TEMAT: Siberia uprawia...

Siberia uprawia... 19 Cze 2014 21:01 #274613

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie mów nigdy.. :)
  • Otrzymane dziękuję: 144
Taaa idealny efekt osiągniemy w innym życiu :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Siberio, klimacik u nas podobny, ale u mnie połowa kwiatów śpi :wink4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 15:02 #275303

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Aga, masz na myśli te swoje "śpiące", które u mnie już kwitną? Czy zupełnie inne gatunki :devil1:
Pewnie sporo przesadzałaś z poprzedniego ogródka, a to nie przyspiesza wegetacji :think:

Bożenko, kwiaty Chipka ciężkie, ale nie zwisają :woohoo:
Ładny jest, ale jednak muszę go przesadzić, bo za nic nie pasuje do miejsca :jeez:
Porzuciłam niewolniczą pracę, a raczej siłą zostałam zmuszona do opuszczenia ogrodu :devil1: Byłam tam od czwartkowego popołudnia :woohoo:

Dalu, ja wysadziłam z donic ostatnią różę :jeez: Ziemia w nich zamieniona w popiół i prawie w każdej było mrowisko z setkami jaj :silly:
U mnie coś tam kropiło przez dwa dni i tylko przez kwadrans polało uczciwie. Ale to za mało dla roślin rosnących pod drzewami czy krzewami :jeez:

Haniu, Ombre nie mam i ostępki, szczęśliwie, jeszcze nie poznałam :unsure:
Róże męczę wciąż te same - wiosenne zakupy różane sztuk 8 i 1 gratis :devil1:
5 sztuk przed domem, 4 za - tam dziś działałam :whistle:
Kopanie tej czarnej skały to masakra dla moich dłoni :dazed: Ledwie zipią :supr: a chyba przegapiłam wizytę w przychodni rehabilitacji, ale to nic dziwnego, skoro czeka się tyle miesięcy :happy3:

Aniu, Moniko, ten maniakalny przesadyzm to musi być objaw dążenia do perfekcji :devil1: Ależ kiedyś będziemy miały pięknie w ogrodach :hearts:

Nowe rabaty różane niewyględne, to obejrzymy jakieś starocia :hearts:

Najpierw ścieżka do domu, tu fragment początkowy czyli wejściowo-wyjściowy :devil1:

Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633, Amarant

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 15:10 #275307

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Śmiałe, ale jakże naturalne ;) połączenie żółtego z różowym...
Za tę ścieżkę skłonna jestem wybaczyć i większe nietakty B)
Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 16:36 #275339

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
U Ciebie kwitną lilie, dalie... U mnie się namyślają :devil1:

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 16:58 #275346

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Siberko, czyli jesteś różowiec początkujący? Ciągle rozmyślam o jakimś fiolet-cudzie. Jak mnie coś zauroczy-nie będę stawiać oporu i pewnie znowu marnie skończę różaną przygodę, ale trudno, spróbuję.
Opowiadaj, czy chorują na czarną plamistość, bo mi ta zaraza przy poprzednim podejściu do róż dużo krwi napsuła. :mad2:
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 18:08 #275364

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A ja powiem tak... wybaczam różom i plamistość i mszyce, a nawet bruzdownicę :evil: . Wybaczam, że ze wszystkich roślin w ogrodzie wymagają najwięcej uwagi :tongue2: . Wybaczam, że nie wszystkie są żółte :devil1: , a nawet daruję im to, że większość jest różowa :tongue2: . Cóż... w zamian za ten przepiękny festiwal kolorów na rabacie różanej jestem skłonna wybaczyć im wszystko :happy: .

Iwonko, ścieżka wyjściowa piękna :woohoo: . Świetnie się te trawki przewieszają :hearts: . Ja mam taki pasek ziemi w kostce do zagospodarowania - może tam pójdę w trawy :think: , a nie w trawę tak jak teraz :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 18:19 #275372

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Haniu, fiolety chcesz? Wiekszość kwitnie tylko jeden raz, mnie to nie przeszkadza, ale nie wiem jak Tobie.
Bezproblemowa (zimuje bez kopca)i zdrowa - nie zaobserwowałam chorób w zeszłym roku a i w tym na razie bez żadnych objawów jest Rosier Eveque. Kwiaty niewielkie, ale w dużej ilości, niestety tylko raz.
Ombre na chyba Orszulkaa i ewamaj66. Świetna tez jest fioletowa Hipolytte.
Siberka, wybacz, ze u Ciebie :hug:
Ścieżka swietna!!! Moje zachwaszczone nie nadaja się do pokazania. A tak mi się nie chce ich wyczyścić z trawska :(
Zakwitła mi pierwsza dalia z siewu -oczywiście żółta :mad2:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 18:53 #275382

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
dodad wrote:
Siberka, wybacz, ze u Ciebie :hug:

Wybaczyć to ja Ci mogę, że żółta dalia nie cieszy Cię :devil1: a wszelkie doradztwo u mnie popieram :thanks:

Mam nadzieję, a nawet pewność, że moje 2 z siewu będą żółte, bo z jakiejś "złotopomaranczowej" pobrałam nasionka :happy4:

Haniu, ja mam z ciemnych bordofioletów jedną, SdDJ, :devil1: a róż niewiele, ale absolutnie nie mogę się zgodzić na określenie "początkujący różowiec" :devil1: bo pierwsze róże (żółte pnące) sadziłam już przed pierwszą ogrodową zimą, a że żadna się nie przyjęła :whistle: :whistle: :whistle: to nie moja wina :devil1:

Dorciu, widzę, że masz zwyżkujący nastrój i wszystko wszystkim wybaczasz :happy: Tak trzymaj i zarażaj takim podejściem, bo nie ma nic gorszego niż jęczące baby na forum :devil1: A, przepraszam, jęczące chłopy są jeszcze gorsze :dazed: :happy3:

Aga, dalie kwitną, bo sadziłam około marca do donic. A Ty kiedy? B)
A lilia tylko jedna, bo to taka wczesna odmiana :-) Jest u mnie jeszcze wcześniejsza o dobry tydzień lub 2, ale w tym roku nie ma pączków, bo przesadziłam jesienią i ewidentnie w gorsze miejsce :ouch:
Wniosek? Kwitnienia można przyspieszyć, a nawet wykluczyć :supr: Wszystko w rękach (głowie) ogrodnika :devil1:

Gorzatko, jeśli masz Peace/Glorię Dei, to róż z żółcią masz obcykany :devil1:

Nasze ścieżki naszymi wizytówkami :funnyface: Moja, szczególnie po deszczu, robi za tor przeszkód :happy4:

Tzw. Chipek :whistle:

Czeka mnie wyprawa do tartaku :whistle: Chipka podsypałam korą z okorowanych wcześniej desek na ławki :devil1: Troszkę straszy, ale chciałam malucha po posadzeniu zabezpieczyć przed wysychaniem podłoża, bo ciepło było :silly:

Zapomniałam sfocić nowe ławeczki :(
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2014 19:00 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633, Amarant

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 19:09 #275391

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko, oczywiście, że to tylko ich wina :hammer: Co to za skrót jakiś podejrzany? :think: A jakaś pnąca do półcienia? Mam piękną miejscówkę.
Jak długo kwitną 'typy' dodad?
Ścieżka super, ale rozumiem, że goście w szpilkach wchodzą na własną odpowiedzialność? Nie mów, że takich nie przyjmujesz :woohoo: :rotfl1:

Hanka

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 19:16 #275397

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
www.google.pl/search?q=rosa+souvenir+du+...w=1366&bih=643&dpr=1

Te ciemne w słońcu przypalają się, więc lekki półcień w południe mile widzą.

Nie widziałam w mojej wsi nikogo w szpilkach nigdy :devil1: Ale na ścieżkę płaskie kamienie gromadziłam 3 sezony, więc kto ma wprawę w chodzeniu w szpilkach w ogóle, na mojej ścieżce da radę :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2014 19:16 przez sd-a.

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 19:32 #275404

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Haniu, moja galijka przy studni, niestety dotychczas niezidentyfikowana, ale przypomina bardzo Hippolyte rozpoczęła kwitnienie 27 maja i na moje oko pokwitnie jeszcze z 1,5 do 2 tygodni.
Oczywiście to dorosły, 4-ro letni krzak. Młodziak RE rośnie w cieniu, pąków na niewiele, zaczął jakieś 2 tygodnie temu, połowa kwiatów jeszcze nie rozwinięta.
Róże raz kwitnące wytwarzają bardzo dużo pąków więc kwitnienie jest długie - zwykle ok. miesiąca, może dłużej.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 19:34 #275406

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonko chwilowo jestem wyluzowana :lev: ... po dwóch chłopów mam u dziadków, a jednego na rybach :rotfl1: .

Właśnie wróciłam z ogrodu, bo łaskawie przestało padać :mad2: - a padało przez cały dzień z krótkimi przerwami :jeez: . A takie miałam plany :hammer: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 19:36 #275409

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Siberia wrote:
Nie widziałam w mojej wsi nikogo w szpilkach nigdy
A aeracja? :jeez: :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 19:42 #275412

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Wszechobecne trawy, a tzw Chipek ;) ubogacił rabatkę swoim kolorkiem .Ścieżka niczego sobie i ja tu nie widzę żadnego toru przeszkód B) , ot malutkie wgłębienie i nic więcej .Mój SdDJ rośnie na północno wchodniej wystawie, a drugi na południowym zachodzie .Nie przypalają sie i wciąż pokazują nowe kwiaty szczególnie ten ,który wspina się na pergolę.
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 19:45 #275414

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ładnie i na ścieżkach i obok nich.
Masz rację może kiedyś będziemy miały ładnie i już przesadzanie się skończy :happy2:
O jak patrzę na Chipka- piękniutki jest :hearts: - to aż żal ,że mój jeszcze mizerotka i jeszcze pączków nie widać.A ja tak czekam na jego kwiatuszek :tongue2:

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 20:35 #275443

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko, no co Ty? Dziewczyny nie chodzą w szpilkach? Co za czasy na wsi nastały :jeez:

Dodad, wielkie dzięki za różane wiadomości. Czyli mi wystarczy, jak róża raz kwitnie. Węszę dalej.

Hanka

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 21:53 #275477

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, moja wieś letniskowa nie ma asfaltu i chodników, ani kościoła czy lokali gastronomicznych, więc naprawdę nie ma tu potrzeby nakładania szpilek :devil1: Wszechobecne trawiaste lub żwirowe drogi (do jeziora dla odmiany jest stroma i gliniasta) jednoznacznie sugerują używanie tenisówek, kroksów, klapków B)

Gorzatko, aeracji rzeczywiście dokonałam, ale w platformach nabijanych gwoździami. Niestety, pożyczyłam aeratory i już nie wróciły do mnie :ouch: Napowietrzając dwiema szpilkami zachodziłabym się na śmierć :devil1:

Aniu, Chipek piękny, ale trudny do skomponowania z moimi nielicznymi różami :supr3: Zaczynam marzyć, żeby był jednak różowy, to go przeniosę na sąsiednią rabatkę :devil1:
Babie (durnej) nie dogodzisz :jeez: :devil1:

Jagódko, za chwilę na tej rabacie zakwitną żółte, pomarańczowe i czerwone jeżówki, więc ożywcze działanie Chipka będzie mi solą w oku :devil1: (durnej babie...) :silly:
Sztuka perspektywicznego myślenia jest mi obcą bardziej niż myślałam :devil1:

To może ciemne róże przypalają się na piaskach :idea2:
No trudno, najwyżej Doktorka przesadzę :supr: I ciekawe jak się u mnie wybarwi :think:

Dorciu, ja też miałam wolność od swoich wszystkich chłopców prawie 2 doby. Tylko ja i Pchełka i cały ogród oraz dom dla nas. Żadnej telewizji, piłkarzyków, laptopów, ciężkiej piłki koszykowej lądujacej w hostach... :supr: I nikt nie pytał (bo nie umie): Kiedy wracamy??? B)
Czasem fajnie zrobić sobie małe wakacje od rodzinki :hearts:

Dorotko, ja już jakiś czas temu doszłam do wniosku, że 2. kwitnienie niektórych róż właściwie się u mnie marnuje, bo pod koniec lata wyjeżdżamy ze wsi i róże kwitną sobie i wróblom.
Może nawet potem już tak nie cieszą? :think: Nie pamiętam, pomyślę o tym pod koniec sierpnia :blink:

:think: :think: :think: Różyczkomania to strasznie zaraźliwa i przewlekła choroba :happy3: Trzeba się jakoś z tego uleczyć :bad-idea:

Taki widok odkryłam pod American Halo :woohoo: kiedy szukałam pod liściem chwastów :wink2:

Przypomniałam sobie, że hosta ta miała rekordowo dużo nasienników i postanowiłam poeksperymentować z jesiennym siewem do gruntu :-)
Same zieleninki (sieboldianki), ale cieszą, bo pierwsze :hearts:

Dzwonki ogrodowe na wietrznym stanowisku to całkowita porażka :jeez: Więcej wyłamanych codziennie wyrzucam, niż kwitnie...

Niby zebrałam kępę wyłamanych białych do domu, ale strasznie sypią czarnymi drobnymi nasionkami na stół :devil1:
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2014 21:59 przez sd-a.

Siberia uprawia... 21 Cze 2014 21:54 #275480

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonka, dalie tak jak i Ty wysadzałam do donic w marcu. Moje zaklęte jakieś cy cuś :D Mieczyki identyko, póki co bujają w liściołki :) W sumie mają czas na bujanie w kwiaty ;)
Róża śliczna :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.645 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum