TEMAT: Siberia uprawia...

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 07:33 #273597

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gratuluję Ci Siberko sukcesów hortensjowych :bravo: , wspaniałe efekty. Ja próbowałam już drugi rok i nic z tego najpierw wypuszczają małe białe wypustki na patyczkach a potem pleśnieją :unsure: , co ja robię nie tak? :think:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 08:27 #273612

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mam jeden okazały krzak Limelight i wszystkie patyczki były moje ;) , chciałam po prostu mieć jej więcej, szpalerek mi marzył :crazy: :happy3:

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 08:51 #273618

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ten bniec, tyle że biały porasta przydroża, łąki w mojej okolicy. Idę oglądać zaległe fotki.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 09:53 #273633

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Musze i Ja poprzesadzać moje patyki hortensjowe do większych doniczek, bo się kiszą po trzy w jednej. Niektóre zamierzaja nawet już kwitnąć :tongue2:
Chippendale u Ciebie wybarwiony ostro, poczekaj, nastepne kwiaty będą bardziej pomarańczowe :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 10:34 #273640

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Siberko może Basia zna nazwę odmiany tej piwonii , bo mam taką samą ( z ryneczku ) i próbuję ją zidentyfikowac ( z marnym skutkiem :jeez: ) a co do koloru masz rację aparat nie potrafi go uchwycić ;)
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2014 10:35 przez mirdem.

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 10:47 #273642

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
To ja z dużej litery w poprzednim wpisie to literówka a nie objaw megalomanii :oops: Już niestety nie moge edytować :bye:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 21:18 #273798

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Mireczko, Basia z pewnością nie zawraca sobie głowy nazwami :-)
Ja mam 3 piwonie i wszystkie bez nazwy, więc problemu nie mam :devil1:

Ogólnie, z piwoniami mi jednak nie po drodze :unsure: Swoją starą różową widziałam: pierwszy raz z 1 pąkiem, drugi raz z 3 kwiatami, trzeci raz z obwisłymi śmieciami z płatków :silly:
No ludzie :blink: :blink: :blink:

Terliczko, moja pachnie tak samo przyjemnie :woohoo: dziś wsadziłam nos w jedyny kwiat :happy:
Wolę jednak bezwonne, ale trwałe kwiatki :happy-old: Żałuje, że jedną piwonię w tym roku dokupiłam :devil1:
Być może jestem na nie cięta także dlatego, że znalazłam w jednej rozrośnięty podagrycznik :dazed: A ja wszystko zniosę, a nawet zjem, ale nie tę cholerę :evil:
Ewo, kiedyś wkurzona na osty pomalowałam je pędzelkiem z nierozrobionym R. Spaliłam im tylko czubeczki. Po pewnym czasie odrosły. Może niepotrzebnie korygujemy instrukcje producenta zwiększając stężenia? :think: :whistle: :whistle:

Wiesiu, podczas ukorzeniania hortensji skorzystałam z kilku porad Bożenki:
1. do wody (przegotowanej) wrzuciłam tabletkę węgla medycznego,
2. do słoiczków z hortensjowymi włożyłam też patyczki wierzby, których hormony mogą przyspieszyć ukorzenianie innych roślin,
3. słoiczki z patyczkami ustawiłam na słonecznym parapecie.

Przypominam, że ukorzeniałam 16 odmian (15 od B. i jedną moją Vanilkę) i większość z ich poległa.
Natomiast te, które się ukorzeniły uczyniły to zbiorowo: mam powtarzające się Early Sensation, Magical Fire i Unique.

Dorotko, też miałam po kilka hortensji w kubeczku i niektóre odmiany zbyt mocno się pozaplatały korzeniami :jeez: Ale przeżyją :devil1:
Dwa kwiatki już usunęłam. Domyślam się, że to było standardowe czerwcowe kwitnienie Early Sensation Bulka :devil1:

Do megalomanii masz solidne podstawy :happy3: W każdym razie ja Cię zawsze piszę wielką literą :funnyface:

Markito, limonkowy kolorek L. i mnie by skusił. Nie kupiłam wiosną tylko dlatego, że było już mocno po terminie cięcia, a w ogrodniczym stały niecięte drapaki :think: I tak sobie pomyślałam, że to Palec Boży i nie dla mnie one :devil1: Muszę gdzieś najpierw wpasować te co mam :happy3:

Katju, bniec to trudna nazwa, ale znalazłam łatwiejszą - lepnica :-) i piękniejszą łacińską - silene :hearts: Dzięki :kiss3:

Kiedyś coś z tego gatunku nawet siałam i wyrosło, ale tak oblazło to robactwo, że czem prędzej wyrywałam i zutylizowałam :devil1:

Wczorajsza fotka, bo dzisiejsze nie chcą się bekapować :crazy:
Taki cudny kolorek goździka brodatego odkryłam wczoraj w swoich chaszczach :supr3:

Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2014 21:22 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, chester633

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 21:36 #273826

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Siberko, mam do Cię dwie prośby: nie pokazuj za często gożdzików brodatych, bo mnie to ciężko stresuje :mad2: i daj trochę fotek w stylu Hermana. A ukorzeniałaś może Levankę? Ciekawa jestem, czy ona chętna do współpracy. Mam jedną, nowy tegoroczny nabytek i tak myślałam, żeby ją powielić. Jaki termin najlepszy?
Miałam ochotę do zapadnięcia ciemności zmagać się z ogrodową materią (próbuję ujarzmić trzmieliny, barwinek i bluszcze), ale zimno jakoś jest. Czyli co, od św. Hanki to już pewnie będą przymrozki :rotfl1: Może u Ciebie ciepłe wieczory?
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2014 21:37 przez hanya.

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 22:26 #273874

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, Levany nie ukorzeniałam, więc nie wiem nic o jej zaangażowaniu w rozmnażanie odmiany.
Można próbować wczesną wiosną po cięciu (ukorzenianie sadzonek zdrewniałych) i teraz (ukorzenianie sadzonek zielnych). Teraz może szkoda ciąć, bo straci na urodzie, a wczesną wiosną cięcie jest obowiązkowe!
Herman rośnie :hearts: Wykarczowałam dla niego prawie 2 metry kwadratowe żółtych kwiatków... Ale nie żałuję, bo kilka metrów jeszcze zostało - kwitnienie w sierpniu :whistle:
Żeby przeżył zimę :supr: :fly:

U nas i noc była chłodna i dzień niekoniecznie letni :unsure: Ale dało się wytrzymać w ogródku :devil1: i coś sensownego zrobić :hearts:

Piękna Mary ;-)

Comte de Chambord :-)
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2014 22:27 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 22:53 #273893

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Ta ciemna piwonia to może być Karl Rosenfield lub Felix Crousse.
Piwonie potrafią szybko przekwitać, trzydniowa nieobecność pozbawiła mnie niektórych nowych kwitnień, w ogródku na przyjezdne nie są to atrakcyjne kwiaty.
Wyobrażam sobie szpalerek z Levany po kilku latach :huh: - dorasta do 5 m :happy: .
Obie róże piękne, Mary lekko roztrzepana a Comte uładzona - docenił ją nawet mój małżonek,
według którego róża powinna wyglądać jak róża, czyli jak wielkokwiatowa ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2014 22:56 przez elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 23:16 #273905

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem w jakim kierunku rozwiną się, ale dziś bliżej serca trafiła Mary Rose :hearts:

Tu razem :-)

Wczoraj tak próbowała rozwinąć skrzydła Mary :hearts:

5 metrów Levany, powiadasz? :woohoo: To za cieniówkę dla host moze robić :devil1:
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2014 23:17 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 23:28 #273911

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Może, może - widziałam kilkuletni egzemplarz w ogrodzie pokazowym u Kurowskich
- ma potencjał - w moim ogródku też juz rośnie, chociaż mój pies próbował ją sadzić po swojemu :happy: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 23:35 #273915

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja suka nie wtrąca się do ogródkowania :devil1: Tylko je trawę, najchętniej perz :woohoo:

Siberia uprawia... 17 Cze 2014 23:42 #273920

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie mów nigdy.. :)
  • Otrzymane dziękuję: 144
Pożycz psinę do pielenia! :rotfl1: Mój mi "przesadzał" co w zęby wpadło.. Mary śliczniutka!

Siberia uprawia... 18 Cze 2014 08:52 #273992

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Siberia wrote:
Przypominam, że ukorzeniałam 16 odmian (15 od B. i jedną moją Vanilkę) i większość z ich poległa.
Natomiast te, które się ukorzeniły uczyniły to zbiorowo: mam powtarzające się Early Sensation, Magical Fire i Unique.

Wygląda na to, że nie wszystkie odmiany są chętne do współpracy :dry:
Za porady serdecznie dziękuję, przetestuję wiosną :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Siberia uprawia... 18 Cze 2014 09:40 #274012

• Bobik
  • Bobik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • 6b
  • Otrzymane dziękuję: 58
O ja cie, dobrze, że wpadłam do Ciebie, Chippendale moje marzenie. Wpisuję na listę.

Siberia uprawia... 18 Cze 2014 09:43 #274013

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Mary nie posiadam, chyba ma większe kwiaty niż CdCh :think: . A CdCh mam, ale jakby jej nie było, wciśnięta między jakieś dzwonki i krwawnika kichawca, tzn. one ją stopniowo przydusiły, rośnie kilka lat, ale większa się nie robi. Poza tym wszystko z nią ok kwitnie, pachnie, ale taka jakaś mizerota, no i schylać się trzeba ;) .
Twoja nowa, czy stara?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Siberia uprawia... 18 Cze 2014 10:52 #274040

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Spróbuję rozmnożyć Levankę, a jak się uda - będzie kłopot, gdzie posadzić. :rotfl1: Zobaczymy, co się będę na zapas zamartwiać :P Jak dorasta do 5 m, to chyba nie cięta zbyt mocno? Przez sezon przy mocnym cięciu nie urośnie przecież tyle? Może u Babopielki znajdę levankowe analizy. Dzisiaj piękny dzień, u Ciebie mam nadzieję też.
Kubuś, nie przesadza roślin (tfu,tfu,tfu), nie spodobała mu się tylko hortensja asperka i ją podkopał, teraz bidula siedzi w doniczce (asperka nie Kubuś) i nie wiem, gdzie ją posadzić :jeez: . Psisko trawę lubi, owszem, niestety również odmiany ozdobne mu smakują. Nie wiedziałam, co za cholera pogryzła barona i aureolę. Przyłapałam gada na gorącym uczynku. Aureola tym lepsza, że w doniczce na stojaczku, nie trzeba było się schylać. :hammer: :hammer:

Miłego ogrodowania. I w najcieplejszym momencie dnia zapraszam na zimne piwo :)
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.475 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum