TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Maj 2014 22:57 #257322

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Cały koncert azaliowy :ohmy: Pięknie. Satomi po prostu powala na kolana. Takie pastelki są najpiękniejsze
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Maj 2014 23:03 #257328

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Śliczności masz azalie. Byłam wczoraj w Łosiowie i kusili co krok azaliami, ale nie chce aby moje azalie miały za ciasno, choć może powinnam im dokupić kolezankę :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Maj 2014 06:35 #257394

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Azalie prześliczne, ładnie je wyeksponowałaś :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Maj 2014 09:26 #257489

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Piękne kolorki azali :supr3: Można by podziwiać nieustannie.

A ja pochwaliłam się, że rodki ładnie mi rosną i największy pójdzie chyba na śmietnik :mad2: Dopadło go jakieś choróbsko niestety. Narazie czekam na rozwój sytuacji, ale z tego co się dowiedziałam to już po nim. Przemyślałam, przekalkulowałam i ratować nie ma sensu.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Maj 2014 09:26 #257490

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Ależ piękna ta Doloroso. Kiedyś ją miałam, ale padła.
Wczoraj byłam w Rogowie, napatrzyłam się na Rh, ale w sklepie nie dałam się skusić, bo moje eksperymenty z azaliami nie wypaliły. Mam w ogrodzie zbyt sucho, niestety.
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2014 09:27 przez wanda7.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Maj 2014 15:02 #257695

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Marta,
piękne zdjęcia jeszcze piękniejszych azalii!!
Satomi urocza a Sarina ma oryginalny kolor i duże kwiaty!
No i widzę u Ciebie Toucana! Jego płatki z czasem zbieleją (sprzyja też temu temu słoneczna pogoda)
Od kiedy one rosną u Ciebie i czy są na jakieś wspólnej rabacie czy w różnych miejscach?

pozdrawiam azaliowo :P

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Maj 2014 19:22 #258426

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ula zależy na co ;)

Dorcia a jak tam kolejne zakupy na nową rabatę? bo coś nic nie piszesz ostatnio :evil: może jakaś azalia przybyła? Irene Koster też i u nas nie widzę, mogę tylko wspomnieć, że była u Kurowskich :happy3:
Na róże przyjedziesz jesienią do nas :P , więc możesz sobie na razie odpuścić :happy3:
Niestety szykuje się przestój na budowie z powodu pogody :evil: , gdyby nie to, do końca tygodnia miałabym stan surowy :(

Aguś rzeczywiście niziutka jest ta skalnica :P , miałam ich więcej, ale woda w zeszłym roku wykończyła :jeez: , teraz już wszystkie nowe będę sadzić na górce :P
A jakie azalie zamierzasz nabyć? No bo jak robisz specjalnie miejsce, to chyba jakieś przemyślane odmiany ;) ?

Marto już wiem co to za pierwiosnek japoński ;) , 'Carmina' :lol: , na blogu Kattki zidentyfikowałam. Zachwyca mnie jego kolor :hearts:

DSC_9985.JPG

Jeśli chodzi o miejsca w sercu, to ono pojemne jest :rotfl1: . Choć 97 róż przy 9 azaliach mówi samo za siebie :wink4: . Niemniej azalii na pewno jeszcze u mnie przybędzie, o tej porze roku nie mają konkurencji :woohoo:

Paula narobiłam dziś azaliom zdjęć jak głupia :happy3: , bo może po tych deszczach nie będzie już co zbierać :unsure:
Satomi to dla mnie landrynka :drool:

DSC_0010.JPG

Iwonko widziałam u Ciebie zdjęcia z kiermaszu i bardzo się dziwiłam, że wróciłaś bez azalii :ohmy: . One bardzo lubią koleżanki, bo razem po prostu rosną lepiej :silly: , tak więc nie ma się nad czym zastanawiać :funnyface: . Zobacz jaka kolorowa gromadka :dance:

DSC_9994.JPG

Beatko piękne kwiaty bronią się same :P . Dziś rozpoczęła kolejna, Jolie Madame :hearts: . Mniejsze kwiaty, ale obfitsze kwitnienie i ten zapach :woohoo:

DSC_9989.JPG

Moniko powiem Ci, że mnie chyba kwiaty azalii porywają bardziej niż różaneczników :think: , nie ujmując im nic z urody oczywiście. Może dlatego, że sama mam tak kiepskie wyniki w uprawie rodków :whistle: , w tym roku totalna klapa, szukam im nowych domów ;) . Póki żyją :rotfl1:

Wandziu myślisz, że to z braku wody padła Ci Doloroso? :think: Ja mam w sumie niewiele tych krzaczków, bo zaledwie 9, ale wbiłam sobie do głowy, że w sierpniu potrzebują wody do związywania pąków i wtedy dodatkowo je podlewam. Poza tym radzą sobie, a lata u mnie raczej suche :dry:

Ardian dzięki, że się pofatygowałeś :kiss3:
Mówisz, że mam Toucana :woohoo: , to super, bo ja bym ciągle miała wątpliwości, zwłaszcza, że znów widziałam u Dali i jej jest bardziej biały :dry: . Choć mój faktycznie jaśnieje z czasem :P
Trzy azalie mam już czwarty sezon, właśnie Toucana, Jolie Madame i Doloroso. Rosną obok siebie, a dwa lata temu dołączyła do nich Sarina, która miała być Satomi :happy4: . Przed nimi posadziłam japonkę Melinę, która w tym roku kwitnie rekordowo :woohoo: . Tu cała grupka :P

DSC_9993.JPG

Kolejne cztery: Satomi, Homebush, Cannon's Double i Oxydol też rosną w grupie, ale póki co w trawniku ;) , kiedyś powstanie z nich rabata :silly:

DSC_0013.JPG

To jeszcze maluchy, oprócz Satomi kupowane w sieci, muszą mieć trochę czasu. Mam jeszcze Irene Koster, ale ona rośnie tymczasowo osobno, ze względu na przyszłe rozmiary :happy3:
Dziś o mało nie nabyłam Cecile :happy4: , ale padający deszcz mnie dekoncentrował :rotfl1: i w końcu wyszłam bez azalii :tongue2:

Bardzo mnie martwią nadchodzące opady :( , ponoć jakieś powodzie przewidują nawet :jeez: . To na szczęście mi nie grozi, do Wieprza całkiem spory kawałek ;) . Nie wiem, czy będzie jeszcze co oglądać na azaliach pod koniec tygodnia :unsure: . No i budowa znów stanie :hammer: , jak ja nie cierpię tego burdelu :angry: . Wczoraj skosiłam trawnik w przerwie opadów i korzystając z nieobecności robotników ;) . Dziś poplewiłam i posadziłam ostatnie nabytki, a po południu kolejne :happy3: . Już drugi raz jadąc po kalinę koreańską wracam z czym innym ;) , dziś nabyłam sobie takiego pięknego szczodrzeńca na górkę :lol:

DSC_0008.JPG

Żegnam się chyba ostatnim skromnym tulipankiem Swan Wings :P , fajnie się nazywa, co?

DSC_0005.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Maj 2014 19:31 #258431

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
markita wrote:
Dziś rozpoczęła kolejna, Jolie Madame :hearts: . Mniejsze kwiaty, ale obfitsze kwitnienie i ten zapach :woohoo:
C'est jolie! :hearts:
Uwagę o podlewaniu w sierpniu przyjmuję z niepokojem, bo wtedy się urlopuję :dry:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Maj 2014 19:59 #258453

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Nie odwiedzam szkółek, aby mnie nie kusiło :wink4: Po co zaglądam tutaj :hammer: Niesamowity ten szczodrzeniec :woohoo: A azalie, palce lizać :wink4: :happy3: Nie będę nic kupować :hammer: Obiecuję :thanks: :devil1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Maj 2014 20:36 #258503

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Pięknie Ci kwitną te azalie. To sadzenie w grupach zaowocuje na przyszłość - cudowne kolorowe plamy będą :hearts: .

Jesienny szkółking różany musi być. Pewien dopiero powstający ogród będzie trzeba w róże zatowarować :woohoo: i zamierzam ustrzec ich przed moimi błędami. Już im wspomniałam, że róże tylko ze mną (a raczej za moim pośrednictwem :happy: ).

Ta pogoda i mnie dobija. Nie dość, że każdy dzień mam rozpierniczony przez wyjazdy do szkoły, to jeszcze pada kilka razy dziennie. Normalnie nie potrafię sobie wygospodarować czasu na ogród :cry3: . Wpadnę popielę i muszę uciekać albo przed deszczem, albo do szkoły :hammer: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Maj 2014 21:37 #258560

• Roma
  • Roma's Avatar
No to zaszalałaś z tymi azaliami,czyżby to była druga miłość? :think:
Martuś-jak będziesz pakować się na Jaśkową to mogłabyś zapakować trochę lnu?mój mi wyginął :(
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2014 21:39 przez Roma.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Maj 2014 21:59 #258573

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Marto, imponująca kolekcja azalii i do tego pięknie kwitną, ta landrynka taka śliczniutka :) , i bardzo spodobał mi się len, czy to jest jakaś odmiana? Ciekawa jestem jakie rośliny zdecydujesz się posadzić przy ścianie, tyle pomysłów że nie wiadomo na co się zdecydować, a może róża z powojnikiem, ja w tym roku dwie takie mieszanki zrobiłam i jestem ciekawa efektów.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Maj 2014 22:32 #258602

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Len to po prostu len trwały. W sensie, że nie ten jednoroczny uprawiany ze względu na włókno :whistle:

Jednak jego trwałość jest problematyczna :idea1: Trzeba co roku zostawiać sobie siewki z obfitego samosiewu, bo starsze kępy zanikają po 2-3 latach.

Markito, szykuj miejscówkę na naradkę - jutro, pojutrze dotrze Pocztą Polską B)
Przygotuj się na naprawdę mikry jej rozmiar :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2014 22:35 przez sd-a.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Maj 2014 06:44 #258670

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Pozytywnie zazdroszczę cudnych azalii... ja mam zaledwie kilka i to Satomi lekko potraktowana przymrozkiem - nie kwitnie tak obficie, jakbym chciała.
Cudna Jolie Madame i jej malinowy kolor!

Oby prognozy się nie sprawdziły...

Pozdrawiam i życzę dobrego dnia! Tu cudny poranek :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Maj 2014 06:58 #258673

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Budowa postępuje, bałagan za kilka dni zniknie, już imponująco wygląda i schludnie... :dance:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Maj 2014 08:11 #258689

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś wszystkie azalki cudowne, ale Satomi powala na kolana.

Nowa rabata zapowiada się pięknie. Ja też mam kilka drzewek/krzewów rosnących w trawie (bo trawnikiem ciężko to nazwać), gdzie kiedyś mają być rabaty. U mnie to rosną one jeszcze za ogrodzeniem, które ma być przesunięte na rzecz powiększenia ogrodu.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Maj 2014 09:01 #258721

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Budowa coraz bardziej zaawansowana, juz bliżej niż dalej do końca :hug:
Podejrzewam, ze obecność budowlańców może grać na nerwach, ale jeszcze chwila cierpliwości i ..będzie pięknie!
Azalie przepiękne :hearts:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Maj 2014 17:22 #258938

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Matusiu cudnie wyglądają Twoje azalie... masz je w pięknej, bogatej grupie.... w nich chyba nie można się nie zakochać B)
Pokaż swoją nowinkę B) :P

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.610 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum