TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 21:06 #328240

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Zewsząd ograniczenia! :jeez:
Chyba sobie... coś wyremontuję... na pocieszenie :happy3:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 21:53 #328265

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Gratuluję udanego projektu a resztą się nie przejmuj :) :thanks:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 22:00 #328267

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Edytko a co? mało pająków :funnyface: ? U Szczytnicy coś zamawiasz? Też ma dużo liliowców, Marta mi przysłała ofertę i ślęczę nad nią :happy3:

Dorcia aż tak się nie sugeruj ;) , u Aguniady zupełnie inaczej to wygląda, a przynajmniej wyglądało, bo ostatnio coś mało pisze na ten temat :dry:
Nie ma żadnej zmiany tendencji :lol: , w zeszłym roku kupiłam praktycznie tyle samo liliowców, co róż :silly: , zapomniałaś jeszcze o floksach, mojej kolejnej miłości :happy4: . Poza tym czekam na nowości we Floribundzie, myślę, że będą jakieś chyba :think:
W Lilypolu wzięłam tylko 4 lilie, trochę liliowców i iryski syberyjskie :P . Zapomniałam, że irysy też lubię :rotfl1:
Koniecznie się pochwal co wybrałaś :lol:

Haniu jak sama słusznie zauważyłaś ;) nowa rabata świeci pustkami :woohoo: , a i trawnika jeszcze sporo zostało :happy4:

Gorzatko ja jeszcze do niedawna też zupełnie nie miałam ochoty nic zamawiać. A potem jakoś tak nagle coś mnie wzięło i trzyma :happy4: . Może kwoty do zapłaty mnie trochę ostudzą :tongue2:
Remont jako pocieszenie? Never :happy-old: :devil1:

Iwonko dziękuję :hug: , do liliowców chyba nie trzeba Cię specjalnie namawiać :silly: ?

Krzysiu dziękuję :hug:
Miejsca i u Ciebie dość sporo, ale masz rację, gorszy jest dylemat co wybrać :rotfl1:

Elu ja nie wybrałam zbyt dużo cebul, choć nie mam większości tych z nowej oferty. Jakieś takie wydają mi się podobne do tych co już mam i nie mam przekonania :dry: . Na szczęście mi starych nie ubywa i oby tak dalej :lol:
Chciałabym sprostować, że wybieram jakieś rośliny ZAMIAST róż - to nie tak. Ja róże kocham równolegle z liliowcami, floksami, liliami, czy hortensjami :woohoo: , raczej nie zostanę kolekcjonerką jednej grupy roślin :silly:
Do projekt podeszłam nawet zbyt solidnie :evil: , jak głupia siedziałam i identyfikowałam ze zdjęć rośliny, które chciałam zostawić :jeez: , a wystarczyło napisać "grupa roślin iglastych" :hammer: . Na pewno po raz ostatni zrobiłam coś pierwsza :devil1:
Niestety jesteśmy kierunkiem nowym w Lublinie, pilotażowym trochę, wykładowcom najbardziej zależy, żeby mieć po nas ślad w postaci projektów, z których są rozliczani. A niektórych z nas rozliczą w przyszłości nasi ewentualni klienci :whistle: ...

Konrad bardzo dziękuję :hug: , staram się nie przejmować...już ;)

No to może jakieś floksy dla odmiany :P

DSC_1738.jpg

DSC_1695.jpg

DSC_1946.jpg

DSC_2004.jpg

DSC_2005.jpg

DSC_2037.jpg

DSC_2038.jpg
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2015 22:02 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 22:07 #328269

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Sama nie wiem, czy powinnam Cię o nią prosić, ale może prześlij mi ofertę Szczytnicy :tongue2: . Sprostowuję, wiem, że nie powinnam :rotfl1: .

A ja Ci tych studiów nie zazdroszczę. Oczywiście chciałabym tak umieć, ale jestem za leniwa na taką harówę :tongue2: .

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 22:21 #328274

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Heh mi nawet na moją jawną prośbę, proszę nie wysyłać żadnych ofert:):) mogą następować chwile słabości :D:D mi nie wolno :D:D rozumiecie, nie wolno:D:D wolę u Ciebie Martuś podziwiać. U mnie brak już miejsc:)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 23:03 #328285

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, gratuluję ładnej, solidnie wykonanej pracy!

Ze swojej strony zbyt wiele o studiach nie piszę, bo po pierwsze za chwilę je kończę, a po drugie jestem nimi zawiedziona.
Może nie samą treścią, ale sposobem przekazywania wiedzy i wymaganiami, bez nauczenia.
Na przykład sam rysunek - zero nauczania prawidłowych technik. Wszystko należało przyswoić samodzielnie.
Ogród - pół biedy, ale już architektura to przecież znacznie trudniejsza sprawa, wymagająca wiedzy!
U mnie każda linia jest rysowana ręcznie, każde drzewo, krzew, stopień schodka.
Te z dziewczyn, które pracowały na AutoCad'zie śmignęły raz dwa to, co ja musiałam rysować przez wiele wiele godzin, w dodatku przeliczając każdą wartość, każdą skalę ręcznie.
Gdybym znała technikę, byłoby mi łatwiej, a tak czułam swego rodzaju niesprawiedliwość, zwłaszcza słysząc niejednokrotnie, że rysunek odręczny ma taką wartość.
No ma, no i co z tego?

Drugi aspekt to kwestia możliwości wykonywania w praktyce tego, czego na studiach uczą... dość szybko zorientowałyśmy się, że wykładowcy to jednocześnie projektanci i zbyt wielu tajników zwyczajnie nie zdradzą.

Tak więc, nie rozwijając dalej, mam więcej frustracji niż zadowolenia, jednak mimo to, jakaś tam satysfakcja przebrnięcia przez ten rok z pewnością będzie.
Nie mogę powiedzieć, że odradzam podjęcia nauki, ale na pewno radzę zmierzyć siły na zamiary i przemyśleć dobrze ten krok.
W moim przypadku jest rozdwojenie.

Mam nadzieję, Martuś, że u Ciebie będzie zdecydowanie więcej zadowolenia z podjęcia się tego kierunku.
Ja w dodatku nie dowiedziałam się tyle, co oczekiwałam, o samych roślinach i zasadach kompozycji w różnego rodzaju założeniach. Ot, po łebkach, ale bez rewolucji w moich szarych komórkach, na co miałam wielki apetyt.

Dobrej nocy!

Ależ piękne te lelije :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 23:18 #328292

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko oferta poszła ;) , tylko mnie nie zabij :happy3:
Też się bałam harówy ;) , ale trudności przyszły z zupełnie niespodziewanej strony :jeez:

Ula Tobie, żebyś nawet błagała i tak nic nie wyślę :funnyface: , w trosce o Twoje już posiadane roślinki oczywiście :devil1:

Aga liczyłam, że się odezwiesz i wreszcie zaczyna mi się wszystko układać ;) . Już rozumiem dlaczego nie piszesz i powiem Ci, że mam IDENTYCZNE odczucia i to już w połowie roku :jeez: . Zresztą nie tylko ja, moi koledzy i koleżanki również. Myślałam, że tylko u nas tak jest, bo to pierwszy rok, ale przecież u Was studia podyplomowe to nie pierwszyzna dla wykładowców, tym bardziej dziwi takie podejście do kolejnych roczników :huh: .
U mnie nie ma ani jednej osoby znającej AutoCad, jedna ma Photoshopa, którego nie ogarnia :happy3: , wszyscy jesteśmy zieloni jak szczypiorki z grafiki, dlatego dopuszczalne są prace na zasadzie: wydrukowana plansza, a na niej naklejone rysunki odręczne :whistle: . Czy tak sobie to wyobrażałam? Pewnie, że nie!
W dodatku poziom wiedzy niektórych wykładowców delikatnie mówiąc pozostawia wiele do życzenia, dziś na wykładzie usłyszeliśmy, że jest kilkadziesiąt odmian liliowców :crazy: , a ja sama mam blisko setkę :dazed: . O co kaman???
Również odczuwam niedosyt wiedzy, którą chciałam poszerzać, a okazuje się, że niejednokrotnie wiem więcej od prowadzącej (mam tu na myśli roślinoznawstwo ;) )
Ja to skończę uzyskam jakiś dokument i będę dalej rozwijać się sama :whistle: ...
Ciekawa jestem opinii Moniki, ale u niej to chyba zbyt wcześnie na ocenę :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 23:30 #328297

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Wszystko się zgadza, Marta.
Pamiętasz jak bardzo chciałam mieć alternatywę dla siebie jeśli chodzi o kompetencje zawodowe.
Uczelnia mi takiego wyboru nie zapewnia, bowiem wiedza niejednego pasjonata ogrodów będzie większa niż wypuszczonego po studiach studenta. Owszem jestem w tej dobrej sytuacji, że ogród jest moją pasją od lat, ale moje koleżanki niekoniecznie to podzielaly...
No i sama widzisz jak to jest...

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Sty 2015 23:50 #328300

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie przynajmniej jest jeden front jeśli chodzi o studentów ;) , wszyscy jak jeden mąż jesteśmy niezadowoleni, bo nie przyszliśmy po "papier", tylko, żeby się czegoś nauczyć. U Ciebie jak rozumiem pojawiły się osoby, które już miały pewna praktykę, a brakowało papierka do prestiżu ;) ?
Poza tym myślę, że my jednak jesteśmy troszkę starej daty ;) i pewne rzeczy chcemy traktować poważnie, a dzisiejsze uczelnie dostosowały się chyba do dzisiejszych studentów :huh: , żenująco niski poziom i brak wymagań :jeez: ...

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Sty 2015 00:02 #328302

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Napiszę więcej już jutro...
Spokojnej mimo wichury nocy! :*

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Sty 2015 07:36 #328322

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gratuluję Marto zaliczenia :flower1: , ale tak jak inni jestem rozczarowana bo wyobrażałam sobie po takim kierunku wiele więcej a wygląda na to że ogrodnik amator z pasją podchodzi do sprawy poważniej niż ludzie z tzw. doświadczeniem.
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Sty 2015 09:34 #328338

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

...i jeszcze w uzupełnieniu:
U mnie w grupie (15 osób) jest kilka dziewczyn, które miały do czynienia z projektowaniem. Jedna pracuje w biurze architektonicznym, dwie projektują instalacje wod-kan, jeszcze inna po prostu dobrze zna AutoCad'a.
Pozostałe rzeźbią ręcznie, co przyprawia o frustrację, bo te, które znają programy graficzne przygotowują dużą planszę w jeden wieczór, gdy inne malują ręcznie każdą gałązkę. Abstrahuję od tego, że program wszystko sam przeliczy na kreski, trzeba tylko wprowadzić dane. Ja z kalkulatorem, linijką, kalkami, obolałymi rękoma... Przy czym, rysunek odręczny nie ma odzwierciedlenia w lepszej ocenie na przykład.

Ale to jest akurat pryszcz - mogłam się przecież nauczyć poruszać w programie do projektowania i mieć ułatwienie.

Dla mnie zdecydowanie większym mankamentem jest fragmentaryczne podawanie wiedzy.
My ją mamy, Marta, bo same ciągle jej poszukujemy: inspirujemy się wymianą doświadczeń na Oazie, czytamy literaturę, magazyny, rozmawiamy ze szkółkarzami, producentami... Ale inni? Z jaką wiedzą wyjdą kończąc taką podyplomówkę?
Jestem więc sfrustrowana i tyle.

Ale, ale... wiatr jakby ociupinę ucichł i przez chmury przedziera się słońce... Może to będzie ładny poniedziałek?

Miłego tygodnia!

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Sty 2015 10:10 #328347

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Wieści z frontu szkolnego nie są zbyt budujące. Nie myślałam, że i w tej dziedzinie idzie się na ilość i pozorowane nauczanie. Ale pewnie jest tak samo , jak wszędzie. Jeszcze wierzę, że uczelnie typu politechnika, mają więcej szacunku dla siebie i nie rozdają dyplomów za nic. Bardzo przykra jest informacja, że wykładowcy z założenia 'utrącają' przyszłą konkurencję. A gdzie edukacja następców i duma z ich osiągnięć? :think: Chyba mi się coś potego... :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Sty 2015 11:36 #328381

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Marto przede wszystkim gratuluję samozaparcia i tego wnerwa że mimo wszystko sama dam radę :thanks:
Widzę że zdobywanie wiedzy w dzisiejszych czasach do łatwych nie należy, mam na myśli rzeczywistej wiedzy a nie papierka :evil:

Kolorowe umilacze jak najbardziej wskazane, przy takiej paskudnej aurze potrzeba jak najwięcej.
Floksów wysokich nie mam wcale i nie wiem czy nie nadszedł czas na nie.
Podobnie z liliowcami, mam kilka takich zwyczajnych ale tych to mi w zupełności wystarczy, patrząc na ceny to już wolę lilii sobie dokupić :wink4:
A ofertę Szczytnicy gdzieś widziałam i nawet nie doczytałam co tam ma :whistle:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Sty 2015 11:42 #328384

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Obojętnie przejdę obok floksów :happy3: ... nic się w tej materii u mnie nie zmieniło (oprócz tego, że od jesieni dwa rosną) .
Przejrzałam lilie... jakoś mnie nic nie chwyciło za serce :blink: . Ale zajrzałam u nich do liliowców... łomatko :woohoo: jakie piękne te fioleciki :hearts: ... na razie w koszyku pustka, bo ceny liliowców mnie poraziły :pinch: . Ale wrócę tam :whistle: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Sty 2015 20:31 #328515

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Przeglądałam Twój wątek i znalazłam to zdjęcie:lawenda wrote:
markita wrote:
Ula
NN od Uli chyba

DSC_1733.JPG

to nie jest NN :club2: to Darla Anita :funnyface: Potrafi byc piękny, ale nie zawsze taki jest, moze ktoś wie od czego to zależy? Liliowce zawsze lubiłam, ale nie kupuję już bez zobaczenia kwiatu na żywo, zdjęcia często są podkolorowane a jak się płaci po kilkadziesiąt złotych to wkurza :blink:

Moja Darla Anita była identyczna. Pani, która mi go sprzedała powiedziała, że mają na nią dużo reklamacji i prawdopodobnie były pozyskane metodą in vitro- podobno jak się uszkodzi jakiś gen to wtedy wychodzą takie potworki.
Na początku wylądował na kompoście ale tak zawzięcie się nie poddawał, że znowu wsadziłam go na rabatę. Zobaczymy w tym sezonie :huh:
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2015 20:32 przez jolifleur.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Sty 2015 08:58 #328636

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Przyjemnego dnia Marciu .Gratuluję zaliczenia i pogody ducha . :hug: Z tymi zakupami ,to jest tak ,że jedna drugą nakręca .Ja miałam tej wiosny nic nie kupować ,tylko zrobić porządek z tym co mam .Ale się nie da .Oferty pchają się drzwiami i oknami ,a silna wola za górami ,za lasami :crazy:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Sty 2015 19:54 #328804

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:bye: Świetny projekt...gratuluję :whistle: i wspomnienia kolorowe miło pooglądać :hearts:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.685 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum