Ewuniu, w weekend Krzywaczka, ależ się cieszę :dance:

Dzis nareszcie wyszło słoneczko! Nastrój od razu w górę, ale temperatury nadal ponoc niskie, zobaczymy jak będzie po południu.
Na razie miłego dnia wam Życze i spadam pracować :bye:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 29 Sie 2014 21:19 #295477

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewiąta do dla mnie zbyt wcześnie ;) Będę, ale tak ciut świt pod południe :happy3:

Ogród Doroty '2014 30 Sie 2014 21:59 #295747

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Och, jaki dziś miałam miły dzień :dance:
Wizyta w szkółce p. Szewczyków w Krzywaczce a przede wszystkim spotkanie ze wspaniałymi ludźmi :) Kochani, dziękujemy (z eM-em) Wam wszystkim bardzo, szkoda, ze czas na takich spotkaniach tak szybko mija.
Zakupy niewielkie, bo miejsca na nowe rośliny jak na lekarstwo, ale tak z pustymi rękami wyjechać sie nie godziło. Tak więc zakupiłam dwie hortensje bukietowe i derenia cousa 'Baśka' :hearts: Jutro będę szukać mu godnego miejsca.

W piątek zrobiłam nawet jakieś fotki w ogrodzie, z resztą była to jedyna ogrodowa aktywność. Jakiś marazm mnie dopadł :oops:.
Placyk przy tarasie po usunięciu basenu. Spod plotu na 100% wylatuje berberys, powojnik i to po prawej stronie, na to miejsce posadzę kolumnowe cisy, z resztą chyba jeszcze cos tam poprzesadzam.

Wianek na tarasowej ścianie zyskał dekorację z kwiatostanów hortensji

trawy....

gąszcz pod orzechem

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Igor, Zielona Ania

Ogród Doroty '2014 30 Sie 2014 22:14 #295756

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj, było miło :hug: .
Trawy jak trawy, wiadomo, że ładne :) Ale klony znowu większe :eek3:
Jestem za zahortensjowaniem tego kącika... i zaciszeniem go. Cisy są fajne a kolumnowe potrafią być na prawdę chudziutkie.
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2014 22:15 przez aleb-azi.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad

Ogród Doroty '2014 31 Sie 2014 09:57 #295827

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Dorotko, a gdzie zdjęcia nowych nabytków :whistle: ?

Ogród Doroty '2014 31 Sie 2014 20:20 #296035

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Edytko, zdjęcia zaraz będą :)

Iza, zastrzyk energii był na tyle mocny, że dzis juz poczyniłam pierwsze kroki do zmian. Jutro jadę oglądac centra ogrodnicze pod kątem cisów, czuję, ze pójdzie szybko.
Klony rosną, co mnie bardzo cieszy.

Więc zakupy:
hortensje:
Mega Mindy

i DIAMANT ROUGE ? - Marta ratunku! oczywiście kupiłam bez zawieszki

i przecudnej urody Cornus kousa 'Baśka'

znalazłam mu juz nawet miejsce :dance:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 31 Sie 2014 20:22 #296037

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
A mi udało się wyjechać bez zakupów, ale tylko dlatego, że nie miałem czasu na obejście części sprzedażowej szkółki. Te krótkie chwile wolałem spędzić z forumowiczami na rozmowie przy kawie i spacerze po części z bogatą kolekcją roślin państwa Szewczyków. :bye:
Na wiosnę skuszę się z pewnością na wiśnię 'Fukubanę'. Udało mi się w końcu zapamiętać jej nazwę.

DSC_0252_2014-08-31.JPG

DSC_0251.JPG

Ogród Doroty '2014 31 Sie 2014 20:22 #296038

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Piękne zakupy!
Chyba każdy po tym spotkaniu jest tak naładowany, że ma ochotę na wszelkie zajęcia ogrodnicze...skoro Pam i Gorzata się uaktywniły nawet... ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Ogród Doroty '2014 31 Sie 2014 20:23 #296039

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Romku, wiśnie dla nas już rosną :dance:

Igor, racja :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 31 Sie 2014 20:23 przez dodad.

Ogród Doroty '2014 31 Sie 2014 21:40 #296083

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Bardzo chciałabym mieć takiego Cornusa
Niestety miejsca jak na razie brak
Twoim wyjazdom się nie dziwię.
Pewnie w takim wypadku też bym wyjeżdżała ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.650 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum