TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Maj 2014 19:47 #259020

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, czy nareszcie masz podlany ogród??? Może już by tak wystarczyło?

Ha, pójdę nieco pod prąd....... azalie ...... hm...... nie są nieco nieskromne?
Ta orgia.... kolorów? Irene Kostner faktycznie była u Kurowskich wiosną,
bo przecież kupiłam, nadal rośnie u mnie w doniczce (zadołowanej),
bo nigdzie mi jakoś nie pasuje. Jeszcze nad tym popracuję.
Wydaje się, Marta, że pierwiosnek japoński dobrze zidentyfikowałaś, więc zapisz nazwę,
abyśmy wiedziały, co mamy :happy4: .
Ten M. Crimson u mnie nadal w fazie pączka, ale widać, że pączki ma ciemniejsze.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Maj 2014 20:52 #259074

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Mnie też wpadła w oko Jolie Madame. Niesamowity kolorek, pasowała by do moich ognistych bo by je trochę przygasiła. No własnie wróciłam bez bo głównie ogniste kolory a takich mam już 4 sztuki. Widzę, że ty masz azalie posadzone bardzo blisko siebie - czy to złudzenie? Będziesz je przesadzać, gdy się rozrosną? Ja swoje posadziłam chyba w takim razie za szeroko :think:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2014 20:53 przez iwa27.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 12:44 #259923

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko ale chyba cały miesiąc nie urlopujesz ;) , podlać dobrze przed wyjazdem , a potem po powrocie i już :P

Marysiu ja mam takie fazy - albo nie jeżdżę nigdzie, albo do wszystkich na raz :rotfl1: . Teraz poluję na kalinę koreańską i ciągle zaglądam do pewnego sklepu, a tam ciągle nowe dostawy :happy3: . No i poszukuję Doloroso dla Dorotki, ale to już chyba za późno się robi :dry: . Zachwycił mnie ten szczodrzeniec, ale czy przezimuje :think:

Dorcia wszystkie moje azalie są posadzone w dwóch grupach, oprócz Irenki, która docelowo za duża będzie, więc gdzieś jako soliter ją ulokuję ;)
Do młodszej grupki wokół buczka dokupiłam ostatnio Cecile, jednak nie mogę się nią na razie pochwalić, bo nie mam swojego kompa do wtorku, a Niny komputer nie ma wejścia na kartę z aparatu :huh:
Cały tydzień praktycznie wyjęty z życiorysu przez te deszcze :jeez:

Romciu jak już ostatnio pisałam Marcie ;) , 10 azalii przy 97 różach chyba mówi wszystko o moich miłościach :rotfl1: , lae o tej porze roku azalie nie mają konkurencji, więc na pewno temat jest rozwojowy :P
Len już dopisałam, a przy okazji przypomniałam sobie, że chciałaś białe marcinki, ta pamięć :jeez:

Iwonko o lnie już napisała Siberka, zna go najlepiej, bo to od niej go dostałam :happy3:
Przez deszcze budowa się przeciąga :angry: , kiedy do tego sadzenia... Na pewno przy samej ścianie nic nie będzie rosło, bo już jest wykop pod kostkę na szerokość 1,3 m. Co ja teraz będę planować, skończą, to zobaczę jakie mam pole do popisu ;)

Siberko dobrze, że napisałaś o tym zachowywaniu siewek, bo ja już trochę zaczęłam wyrzucać, tyle ich jest :happy3: . Może na mojej nie-gliniastej glebie wytrzymają trochę dłużej ;)
Naradka faktycznie malusieńka :woohoo: , ale ona już większa nie urośnie? Bo odroślowa jednak troszkę większa jest, a chciałabym, żeby cokolwiek było widać :happy3:

Aguś współczuję podmrożenia Satomi :hug: , u mnie z kolei katują ją deszcze :jeez: , jak zresztą wszystkie pozostałe kwitnące azalie :evil: . Po ulewach dzisiejszej nocy bałam się wyglądać za okno, czy coś jeszcze zostało :unsure: , bo u mnie niestety prognozy się sprawdziły :jeez: . Teraz mam nadzieję, że potwierdzi się poprawa pogody od jutra :dry:

Beatko gdyby nie kapryśna aura, już bym miała po budowie :jeez: , a tak, kolejny tydzień pod znakiem bałaganu :pinch:

Moniko wiesz, że na zdjęciu dopiero zobaczyłam ile tam jest jeszcze miejsca wokół buczka :happy3: i od razu dokupiłam kolejną azalię na przyszłą rabatę :lol: . Ale czy rabata powstanie w tym roku? Raczej wątpliwe ;) , niech się rozrastają póki co.

Kasiu nie dość, że robotnicy wystawiają moją cierpliwość na próbę, to jeszcze paskudna pogoda wszystko przedłuża :hammer:
Azalie były piękne :huh: , trochę po deszczach straciły na urodzie :unsure: . Tak mi szkoda tego krótkiego czasu kiedy kwitną, musiały trafić na takie fatalne warunki :(

Aguś z tym bogactwem to troszkę przesadziłaś ;) , ale i tak ten kolorowy widok cieszy mnie niezmiernie, szkoda, że ostatnio tylko przez okno :angry:
Nowinka dopiero po niedzieli ;) , za to może rozwinie więcej kwiatów, bo na razie pokazała dwa :P

Elu czy mam podlane? Woda stoi :ohmy: , na moim piachu, rozumiesz :jeez:
Jak to Irenka Ci nigdzie nie pasuje :dry: ? Przecież ona jest tak stonowana kolorystycznie, żadnej nieskromności :P , no, może trochę duża rośnie, to może być pewien problem z lokalizacją, innych nie widzę :lol:
Elu, ale ten pierwiosnek 'Crimson' to nie ten ze spotkania ;) , tamten wygląda tak

DSC_9933.JPG

i tego nie zidentyfikowałam :think:

Iwonko uwielbiam Jolie Madame :hearts: , szkoda, że to trochę rzadziej spotykana odmiana, ale warto na nią zapolować :P

DSC_9984.JPG

Te azalie, które rosną blisko siebie, były sadzone 4 lata temu i się rozrosły ;) , inne, na zdjęciu z buczkiem widać jak daleko od siebie rosną :silly: , nawet na zdjęciu wydaje mi się, że stanowczo za daleko :happy3: , jak nic trzeba coś dosadzić :lol:

Nie mogę się pochwalić żadnymi nowymi wieściami ani z ogrodu ani z budowy, bo po pierwsze leje :angry: , a po drugie nie mam na co zgrać nowych zdjęć do wtorku :dry: . Posłużę się zatem odgrzewanymi kotletami ;) , mogą być iglaczki :wink4: ?

DSC_9990.JPG

DSC_9988.JPG

DSC_9970.JPG

DSC_9967.JPG

DSC_0006.JPG

DSC_0014.JPG
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 12:49 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 12:59 #259929

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta, daj sobie spokój z ta Doloroso :) Nic na siłę, widocznie nie jest dla mnie :rotfl1:
Cannon's świetnie się wkomponował w jej miejscu :rotfl1:
U nas przestało padać i nawet wyszło słońce!!! Temperatura od razu poszybowała w okolice 20 stopnia.
Z chwile zobacze jak wyglądaja azalie po tych ulewach, obawiam sie wiszacych ścierek :(
A tak cieszyłam się na rozkwitajacą Silver Sliperr - pierwszy raz tak obficie :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 13:04 #259932

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
A pewnie że mogą być B) :happy:
Śliczne są..... ja iglaczki bardzo lubię, aczkolwiek traktuję je nie kolekcjonersko, a jako zielony szkielet ogrodu i tło dla innych kolorowych kwiatów i krzewów .
Jednak takie śliczne solitery z przyjemnością podziwiam w innych ogrodach :P
Martuś jak u Ciebie z pogodą, nadal leje???

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 13:09 #259935

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Doloroso jest u mnie w ogrodniczym, mogę kupić :woohoo: .

Martuś u mnie też leje :dry: . Pal licho opóźnienia w ogrodzie, ale pogoda totalnie namieszała mi w planach na sobotę :hammer: . Właśnie realizuję w związku z tym plan "B" :tongue2: .
Ja wczoraj odkryłam, że chyba nie wszystkie pąki na dwóch azaliach są przemarznięte :woohoo: . Rozkwitnie mi Sarina :dance: i Feuerwerk :dance: . Wiem, że ta druga to nie Twoje klimaty kolorystyczne :tongue2: , ale ja się ciesze jak dziecko :happy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 13:18 #259942

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko już chyba w tym roku jej nie znajdę, a gryzie mnie jednak jakieś poczucie winy, bo może inna sadzonka nie była pomylona :oops: :think: , wiesz jak to jest ;)
Ja swoje azalie na razie tylko przez okno widziałam i to na wszelki wypadek bez okularów :rotfl1: . Plamy kolorów póki co, są :lol:

Aguś ja też iglaczków nie kolekcjonuję, choć kilka kolekcjonerskich okazów pewnie posiadam :happy3: i nawet kilka jeszcze mam w planie do posadzenia na górce :lol:
U mnie teraz mży okropnie gęsta mżawka :pinch: , ale generalnie jakoś jaśniej się zrobiło :huh: , czyżby miało się wypogodzić :fly:

Dorcia nie życzę Ci, żeby dotarła do Ciebie ta fala ulew, która przeszła u mnie w nocy :jeez: , na Twojej glinie mogłoby to mieć fatalne skutki :pinch:
Wiesz, z tą kolorystyką u azalii to jakoś nie mam problemu ;) , no, może tych jskrawo pomarańczowych unikam, ale przecież Sarina cudna jest :woohoo: , a Doloroso mogłabyś sobie kupić, też powinna Ci się podobać :P

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 13:21 #259943

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, iglaki interesujące, ale to kompletnie nie moje klimaty ;)
Za to azalie - i owszem, bez względu na kolorek. Jakoś u nich toleruję wszystkie kolorki i ich odcienie :)
Jolie Madame zgodnie ze swoją nazwą - śliczna jest :flower2: Jakoś nigdy się na nią nie natknęłam, będę musiała zapolować...
Jutro mój ogród zasili wymarzona Nabucco :dance:
No i oczywiście u mnie też od rana leje...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 13:24 #259945

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, ja to nie wiem jak to zrobiłaś i z kim masz układ, ale właśnie u mnie przestało padać :eek3: . Popatrzyłam na prognozy pogody na jutro i nie wygląda źle :woohoo: . Może jednak grillowe urodziny się udadzą :fly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 13:32 #259951

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu też wolałabym kwiaty pokazywać, ale sprzęt uziemiony :unsure: , ależ jesteśmy od tej techniki uzależnieni :huh: . Niestety mojemu komputerowi groziło samospalenie :happy3: ( co już raz spotkało mój poprzedni sprzęt :oops: ) i musiałam oddać do renowacji ;)
Nabucco będzie się pięknie u Ciebie prezentować :woohoo: , Jolie Madame troszkę łagodniejsza w kolorystyce, ale też nie od macochy :silly: , polecam gorąco, bo kwitnie najobficiej z moich azalii i przepięknie pachnie :hearts:

Dorcia no popatrz, ja to zrobiłam? :blink: . Może to myślenie życzeniowe :lol: . A od jutra musi być ładnie :dance:
Kurczę, muszę jechać do szkoły, a potem Nina mnie pewnie nie dopusci do swojego kompa :whistle:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 14:44 #259973

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolie Madame urocza :woohoo:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 15:12 #259986

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, ja wiem, że pierwiosnek ze spotkania bardziej różowy, M. Crimson kupiłam sobie dwa tygodnie temu :woohoo: .
Azalia Irene K. na razie w miejscu nieodpowiednim zapewne, bo w tle kwitnące złotliny,
a jej uroda raczej powinna być na zielonym tle wyeksponowana, ciągle nie mogę posadzić, bo albo torfu brak, albo czasu, albo leje.
Wczoraj "zimna Zośka" dała czadu; lało, wiało i było tylko 10 stopni.
W naszej okolicy padło kilka drzew, kilka konarów, nawet kilka gałęzi na mojej sośnie nie wytrzymało naporu północnego wiatru.
Mokro bardzo, wysiałam trawę wprawdzie, ale o aż tak dużo wody nie prosiłam ;) .
Teraz słońce wyszło wreszcie, może uda się jutro trochę nadgonić, bo faktycznie ten tydzień mało ogródkowy.
Nawet wyciągnęłam maszynę do szycia, wprawdzie przeszyłam tylko brzeg szala, ale to wielki wysiłek z mojej strony :whistle: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 16:05 #260005

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Budowla na ukończeniu...świetnie się wpasowała w otoczenie :hearts: O takiej marzę ...może kiedyś ?
Rozkwitł Ci ogród ...rododendrony są takie wesołe :)
Miłego :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 16:32 #260016

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Nowe przyrosty na iglakach cudownie wyglądają :bravo: fajne odmiany posadziłaś. Azalie pięknie kwitną, kolorystyka w ogrodzie o tej porze jest wskazana :flower2:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 19:14 #260070

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Martusiu ,śliczności.Azalijki paluszki lizać .Jak dla mnie iglaczki możesz pokazywać bo to moja pierwsza miłość ,chętnie zawsze oglądam .Twoje są bardzo piękne :dance:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Maj 2014 22:08 #260193

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Iglaczki jak najbardziej mogą być! :) Mogą być i będą? ;)
Azalii jednak przybywa, będzie kiedyś cygańska spódnica! Kibicuję jej powstaniu!
A czemu Ty po sklepach jeździsz szukać azalii? A nie można wprost do źródła? A może byłaś... Byłaś u Państwa Majewskich?
Każda budowa ciągnąć się musi, nie od razu garaż zbudowano! ;) Co nie znaczy, że nie można go zaraz obsadzić ;) No dobrze, pozostawiając ten pas na opaskę... ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Maj 2014 23:12 #261308

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Pozachwycałam się Martuś Twoimi azalijkami chociaż i u mnie kwitły japonki dosyć obficie .No tak przyszły deszcze i kwiaty wyglądają nie zbyt ciekawie, a większość już opadła :( .Masz miejsca to możesz jeszcze dosadzić ,bo u mnie już się skończyło .Teraz trzeba będzie wysadzać zamiast dosadzać :rotfl1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 19 Maj 2014 14:34 #261532

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Cześć,

roboty budowlane postępują szybko (nie liczę tych dni straconych przez deszcze) a domek wygląda porządnie!!
Dziękuję za zdjęcia azalii - robisz bardzo dobre zdjęcia!! 10 sztuk to już COŚ, piękne COŚ :D
Ile Ty masz jeszcze miejsca... bardzo perspektywiczne rabaty, zwłaszcza te egzemplarze na (póki co) trawniku :happy3: Zazdroszczę miejsca i możliwości dosadzania kolejnych odmian...
Oj, Oxydol ma duże, zjawiskowe kwiaty, Toucan (on z czasem bieleje więc wszystko jest ok) nie wymaga komentarza - widziałem na żywo rozrośnięte okazy, Sarina też mi się bardzo podoba ze względu na bardzo duże kwiaty i ten oryginalny, ceglasto-łososiowy kolor, Satomi również śliczna - to taka landrynka/delikatny motylek
Doloroso jest wspaniała (ta intensywna czerwień) a Jolie M. intryguje kolorem i zapachem... --> same super odmiany!!
Pięknie!!

pozdrowionka
Adrian

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.740 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum